U21: Vinst i seriepremiären

ÖIS fick i kväll en perfekt öppning på U21-serien. I mötet på Öisgården under ett ihärdigt snöande kunde ÖIS dra det längsta strået tämligen enkelt. Utan att stå för en speciellt förtroendeingivande insats lyckades man ändå besegra Varbergs BoIS med 4-2 efter att Johan Hedman, Oskar Wallén, Henrik Carlsson och Hannes Sahlin målat för hemmalaget. Fyra mål som alltså räckte för att bärga säsongens tre första poäng.

Till kvällens match mot Varbergs BoIS i den nyskapade U21-serien ”Superettan Södra” mönstrade ÖIS en relativt namnstark startelva. Faktum är att truppen bestod av nästan enbart a-lagsspelare, bortsett från U19-spelarna Felix Jigliden-Larsson och Rasmus Haraldsson som också tog varsin plats. Däremot var bara en av dessa med i den startelva som Hans Prytz, Jonas Karlén och Marcus Lantz plockat ut. Nämligen Rasmus Haraldsson som för dagen agerade högerback (den position som han också abonnerar på i U19-laget). Bredvid sig hade han Carl Hawunger, Hannes Sahlin och Joakim Hall samt Fredrik Andersson som sista utpost i hemmamålet.

Mittfältet bestod av lagkaptenen Johan Hedman till höger, Henrik Carlsson och Filip Holländer i mitten samt Sebastian Ohlsson ute till vänster. Därmed vann alltså Henrik Carlsson dragkampen om vem som skulle få chansen att spela tillsammans med Holländer i ÖIS mittersta delar. Ett beslut som gjorde att Johan Hedman fick utgå från en mer van position på sistone – alltså yttermittfältet.

Längst fram var det något överraskande Oskar Wallén och Richard Yarsuvat som fick chansen från start. Personligen trodde jag att Wallén skulle få en möjlighet till vila efter helgens bravader och möjligen hoppa in och ställa saker till rätta om det skulle skita sig rent mål- eller spelmässigt, men tränartrojkan var av en annan åsikt. Och det var väl tur det, för redan efter tio minuters spel hade Oskar Wallén varit med i förspelet till båda ÖIS mål. Det första, i den åttonde matchminuten, bombade Johan Hedman in från en position till höger utanför Varbergs BoIS straffområdeslinje. Med en sträckt vrist pangade han in bollen utan någon som helst tvekan. Dessförinnan hade Oskar Wallén spelat fram bollen till Richard Yarsuvat som i sin tur hade fepplat lite grand med densamma innan den en aning turligt damp ned just framför Hedman som bara hade att dra till mot det bortre hörnet.

ÖIS 2-0-mål var snudd på en ren kopia av Hedmans ledningsmål. Dessutom kom det bara minuter senare. Förspelet stod Richard Yarsuvat för då han lyfte bollen mot en anfallslöpande Oskar Wallén. Bollen landade perfekt på Walléns bröst varpå han tog ned den till höger om målvakten i Varbergs BoIS varpå det small rejält. Från i stort sett samma position där 1-0-målet föll bombade även Oskar Wallén in bollen i det bortre hörnet utom räckvidd för målvakten. En flygande start!

Men Varbergs BoIS hade inte gett upp hoppet om en upphämtning i matchen, sitt unga lag till trots. För i den 21:a matchminuten skakade en av få ordinarie a-lagsspelare, Fredrik Björk, liv i matchen igen genom att reducera ledningen. Och det efter en fin frisparksvariant som ställde ÖIS försvar å det grövsta. Bollen slogs mot den första stolpen där Björk stormade fram och nickskarvade bollen i mål från nära håll. Fredrik Andersson blev nog en aning ställd i det läget, kan jag gissa, och hann därför inte upp med armen för att förhindra bollen från att passera honom. Nu var det match igen!

