Förlusten av Sebastian

Sambadefensiv har fått in ytterligare en gästkrönika och denna gång är det föga förvånande Sebastian Johansson och hans sorti som avhandlas. Och det går inte att säga annat än att gästskribent Johannes har samma känslor som majoriteten av oss andra. Det är piss att Sebban lämnat ÖIS, helt enkelt. Inte optimalt på något sätt. Tyvärr är det väl bara att gilla läget – och medan ni gör det kan ni läsa Johannes krönika nedan.

Att Sebastian Johansson har brutit sitt kontrakt med klubben vet ni redan. Men jag känner ändå att jag vill skriva några rader om saken. Vad kommer det egentligen att innebära för ÖIS 2013? Det kan vi naturligtvis inte vara säkra på, ingen utav oss, men vad passar då bättre än att spekulera?

Låt oss börja med att blicka tillbaka lite. Året är 2009 och ÖIS spelar i Allsvenskan. Det är dock inte så bra som det låter då Sällskapet endast lyckats skrapa ihop två poäng på den första halvan av serien (skall dock nämnas att ett utav dessa var när ÖIS kryssade emot 2009 års mästare AIK på Råsunda). Det gick minst sagt trögt för laget och efter en totalt misslyckad första halva av serien skedde det en hel del förändringar till den andra.

För det första plockades Åge Hareide in som ny huvudtränare och spelare som Roy Miller och Johan Sjöberg plockades in för att stärka upp det minst sagt darriga försvarsspelet.

Men så var de ju den där killen ifrån Halmstad också. Sebastian Johansson gjorde entré i klubben och jag minns hur jag frågade runt bland IFK-supportrar hur han var som spelare då jag visste att han tidigare i karriären även representerat just IFK.

Jag kommer ihåg bilden jag fick av Sebastian som fotbollsspelare utan att ens sett honom spela. Jag fick beskrivningen att han var en kämpe som inte höll igen i närkamperna och att han var en riktig ”köttare” men att han inte direkt hade några andra kvalitéer att skryta med.

När jag nu sitter och tänker tillbaka på den bild jag hade av Sebastian när han kom till ÖIS och jämför den med den bild jag har av Sebastian idag så kan man säga att den har förändrats en hel del. Att Sebastian Johansson är en spelare som kan smälla på i närkamperna och att han är en riktig kämpe med god inställning stämmer naturligtvis, men det finns så mycket mer med Sebastian som jag inte kan låta bli att älska. Han är inte bara duktig på att vinna boll med hjälp av sitt allt som oftast suveräna positionsspel, han är även väldigt duktig på att fördela boll och med det menar jag inte att han är en spelare som slår de där perfekta genomskärarna fram till forwards som leder till ett friläge. Nej, någon assistkung är han inte, men det är inte heller ofta han slår bort en passning.

Att Sebastian dessutom har ett lugn med bollen skall inte glömmas bort, så vad har vi?

Jo, en (defensiv) innermittfältare med följande kvalitéer: bollvinnare, positionssäker, bra närkampsspelare, bra passningsspelare och lugn med bollen. Lägg där till ledaregenskaperna han har visat upp inte minst i Söderettan de två senaste säsongerna.

Jag tror nämligen att Sebastian har haft en viss del i Jakob Lindstöms genombrott. Missförstå mig inte nu, Jakob är otroligt duktig fotbollsspelare som säkert hade kommit upp oavsett vem han haft bredvid sig på innermittfältet men att det varit en trygghet att ha Sebastian bredvid sig tror jag att vi alla kan hålla med om. Sebastian är en spelare du vill ha på din sida, så är det bara.

Enligt mig har vi nu tappat två tredjedelar av de tre viktigaste spelarna inför kommande säsong. Utöver Sebastian så räknar jag in Robin Jonsson och Peter Abrahamsson som de tre viktigaste spelarna inför Superettan. Sebastian kommer som det verkar inte bli ersatt innan säsongen drar igång och som ni vet är det ju inte helt omöjligt att vi får se Sebastian i den vackraste av tröjor redan till sommaren igen. Alltså är det så enkelt som att se inom laget – vilka alternativ finns och vad är det troliga.

Jag tycker precis som Kent att Häckenmatchen gav lite lugn. Johan Lundgren skötte sig exemplariskt. Han bevisade att även om Sebastian varit kvar i klubben skulle han och Jakob fått sig en rejäl fight om startplatsen till premiären.

Även om Johan Lundgren såg bra ut i lördags så måste man ju erkänna att det är ett oprövat kort i Superettan, något man knappast kan säga att Sebastian hade varit.

Utöver Jakob Lindström och Johan Lundgren så finns ju även Filip Holländer som nog inte kommer ge sig i kampen om en central plats på mittfältet i Superettan 2013 (även André Nilsson är ju innermitt men han är ju som bekant nyopererad för sin korsbandsskada).

