Vinnarspåret – var hittar man det? #2

Då var den avklarad. Omgång två av Superettan. Några lag (Falkenbergs FF, till exempel) har fått en drömstart, samtidigt som ett par gäng fortfarande stå poänglösa. Än är det för tidigt att dra några större slutsatser – vi får nog vänta ett par matcher till hur ogärna vi än vill det – och serien är fortfarande väldigt tajt. Som den skall vara efter två matcher. Visst, vissa lag har dragit ifrån bottengängen lite grand, men fortfarande har alla lag en stor chans att kravla sig uppåt. Det finns med andra ord ingen mening i att hänga läpp ännu. Upp på hästen igen. På’t, på’t, på’t. Och det är vad som gäller för Sambadefensiv också. Därför kommer här en matchsammanfattning av den andra omgångens samtliga matcher. Först ut är…

Landskrona BoIS – Ängelholms FF 0-0

Superettans andra omgång inleddes på fredagskvällen med ett derby i Sveriges sydligaste delar. Landskrona BoIS, som vann sin premiärmatch mot Degerfors IF, ställdes mot Ängelholms FF, ett lag som varit tuffa att möta i Superettan under ett antal säsonger men som fick se sig besegrade utav IK Brage förra helgen. Och det var ett rent under att Landskrona BoIS inte kammade fullt igen. Vad som stod i vägen för tre nya poäng var en hel rad av stolp- och ribbträffar samt en storspelande Matt Pyzdrowski i Ängelholmsmålet som stod för räddningar som självaste Neuer hade kunnat ha med på sitt CV.

Allra svettigast fick han det i den 86:e minuten då han sträckte ut rejält på en egen försvarares nickskarv efter en Andreas Dahl-frispark. De 1 993 åskådarna på plats hade redan sträckt armarna i skyn och signalerat för 1-0, men genom en otroligt vass parering långt ned vid ena stolproten snuvades Jörgen Petterssons gäng på nätrassel. Och enligt målvakten själv kan de ha att göra med att han lärt sig att kontrollera nervositeten bättre.

– Jag är alltid laddad för match, men nu blir jag inte skakig längre och stressar betydligt mindre. Jag har börjat läsa spelet mer och är lugnare med bollen.

Rent spelmässigt fanns det förmodligen mer att hämta från båda lagen. Det är fortfarande tidigt på säsongen och med handen på hjärtat så var planen inte i sitt allra bästa skick. Men det var hemmalaget Landskrona som var det lite hetare laget. Det laget med lite mer boll och betydligt hetare målchanser. Lånet från Malmö FF, Alexander Nilsson, var lite upp och ned – men klart är att han kommer bli en viktig spelare rent poängmässigt under säsongen. Hittills har han kammat noll i målkolumnen, men det närmar sig premiärmålet. Under matchens gång hade han flera farliga avslut varav ett i insidan av stolpen. Låt oss hoppas att han gör ett i nästa match så att han inte får den berömda islossningen i omgång fyra när ÖIS gästar.

GAIS – Degerfors IF 3-1

1-0, Linus Tornblad (16′), 2-0, Joel Johansson (45′), 3-0, Andreas Drugge (59′), 3-1, Ferhad Ayaz (87′)
I premiären gick GAIS på pumpen mot Varbergs BoIS, men när det vankades hemmapremiär på Gamla Ullevi i lördags tog GAIS säsongens första trepoängare – och faktiskt lagets första seger i seriespel på drygt ett år. Snacka om lättnad för Thomas Askebrand och kompani. För gästerna Degerfors IF:s del har säsongen fått sämsta möjliga start. Först förlorade man med 1-0 mot Landskrona BoIS, och nu alltså även mot GAIS. Och det för ett lag som förra säsongen höll sig undan kvalplatserna nedåt genom ett sent mål i sista omgången. Möjligen är det för tidigt att analysera och dra några slutsatser ännu, men kanske, kanske går Patric Werner och hans Degerfors IF en liknande säsong till mötes. Jo, så känns det nog. I alla fall just nu. Inte heller blir det lättare matcher framöver. Nej, först skall hemmapremiären spelas på Behrn Arena i Örebro, och sedan blir det ett besök hos GIF Sundsvall på Norrporten Arena.

I upptakten utav den första halvleken var det GAIS som tog initiativet på Gamla Ullevi. Nyförvärvet Andreas Drugge byggde upp anfallsspelet från sin centrala position varifrån han fann krossbollar ut till Wallin till vänster och Hampus Andersson till höger. Han drog sig inte heller för att slå den längre bollen, lite på ÖIS-manér, mot en framrusande Linus Tornblad eller Joel Johansson bakom Degerfors backlinje. Men det var inte på en sådan boll som GAIS tog ledningen. Istället skedde det efter att Linus Tornblad mött bollen, skarvat den runt sin försvarare och sedan dragit till med ett vristskott som skruvade sig bort från den unge August Strömberg i bortamålet. Snyggt får man medge, även om Degerforsbacken som i denna text får vara anonym får ta på sig att målet ens kom till. Visst, Tornblad är snabb och allt det där, men det är inte helt OK att släppa förbi honom så enkelt. Inte heller skall försvararen förlora en sådan kort löpduell så klart som han gjorde.