Ja, det kunde man ju tro i alla fall. Spelet hittills hade visserligen gått i ÖIS favör, men inget av lagen hade riktigt ägt matchen. Joakim Hall stack ut som en positiv injektion från sin vänsterbacksposition varifrån han skapade stor oreda i bortaförsvaret med sina intensiva långlöpningar längs kantlinjen. Men det var inte Joakim Hall som stänkte dit ÖIS tredje balja. Nej, den dunderkanonen stod Henrik Carlsson för. Och det är bara att tacka och ta emot för underhållningen. Det var utan tvekan årets mål hittills, och kanske kommer det även att stå sig över hela den kommande säsongen. För wow, vilken pärla han fick på från 25-30 meters håll. Det bara small i det främre krysset. Han fick den där vristträffen som man bara får vid några få tillfällen under en karriär. De gångerna då man knappt känner att bollen vidrör ens fot. Alla bitar bara faller på plats. Och med en vobblande bollbana letade den sig in i den yttersta maskan! Är det någon gång man skall ta till superlativ så är det sannerligen nu. För det där var fotbollsgodis at its finest.

När domaren blåste igång den andra halvleken hade ÖIS gjort två byten. Ut gick planenligt Oskar Wallén och i hans ställe kom U19-spelaren Felix Jigliden-Larsson in. Ut klev även Filip Holländer vilket fick Sebastian Ohlsson att ta klivet in centralt. En rejäl spelarrokad skedde i samma skede då Joakim Hall klev upp på vänsteryttermittfältet och Hannes Sahlin tog över Halls vänsterbacksplats. Allt för att den nyuttagne U21-landslagsmannen Jonathan Azulay skulle spela i mittlåset tillsammans med Carl Hawunger.

Det föll visserligen ytterligare två mål i matchens avslutande 45 minuter, men så mycket annat finns inte att skriva hem om. Snön vräkte ned och spelet var ganska så statiskt under långa stunder. Inte så konstigt i sig kanske, konstgräsplanen var täckt av ett tunt lager av snö vilket gjorde att bollen fick en extra skjuts när man slog iväg bollen till en medspelare. Det i sin tur medförde att båda lagen blev lite mer försiktiga i sina aktioner över hela banan. Ganska så förståeligt. Speciellt från ÖIS sida då de ju som bekant satt på en 3-1-ledning och inte behövde ta för sig mer än nödvändigt för att fixa segern.

Men Varbergs BoIS tråcklade ändå ännu en reducering till slut. Som en blixt från klar himmel lobbnickades bollen över Fredrik Andersson och in i mål efter en frispark vid mittplan för gästernas räkning. Lite onödigt kan tyckas – var är markeringen – men man kan också välja att kredda Varbergs BoIS för en väl avvägd nick i ett svårt läge. Den gör man inte utan både kvalitet och koncentration. Det skall man ha klart för sig.

Man hade kanske kunnat tro att Varbergs BoIS i detta läge skulle ösa på för kung i fosterland i matchens sista 20 minuter. Men riktigt så blev det inte. Inte alls faktiskt. ÖIS hade bra kontroll på grejerna och förivrade sig inte. Kanske var det ÖIS rutin och fysik som blev Varbergs BoIS:s överman i kväll. De orkade inte riktigt ösa på i slutet. Kraften fanns inte där fullt ut.

I matchens absolut sista minuter slog Hannes Sahlin in spiken i kistan och säkrade ÖIS premiärseger i Folksam U21 Superettan Södra. Det gör att man för tillfället seglar upp på en delad förstaplats. Leder gör Falkenbergs FF som spöade Ängelholms FF med hela 6-0. Det handlar alltså om en målskillnadsaffär, som alltid i uppstarter av serier. Näst på tur är Landskrona BoIS. Den matchen spelas på Landskrona IP den 26 mars klockan 17:00.

