Spelarbetyg Jönköpings Södra – ÖIS

0-0 på Stadsparksvallen får vi vara nöjda med. Så känns det i dag, några timmar efter matchen. J-Södra var trots allt närmst en vinst, trots Azulays ribbträff. Men vi vill ha mer. GIF Sundsvall, på lördag är ni laget att få sota för detta. Gör er förberedda!

Peter Abrahamsson 3

Det står mer och mer klart: Peter Abrahamsson är ruskigt viktig för ÖIS. Det är väl visserligen ingen överraskning – det har han varit länge – men det tåls att uppmärksammas med tanke på hans fina insatser. Igår, mot Jönköpings Södra, var bara en i raden av alla fina framträdanden. Visst, han gav bort bollen vid en utrusning som hade, och borde, kunnat mynna ut i ett baklängesmål när han sköt bollen rakt i gapet på en av deras mittfältare, men i övrigt var han en jätte när det hettade till runt ÖIS straffområde.

Framför allt minns man frilägesräddningen i första halvlek när Johan Lundgren och hans namne Hedman tappade bollen högt upp i banan. Bollen hamnade hos Vukojevic som från sin position ute till vänster försökte skjuta bollen i bortre, men där stod Abrahamsson pall. I efterspelet av den räddningen fick Södra ytterligare två skållheta skottlägen, men då stod både Peter och offrande försvarare i vägen för bollen.

Det skall till någonting extra för att få bollen förbi Peter Abrahamsson en vanlig kväll. Det skall gudarna veta.

Christofer Bengtsson 2

Kanske är det så att den gode Bengtsson är nere i en ”down-period”. Det är inte katastrof, men så väl som mot GAIS så var gårdagens insats inte riktigt på den nivå som vi blivit vana att se under 2013. Det finns mer att kräma ur den där 32-åriga kroppen. Högerkanten hade inte mycket att komma med – ett påstående som visserligen stämmer in rätt bra på hela laget sett över 90 minuter – vilket man hade önskat.

David Leinar 3

Giganten från Motala!

Det är nästan skrattretande att se hur enkelt David Leinar vinner allt, allt och precis allt i luftrummet. Mot J-Södra förnedrade han samtliga i huvudspelet och skallade undan varenda hörna och inlägg. En viktig ingrediens mot slutet när hemmalaget pressade ÖIS bakåt i banan för att få in ett ledningsmål.

I övrigt stod han rätt allt som oftast. Han kryddade dessutom det med lite äkta Sambadefensiv – det vill säga skottfinter och allt därtill – i de perfekta lägena. Nej, det finns inte mycket att klaga på. Insatsen var stabil, helt enkelt. Well done!

Jonathan Azulay 2

I Adam Roséns frånvaro var det åter igen Jonathan Azulay som fick ta steget in bredvid David Leinar. Och det gick onekligen bättre än senast det begav sig (mot Falkenbergs FF i premiären). Fortfarande fanns tendensen till att dra på sig onödiga frisparkar på grund av sitt aggressiva försvarsspel, men det var i en reducerad mängd sett till FFF-matchen. Var dessutom uppe och flög på en offensiv hörna i den sjunde matchminuten och endast överliggaren stod i vägen för ett mål. Skit!

Hannes Sahlin 2

Om det fanns någon som var glad över Adam Roséns skadefrånvaro igår så var det nog Hannes Sahlin. I och med det fick han chansen att slå sig in i startelvan igen efter en lång tid av bänknötande. Han skötte sig OK, det får man säga, men det blev inte mycket offensivt att tala om. Och det känns rätt grundläggande för att Hannes skall få ut maximalt av sitt spel. Han skall upp i banan, samspela med sin mittfältare och komma till inläggsläge. Så blev det inte igår. Istället blev det mestadels försvarsspel. En uppgift han kan kvittera ut ett godkänt resultat ifrån. Den ”gamla” Hannes lyser dock med sin frånvaro. Just nu, åtminstone.