Efterhand tog ändå Degerfors IF över matchbilden lite grand, och det framförallt genom innermittfältaren och lagkaptenen Tobias Solberg, vänstermittfältaren Johan Bertilsson samt den erkänt duktige Amadaiya Rennie i anfallet. Rennie var ett ständigt orosmoment och med sin aviga stil och bollsäkerhet var det ett tufft byte för Mirza Mujcic på högerkanten där Rennie mestadels höll till i sina offensiva försök. Det hettade dock aldrig riktigt till runt Vaiho i målet – förutom då Bertilsson sköt från distans just utanför den högra stolpen.

Men precis som för ÖIS så fick Degerfors IF ett oerhört tungt psykologiskt mål i baken just innan halvtidsvilan. I en kontringssituation kom Linus Tornbland i GAIS fri med August Strömberg varpå han lobbade bollen förbi honom. I en duell där bakom krigade Joel Johansson mot flera försvarare, men han vann likväl situationen och kunde således knoppa in bollen i det vidöppna målet. Tungt, tungt, tungt. Och någonstans där gick väl också matchen.

I matchens andra halvlek satte Andreas Drugge spiken i kistan med sitt 3-0-mål på frispark innan Degerfors IF tröstmålade efter en forcering med tre minuter kvar. Åter igen var det Rennie som skapade oreda med sina dribbelkunskaper där han vände hit, dit, fram och tillbaka och det några gånger om innan han fann luckan att spela in bollen till en fristående Ferhad Ayaz som ostört nickade bollen i nät. Men det gjorde varken från eller till. Tre poäng till GAIS. Tre poäng som säkerligen kan skapa lite arbetsro på Gaisgården, publiksiffran till trots. För där kan de inte vara nöjda. 3 298 personer kom till Gamla Ullevi för att se matchen. Alltså 800 under det publiksnitt som klubben budgeterat med. En fingervisning om vad som komma skall?

Hammarby IF – IFK Värnamo 1-1

0-1, Pär Cederquist (40′), 1-1, Erik Figueroa (45′)
Den absolut sista hemmapremiären på Söderstadion gick av stapeln i söndags när IFK Värnamo kom på besök. Och till ”Bajens”, förmodligen, stora förtret slutade matchen 1-1. Inte ens i hemmapremiären på Söderstadion kunde de få fira ordentligt. Tråkigt kan tyckas, i alla fall för de dryga 12 000 på plats, men eftersom Pär Cederquist gav Värnamo ledningen och Hammarby endast mäktade med att kvittera på hörna genom Erik Figueroa så är det inte så mycket mer att göra än att gå med på en poäng. Kanske inte riktigt vad de hade hoppats på i Söder. Nej, inte alls förmodligen. Likt varje säsong skall detta vara året – året då Hammarby går upp i Allsvenskan igen – men med en poäng av fyra möjliga är det väl på sin plats att man börjar tvivla. Åtminstone till en viss grad.

Det skall väl sägas att det var Hammarby som var det bättre laget. Inte så konstigt kanske, Värnamo är ett lag som förmodligen kommer hålla till i botten och då är det inte lätt att tyglas med Kennedy, Erik Sundin och allt vad de heter. Inte heller är det lätt att stå emot 12 000 sjungande supportrar. Bara det är en enorm fördel för Hammarby och ett pungslag för laget som är på besök. Man vet att det kommer att låta när man stegar in på planen, men det är nog lättare sagt än gjort att koppla bort det och enbart fokusera på sitt fotbollsspelande.

Falkenbergs FF – Ljungskile SK 2-1

1-0, Stefan Rodevåg (4′), 1-1, Patrick Hopkins (44′), 2-1, Tobias Karlsson (55′)
Lagom till Falkenbergs FF första match på den tidigare ospelbara Falkenbergs IP lockade klubben med fri entré för de 500 första åskådarna iklädda Falkenbergshalsduk. Och frågan är väl om det kom så många halsduksbärare då det totala åskådarantalet stannade på drygt 1 300 personer. En inte alltför hög siffra även om laget från havet inte har en historia av höga publiksiffror, men de som tog sig till arenan gick åtminstone hem glada i hågen. För Ljungskile SK besegrades med 2-1 vilket innebär att Falkenbergs FF nu har gått obesegrade genom de två första matcherna.

I en intervju med Sambadefensiv inför premiäromgången lyfte Hans Eklund upp Stefan Rodevåg som en viktig spelare för Falkenbergs FF på grund av hans regelbundna målskytte. Och visst hade han rätt om det. Det skvallrar inledningen av säsongen om. Ett mål mot ÖIS på Gamla Ullevi och nu även ett mot Ljungskile SK efter fyra minuters spel. Snacka om drömstart för honom själv, men framför allt för laget. Det kunde man kanske inte tro med förra säsongens bravader i relativt färskt minne.