Matchfakta:
8’, 1-0, Johan Hedman
9’, 2-0, Oskar Wallén
20′, 2-1, Fredrik Björk
25’, 3-1, Henrik Carlsson
69′, 3-2, Oliver Nedanovski
87’, 4-2, Hannes Sahlin

Varningar:
16′, Arbios Mzi
34′, Muhamed Dizdar
38’, Richard Yarsuvat
40’, Henrik Carlsson
88’, Filip Holländer

Byten (endast ÖIS):
45′, Oskar Wallén ut, Felix Jigliden-Larsson in
45′, Filip Holländer ut, Jonathan Azulay in


'U21: Vinst i seriepremiären' have 11 comments

  1. 12 mars, 2013 @ 21:43 Cye

    Betyder den starka startelvan att det är U21 matcherna man kommer att använda i stället för träningsmatcher fram till seriestart? Bortsett från cupmatchen till helgen finns inga andra matcher inplanerade

    Svara

    • 12 mars, 2013 @ 21:58 Christian Börjesson

      Jag skall kolla upp detta i dagarna. Men de väntar kanske med att planera ytterligare träningsmatcher då vi vid gruppseger i Svenska Cupen kommer att spela kvartsfinal i början av april.

  2. 12 mars, 2013 @ 22:39 Hasse

    Inget mål för Ricky idag heller. Dags för Henke
    att få spela forward ….

    Svara

    • 12 mars, 2013 @ 23:05 Danne

      Hellre Henrik C än Ricky!
      Henke kan ju bli hur bra som helst med rätt matchning.

  3. 12 mars, 2013 @ 23:53 Smurfalizer

    Off Topic. Men en artikel där världens mest tight-klädde man Henke Rydström kallar Källa för Gud är fan värd att läsa.

    fotbolldirekt.se/2013/03/04/giggs-blir-svar-att-sla-men-totti-ska-jag-kunna-vanta-ut/

    Svara

  4. 13 mars, 2013 @ 01:02 Rött&Blått

    Domaren hade nog ingen riktig koll för Hedman sparkade in ledningsmålet i 5:e minuten och Wallén ökade på en minut senare. Men den stora tabben är väl att det står på förbundets sida att Holländer fick ett gult i 88:e och det är ju lite märkligt eftersom han bytte i paus och lämnade ÖIS-gården en kvart innan matchen var slut……..

    Men i övrigt tycker jag att ÖIS gjorde en bra match men att segermarginalen kunde varit ännu större.

    Svara

    • 13 mars, 2013 @ 05:45 Christian Börjesson

      Ja, jag hade faktiskt samma tid i mina anteckningar men justerade då förbundet visade minut 8 och 9. Ibland är det bättre att lita på sig själv.

  5. 13 mars, 2013 @ 08:30 Hocus Focus

    Har ingen som helst koll men betyder detta att alla A-lagsspelarna kommer att spela dubbla matcher i.o.m. denna serien ?

    Svara

    • 13 mars, 2013 @ 10:15 Christian Börjesson

      Nja, det är väl mer tänkt för dem som inte får så mycket speltid i a-laget när Superettan drar igång sedan. Att de mest solklara spelarna skulle matchas något hårdare ser jag som osannolikt. Då tappas ju hela konceptet med denna serie – nämligen att låta de yngre som inte riktigt är redo spela matcher med rätt så god kvalitet.

    • 13 mars, 2013 @ 14:57 Sven R

      Prytz har 22 spelare att välja på och även om det flesta av oss läktarcoacher verkar ha gjort sitt val över hur startelvan skall se ut, så är det tydligt att han fortfarande har ett öppet sinne. Med den trupp vi har blir det viktigt att hålla igång samtliga och se till att de fortsätter utvecklas. Jag är rätt säker på att vi kommer att se stor rotation både i A- och U21-uppställningarna ännu en tid!

      Flera kommentarer (även om de verkar komma från ett fåtal personer under olika nic) under det senaste året här på SD, har ju också klagat på inställningen till segrar i U-lagen. Kan det vara så att vinnarmentaliteten som verkar ha cementerats i A-truppen skall spridas nedåt i åldrarna…?

  6. 13 mars, 2013 @ 17:06 Veckans tankar – Cupsagan fortsätter » Sambadefensiv

    […] gärna Christians matchrapport för att få en helhetsbild av […]

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se