Sebastian Ohlsson 1

Nej, nej, nej. Varken Sebbe eller Jacob Ericsson hade några bra kvällar på sina kanter. Skapade de någonting av högt värde? Ja, Ohlsson hade ett volleyskott i första halvlek som Helgesson stötte ut till en hörna, men i övrigt: Noll. Ingenting. De fick inte ordning på bollen och de kom inte igång alls.

Johan Hedman 2

Svårbedömd. Det blir så när man tidigt tvingas utgå pga. skada. Prognosen säger en lindrig bristning i ljumsken som förmodligen kommer hålla honom borta från spel åtminstone mot GIF Sundsvall på lördag. Av ännu större vikt att Jakob Lindström kan spela, alltså. Visade dock prov på fina intentioner under den korta period han var på plan med ett flertal fina offensiva initiativ.

Johan Lundgren 2

Attans korvspad!

Johan Lundgren hade ingen bra afton på Stadsparksvallen. Inte bra alls. Snarare snudd på bedrövlig. Det är åtminstone slutsatsen vi drog från våra positioner på pressläktaren. Vi har sett tendenserna tidigare och vi fick syna dem än en gång. Nämligen det faktum att han tar för lång tid på sig med bollen vid fötterna. Mot J-Södra skedde det flera gånger om vilket istället gjorde att han tappade bollen på mittplan. Med en lite kvickare tanke hade bollen kunnat sitta på endera Yarsuvat eller Wallén som hela tiden var redo att gå på djupet. Som grädde på moset kan han med att klandra sina medspelare för sina mediokra passningar. Det är inte acceptabelt. Snarare tråkigt att se. Ta ditt eget ansvar, Johan!

Jacob Ericsson 1

En vis skribent i kommentarsfältet skrev häromdagen att yttermittfältet är sämre än det var i Söderettan 2012. Det har han helt rätt i. Under gårdagen blev det smärtsamt tydligt. Varken Sebastian Ohlsson eller Jacob Ericsson gjorde någonting på hela matchen vilket är allt annat än godkänt. Ericsson hade förvisso drag under fötterna i vanlig ordning, men tydligt är att inläggsfoten måste putsas före avspark nästa gång. Fyra, fem bra inläggslägen mynnade ut i exakt ingenting. Titta upp, koncentrera dig och slå sedan inlägget på ytan Öisarna rör sig mot. Då blir det nog bättre.

Oskar Wallén 2

Inte heller Oskar Wallén var bra mot Jönköpings Södra. Att säga det vore att ljuga. Han hade det tungt i stort sett hela matchen och att han saknade sin evige vapendragare Emil Karlsson var tydligt. På 90 minuter kom han till hela noll avslutningslägen. Sambadefensiv kräver mer av en anfallare.

Richard Yarsuvat 1

Emil Karlsson 1, Richard Yarsuvat 0.

Oj, vad smärtsamt tydligt det framkom hur mycket vassare Emil Karlsson är. Det bör väl även ha handlat om samspel med det övriga laget, där har Karlsson självfallet en fördel, men likväl som för Wallén kom inte Yarsuvat igenom en enda gång. Och det på ett J-Södra-försvar som har läckt som ett såll det senaste. Fem insläppta på Jämtkraft Arena. Där bara måste ÖIS kunna bättre. M-å-s-t-e.

Filip Holländer 2

Folk har skrikit på Filip Holländers närvaro de senaste veckorna. ”Vi vill se Holländer centralt”, har varit ett stående inslag bland ÖIS supportrar. Inhoppet mot GAIS bådade gott, men igår när han fick nästan en hel match på sig blev insatsen mer slätdragen. Varken si, varken så. Lite bu och lite bä. Svårt att sätta något glasklart betyg, men särskilt förtroendeingivande var det trots allt inte. Han spelade sig åtminstone inte till en given plats framöver.

Henrik Carlsson och Daniel Paulson spelade för kort tid för att betygsättas


'Spelarbetyg Jönköpings Södra – ÖIS' have 24 comments

  1. 14 maj, 2013 @ 13:51 Anonym

    Det måste varit bättre att Azuly spelar som vänsterback och att Hannes spelar mittback istället för att få två nya spelare på platserna och är övertygad att Hannes funkar perfekt som mittback.

