ÖIS numret större än ”Kiken”

Kyla, snö, genomfrusna tår och ett händelsefattigt spel. Ungefär så skulle man nog kunna sammanfatta dagens match i väldigt korta ordalag. Åtminstone den första halvleken. Visserligen bestod kylan, snön och de genomfrusna tårna hela matchen ut – men spelet tog fart från start i andra halvlek och höll sedan i sig matchen ut. I takt med det kom även målen. Hela fyra stycken redovisades faktiskt från minut 45 och framåt. Och tre gånger av dessa stod en rödblå spelare som målskytt!

Men den första halvleken är ingenting som skriver in sig i historieböckerna. Nej, ganska långt därifrån faktiskt. För att det skall ske så krävs det betydligt mer. Istället för party så var det som en fredagskväll i soffan. Ganska så lamt. Passningsspelet satt inte där det skulle och det var för smånätt överlag. Något som mynnade ut i att det i stort sett inte skapades ett jota. Det var ljummet, helt enkelt. Åtminstone jag kräver betydligt mer. Lite jävlar anamma! Lite vilja! Lite fighting spirit! Vanligtvis finns den där men det är en högst relevant fråga var den fanns under de första 45. Både Fredrik Andersson och Axel Wibrån kan nog ha haft någon av sina enklaste halvlekar på bra länge. Det var faktiskt knappt så att de behövde ingripa på riktigt en enda gång.

En möjlig förklaring till att spelet inte satt i början kan vara att Hans Prytz hade valt att stuva om i laget ganska så rejält jämfört med matchen mot BK Häcken i förra veckan. Bland annat hade, som sagt, Peter Abrahamsson bytts ut mot Fredrik Andersson. Dessutom var backlinjen till 75 % förändrad. Till höger fann vi Tobias Bratt som fick nöja sig med ett inhopp förra lördagen, i mittförsvaret var David Leinar tillbaka och ute till vänster var det dags för Joakim Hall att spela från start. You know the maths! Jonathan Azulay, Christofer Bengtsson och Hannes Sahlin var försatta till avbytarbänken samtidigt som Adam Rosén var den som fanns kvar att kampera tillsammans med David Leinar.

På mittfältet saknades Johan Lundgren vilket gjorde att Filip Holländer fick ta klivet in i mitten tillsammans med den nyblivne lagkaptenen Jakob Lindström. Det går väl inte att tolka det på något annat sätt. Lagkaptensbindeln prydde Jakobs arm så väl som mot BK Häcken som idag mot Utsiktens BK – trots att David Leinar fanns med. Dessa två herrar breddades utav Johan Hedman till höger samt Jacob Ericsson på vänsterkanten. Denna duo hade i sin tur Oskar Wallén och Henrik Carlsson framför sig i den sedvanliga 4-4-2-uppställningen. En salig kompott! Åtta av elva spelare gjorde sin första match för säsongen från start. Kanske kan det vara förklaringen till att spelet inte klaffade i som önskat till en början.

Till den andra halvleken brakade det loss rejält. Inga handbromsar i här inte! Redan efter cirka fem minuter spräckte ÖIS sin målnolla genom Johan Hedman. Efter att bollen flugit och farit inne i Utsiktens straffområde damp den till sist ned hos Oskar Wallén utanför straffområdeslinjen efter att Filip Holländer halvvunnit en nickduell. Tack vare ett snabbt utsläpp till höger där Johan Hedman befann sig ganska så omarkerad så fann just Hedman öppningen att drämma till. Bollen, som trycktes till via ett hårt vristskott, letade sig raka vägen in i det bortre hörnet. Helt, helt utan chans för Axel Wibrån i bortamålet!

Tyvärr försvann glädjen väldigt abrupt. Öisarna runtom planen hade knappt hunnit sluta klappa händerna innan Utsiktens BK vände och kvitterade efter en rörig situation. Och från min position måste det sägas att det såg det väldigt billigt ut. Virrigt var bara förnamnet! Trots flera möjligheter att rensa bollen bort från ÖIS straffområde misslyckades man med detta och bollen damp istället ned framför en omarkerad David Johansson som från mycket nära håll sköt in bollen bakom en till synes chanslös Fredrik Andersson. 1-1! En rivstart!

