5 frågeställningar inför säsongen 2013

Träningsmatcherna är nu över och seriespelet börjar skymta till i horisonten. Men Svenska Cupen är det som inleder ÖIS tävlingssäsong 2013. I och med detta tycker jag det är läge för mig att ställa mig några frågor om just ÖIS säsong 2013.

Förra året kritade jag ner fem stycken frågeställningar som jag kände var tvungna att infrias för att ÖIS skulle ta och vinna Division 1 Södra. I år är det också fem frågor som ställs, med en liten skillnad. Frågorna som enligt mig måste bli besvarade är inte för att ÖIS skall gå upp en serie, utan för att stanna kvar i den vi är i.

I artikeln som skrevs för ganska exakt ett år sedan tog jag upp dessa frågor:
– Vem gör målen?
– Håller yttermittfältet?
– Tar Jakob Lindström ännu ett steg i utvecklingen?
– Fixar tränarparet att leda ÖIS till framgång?
– Kommer vi på läktaren stödja laget lika bra som tidigare år?

Ja, vad säger man? Alla frågor besvarades mer eller mindre på ett positivt sätt. Punkt tre, fyra och fem blev det ett rungande ”ja” på, tycker jag. Yttermittfältet höll absolut, men det blev andra spelare än vad jag resonerade kring som fick bära upp det. Filip Holländer var väl kanske den mest lysande yttern sett över säsongen, vilket man absolut inte trodde innan såklart, av flera anledningar. Och vem som skulle göra målen blev besvarat på så sätt att Emil och Oskar delade på bördan och gjorde det överlag bra.

Kommer det se lika positivt ut när vi tittar i backspegeln nästa år? Låt oss hoppas.

1. Vem gör målen?

Ja, vafan, den här frågan får stå kvar. Även om det bevisades förra året att vi hade spelare som kunde göra mål på Division 1-nivå behöver det inte betyda särskilt mycket alls tills i år.

Många har skrikit efter en ny anfallare hela vintern. Vissa mer, andra mindre. Jag hade kanske inte haft något emot att ta in en etablerad anfallare, men då ekonomin ser ut som den gör tycker jag det är rätt beslut att satsa på de fyra, fem anfallare vi har att tillgå i truppen.

Ja, men så vem gör målen då? Ja, ni vet väl vi det här laget att jag har en omåttlig tro och tillit till Oskar Wallén. Så där har vi förstås mitt personliga svar. Men bakom honom då? Ja, där har vi ju då framförallt Emil Karlsson, Ricky Yarsuvat och Henrik Carlsson. Utgår vi från fjolårssäsongen och årets försäsong så är ju Emil nummer ett eller nummer två i rangordningen av våra anfallre (Oskar inräknad alltså). Emils målskytte har ju dock sett allt annat än bra ut såhär på försäsongen. En oro börjar väl så smått krypa på en, men än har han och resterande anfallare mycket tid på sig att bevisa att de kan rulla bollar över mållinjen.

Detta blir såklart även i år en nyckelfråga som måste besvaras för att ÖIS säsong skall bli lyckad.

2. Blir Sebastians avsked för tungt?

Att Sebastian Johansson lämnade laget innan träningsmatchandet drog igång på allvar var ett oerhört tungt besked. När han skrev på nytt kontrakt bara någon månad tidigare var det ett besked jag och många med mig jublade högt åt. Vår mittfältsmotor skulle även kriga på med oss i Superettan. Men så blev det inte.

Nu står vi där med ett innermittfält bestående av framförallt tre spelare: Jakob Lindström, Johan Lundgren och Filip Holländer där jag innan Sebs avsked helst ville se den sistnämnda få fortsatt förtroende på yttermittfältet även i Superettan. André Nilsson är väl kanske den fjärde spelaren som kan räknas som någon slags innermittfältare, men han kan vi ju inte riktigt räkna med år 2013. Seriespel för honom är en bonus i år.

Då tänker kanske någon ”men det här är ju bra spelare”. Javisst är det det, innermittfältet har övertygat såhär långt in på försäsongen. Men tre spelare på en position där två används från start över en 30+ matcher lång säsong för att undvika nedflyttning. Ni hör hur det låter va? Det är tunt. Mycket tunt. En skada så står vi där och får ha nödlösningar som alternativ. Så ska det ju ändå inte vara.

Om målskyttet var en viktig fråga så är detta en ännu viktigare fråga. Bra innermittfält vinner man matcher på. Bra bredd på ett innermittfält är nödvändigt för ett bra innermittfält. Den här frågan oroar mig faktiskt.

3. Är mixen i laget bra?

