U21: Eftermiddagsderby i dag

I förra veckan blev det förlust med 0-1 i det a-derby som spelades på Gamla Ullevi. Då var det hängande läppar och tunga huvuden bland alla Öisare. Men det får det vara slut på nu, för i eftermiddag är det nämligen chans till revansch. ÖIS U21-lag reser den korta vägen bort till Gaisgården för ännu ett derby. Och som en extra krydda är chansen att få se både Jakob Lindström och Emil Karlsson få lite speltid ganska så stor.

Om det går knackigare i Superettan så har ÖIS U21-lag, som coachas av Marcus Lantz främst, haft en riktigt vass uppstart av säsongen. I dagsläget placerar man sig på en andraplats i tabellen, två poäng bakom Falkenbergs FF, med en match till godo. Matchraden visar på fyra vinster, en oavgjord och en förlust efter sex spelade matcher vilket är ett fullt godkänt facit. Men då U21-serierna till den här säsongen gjordes om är det en tämligen svår uppgift för lagen från Superettan att komma med till slutspelet där de allsvenska lagen väntar och där det avgörs på riktigt.

Upplägget är som sådant att bara ett lag från den södra och ett från den norra serien avancerar vidare, vilket säger oss att man som Superettalag behöver landa överst när de 14 matcherna har avverkats (vilket kan jämföras med de två allsvenska divisionerna där totalt sex av lagen går vidare till ett slutspel). Med andra krävs det att man som lag från Superettan tar U21-serien på allvar redan från omgång ett om man vill ge sina unga spelare en chans att möta bättre motstånd och spela stimulerande matcher framåt hösten.

Just nu har ÖIS lag en bra chans att ta sig vidare. Åtta matcher återstår visserligen, men vid en vinst i eftermiddag övertas ledarpositionen med hälften av omgångarna kvar att spela. Att ÖIS har ”satsat” på sitt U21-gäng hittills känns som ett välgrundat påstående – även om man mot just Falkenbergs FF valde att ställa upp med i stort sett enbart spelare från U19-laget. Men där har ÖIS en fördel gentemot de andra lagen. Truppen är så pass ung generellt sett att man i stort sett kan ställa upp med vilka a-lagsspelare man vill, ändå kommer man under de ålderskrav som förbundet satt upp.

Som bekant finns det dock speciella regler som säger att varje lag är tillåtet att ha med fem stycken överåriga spelare (plus eventuell målvakt). Till dagens match kommer en av platserna att hänges åt Emil Karlsson. Det på grund av att han har gått en och en halv vecka utan match i kroppen. Det känns väl tveksamt att han skall spela alla 90 minuter, med någon form av speltid känns det troligt att han kommer att få. Någonting som kan bli synnerligen viktigt inför lördagens hemmamatch mot GIF Sundsvall.

Utöver Emil Karlssons medverkande så verkar Jakob Lindströms fot vara i ett sådant skick att han är tillgänglig att spela. Ett oerhört positivt besked. Även här känns väl någon längre speltid ganska så utesluten med tanke på helgens match, men blotta tanken på att Lindström åtminstone kommer att finnas med och spela gör att man drar lite grand på smilbanden. Det har varit efterlängtat. Låt oss bara hålla alla tummar som finns att foten ger de svar vi vill ha och att bakslagen lyser med sin frånvaro.


'U21: Eftermiddagsderby i dag' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se