    Svara

  2. 14 maj, 2013 @ 17:34 Conny

    Jag gillar verkligen Emil!
    Dock bör man beakta två onödiga gula kort vilket resulterade i att spela en man kort under en halvlek mot gais och därefter ej är tillgänglig till nästa match.
    Ok, Ricky kan bättre, men det var många på lite nya positioner igår vilket man skall ha i åtanke. Det är inte enkelt för ex vis Holländer och Paulsson att komma in heller…

    Svara

  3. 14 maj, 2013 @ 17:56 Adam Waller

    Christian: du gör ett fantastiskt jobb, men i den här betygsättningen tycker jag att du drar fullständigt felaktiga slutsatser när du skriver: ”Emil Karlsson 1, Richard Yarsuvat 0″. Slutsatsen – om någon – borde vara ”Oskar Wallén 1, Richard Yarsuvat 1″. Varför då? Jo, därför att varken Ricky, Oskar eller någon annan konkurrerar med Emil om en startplats, eftersom Emil sannolikt är vår viktigaste spelare. Däremot tycker jag att det är relativt dött lopp om platsen bredvid honom. Oskar kan inte leva på ett mål då och då och ett antal nickskarvar däremellan när han får så mycket speltid. Det måste till mer från honom.
    För alla som såg den här matchen var det uppenbart att Oskar inte var ett smack bättre än vad Ricky var. Det framskymtar dessutom i dina skriftliga omdömen om dem båda. Ändå har du gett Oskar 2 och Ricky 1. Helt fel, enligt min mening. Titta på matchen igen, så kan du konstatera att Ricky har flera bra aktioner i första halvlek och att Oskars motsvarigheter näppeligen kan motivera ett högre betyg.
    Vill inte kritisera dig, men jag är väldigt trött på vad som för mig ibland förefaller vara Ricky-mobbning. Han gör en minst lika bra eller dålig match som Oskar – ändå får Oskar högre betyg. Och: frågan är INTE om Ricky ska ersätta Emil – för det ska han självklart inte – utan om han (eller någon annan) möjligtvis ska ersätta Oskar på topp. På det sättet skulle vi få ett betydligt rörligare anfall, för även om Oskar har goda egenskaper är han förtvivlat trög.
    Slutligen har Bengtsson fått ett för högt betyg. Jag älskar hans inställning, men i den här matchen var han skitdålig och höll på att sätta oss i skiten.

    Svara

    • 14 maj, 2013 @ 20:02 Christian Börjesson

      Först och främst: det är exakt så här man vill bli bemött när man sätter sig för att författa ett inlägg. Det ger så mycket mer än det vanliga ”hur fan kan du ge XX en tvåa??!?!!” utan argument för sin frågeställning. Det är diskussioner likt detta, som man kan få ut något av, man vill åt. Bra, Adam!

      Vad gäller Oskar Wallén och hans betyg har du förmodligen rätt. Det kan jag gå med på. Han gjorde inte mer än Yarsuvat och hade således kunnat få en etta i betyg han också, vilket framgick rätt väl i motiveringarna. Vilket i sig skapar lite oro inför GIF Sundsvall-matchen. Som du säger har Wallén varit lite nedåtgående sedan Landskrona borta i stort sett, även om matchen på Stadion var rätt OK. För mig, däremot, är det fortsatt så att Wallén går före Yarsuvat när Karlsson är åter. Han har lite att bagaget, så att säga. Men visst, några sämre insatser till av Wallén och det går att verkligen diskutera på allvar. Frågan är väl bara om det skulle bli så värst mycket bättre att sätta Yarsuvat tillsammans med Karlsson. Tror du verkligen det?