Årets stora snackis är såklart det extremt unga laget ÖIS förfogar över detta år. Nittiotalist efter nittiotalist har plockats in för att både bredda och spetsa till truppen. Till en såpass stor utsträckning så att ÖIS har den yngsta truppen i hela Superettan för tillfället. (Som det skrevs om här)

Nu är då frågan, är det för många unga spelare? Det kan man inte svara på nu innan säsongen har börjat utan detta kommer visa sig, framförallt när säsongen går in på den andra halvan skulle jag vilja påstå. Då visar det sig om de unga spelarna orkar med en hel säsong eller om det märks att vi har ett väldigt oerfaret lag.

David Leinar och Christofer Bengtsson har ju väldigt viktiga roller i år som lagets ”pappor”. Kan de och de övriga spelarna över…ja…23, ta ett ansvar och visa vägen för de unga och hjälpa de att utvecklas hela tiden då kan detta falla väl ut såklart. Men det är upp till bevis för samtliga inblandade.

4. Tar Jakob Lindström ännu ett steg i sin utveckling?

Ännu en fråga som får stå kvar sen ifjol, och kanske att frågan är ännu viktigare i år, och då tänker jag framförallt på det faktum att Jakob ju faktiskt är lagkapten i år. Det är han som ska leda laget. 19-åriga Jakob Lindström. Det är såklart anmärkningsvärt att en 19-åring tar över bindeln från en äldre lagkamrat som har kvar sin roll i laget. Men det har vi redan pratat en massa om.

Om Jakob kommer ta ytterligare ett kliv i sin utvecklingskurva ser jag trots allt som rätt självklart. Jag tycker att man redan på försäsongen ser att han har något stort på gång i år. Han har verkligen gått i bräschen för lagets inställning och krigarmentalitet. Detta kommer att behövas under hela säsongen och jag är övertygad om att Jakob kommer att vara den som står längst fram i frontlinjen och leda trupperna hela vägen.

Så låt oss njuta ännu en säsong av denna fantastiska innermittfältare för man vet aldrig hur länge man får chansen att göra det.

5. Finns det någon joker som kan kliva fram?

Luddig fråga? Ja, kanske. Men det jag vill få fram är om det finns någon i truppen som kan överraska. Någon som kan bli vår ledande spelare mot ett nytt kontrakt i Superettan utan att vi riktigt tänkt oss det. Nu har väl Johan Hedman varit såpass bra under försäsongen att han inte riktigt kan räknas in som en joker, men där har vi annars en spelare som skulle kunna överraska och vara viktigare än vi tror.

Ricky Yarsuvat är en annan spelare jag får upp i skallen. Skulle han kunna kliva fram och spruta in lite mål?

Daniel Paulson? Jacob Ericsson? Vem eller vilka kan ta stora kliv framåt och bli ledande spelare? Jakob Lindström och Filip Holländer får man väl ändå säga är praktexempel på spelare som klivit fram och blivit nyckelspelare från nästan ingenstans.

Så. Vilka antar utmaningen?

Ja, dessa fem och såklart hundratals frågor till kommer besvaras under säsongens gång. Låt oss hoppas att svaren är utformade så som vi vill att de ska vara.


'5 frågeställningar inför säsongen 2013' have 18 comments

  1. 28 februari, 2013 @ 15:33 DJ-CJ

    Bredd på innermittfältet är ju extra viktigt med tanke på alla kort som Jakob har dragit på sig under försäsongen. Den typen av spelare får räkna med att vara borta några matcher på en säsong för avstängningar.

    Beroende på vilka man väljer som yttermittfältare hade det varit intressant att se Hedman som forward också. Tror att han hade kunnat göra sig riktigt bra där, då det är hans, åtminstone tidigare, rätta position.

    Hur skulle förresten en spelare som Joakim Olausson se på att kanske komma på lån till sommaren för att bredda (och spetsa?) truppen? Lirar för tillfället i Atalanta Primavera B. Han har väl ÖIS-hjärta?

    Svara

    • 28 februari, 2013 @ 17:05 Jonathan Larsson

      Tanken om Joakim Olausson är riktigt bra. Att den inte kommit upp tidigare förvånar mig, och jag har heller inte ens tänkt tanken faktiskt.

      Men där har vi ju också en stor, stor talang som har ÖIS-hjärta. Inte helt fel tänkt alltså. Även om jag såklart inte har någon aning om han ens skulle vara intresserad vid denna tidpunkt.

    • 28 februari, 2013 @ 20:51 John

      +1

    • 28 februari, 2013 @ 20:53 John

      Kan även tänka mig Kristoffer Petterson i Liverpool. Han behöver seniorfotboll.

