Jonatan Berg testar veckan ut

Det var sannerligen en hektisk måndag det här. Framför allt på grund av lånet av Jonathan Azulay från IFK Göteborg – men även på grund av de efterföljande reaktionerna. Det märks onekligen att stadens kelgris är inblandad. Då skrivs det spaltmeter efter spaltmeter. På det surfar man in på Mattias Balkanders blogg och ser till sin förtjusning att han har besökt ÖIS-gården, fått sig ett prat med Hans Prytz, och plitat ned ett längre inlägg kring det.

Självklart handlar det en del om dagens tillskott – men även om helt andra saker. Truppen i sin helhet, till exempel. Och där säger sig Hans Prytz vara nöjd. Så nöjd att den i stort sett är spikad. Ingen mer spelare (med ett potentiellt undantag) kommer att tas in. I alla fall inte före de fem avverkade träningsmatcherna. Därefter kan det möjligtvis bli så att man känner att man måste komplettera – men det blir en diskussion att behandla då. Med dessa färska uppgifter kan vi nog styra oss in på Kent Carlzons ord snarare än Marcus Lantz. ÖIS kommer att plocka in det antal spelare som krävs för att hävda sig tillräckligt för att hålla sig kvar i Superettan. Det må vara 23, det må vara 26 stycken. Time will tell, och träningsmatcherna likaså.

Jonatan Berg - här i Varbergs BoIS dress 2012 - provspelar med Örgryte IS denna vecka ut

Men tydligen är truppen – trots att Hans Prytz säger så – inte helt spikad. I alla fall inte om man får tro Balkander som indikerar att ÖIS under veckan kommer att ha den tidigare Varbergs BoIS-mittfältaren Jonatan Berg på provspel uppe på ÖIS-gården. Ni vet, han som tillhört en rad Göteborgsklubbar och som också har en yngre bror som fått några chanser i landslaget. Intressant! Han fyller 28 år i maj i år och huserar på mittfältet. En position där ÖIS på förhand har det lite tunnsått med rutin efter att ha tappat David Björkeryd, Tommy Lycén samt Markus Anderberg. Någon vidare målskytt är han dock inte, Berg, men däremot kan han konsten att servera fina bollar till sina medspelare. Hans kvaliteter beskrivs vara hans högerdoja som kan vara dödligt giftig i form av inlägg- och frisparkar. Något som vi tappat i och med Björkeryds tack och hej.

Någon av Sambadefensivs skribenter skall försöka hinna med ett besök på ÖIS-gården imorgon för en djupare analys av både ditten och datten. Det finns en hel del att reda ut nu, så som Azulays spel och inte minst en provspelande Jonatan Berg. Håll utkik!


'Jonatan Berg testar veckan ut' have 30 comments

 1. 21 januari, 2013 @ 19:49 Chris

  Jontes spetskompetens ligger för övrigt i hans frisparkar:
  http://www.youtube.com/watch?v=T_XBuh-1h1M

  Svara

 2. 21 januari, 2013 @ 20:42 Andreas

  Hade väldigt gärna sett Jonatan Berg i ÖIS, just pga av hans frisparkar och hörnor vilket som du nämner i artikeln kommer sakna med förlusten av Björkeryd. Begär han inte en alltför hög lön utan i rimlig ram så tycker jag man ska köra på detta.

  Svara

 3. 21 januari, 2013 @ 21:57 Daffy

  Jonathan Berg känns som ett välkommet tillskott till truppen. Mig veterligen har han spelat mycket högermittfältare vilket verkligen är en position som vi MÅSTE förstärka innan serien drar igång.

  Svara

 4. 21 januari, 2013 @ 22:54 Axel

  Jag hoppas på Jonathan Berg!!

  Svara

 5. 21 januari, 2013 @ 23:33 Q

  Ungefär samma kvalitet som Tommy Lycen?

  Svara

 6. 22 januari, 2013 @ 09:16 Lanslarke

  En snubbe som varit runt i en väldans massa klubbar tidigare. Bra nog för att få kontrakt. Inte bra nog för att stanna länge. Är vi rädda att tvingas ge Holländer och Hedman speltid eller vad är det frågan om?