Ljungskiles kvittering föll just före halvtidsvilan – i den 44:e matchminuten – genom Patrick Hopkins. Ett psykologiskt mål kunde man kanske tro, ett så var det säkerligen, men Falkenbergs FF mobiliserade krafter nog att ta ledningen på nytt efter 55 minuter. Då var det Tobias Karlsson som höll sig framme och stötte bollen i mål. Och några mål föll alltså inte. Kan Falkenbergs FF bli ett lag att räkna med i år? Ja, varför inte. Någon nedflyttning bör det väl i alla fall inte bli tal om. Så känns det i dagsläget.

Jönköpings Södra IF – Varbergs BoIS 2-1 (Borås Arena)

1-0, Robert Gojani (56′), 1-1, Gabriel Altemark Vannemyr (76′), 2-1, Aleksei Kangaskolkka (94′)
Försnacket till denna match handlade mestadels om det faktum att Stadsparksvallen var ospelbar och att matchen, för andra gången denna säsong, därför flyttades till Borås Arena. Det känns inte riktigt OK att planerna inte håller kvalitet nog att ens spelas på när det vankas seriespel, utan att man skall behöva spela sina hemmamatcher på bortaplan. Visst, det är väl enbart J-Södras fel i detta fall och de får väl skylla sig själva, men det ger en negativ och oseriös klang, tyvärr.

I matchens första halvlek var spelet väldigt tempofattigt, och Varbergs BoIS hade inga problem med att få stopp på Jönköpings offensiva försök. Istället var det Varbergs BoIS som i slutet utav halvleken kom igenom via kontringsbollar. Dock, vilket gjorde att halvleken slutade 0-0, mynnade det aldrig ut i något nätrassel.

När domaren blåste igång halvlek nummer två brakade det loss rejält. Hela tre mål skulle falla under denna 45 minuter långa period. J-Södra var laget som kom ut bäst, och således kom också 1-0 genom Robert Gojani ganska så väntat. Nu skulle J-Södra dra ifrån, kunde man kanske tro, men icke sa nicke. Istället tog Varbergs BoIS överhand spelet och kunde kvittera med kvarten kvar. Och självklart var det spjutspetsen Altemark Vannemyr som stod för målet. Hans tredje, redan nu, för säsongen och en ensam ledning i skytteligatoppen.

Men inte blev det någon poäng för hans Varberg ändå. Nej, J-Södra stod för en ÖIS-2011-prestation mot FC Rosengård och avgjorde i den 94:e matchminuten. Och tacka Aleksei Kangaskolkka för det. Snacka om att ge hemmapubliken valuta för pengarna. Snacka om att majoriteten av de som kom för att se premiären också kommer att återkomma – men då, förhoppningsvis, inte till Borås Arena.

IK Brage – Östersunds FK 0-0

Conny Karlsson, Dulee Johnson och Njogu Demba-Nyrén. Där har vi tre av IK Brages nyförvärv inför säsongen. Lägg till ännu ett namn, Jan Tauer, och du förstår att IK Brage är ett lag som av många anses intressanta att följa under 2013. Och det blev också seger i första matchen. Nere i Ängelholm vann med med 2-0 efter två mål i den andra halvleken. Tyvärr, åtminstone om du frågar Conny Karlsson, fortsatte inte den sviten i kväll. Någonting som han (Karlsson) var till synes bitter över i intervjun efter matchen. Skall man vara ärlig – och det skall man vara – såg spelet under stora delar otroligt tafatt ut. Från båda lagen, bör tilläggas. Men kanske framförallt från hemmalaget. Utan tvekan var det Östersunds FK som var det hetare laget. I alla fall i andra halvleken, där Patrik Carlgren i hemmamålet fick parera en del farliga målchanser å ÖFK:s vägnar.

0-0 stod sig dock matchen ut vilket därför också betyder att Östersunds FK är fortsatt obesegrade i Superettan. Någonsin.

Örebro SK – GIF Sundsvall 3-0

1-0, Mohammed Khalid (30′), 2-0, Alhassan A Kamara (44′), 3-0, Ahmed Yasin (86′)
Omgångens avslutande match vann Örebro SK oerhört enkelt mot GIF Sundsvall. 3-0 säger egentligen allt. Örebro SK är ett topplag som kommer ta klivet upp, så blir det nog, och GIF Sundsvall har ännu inte förstått att det krävs 100 % arbete för att klara av Superettan. Söndagsjogging fungerar inte. Så är det bara. Och det måste de nog förstå snarast. För nu ligger de absolut sist i Superettan som ett topptippat gäng. Till och med ÖIS är före…


'Vinnarspåret – var hittar man det? #2' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se