ÖIS är yngst i serien

I och med den risiga ekonomi som ÖIS befogar över har föreningen varit tvunget att ta en annan väg för att över huvud taget ens överleva. Man har fått bortse de äldre, rutinerade och tyngre värvningarna vilka man har suktat efter under tidigare säsonger och istället vänt blicken mot yngre förmågor med karriären framför sig. Spelare under utveckling, alltså. Guldkorn som ännu inte blommat ut och gjort sig ett stort namn i svensk elitfotboll. Det var den enda – dock hårda – vägen att vandra med det som ÖIS bär med sig i bagaget. Jobbigt, tufft och irriterande kan tyckas. Men det finns inte så mycket annat att göra. ÖIS har inte löneutrymme att ro hem en färdigutvecklad klasslirare. Det håller inte för ÖIS 2013. Det är den bistra sanningen som man nog får vänja sig vid illa kvickt om man inte redan har gjort det. Istället får ÖIS sätta sin tillit till de yngre förmågorna så som Jakob Lindström, Filip Holländer, Oskar Wallén och Johan Lundgren. De som fortfarande drömmer om Allsvenskan och senare även utlandet. För ungt: ja, det kan man verkligen säga att ÖIS som lag är. Faktum är att ÖIS kan titulera sig Superettans yngsta lag.

Ja, så är det faktiskt. Att ÖIS är Superettan 2013 yngsta lag med samtliga spelartapp och nyförvärv inräknade (det kan alltså fortfarande ske mindre förändringar vid nya spelarinvesteringar). Kanske ingen större överraskning i och för sig, men ÖIS är långt ifrån det enda laget som lever på små resurser och som därför får leta på ställena där de mer täta klubbarna aldrig ens bemödar sig ta en titt. Bland annat är Östersunds FK och Jönköpings Södra IF två av lagen som ligger ÖIS hack i häl. Och det med en väldigt liten marginal.

Om man istället lägger fokuset kring toppen av lagens snittåldrar så hittar vi tre lag som har passerat 25 år. Nämligen storsatsande Hammarby IF och IK Brage samt vår toppkonkurrent under 2011 – Varbergs BoIS. Där bakom ligger ett antal lag och lurar, däribland GAIS. Konstigt kan tyckas, i och med deras babbel om en trasslig ekonomi och att de också vill in på ”värva yngre-spåret”. Vidare kan vi finna Ängelholms FF, det tidigare Allsvenska gänget Örebro SK och Ljungskile SK bland lagen som har gnetat sig över 24-årsstrecket. Alltså finns det bubblare så som Degerfors IF, Falkenbergs FF, GIF Sundsvall, IFK Värnamo och Landskrona BoIS som varken är bu eller bä vad gäller ålder och som därför parkerar någonstans i mitten. De sticker alltså inte ut varken åt det ena eller det andra hållet. De verkar hålla en ganska så god nivå. Åtminstone får man anta det sett till ÖIS, J Södra och Östersunds FK i botten och Hammarby IF, Varbergs BoIS och IK Brage i toppen. De har sina rutinerade rävar som alltid går att luta sig mot när vinden blåser kallt samtidigt som de har blandat upp dessa med nyplantade kvaliteter som inte vill annat än att knäppa lagkamraterna på näsan och visa att han minsann kan konsten att spela fotboll och att målet inte är någonting annat än att slå sig in i startelvan. Jag tror att det kan vara en perfekt mix. En mix av ungt och gammalt, precis som experterna brukar tala om. De hävdar att det är en framgångsrik uppblandning. Och där är jag villig att hålla med. Så länge karaktärerna är de rätta, vill säga. Är de inte det kan allt bli en enda värdelös film som aldrig tar slut. Otittbart. Och så är det väl, att något av dessa lag kommer att hamna där. Alla lag kan inte nå framgång – oavsett uppbyggnad och fotbollsfilosofi.

Som ni kan se så är ÖIS Superettans enda lag med en snittålder under 22 år. Stabilt! Och jämför man med Hammarby IF, Örebro SK samt IK Brage är det som två vitt skilda världar. Där finns det sannerligen rutin. De klubbarna kryllar av spelare som har varit med förr. Spelare som kan gemet. Där är ÖIS kanske inte riktigt än (om man bortser några få som nog kan få titulera sig ”rutinerade”). Och det är någonting jag tror är viktigt att bära med sig som supporter. Man får i alla fall inte glömma bort det. Det ter sig inte helt logiskt att ÖIS skall spela bländade i alla matcher, etc. Med en så stor skara av yngre spelare kan det bli lite tufft att hålla uppe en hög och jämn nivå. Självklart är det ett mål man bör sikta på – men likväl kan vi nog alla skriva under på att vi ”vet” att spelet kommer ha sina stunder då det inte alls klaffar. Det ingår i receptet, tyvärr. Alla har en inkörningsperiod och för många av ÖIS spelare kommer den att starta (eller pågå) under kommande säsong. Det vill därför till att ”åldermännen” i alla fall gör sitt yttersta för att bistå med energi och djävlar anamma när spelet och orken tryter. Då krävs det att Abrahamsson, Leinar och Bengtsson i störst mån drar igång maskineriet. Kanske att även Johan Hedman och Emil Karlsson bör räknas in i den gruppen med tanke på att de varit med ett par år och dessutom kan stoltsera med en ålder som de flesta i ÖIS inte når upp till. Det kommer onekligen att vila ett stort ansvar på dem.


