Örebro – för bra för Superettan? #4

Vi har nu kommit en ganska så bra bit in på säsongen. Serien har åtminstone satt sig lite, lite grand. Och skönt nog är ÖIS hjälpligt med. Sex poäng av 12 möjliga är ett godkänt facit för en nykomling. Och den andra nykomlingen underifrån i serien, Östersunds FK, har även de öppnat bra. Hittills står man obesegrade i sin första säsong i Superettan någonsin, det efter tre kryss och en vinst mot GAIS så sent som i fredags kväll.

Här kommer i vanlig ordning ett knippe matchresuméer från omgången. En liten uppladdning inför kvällens införrapport och morgondagens spektakel på Stockholm Stadion. Först ut är matchen mellan Falkenbergs FF och Hammarby IF från i mitten av förra veckan.

Håll till godo!

Falkenbergs FF – Hammarby IF 1-0

1-0, Stefan Rodevåg (11′)
Omgång fyra inleddes under torsdagen med serieledaren Falkenbergs hemmamatch mot Hammarby. En på förhand mycket intressant match där Falkenbergs FF endera skulle bärga sin fjärde raka seger och därmed fortsatt plocka alla möjliga poäng, eller om gästerna Hammarby skulle fortsätta rida på den våg som svallade upp i helgen när man slog Örebro SK hemma på Söderstadion med 2-1.

Med facit i hand blev det det första alternativet. För det var Falkenbergs FF som drog det längsta strået och vann med 1-0 inför sin hemmapublik. Snacka om kontraster till fjolårssäsongen där man fick kvala sig kvar i Superettan. I år är det helt andra bullar. Man vann tre raka matcher i Svenska Cupen och nu går man samma historia till mötes i inledningen utav seriespelet. Det är sannerligen imponerande. Och det trots att huvudtränare Hans Eklund i samband med upptaktsträffen själv uttryckte att hans lag inte har kvaliteterna för att vara ett topplag. Och visst, det är tidigt än och man får nog låta det passera ytterligare fyra, fem matcher innan man kan se något riktigt tydligt mönster, men starten är fantastisk och Danny Ervik sover nog rätt skönt om nätterna just nu. Det borde han i alla fall göra.

GAIS – Östersunds FK 1-3

0-1, Juan Jose Hervias Beorlegui (6′), 0-2, Ryan Gilligan (85′), 0-3, Jamie Ryan Hopcutt (89′), 1-3, Mohammed Abdulrahman (94′)
För andra veckan i rad hade GAIS match schemalagts på fredag kväll. Först i Ängelholm, nu hemma på Gamla Ullevi mot Östersunds FK. Och rent poängmässigt gick det bättre för de grönsvarta första gången, för i fredags fick GAIS stryk med 3-1 på hemmaplan. Snacka om kalldusch. Men jag hade ett varningsfinger uppe redan före avspark. Östersunds FK är luriga. Luriga som fan! De kommer stjälpa många lag längs vägen. Så känns det just nu. Kanske rider de på den berömda nykomlingsvågen – kanske är de bara riktigt, riktigt bra.

Matchens första mål kom redan efter sex minuters spel efter att den spanske mittbacken Jose Hervias knoppat in en hörna på ett väldigt resligt och enkelt vis. GAIS-försvaret stod och hästesôv, för att citera Thomas Askebrand, och det tog ÖFK vara på direkt. Nickskarven var perfekt och Vaiho kunde inget annat göra än att stå och kolla på när bollen damp ned i den bortre burgaveln.

Till den andra halvleken tog GAIS tag i sitt spel och kom ut som ett annat lag, för att dra upp en gammal klyscha. Helt plötsligt fungerade spelet igen och det var så när att bollen låg i nät bakom Petter Augustsson flera gånger om. Bollen låg faktiskt och rullade på mållinjen två, tre gånger i den andra halvleken. Men det kom aldrig mer än nära. Istället stod Mirza Mujcic för en idiotisk kapning av Tobi Joseph i eget straffområde och vips så var det 2-0 på tavlan med fem minuter kvar. Tungt, tungt för hemmalaget. Och någonstans där gav de upp matchen och de tre poängen. Minuter efter 2-0 drog Mujcic på sig ännu en ostskiva – morsning och good bye – och därmed är han avstängd i derbyt mot ÖIS.

Det skulle dock falla ytterligare två mål. Först punkterade Jamie Hopcutt matchen totalt genom att löpa sig fri och sätta 3-0 bakom en irriterad Vaiho innan ”Mommo” kunde tröstmåla i matchens absoluta sista sekunder. Men det var bara av akademisk betydelse. Förlusten var trots allt ett faktum. Och snart, snart kan det bli lite utav en kris i ett topptippat GAIS…

GIF Sundsvall – Degerfors IF 0-0

Det går fortsatt motigt för GIF Sundsvall i återtåget mot Allsvenskan. Det står klart efter att man ännu en gång gått mållösa av en match på Norrporten Arena. Slutsiffrorna skrevs nämligen till 0-0 i söndagens match mot Degerfors IF. Något som de kan vara allt annat än nöjda med. Fyra poäng på de fyra första omgångarna känns som ett nedköp. Ett stort sådant. Och nu är det press på de blåa. Snart måste de börja komma igång. Snart måste poängen börja trilla in. För det går snabb i toppen. Skall de hänga med krävs en uppryckning modell större.