Och det höga tempot fortsatte. Mestadels med ÖIS som bollförare. Kanske också som sig bör med tanke på kvalitetsskillnaderna under den förra säsongen samt serietillhörigheterna i dag. Då skall man kräva att ÖIS står upp lite bättre, bröstar upp sig och visar vem det är som bestämmer. Åtminstone är det vad man vill se. Man vill se att Öisarna eldar på varandra, finner passningsspelet och borrar sig igenom motståndarens försvar genom finurligt avvägda löpningar och passningar. Håll med om att det är så man vill att det skall se ut!

ÖIS ”två-etta” kom en stund efter Utsiktens kvitteringsmål. Efter en av alla ÖIS-hörnor uppfylldes en av mina profetior, nämligen att Adam Rosén skulle sprätta dit en boll med pannan inom kort. I matchen mot BK Häcken var han uppe och nosade på ett mål flera gånger om och i dag gick det vägen. Distinkt med pannan! Pang, bom! Ingen pardon! Så djävla mittbackiskt! Hela vägen in i kaklet bara! Utom räckhåll för Wibrån! Som en ren bonus fick Johan Hedman sin andra poäng för matchen då han – möjligen lite turligt – klackade fram bollen till en framstormande Adam Rosén. Fortsätt med den poängproduktionen och du är given på högermitten!

Precis som i mötet med BK Häcken byttes det friskt både från hemma- och bortalaget. Samtliga av Hannes Sahlin, Christofer Bengtsson, Emil Karlsson, Sebastian Ohlsson, Daniel Paulson och Richard Yarsuvat kom in under andra halvlekens gång. Ut gick i deras ställe Tobias Bratt, Joakim Hall, Jacob Ericsson, Johan Hedman, Henrik Carlsson samt Oskar Wallén samtidigt som Fredrik Andersson, David Leinar, Adam Rosén, Jakob Lindström och även Filip Holländer fick möjligheten att spela hela matchen ut. Och det var två av matchens inbytta spelare som fastställde slutresultatet 3-1. Assisten stod debuterande Daniel Paulson för och det mystiska målet ”tryckte” Emil Karlsson in. Ett mål som kan visa sig väldigt viktigt framöver oavsett hur mycket flax han hade i den situationen. Emil Karlsson behöver göra mål för att få ett självförtroende värt namnet. Han måste ta sig in i det där målstimmet igen. Stimmet då han sätter sina chanser och då allt flyter på. Han har hittat dit förr och han måste hitta dit igen. Det kan mycket väl vara en avgörande faktor kring säsongens utgång.

För ÖIS del duggar matcherna nu tätt. I dag avverkades en av fyra matcher inom en tvåveckorsperiod. Näst på tur är GAIS på Valhalla IP nu på onsdag klockan 18:00. Därefter väntar Falkenbergs FF (den 19/2) och IFK Göteborg (den 23/2). Idel tuffa matcher där ÖIS kommer få chansen att visa vad man går för. Om inte annat får man en möjlighet att mäta sig med bra motstånd. En välbehövlig krydda i dessa vintertider.


'ÖIS numret större än ”Kiken”' have 12 comments

  1. 9 februari, 2013 @ 17:19 Johannes

    Om nagon har tid far de garna skriva ett par rader om spelarbetyg for varje spelare. Har ej sett OIS i ar och ar nyfiken pa vilka som visar framfotterna…

    Svara

    • 9 februari, 2013 @ 18:06 Christian Börjesson

      Du får nöja dig med Anders Rådmalms spelarbetyg nedan. Vi kommer förmodligen inte dra igång med våra spelarbetyg förrän tidigast till Svenska Cupen.

  2. 9 februari, 2013 @ 18:00 Anders Rådmalm

    Tycker ÖIS spelade ok men briljerade inte direkt.