'ÖIS är yngst i serien' have 23 comments

  1. 26 februari, 2013 @ 15:22 Anonym

    Lite OT kanske men visste inte vart jag skulle ställa frågan, kan man någonstans på nätet hämta årsredovsningen för ÖIS år 2012. Hade varit intressant att se hur det ligger till md ekonomin.

    Svara

    • 26 februari, 2013 @ 15:33 Anonym

      Eller kommer räkenskaperna inte att offentliggöras överhuvudtaget. Är exil-öisare och kommer inte att kunna närvara på årsmötet. Det skulle därför vara bra att kunna läsa detta via nätet.

    • 27 februari, 2013 @ 08:26 Bettar'n

      Min ekonomi kommer garanterat bli bättre i år tack vare ÖIS! Kommer spela hårt på ÖIS med stark tyngdpunkt på förluster. Och mycket livebombning på Ullevi. Oddsen kommer ofta vara felsatta till ÖIS fördel.

    • 27 februari, 2013 @ 10:02 Sven R

      Intresseklubben antecknar…

    • 27 februari, 2013 @ 10:18 Bettar'n

      Bästa kombon i ÖIS-matcher blir: >1,5 mål x ÖIS-förlust x >11 hörnor x >2 gula kort (till ÖIS) x inget mål ÖIS (om Emil inte spelar).

      Spelet kommer sitta 4 gånger av 5.

    • 27 februari, 2013 @ 10:57 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Är du en ond människa? Eller är du rolig? Har en ironisk nysning på gång här som du smittat mig med.

    • 27 februari, 2013 @ 11:27 Anonym

      Lustigkurre där. Har du inget bättre att komma med kan du lika bra vara tyst…

    • 27 februari, 2013 @ 11:39 Sven R

      Jag tror ÖIS:are är alltför smarta för att hugga på dina provokationer. Så det bästa vore nog om du delade dina synpunkter på någon konkurrents supportersajt, eller kanske en bettingsajt. Där kanske du hittar någon stackare som är intresserad…

    • 27 februari, 2013 @ 12:44 Skamsen

      På senare tid har jag emellanåt kommit på mig själv med att tänka negativa – mycket negativa -tankar om ÖIS, och mår inte bra av det. Kan någon smart ÖIS:are komma med tips om hur man kan lyckas med att bara tänka positivt om ÖIS? Tacksam för hjälp och tips.

    • 27 februari, 2013 @ 12:56 Christian Börjesson

      Du är helt fantastisk. Har du inget annat för dig än att vara här inne och under olika namn sprida ren skit? Jag är ledsen, men vi börjar tröttna. Upp med nivån ett snäpp eller två eller håll dig till SF där dina inlägg kanske får ett bättre gensvar. Tack. Det är en sak att du må ha synpunkter på arbetet med ÖIS ungdomslag i allmänhet och Tipselitlagen i synnerhet (det har vi redan stött och blött i oändlighet), men all annan nonsens blir vi gärna utan.

  2. 27 februari, 2013 @ 07:28 Mendel

    Är faktiskt lite förvånad att medelåldern inte är högre i vissa lag och att skillnaderna inte är större… Kändes ju som om vårt lag är extremt ungt….

    Svara

  3. 27 februari, 2013 @ 07:44 Martini

    Det hade också varit intressant att se snittåldern i ÖIS bakåt i tiden, t ex från år 2000. Om Christians tes om låg snittålder i bistra tider stämmer så borde vi haft en betydligt högre siffra 2002-2003.
    Samt följa vad som hände 2006-2011. Värsta bergodalbaneperioden.

    Svara

  4. 27 februari, 2013 @ 07:48 D

    Nja, det skiljer rätt mycket mellan lagen även om det SER tajt ut. Enorm skillnad på 21 och 25 om man ser på spelarlistorna!

    Svara

  5. 27 februari, 2013 @ 11:43 Sven R

    Det vore intressant att se hur många spelare varje lag har i respektive trupp också. Då blir det enklare att förstå, vad ett eller fem års medelålder gör för skillnad

    Svara

    • 27 februari, 2013 @ 16:46 Christian Börjesson

      Antal spelare per lag:

      ÖIS: 22 spelare
      Assyriska FF: 20 spelare
      Degerfors IF: 21 spelare
      Falkenbergs FF: 19 spelare
      GAIS: 21 spelare
      GIF Sundsvall: 22 spelare
      Hammarby IF: 27 spelare
      IFK Värnamo: 23 spelare
      IK Brage: 19 spelare
      Jönköpings Södra IF: 24 spelare
      Landskrona BoIS: 22 spelare
      Ljungskile SK: 16 spelare
      Varbergs BoIS: 21 spelare
      Ängelholms FF: 18 spelare
      Örebro SK: 21 spelare
      Östersunds FK: 26 spelare

    • 27 februari, 2013 @ 20:53 Hocus Focus

      Ljungskile, 16 (!) spelare?
      Vid några obligatoriska skador får man väl ta in han från Konsum och vaktmästarn…

  6. 27 februari, 2013 @ 12:31 Daniel K

    Kan någon kunnig och insatt gå till botten med det ekonomiska?