Enligt tränare Joel Cedergren är spelet alltför omständigt. Det går för långsamt och man kommer inte till att hota motståndarlaget. ”Vi skapade för lite. Även när vi vann boll och kunde ställa om så hotade vi aldrig riktigt. Vi fick inte till det passningsspel vi önskade och hade svårt att ta oss förbi motståndarna. Det blir för omständigt”, sade han till Sundsvalls Tidning (ST) efter helgens enpoängare.

I nästa omgång reser Sundsvall ned till Ängelholm. Där pratar vi måstematch. Inte bara för GIF Sundsvall, utan för båda lagen.

Assyriska FF – IFK Värnamo 3-0

1-0, Admir Aganovic (18′), 2-0, Christopher Brandeborn (87′), 3-0, Admir Aganovic (90′)
Det går bra för Assyriska FF i år. I helgen vann de ännu en gång, i en match mot IFK Värnamo på hemmaplan. Tre mål mot noll kan tyckas stort, men precis som i mötet med ÖIS var siffrorna aningen för stora sett till matchbilden. Visserligen var det Assyriska FF som var första halvlekens klart bästa lag, men när domaren blåste igång matchen efter halvtidsvilan gick AFF inte att känna igen. Något som IFK Värnamo försökte utnyttja. Pär Cederqvist, framför allt, var den som försökte hota Robin Malmkvist i hemmamålet, men det blev aldrig riktigt farligt. Förrän i den 84:e matchminuten där det brände till rejält.

I minut 87 och 90 avgjorde Assyriska FF med två mål. Först fick bolltrollaren Christopher Brandeborn visade upp sina färdigheter, och tre minuter senare stängde Admir Aganovic butiken med sitt andra mål för dagen. Tack och god natt. Tre poäng till Södertälje. Bäst i Assyriska FF var Christer Youssef. Han har en känsla för fotboll, den grabben. Och vore det inte för en ribbträff så hade även han blivit inskriven i målprotokollet.

IK Brage – Ljungskile SK 1-2

0-1, James Sinclair (39′), 0-2, Aleksandar Kitic (44′), 1-2, Peter Magnusson (71′)
I den första utav de tre måndagsmatcherna tog Ljungskile SK en tung seger mot IK Brage på Domnarvsvallen. Segern grundlades av en stark avslutning på den första halvleken där både Sinclair och Kitic gjorde mål. Det första efter 38 minuter, och det andra minuten före halvtidsvilan. En partydödare deluxe för hemmapubliken som hade hoppats på mer än så. Man kom visserligen närmare genom ett reduceringsmål. Men där tog det stopp. Tre tunga poäng till LSK.

Örebro SK – Varbergs BoIS 3-1

1-0, Shpetim Hasani (11′), 2-0, Karl Holmberg (13′), 2-1, Joakim Sjöhage (53′), 3-1, Shpetim Hasani (80′)
Kanske var detta omgångens mest självklara. Att Örebro SK skulle slå Varbergs BoIS alltså. Det hade nog alla tippat innan avspark i alla fall. Och så rätt ”alla” hade. Det var egentligen inget snack alls om saken. Hemmalaget tog tag i det från start och ledde således med 2-0 redan innan den första kvarten var avverkad. Snacka om drömstart. Och den vågen red de sedan på matchen ut. Från ingenstans kunde den gamle måltjuven Joakim Sjöhage reducera och sätta spänning i en rätt avslagen tillställning, men med tio minuter kvar att spela satte Shpetim Hasani spiken i kistan genom sitt andra mål för kvällen.

Jönköpings Södra IF – Ängelholms FF 2-4

1-0, självmål (7′), 1-1, Martin Andersen (11′), 1-2, Muamet Asanovski (34′), 1-3, Muamet Asanovski (37′), 1-4, Muamet Asanovski (81′), 2-4, Tommy Thelin (85′)
I Jönköping tog Ängelholms FF säsongens första trepoängare mot J-Södra på Stadsparksvallen. Utan tvekan väldigt förlösande för tränare Joakim Persson och hans mannar. Speciellt då målskyttet inför måndagen varit näst intill obefintligt. Endast ett mål på tre matcher, och det från Martin Andersen i hemmamatchen mot GAIS för ett tag sedan. Men igår blev det proppen ur. Islossning. Öppen gata, you name it. Ängelholms FF tappade visserligen in en boll efter sju minuter, men de vek inte ned sig utan vände på skutan bara kort därpå. Och på den vägen var det. Någonting som gjorde hemmatränare Mats Gren uppgiven. Han menade på att J-Södra stod för säsongens sämsta insats, och det kan man förmodligen instämma i.

En extra eloge till Muamet Asanovski som krutade in tre mål totalt. Tre mål! Det händer inte varje dag, inte. Han får ÖIS se upp med framöver, allra närmast den första juni då ÖIS reser ned till Ängelholm. Dessutom bör hela kollektivet  Ängelholm hyllas. Man spelade nämligen med tio man från minut 39 på grund av att den debuterande anfallaren Junes Barny drog på sig en rätt onödig, och tvivelaktig, utvisning. Ändå höll man ställningarna.