Men det mest troliga är som sagt att det är just Jakob och Johan som tar hand om startplatserna tillsammans på innermittfältet i år. Spelar dessa två dessutom som de gjorde i lördags så tror jag faktiskt inte att vi behöver vara speciellt oroliga trots det tunga tappet. Om beskedet angående Sebastian istället hade kommit i fredags hade jag varit betydligt mer orolig än vad jag faktiskt är.

Sebastian Johansson är en utav de innermittfältare som har fäst sig hårdast i mitt hjärta under den tid jag aktivt följt klubben. Tillsammans med spelare som Pavel Zavadil och Magnus Källander känns detta tappet likvärdig i betydelse. Trots att han inte varit i klubben mer än fyra säsonger så känns det som att man tar farväl av en hjälte.

Johannes Jönsson


'Förlusten av Sebastian' have 19 comments

  1. 7 februari, 2013 @ 22:43 Anonym

    Bra skrivet. Trots att vi gick upp känns det lite sorgligt att de spelare man gillar mest inte är med. Kunde aldrig i min vildaste fantasi tänka att inte Robin och Sebastian var med i truppen 2013.

    Svara

  2. 7 februari, 2013 @ 22:47 Frälsningsarmen

    En dåligt motiverad spelare gör ingen glad.

    Visst är det tråkigt med SJ men samtidigt så måste vi ha respekt för hans livssituation.

    Det är ett elände att alls ha några favoritspelare i ÖIS då de försvinner både till höger och vänster samt vissa även ner i djupa grönsvarta avgrundshål. Ett tips är att inte avslöja vem du gillar bäst för då blir de inte lika kända och eftertraktade och kanske blir kvar i Öis ett tag till. Sug på den karamellen du för det verkar banne mig fungera och min gud en av mina favoriter verkar faktiskt få spela för det vackraste här på jorden nu i år, Örgryte IS

    Svara

    • 8 februari, 2013 @ 13:19 Anonym

      Klart han måste välja vägskäl är ju givet det går inte vara överallt samtidigt. Håller med dig det går inte ha några favorit i Öis ,då det byts spelare lika ofta som kalsonger byts! Hur många spelare och ledare har egentligen passerat sen säsongen 2007?

  3. 7 februari, 2013 @ 23:10 HKBR

    Sanna ord i mångt och mycket, jag tror mycket väl att Lindström och Lundgren kan bli riktigt vassa i år men det som oroar mig är vad vi har bakom. Holländer visst men sen? Fortsätter Lindström som tidigare år att via för många gula kort bli avstängd lite då, tillsammans med skada på någon mittfältare ser det riktigt tunt ut.. Sen förstår jag inte den vördnad som alla tycks känna för Robin Jonsson, tycker att han visserligen har bra defensiva egenskaper men offensivt har han bara lyckats med att stoppa upp spelet och fokusera på oftast rätt dåliga långbollar.

    Svara

    • 7 februari, 2013 @ 23:30 Johannes Jönsson

      Anledningen till att så många saknar Robin tror jag är för att han defensivt enligt mig var våran bästa försvarare, han är bra på huvudet, duktig på att läsa spelet, brytningsäker och är fantastisktnföljsam, sen håller jag med dig om att hans uppspelen var allt annat än bra.

    • 8 februari, 2013 @ 12:32 bukowski

      +1

  4. 7 februari, 2013 @ 23:55 Yo!

    Bra skrivet. Naturligtvis tungt att tappa en spelare som Sebastian Johansson men någon katastrof tycker jag inte att det är. I värsta fall får väl Marcus Lantz snöra på sig dojorna igen..

    En grej bara: Vi kryssade aldrig mot AIK 2009 (Nathan Coe halkade och slutresultatet blev 0-1 på våren). BP (1-1) och DIF (0-0) var de enda lag som lyckades tappa poäng mot oss under allsvenskans första hälft.

    Återigen, bra skrivet. Alltid kul med gästskribenter!

    Svara

    • 8 februari, 2013 @ 10:01 Johannes Jönsson

      Detta stämmer ju faktiskt! Fel av mig, vaket av dig och tack för rättningen!
      Kul att du gillar texten! :)

  5. 8 februari, 2013 @ 08:47 Bellman

    Tack för krönikan. Kul att fler vill skriva för Sambadefensiv.

    Och naturligtvis så är det tråkigt att tappa Seb, som är en kämpe som visat lojalitet genom att följa med ner i division 1-träsket, men jag tycker kanske att det är att ta i att jämföra honom med en kultfigur som Källander. Det är trots allt inte så väldigt länge som Seb varit i klubben – men ett stort tack ska han självfallet ha!

