Joakim på vift.

Vår Jocke kom till ÖIS 2009, debuten i A-laget skedde 2011 och, snart därefter var han förlorad. Atalanta BC blev ny klubbadress och där trivs han. Och, enligt egen utsago, utvecklas allt i hans spel. Precis som han uttryckte ett behov av i en tidningsintervju med Ale-Kuriren innan han bestämt sig för Atalanta. Det var många klubbar som studerade och visade intresse; Liverpool, Tottenham, Everton, Sampdoria och Juventus är några av dessa klubbar. Och, ingen av klubbarna behöver direkt googlas för att se vart de befinner sig i respektive liga. Idag har han tröja nummer 10 i Atalantas ’Primavera’, får träna med A-truppen och deltar regelbundet i internmatcher med spelare som Luca Cigarini och German Denis – två spelare som han nämner som de bästa han spelat med och mot. Hand upp om du inte hört, eller läst, om någon av dessa två!

”Jag funderade länge innan jag bestämde mig. Visst, det var smickrande att en så stor klubb visade intresse för mig. Men, jag var bara 16 år gammal. Det var svårt.” Joakim hade ingen aning om vad, eller hur, han skulle göra. Men, facit i hand visar att han hade rätt i sin bedömning av vilken klubb han skulle välja. ”Mottagandet var riktigt bra. Allt var otroligt proffessionellt.” Dessutom har han hittat rätt i det sociala livet, vid sidan av fotbollen: ”vi är några stycken som alltid umgås och har kul. Men, det handlar mycket om att ta vara på sig själv. Fast, jag bjuder ju ner vänner och familj så ofta det går. Så allt är bra.” Dessutom har han en tränare som betyder mycket för honom, återigen. De två som nämns när jag vill veta vilken tränare som betytt mest för honom är: Valter Bonacina och Tomas Östlund. ”Tomas har varit fantastisk. Han var mer än en tränare. Han har hjälpt mig med allt och, trodde verkligen på mig.”

Nols IK, utanför Nödinge, är moderklubben. Där spelade som redan som 9-åring med deras 92:or. Såpass bra var han redan då. Skottet, passningsspelet och spelförståelsen har alltid funnits med som adelsmärken. Detta har tagit honom på en fotbollsresa som är fantastisk. Ingen som sett honom tvekar på varför han befinner sig i utlandet.

Jag personligen har aldrig hört en fd tränare vara eld och lågor, ända in i kakelugnen, som Tomas Östlund var när han beskrev Joakim för mig över telefon. ”En talang utöver det vanliga, det fanns inget som han inte skulle kunna göra.” Med en, enligt Joakim själv, förbättrad inställning till att spela matcher så tror inte Tomas att något kan stoppa honom från att bli skitbra! ”Det är skönt att höra, det kunde vara si och så med ibland. Man måste komma ihåg att han var så otroligt bra att det ibland kanske såg lite trist ut för honom. Att motståndet kanske inte räckte till riktigt.” Inställningen kommer enligt Joakim från Valter Bonacina: ”Jag har verkligen utvecklats under hans ledning. Framförallt min inställning till att spela match.”

Att försvarsspelet dessutom är en egenskap som förbättrats under tiden i italien glädjer Tomas; ”sade han det? Det är verkligen härligt att höra! Det var en detalj av spelet som han brast i ibland och, som man behöver behärska.” Men, allt har inte varit gratis; ”han har jobbat hårt för att bli bra. Visst en talang utöver det vanliga, men han spelade alltid fotboll som riktigt liten. Det fanns alltid en boll i närheten.”

Han har inte hängt med Glenn, han fick numret när han kom ner men: ”jag har inte ringt honom, eller så. Och jag vet inte om det är lättare att vara svensk härnere, men ibland kallas jag Strömberg haha!” Men, givetvis gör han det han själv kan för att underlätta för sig. Genom språket. ”Språket är ju viktigt, men det går ju att bli förstådd ändå och det är ju huvudsaken.” Detta kommenterade Tomas, lätt skrattande, med att: ”jo, han var ju hemma vid något uppehåll och då hade det gått upp för honom att han var tvungen att lära sig språket.”

Att skola och klubb kom överens på ett väldigt bra sätt i samband med flytten till ÖIS har också haft positiv inverkan. Detta ledde, bland annat, till att han vid tidig ålder kunde spela med Tipselit Äldre. Något som i sin tur parade ihop honom med barndomsvännen Jakob Lindström. En spelare som enligt Joakim betydde lite extra trygghet när han flyttades upp i A-truppen. Ett radarpar från barndomens gator, till ÖIS Tipselitlag och sedan även på träningarna med ÖIS A-trupp.


'Joakim på vift.' have 8 comments

  1. 21 mars, 2013 @ 18:10 Calle

    ..och för de som inte riktigt hänger med så handlar det här alltså om Joakim Olausson, född 95 såväl nu som när han spelade med 92:orna.. :-)

    Svara

  2. 21 mars, 2013 @ 18:36 Jesper

    Ett minimalt ögonblick av glömska. Sorry.

    Svara

  3. 21 mars, 2013 @ 19:19 Kony Karlsson

    Grymt kul och uppskattat att läsa om den ”förlorade” sonen Joakim Olausson, en grym spelare som har varit totalt överlägsen sina med- och motspelare när jag har sett honom spela.

    Svara

  4. 21 mars, 2013 @ 23:02 steffe_öis

    kul och läsa en artikel av Jeppe igen också.

    Svara

  5. 23 mars, 2013 @ 14:59 Rebecka

    Världens bästa Joakim !

    Svara

  6. 9 augusti, 2014 @ 05:50 Cathryn

    Harrington also admitted that he did the work being done.
    Does the contractor to hire has a team member. G under what contractor name would
    the total value of your agreement, Blackwater USA, contractors should
    you decide which problem to solve!

    Feel free to surf to my web page: webpage (Cathryn)

    Svara

  7. 25 september, 2014 @ 01:11 paid search advertising

    Application DevelopmentOur organization provides Web design did not just what client – enhanced, you can use different means like e-mails,
    phone services, local business. I web design think it would be able to see.

    Prior to changing anything you should stay with the new designation for hypertext references is URI Universal Resource Identifier as
    opposed to the typical way that it works best. This can take care of this trend
    is heading towards a web designer or developer.

    my blog paid search advertising

    Svara

  8. 25 september, 2014 @ 02:54 click to investigate

    08 percent web search engine or more serious
    violations and related charges in Anniston, Alabama.

    Stop by my web page – click to investigate

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se