    ÖIS har värvat billigt.
    ÖIS har vad jag förstår bara en marginellt större lönepost för 2013.
    ÖIS har gjort sig av med en del tyngre löneposter.
    ÖIS får 5mille(?) av sef.
    ÖIS får någon mille mer i sponsring
    ÖIS får tipselit pengar.

    Jag fattar att ÖIS inte har världens bästa ekonomi, men det låter som om ÖIS inte har några pengar alls. Varför? Vad är det jag inte ser? Kan någon förklara?

    Svara

  7. 27 februari, 2013 @ 16:32 Jesper

    Kan definitivt vara så att vi, fortfarande, dras med gamla synder som belastar ekonomin och som måste omhändertas.

    Angående snittåldern och att det kan kännas som att skillnaderna mellan vår unga trupp och vissa andras inte verkar större….facit kommer ju när man drar en titt på potentiella startelvor.

    Och, trollet som smetat in kommentatorsfältet med dynga; ibland finns en hårfin linje mellan att framstå som seriös och rent j-a puckad. Arbeta lite på finessen så kanske någon tar dig på allvar – så att även du kan få skratta åt andras dumheter. Såsom de flesta av oss gör åt dig just nu.

    Svara

    • 27 februari, 2013 @ 21:16 Anonym

      Du och de flesta andra fotbollsfans här på SD tillhör inte de mest analytiska, de som klarar av att se längre än näsan räcker. Ponera följande scenario: ÖIS åker ur S1, spelare väljer lämna sjunkande skeppet därför att nederlaget att åter lira i ettan dödar all motivation. Okej, tillbaka i ettan – och i sjunkande. Alla skyller på alla och mår piss.

      Då kommer ni att vakna och skrika: -HAR VI INGA EGNA SPELARE ATT FLYTTA UPP FÖR ATT ÅTMINSTONE HÅLLA OSS KVAR I ETTAN?!

      Kan bli problem. All fokus ligger på nuet och S1. Ingen förvissar sig eller bryr sig om kvaliteten i juniorverksamheten – från vilken spelarna nu flyr och sprider ryktet om hur oproffsigt och oinspirerat den verksamheten sköts.

      Den kinesiske filosofen Konfucius sade: ”Den som inte tänker på morgondagen, har snart olyckan i sina händer.”

      För den som inte tror på det utbredda missnöjet bland juniorspelarna, är det ju bara att ta ett snack med grabbarna och fråga hur de upplever träningar, uttagningar med mera.

      Men där går nog å andra sidan gränsen för hur ”seriösa” man vill vara på SD.

      Sluta leka sportjournalister.

    • 27 februari, 2013 @ 21:41 D

      Du, jag hoppas faktiskt att någon tar tag i detta och rent av pratar med juniorspelarna! Så får vi det svart på vitt, vad sanningen nu är!

      Du kanske rent av själv vill göra det? Tror Sambadefensiv ställer upp på en sådan grej :)

    • 27 februari, 2013 @ 23:17 Lill-Benke

      Jag har hört att föräldrarna i p05 tycker att det är dragigt i kiosken. Ska vi diskutera det också på SD?

    • 28 februari, 2013 @ 08:47 Hannes

      Om alla ska vara nöjda, ska alla flyttas upp varje år? Eller är det lugnt så länge din grabb blir uppflyttad?

    • 28 februari, 2013 @ 09:09 Christian Börjesson

      Det kan säkert stämma att missnöje finns bland Tipselitspelarna (och att skulle kunna skötas på ett bättre sätt). Det är det väl egentligen ingen som säger emot. Ingenting är perfekt, och det vore väl konstigt om tränare inte har ”favoriter”. Det tror jag att alla tränare har – oavsett lag, oavsett division och oavsett åldersgrupp.

      Självklart är det tråkigt och fördjävligt om spelare behandlas på fel sätt, men är det inte upp till spelaren också? Att visa att man är bra nog? Att visa att man är värd att träna med a-laget eller till och med bli uppflyttad? Allt kan inte hänga på vilka spelare som Sören ”favoriserar”. Det blir lite mycket svart och vitt. Allt eller inget, känner jag. Och är det så – vilket näppeligen kan stämma – så är det ett stort problem som bör tas tag i. Men det är ju också där som jag inte hänger med i svängarna. Om du nu har bra insyn och är missnöjd med hur det sköts: varför stannar du vid att vid upprepade tillfällen dela ditt missnöje i detta kommentarsfält? Skulle det inte få större genomslagskraft att kontakta de berörda, ta en diskussion och försöka få bukt på problemet? Tyvärr, men det ger inte så mycket att skriva det här inne. Inte mer än att det klassas som gnäll, vilket du säkerligen redan har märkt av. Finns där ett problem så bör det tas tag i, men det tas inte tag i genom att nöja sig med att dela sina tankar här.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se