      Sen bör ju en solklar fråga vara om Rude Boy lyfter in the Bandbands ”1887” i mixen i baren?

    • 1 mars, 2013 @ 08:20 Richard

      Kristoffer lär inte komma då han uttalat sig om att han inte kan gå hur långt ner i divsionerna som helst, inte för att vara sån. Men tror att ifall vi går upp i Allsvenskan så kan han säkert kanske lånas in, beror hur det går i Pool!

    • 1 mars, 2013 @ 12:37 Christian Börjesson

      Dessutom, hur skulle en sådan finansiering gå till? Kan tänka mig att det inte är gratis att plocka från de engelska toppklubbarnas reserver.

    • 28 februari, 2013 @ 23:23 Anonym

      Hört att han t.o.m. har varit och tränat med deras A-lag, kanske iofs bara varit någon enstaka gång men ändå. Tyvärr tror jag inte att det är aktuellt med honom.

      Kristoffer Peterson låter rimligare isåfall, han är precis vad vi behöver, en teknisk yttermittfältare som är skicklig på att utmana och gå förbi sin ytterback,

  2. 28 februari, 2013 @ 16:08 framtiden

    1. Det kommer tyvärr att bli tydligt att detta är ett problemområde.
    2. Håller med om väntade problem på innermittfältet, för få spelare och lite för lättviktigt.
    3. Högre ålder behöver inte vara lika med bättre spelare.
    4. Tror att det vilar ett för stort ansvar på honom. Kommer att få problem i superettan
    5. Man måste ge Henrik C chansen, han kan bli jokern. Nu matchas han på innermittfält. Helt fel position för honom.
    Det finns tyvärr många frågetecken…

    Svara

  3. 28 februari, 2013 @ 23:27 Q

    På innermittfältet har vi tre spelare vi utefter vår budget får vara väldigt nöjda med. Det är vår klart starkaste lagdel.

    Vår klart svagaste lagdel sett till kvalitet som kan göra skada i superettan är snarare yttermittfältet. (i och med Sebastians sorti räknar jag Holländer som innermittfältare)

    Svara

    • 1 mars, 2013 @ 08:42 Jonathan Larsson

      Att de innermittfältare vi har är väldigt bra tvekar jag inte en sekund på och det har vi ju fått bevis på försäsongen att de är. Men att vi kommer att få använda oss av nödlösningar där lite då och då är inte heller något jag tvekar på, pga skador, avstängningar och liknande. Då är frågan om det håller.

    • 1 mars, 2013 @ 09:05 Christian Börjesson

      Tyvärr, du har rätt. Vid skador/avstängningar kan vi få problem. Som tur är finns Holländer som ett tänkbart alternativ om (när) Jakob Lindström eller Johan Lundgren är indisponibla. Frågan är bara om det är bra nog. Säsongsinledningen från Filips sida har varit si så där, men man kanske inte skall dra några större växlar av det, i och för sig. Det finns tid att spela upp sig till 2012-nivå innan kalendern visar sjunde april.

    • 1 mars, 2013 @ 09:08 Q

      Det är klart att vi skulle kunna ta in en breddspelare, (typ dem vi har på yttrarna) som inte riktigt borde vara i närheten av att spela i superettan, istället för att köra nödlösningar. Men frågan år om resultatet inte är hugget som stucket.

      Jag hade hellre tagit in en riktigt bra ytter (även om det är svårt att hitta) alt en anfallare istället för att lägga pengar på ytterligare innermitt.

    • 1 mars, 2013 @ 12:02 Jonathan Larsson

      Jag var inne på ditt spår innan träningsmatchandet drogs igång, att en ytter behövs. Men känner mig numera relativt nöjd med Johan Hedman, Jacob Ericsson, Sebastian Ohlsson, Daniel Paulson och Filip Holländer som jag som sagt egentligen tycker passar bättre som yttermitt faktiskt.

      Men visst. För mig är prio 1 innermitten, pga den nästintill obefintliga bredden. Men yttermittfältet är om något prio 2.

  4. 1 mars, 2013 @ 09:52 Daniel K

    Tränar Jonathan Berg fortfarande med ÖIS?
    Har han i så fall börjat att visa några positiva tecken?

    Svara

  5. 1 mars, 2013 @ 09:54 Brorlars

    Min största oro är vem som skall göra målen, tror dock att Henrik Carlsson kan kliva fram lite som en joker och göra en 5-7 mål på de chanserna han kommer få!

    Svara

  6. 1 mars, 2013 @ 15:20 M5

    tveksamt. Är oxå väldigt orolig

    Svara

  7. 7 mars, 2013 @ 22:40 Anonym

    Ring hem Seif Kadhim!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se