      Det är trots allt lite beklagligt att du menar på att vi på Sambadefensiv skulle mobba Yarsuvat. Förra säsongen fick vi skit för att vi höjde honom och nu är det tydligen den raka motsatsen. Utan att sticka ut näsan skulle jag påstå att Sambadefensiv är dem som har haft det godaste ögat gentemot Ricky, men vi måste också kunna kritisera när det argumenten finns. Det gör vi med alla spelare, även om det inte är något utsatt agenda. Något som också är lite utav tjusningen med spelarbetygen. De rör den senaste matchen och ingenting annat. Därför kan det bli lite svart eller vitt och en spelare kan framstå som kung ena veckan och som blåbärsris den andra. Det är lite så det fungerar vilket man får ha med i beräkningarna när man sätter sig för att läsa. Det finns andra sidor som ligger någonstans i mitten, men vi känner väl att det ger mer både som skribent och som läsare om man inte bara får höra det gamla vanliga. Vi är näppeligen ute efter att såga någon längs fotknölarna – men vi skall åtminstone ha utrymme att uttrycka vad vi tycker (utan att för den delen överskrida någon gräns).

    • 14 maj, 2013 @ 21:59 Adam Waller

      Återigen Christian, du och Felix gör ett kanonjobb, så tolka mig inte på annat sätt! Jag tycker att betygsättningarna är bra och är glad att de är tillbaka – tycker nästan alltid att du/ni ligger rätt (såvitt jag kan bedöma – oftast har jag en sorts kramp när jag ser ÖIS så att jag efteråt har svårt att värdera vad jag såg). Men i det här fallet reagerade jag – av två skäl: 1: Jag tycker att Ricky har en stor potential: explosivt steg, kanske bäst teknik i laget och ett jävligt bra skott som han tyvärr aldrig vågar testa längre för han är totalt utan självförtroende. Och i den här matchen mot JSödra var han – om än inte särskilt bra – absolut inte sämre än Oskar. 2. Jag anar av kommentarsfält på svenskfans och här att han håller på att bli måltavla för flera av dem som behöver EN spelare att projicera sitt missnöje på (lex Nicolas Sandberg) när det går dåligt för ÖIS. Det var det jag avsåg när jag pratade om Ricky-mobbning – alltså inte att ni i redaktionen på SambaDefensiv mobbar – det ägnar ni er naturligtvis inte åt. Ledsen om det framstod som så (det var bara er betygsättning i det här fallet som åkte med i det svepande omdömet). Och det är naturligtvis rätt att kritisera när det är befogat! Annars fyller ju Sambadefensiv ingen funktion om det bara ska vara glada tillrop.
      Skulle vi bli bättre med Ricky bredvid Emil på topp? Ja, tror jag. Det var ju också vad jag kunde förstå Prytz ursprungliga tanke i de tidiga träningsmatcherna. Men då måste Ricky få ut mycket, mycket mer av den talang han besitter (vilket bara någon som är fullständigt okunnig kan förneka). Det är i stor utsträckning Prytz uppgift.
      Avslutningsvis: tack igen Christian för ert suveräna jobb!

    • 15 maj, 2013 @ 11:15 Mackarinho

      Äntligen får man läsa någon som också gillar Ricky. Sanningen är att pojken har bäst bolltouch (tillsammans med Sebastian Ohlsson) i ÖIS anno 2013 och det gör ont i mig att Ricky får så lite speltid som han får. Jag väljer Ricky på kanten framför Jacob Ericsson alla dagar i resten av mitt liv. Herr Ericsson är sannerligen inte kompis med den runda bollen som han skall hantera jag har lite svårt att köpa ”ha spring i benen”. Vem som helst kan väl springa rakt fram och peta bollen framför sig tre meter i taget. Nää, jag tycker det skall krävas mer än så.

      Tycker dock att Wallén är en sån gubbe som oftast sätter en chans om han får den. Han kan vara totalt kass i 89 minuter men kommer läget så smäller det. Och det är en viktig egenskap. Ser nog hellre Ricky på en yttermittfältarposition än topp där jag tycker det ska vara Emil och Oskar.

      Men ett mittfält med Ricky – Lindström – Lundgren – Hedman skulle jag nog helst se under seriens gång. Vill gärna ha igång Holländers älgsteg som alternativ också.

      Måste också tillägga Adam (precis som Christian) att du gav din kritik på ett mycket moget sätt. Grymt bra!

    • 15 maj, 2013 @ 12:20 Felix Jonsson

      Äntligen en sansad ton i diskussionen. Härligt grabbar!