  För övrigt skrivs det mycket om vilka spelare vi tappat. Vi har inte tappat någon säger jag. Däremot har vi gjort oss av med några, som uppenbarligen inte ansågs intressanta.

  När vi hade lyckats få in Rosén blev Robin överflödig. Det går inte att tolka signalerna på något annat sätt. Man trodde helt enkelt inte på Robin som startspelare.
  Det var knappast någon som sade något positivt om Björkeryd och Lycén i fjol. Nu har det plötsligt blivit nyckelspelare. Det är spelare som gör en bra grej då och då, men är fullständigt opålitliga. Den rutin de har på papperet visar de inte upp på planen.

  Svara

  • 22 januari, 2013 @ 09:35 Jacko

   ÖIS erbjöd Robin Jonsson ett nytt kontrakt men han valde att tacka nej då han var missnöjd med ersättningen. Förhandlingarna skedde bland annat efter det att Rosén värvades. Att ÖIS ratade Robin och inte trodde på honom stämmer alltså inte. Han blev för dyr helt enkelt.

   Berg är ett spännande namn. Vi behöver en till ytter då vi har tappat/gjort oss av med flera. Dessutom har han rutin och spetskunskaper inom fasta situationer vilket vi behöver. Hoppas att han inte också blir för dyr bara…

  • 22 januari, 2013 @ 09:58 Lanslarke

   Jag har bara andrahandsuppgifter, men som jag bedömer som mycket trovärdiga. Budet Robin fick var på den nivån att det knappast kan ses som seriöst. Mera på nivån ”OK, du kan väl få vara kvar, men räkna inte med någon startplats”. Berg är en typisk utfyllnadsspelare. Så långt från spännande man kan komma. Tar möjligen en plats men kommer inte göra oss ett smack bättre. Hög lön med våra mått och lågt andrahandsvärde.

   Jag tror inte på det här med värva för värvandets skull.

  • 22 januari, 2013 @ 10:09 timberhochmandie

   Robin blev ju i alla fall erbjudanden mer för 2013 än för 2012… Dock inte lika mycket som han hade enligt det gamla kontraktet.

  • 22 januari, 2013 @ 14:03 Anonym

   + 1
   Luktar höga lönekostnader .
   Nyfiken vad lång ungefär lönekostnad för Robin och vad tror ni Sebbe har? För att få ett hum vad lönerna ligger.
   Robin Granemyr en fd. Öisspelare . Kommer troligtvis inte förlänga med FFF då de erbjuder ett kontrakt med sänkt lön.han säger att det inte fungerar ekonomiskt med familjen. 2011 hade han ca 28000kr i månaden.

  • 22 januari, 2013 @ 10:08 Anonym

   Jag förstår inte med den policy som Öis har i år ens titta på Berg för lönen kommer kosta.
   Jag såg varbergsmatcher i fjol, dels var han skada och var även det i den Italien emellanåt. Han styrka låg i fina inlägg ,men det är ingen spelare riktigt som går in i närkamper som spelet i Superettan ofta är. Kände att han kunde försvinna vissa stunder i matchen. Blev i vissa matcher utbyt om det hade med känningar eller att man ville förändra matchbilden är osagt. Min reflektion från tiden i Gefle är att han behöver att ha bra spelare omkring sig kommer han mest till sin rätt.
   Men jag har en känsla att Kent och han har något ihop och då ligger ju Öis nära till hands nu. Tar jag tex. Djörkeryd var han en mycket mer kämpande ger sig aldrig spelare och hans fina inläggsfot var klass på. Mmh åter står att se men Berg kanske hittar rätt och det blir lika lyckat som för Sebastian J. Hoppas han är villig att ta ett sämre betalt år med Öis ,för nästa år bör ju ekonomin bli stabilare . Annars tycker jag det man sett att det verkar vara en bra gubbe får man väl kalla han i förhållandet till alla yngre killar som laget består av.

  • 22 januari, 2013 @ 10:18 Jacko

   Om ÖIS lyckas knyta till sig Berg så är det knappast p.g.a lönen utan snarare det sociala och den sportsliga utmaningen.

   Skulle inte förvåna mig om Berg är sugen på att bo i Göteborg och kanske ÖIS kan hjälpa till med ett civilt jobb vid sidan av?