    Svara

    • 8 februari, 2013 @ 09:46 Johannes Jönsson

      Jag håller personligen Källander högre än Sebbe, men för mig som inte är så gammal (94a) så har jag sett Sebastian fler gånger än Källa, därav liknelsen, men jag håller som sagt Källander högre än Sebb, skillnaden som talar för att de är jobbigare att förlora Sebastian är väll dock att han är en av de mest betydelsefulla spelarna när han lämnar till skillnad från Källander som mest satt på bänken när han fick gå

  6. 8 februari, 2013 @ 10:12 Polaren Per

    Tycker att det snackas på tok för lite om Daniel Paulson?! Hoppas att han får komma in på Jakobs plats i ngn av träningsmatcherna för att kunna vara redo när Jakob är avstängd.

    Svara

    • 8 februari, 2013 @ 10:58 Lars E

      Verkligen! Men tillväxten i ÖIS förövrigt ser inte bra ut säger kollegerna, vilket oroar. En S1-klubb måste ha en hög kvalitet på juniorverksamheten för att få in spelmateriel. Några 19-årsjuniorer har nu plötsligt bytt klubb och fler sägs vara på väg bort. Juniorverksamheten kräver akut översyn och problemdefiniering. Några nyckelspelare har dessutom valt korta kontrakt som löper ut i sommar. Varför ser inte 19-åriga ÖIS-spelare en framtid i klubben?

    • 8 februari, 2013 @ 11:32 D

      För att dom insett att dom är för dåliga? Vi har plockat dom bästa mellan spelare mellan 89:or-94:or redan. Det är 95:orna och nedåt man får titta på i såna fall, och dom är inte ens 18 i nuläget :)

    • 8 februari, 2013 @ 12:10 Anonym

      Bättre med klubb där tränarna är med dig istället för emot dig

    • 8 februari, 2013 @ 12:50 Anonym

      Det kan väl ha att göra att de inte trivs och ser att de får bättre med speltid och möjligheter någon annanstans , eller om det har med boende då många unga inte har ekonomi till eget boende . Sen har ju inte Öis råd att betala löner om man når att bli etablerad spelare det har vi ju i pr lysande exempel på i år. Eller ser de andra utvecklings möjligheter inom annan verksamhet.

    • 8 februari, 2013 @ 14:13 Anonym

      Varför trivs de inte? Det är ju nyckelfrågan. För att få upp A-lagsspelare ur egna led måste ju återväxten tryggas. TEÄ kommer kanske inte ens ha fullt lag efter sommaren om det fortsätter såhär. Oproffsigt av ÖIS om inte klubben inser att det föreligger ett problem. Och det ser inte bra ut utåt när killar tappar sugen eller byter klubb.

    • 8 februari, 2013 @ 12:26 Salcini

      Daniel, är tyvärr ingen defensiv kraft att räkna med på mittfältet. Däremot intressant som ytter där han blandar en härlig aggressivitet med teknik och finess. Hoppas bara han kan få det att funka i A-laget också.

      För att ta generellt om ungdomarna. ÖIS har sedan 2009 flyttat upp Jakob Olsson, Nicolas Sandberg, Jocke Hall, Lillström och Holländer som ändå får anses som spelare som lyckats etablera sig i A-truppen. Jeremejeff, Otterstedt och Sehlström lyckades aldrig riktigt bevisa sig, även om Otterstedt fick spela en del matcher. Det är två spelare/år och 5 av dessa har lyckats etablera sig. Det är en halv startelva där spelarna mycket väl skulle kunna spela i SuperEttan i år.

      Man får verkligen inte glömma att prio 1 på ungdomssidan är inte att vinna matcher, det är att få fram a-lagsspelare. Så länge vi får det så bör man vara nöjd.

    • 8 februari, 2013 @ 14:19 Sven R

      Om jag inte minns fel, så startade Sällskapet sin ungdomsektion på 70-talet med 56-laget (där bland annat Sören Börjesson och tror jag, Ulf Larén ingick). Det vore kul om någon som har tillgång till diverse handlingar, kunde göra en genomgång av de dryga 50 år som ungdomssektionen funnits och presentera hur många från respektive kull av egna produkter som faktiskt blivit elitspelare i ÖIS eller någon annan förening.

      För att räknas som elitspelare kunde man t ex ha kriteriet ”minst tio matcher i någon av de två högsta serierna”. Jag är rätt övertygad att efter säsongen 2014, så kommer nuvarande trupp att sticka ut rejält! Sällan eller aldrig har så många fått chansen.

  7. 10 februari, 2013 @ 03:13 Z

    Sebastian känns som ett ruskigt tapp. Å andra sidan började det gå utför när vi tappade Johannesson till dif. Nämnda Marcus var sällskapets viktigaste spelare under 2000 talet, alla kategorier. Seb höll mkt bra klass men når inte riktigt upp till ”Dräpar” nivå ;)

    Z

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se