    Spelarbetyg:
    Fredrik 3 hade inte mycket att ingripa i men agerade säkert.
    Tobias Bratt -3. Ville mycket och gjorde sig spelbar ofta. bra samarbete med Johan på Höger kanten.
    David Leinar +2 godkänd men kan bättre.
    Adam Rosen +3 agerar säkert och resolut. vårdar bollen bra och är ett hot på fasta situationer.
    David Hall +2 Godkänd och var oftast spelbar väger dock lite lätt i närkampsspelet.
    Johan Hedman +3 bra insats och inblandad i de flesta offensiva situationer. Vill gärna vara med i spelet och försker spela ett ganska rakt spel. Blir en i start elvan i år.
    Jakob Lindström 3 krigar hela matchen och vinner en hel del dueller. Hotar dock inte mycket offensivt. Defensivt säker.
    Filip Holländer 2 Godkänd men springer mycket i tomma intet verkar inte ha riktig timing med Jakob vem gör vad. Kämpar dock bra.
    Jakob Ericsson +2 Har mycket boll i sig men fick inte riktigt ut det på plan idag. Försökte dock men hade svårt att göra en gubbe. Tror dock han kan bli en joker i år.
    Oscar Walle’n -3 Han jobbar o sliter och ser ut att vara tung att möta. Visade dock inte mycket offensivt idag lite ovän med bollen.
    Henrik Carlsson -3 Gjorde ett piggt intryck och verkar vara ganska snabb, väger dock lätt i närkamperna och får tuffa till sig om han skall få mer speltid än inhopp.
    Inhoppare:
    Hannes Sahlin +2 Verkar ibland gömma sig och lite slö offensivt men hade några löpningar som var bra. Får bättra sitt spel om han inte skall förlora start platsen till Hall eller Ericsson.
    Christofer Bengtsson 3 Agerar resolut och hörs på plan. har tappat lite snabbhet och får en tuff match med Bratt om start i första uppställningen.
    Daniel Paulsson 3 gjorde ett piggt inhopp och verkar snabb. försökte mycket och deltog i spelet en hel del. Spännande att följa vidare.
    Sebastian Ohlsson 2 gjorde inget speciellt intryck men verkar trygg med bollen. Hotade inte mycket offensivt i matchen. Behöver spela ett rakare spel som kant spelare och hålla kanten lite bättre. Fördel Jakobb Ericsson,
    Emil Karlsson 3 Vill en hel massa och tar för sig bra. lite dålig första touch men målet gör kanske att en del släpper. Kan nog duga i Superettan också.
    Ricky Yarsuvat 3 Är snabb och kliver inte undan i närkamperna, skapar dock inte mycket offensivt och får hoppas på bättre lir med bättre planer o väder.

    Tycker ÖIS gör en stabil 2 halvlek och med tanke på alla byten så verkar materialet stå sig bra. Tror på en härlig säsong i år.

    Svara

  3. 10 februari, 2013 @ 02:29 Hasse

    Saknade Johan Lundgren på mitten !!

    Svara

  4. 10 februari, 2013 @ 11:50 Q

    Grymt kul och helt rätt att Jakob är kapten!

    Svara

  5. 11 februari, 2013 @ 09:19 Polaren Per

    Ja ngn som vet varför inte Johan Lundgren spelade?

    Prytz spelade visserligen med samma innertmittfält hela förra matchen också.

    Svara

  6. 11 februari, 2013 @ 14:06 Påven

    Vad menar ni med – framför betyget? Blir lite fundersam då ni ger bra kritik åt en spelare sen ger honom -2 eller -3.

    Svara

    • 11 februari, 2013 @ 18:29 Anders Rådmalm

      Det var ett försök att ge än mer nyans till betyget och -3 betydde att lite sämre än en vanlig 3:a. samt +3 därmed nästan en 4:a .Var inte meningen att krångla till det.

  7. 11 februari, 2013 @ 19:46 Rött

    Jag uppskattar dina betyg Anders! Tycker att du har ett gott fotbollsöga och överlag håller jag med. Jag älskar betygsättningar och tror att alla andra också gör det, samtidigt som det är omöjligt att vara överens om betygen. +5 till dig!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se