   Det är helt klart bistra tider för spelarna med en återhållsam marknad med många försiktiga klubbar. Berg har visat upp sig i turneringen för kontraktlösa men kanske intresset är svalt ändå och ÖIS således ett alternativ?

   Men först skall ha imponera på träning…

  • 22 januari, 2013 @ 10:48 Anonym

   Om de går in på http://www.behindeveryman.se där hans sambo Johanna bloggar . Så är det som du säger en mycket tuff situation och samtidigt skall pusslas ihop med en familj. Med de verkar ändå ha en bra bas i en gemenskap med sina närmaste runt omkring som ställer upp i våt och torrt.

  • 22 januari, 2013 @ 19:50 Anonym

   Björkeryd gjorde mest poäng av alla mittfältare på minst antal matcher. Pålitlig?

  • 22 januari, 2013 @ 21:24 X-man

   Björkeryd skulle man behåll. Det är kvalite rätt igenom. Den som man kunde lita på att det blev farligt i motståndarns straffområde. Det sumpades en hel del på hans fina framspelningar. Trots det många assist o snygga mål från hans sida.

 7. 22 januari, 2013 @ 13:58 Öisare

  En sämre version av David Björkeryd tycker jag. Dessutom långsam och seg. Visst har han kvalité på frisparkar men vad fan Öis…

  Svara

 8. 22 januari, 2013 @ 15:04 Q

  Varför stannade han inte i Varberg?

  Förövrigt inte en kille som slår sin gubbe på kanten. Holländer före Jonatan Berg på högermitten vilken dag i veckan som helst.

  Svara

  • 22 januari, 2013 @ 15:46 Anonym

   Det var Varberg som inte förlängde.

  • 22 januari, 2013 @ 16:02 Q

   Hmpf.. Denna säsongens silly började ju så lovande. Sista veckornas bananvändning känns inte alls bra.

 9. 22 januari, 2013 @ 16:40 Anonym

  Berg gjorde ändå två mål och flest assist i Varberg om jag inte minns fel.

  Svara

  • 22 januari, 2013 @ 17:16 Exilen

   Två mål stämmer, men enligt statistiken på svenskfotboll.se gjorde Altemark Vanneryr (8) och Jonas Lindberg (7) fler assist i superettan än Berg (6).

 10. 22 januari, 2013 @ 16:42 Anonym

  Labinot Harbuzi och Abiola Dauda skulle varit två klockrena värvningar!

  Svara

  • 22 januari, 2013 @ 17:19 Exilen

   Realistiskt?

  • 22 januari, 2013 @ 18:07 Axel

   Är du allvarlig eller?
   Det är klass spelare i Allsvenskan, tror du då vi har råd med dem?
   Inte en chans om nu våran budget ligger på 20.000 per spelare i genomsnitt.

 11. 22 januari, 2013 @ 17:30 Hocus Focus

  Nån som träffar på Prytz kan ju fråga det där med 4-4-2 vs 4-5-1.
  Har ju aldrig riktigt gillat det där med 1 anfallare men kanske skulle funka med vårt mittfält.
  Synpunkter nån ?

  Svara

  • 22 januari, 2013 @ 18:10 Axel

   Just nu känns det som den uppställning som man får mest nytta av spelarna, eftersom vi fått in många nya mittfältare, tex Lundgren.
   Samtidigt känns det ju som att Wallén tar platsen högst upp då som en target-spelare, vad händer med Emil då? Kanske tar han en kant?
   Vi får vänta och se till träningsmatcherna!

  • 22 januari, 2013 @ 18:33 D

   4-3-1-2 med smalt yttermittfält går också! Men då vi har värvat yttrar är väl det inte troligt… Då behöver man dessutom väldigt offensiva ytterbackar!

   4-3-3 kan bli aktuellt, Ohlsson & Holländer kan säkerligen spela anfallare på kanten!

  • 22 januari, 2013 @ 18:59 Christian Börjesson

   Matchspelet på dagens träning spelades 4-4-2 mot 4-4-2.

 12. 22 januari, 2013 @ 19:18 Hocus Focus

  Och hur va träningen ?
  + / –
  Lundgren , Eriksson , Berg m.fl. ?

  Svara

  • 22 januari, 2013 @ 20:04 Christian Börjesson

   Det kommer en rapport. Felix håller nog på med den as we speak.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se