    • 15 maj, 2013 @ 13:01 Bellman

      +1

    • 15 maj, 2013 @ 13:19 Christian Börjesson

      Men då har vi väl i stort sett samma syn på Richard Yarsuvat. Likväl som du anser jag att han har kvalitet som kan gynna ÖIS på plan, vilket också stärks av att jag skrev med honom på vill-ha-med-till-Superettan-listan som jag författade någon gång i vintras. Han är ung, ansågs vara Elfsborgs största talang för några säsonger sedan, och bör således också vara utvecklingsbar. Det till en, vad jag antar, förhållandevis liten peng. Men mot J-Södra var han dålig (vilket Oskar, som sagt, också var). Det håller både du och jag bevisligen med om.

      Vad jag kan tycka är tråkigt och synd är att han ibland uppvisar en bristande inställning på träningarna. Nu kan jag inte tala för samtliga pass, jag ser väl 2-4 per månad och det är inte allti det ser ut så heller för den delen, men tendensen till att gestikulera istället för att ta hemjobbet har funnits där stundtals. Lite Jakob Olsson-aktigt, om man vill ha något att referera till. Det kan säkerligen spela in när Prytz väljer att ta ut sitt lag, även om han har gett honom ganska så stort förtroende på mittfältet det senaste. Det känns väl som en rätt enkel grej att justera visserligen, och det har blivit klart bättre på senare tid. Rutiner, rutiner, rutiner.

    • 15 maj, 2013 @ 13:51 Mackarinho

      Absolut, jag har också noterat en viss nonchalans hos Ricky. Det är dock något som Prytz omedelbart får ta ur honom och låta honom växa. Tror Ricky är den typen som växer med tränarens förtroende och såna saker måste Prytz kunna känna av. Man måste få göra ett par kassa matcher och ändå kunna sova om natten. Jag tycker inte Prytz har visat killen tillräckligt med förtroende, och det är synd när han besitter sån potential.

  4. 14 maj, 2013 @ 18:40 LAH

    En viss D Björkeryd i Värnamo ”målade” igår mot Landskrona. Oj, som han saknades på vänster mitt igår då…

    Svara

    • 14 maj, 2013 @ 19:50 Kony Karlsson

      Vad jag har förstått det så har han fått agera mittback i Värnamo dom senaste matcherna, sen kan jag ju vara helt ute och cyklar med.

    • 14 maj, 2013 @ 22:39 Felix Jonsson

      Jodå, det stämmer alldeles utmärkt. Han är en allkonstnär den gode David.

  5. 14 maj, 2013 @ 21:36 ai

    Det är inte lätt att få bra betyg. Många ettor, extremt få femmor. ”Leinar: Nej, det finns inte mycket att klaga på”. 3? Känner inte att texten och siffrorna hänger ihop, men men…

    Svara

  6. 14 maj, 2013 @ 23:24 Victor

    Tycker inte att det finns så stora värderingar i spelarinsatsarna från gårdagen. Tycker ingen var bedrövlig och ingen fantastisk en ganska grå men stabil insats från hela laget. Svårt för anfallarna och mittfältet när det går trögt. Klart att försvaret får högre betyg när södra har fler anfall. Men med en match utan våra två viktigaste anfallskuggar så hade jag inte hoppats på för mycket. Känns inte som att det fanns någon på plan som kunde avgöra matchen på egen hand. Så hela laget hade behövt prestera bättre för en mer färgrikmatch. Tycker också att ricky och oskar var lika frånvarande och uddlösa. Sen hade jag hoppats på holländer på kanten och henrik carlsson både fått några fler minuter

    Svara

  7. 15 maj, 2013 @ 09:24 Anonym

    Känns som om många av spelarna börjat tappa sugen. Detta med spel som ger gula kort riskerar flytta ner oss till ettan igen. För få spelare håller S1-nivå. Förlust nu i några matcher på raken så blir fortsättningen inte rolig. Vid nedflyttning försvinner de bästa spelarna och luften riskerar helt gå ur ÖIS.

    Svara

    • 15 maj, 2013 @ 10:16 Anonym

      Fast det du skriver gäller ju de flesta lagen i serien. Förlust i ett antal matcher så ligger ju många rätt illa till. Och åker man ur tappar man spelare.

    • 15 maj, 2013 @ 11:17 Anonym

      Det är verkligen nu vi måste se till att det kommer mycket folk på matcherna. Så vi kan peppa spelarna.
      Det är ju tre underbara matcher hemma, Varberg , hemma. Ekonomin för framtiden är ju också beroende av goda publikintäkter. Det gäller att vi sluter upp alla detta år, så glöden inte slocknar.

    • 15 maj, 2013 @ 16:17 Zorro

      Tappad glöd kan ha en ekonomisk förklaring. Azulay har säkert dubbelt så hög lön som högst betalde i ÖIS. Att spela i en S1-klubb för kaffepengar kanske inte är så motiverande för många av spelarna. Och att prata om ÖIS-anda som motivation är enfaldigt, då den egentligen inte finns eller går att definiera.

  8. 15 maj, 2013 @ 10:47 Jacko

    4 lag bakom, 4 lag bakom, 4 lag bakom……detta är mantrat jag upprepar i huvudet likt en psyksjuk patient på Lillhagen. För det är vad denna säsong handlar om, säkra kontraktet för fortsatt spel i Superettan 2014. 2 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster parkerar oss på plats 11:a just nu. Fullt godkänt!

    Målvakt och backlinje ser stabilt ut. Inga konstigheter där helt enkelt. Detta kommer hålla säsongen ut. Rosén och Azulay är bra rekryter.

    Johan Lundgren har visat att han funkar i Superettan. Nu väntar vi bara på Jakob Lindström. Emil Karlsson har också visat att han kan lira boll på denna nivå, gäller bara att han taggar ner och slutar dra på sig onödiga kort. Wallén ser dock lite seg ut där framme, läge för att peta honom en match? Kanske behöver han en liten väckarklocka för att tagga till? Kan Karlsson och Ricky gemensamt springa sönder Sundsvalls backlinje?

    Det stora sorgeämnet är yttermittfältet. Ohlsson har sina stunder men är lika ojämn som en grusväg i Småland. Killen blandar briljans med en valpighet av guds nåde. Holländer ser helt ”lost in space” ut. Väldigt tråkigt! Jacob Ericsson känns tyvärr som en fiaskovärvning. Totalt anonym och borde sättas på straffträning i att slå inlägg. Skall Hedman rädda oss på kanten när Lillström är tillbaka? Kanske. Ricky på kanten? Nej tack! Flytta upp Sahlin som vänsterytter? Värt ett försök.

    4 lag bakom, 4 lag bakom…..kämpa ÖIS!

    Svara

    • 15 maj, 2013 @ 11:12 Björn

      stämmer

    • 15 maj, 2013 @ 17:25 steffe_ois

      2 segrar, 1 oavgjord o 3 förluster annars rätt, testa Sahlin på mittfältet? varför inte e ju en offensiv vä-back i grunden så, saknar han på plan, e övertygad att får han bara chansen så e han nog tillbaka i fjolårsformen efter ca 2 hela startmatcher.

  9. 17 maj, 2013 @ 09:57 C

    Såg inte matchen men de verkar inte gjort några större intryck på supporterskaran. möjligen då mua Azulay som annars brukar få bottenbetyg som mittback.

    Tyvärr är det väl ofta så med yngre spelare. kvaliten går lite upp och ner. Det är väl det som varit en av JL styrkor; att han i så ung ålder varit så jämn.

    Varje poäng räknas och tar vi en på bortaplan med EK och JL ur elvan så tycker jag ändå att det är ok.

    OW kommer ändå göra 10 – 12 mål när säsongen vänder och se till att vi återfinns i SE även nästa år! Kanske en och annat assist av RY…

    Svara

  10. 17 maj, 2013 @ 15:47 Pehr

    Att såga folket på kanterna är lätt gjort om man ser hur planen såg ut.
    Att den kunde få godkänt är snudd på skandal.
    Vilket sandtag som helst skulle kunna få godkänt.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se