Björkeryd: Speciellt möta klubben man inte ville lämna

En av spelarna som av ett eller annat skäl inte blev kvar i ÖIS efter avancemanget till Superettan under fjolåret var vänsterspringaren David Björkeryd. Idag reser han med övriga lagkamrater till Göteborg och Valhalla IP för att för första gången möta sina gamla lagkamrater. – Känns väldigt speciellt att möta ÖIS igen. Framför allt när man inte ville lämna klubben så blir det väldigt speciellt, säger Björkeryd till Sambadefensiv.

Efter att ÖIS avancerat upp i seriesystemet genom att ha slagit nytt poängrekord i landets tredje högsta division anställdes för första gången sedan Dick Lasts tid som detta en sportchef som skulle ha det yttersta ansvaret för valet av spelarrekryteringar. Mannen att göra detta heter som bekant Kent Carlzon och med ÖIS ytterst knaggliga ekonomiska förutsättningar fanns det inget annat val än att säga ”nej tack” till spelare som med all sannolikhet hade tagit en startplats i dagens trupp.

En av dessa är David Björkeryd. Killen som har Utbynäs SK som moderklubb och som efter en sejour i Södertäljeklubben Assyriska FF ville hem till Göteborg varpå han tecknade ett avtal med ÖIS som där och då rustade sig bäst man kunde för spel i Söderettan veckor efter konkursen.

Men efter två år av rödblå tjänstgöring vilken kröntes med ett massivt firande med supportrarna efter krysset mot Karlstad BK på Gamla Ullevi skulle det visa sig att tiden i ÖIS nått sin ände. Den åttonde januari basunerade ÖIS på sin officiella hemsida ut att fem spelare i samförstånd med ÖIS gått vidare i sina karriär och inte alltför lång tid därefter stod det klart att nästa klubbadress blev IFK Värnamo där inledningen fallit i god mun.

– Den har varit grymt, skitkul. Vi är ett väldigt bra, spelande lag. Vi rullar mycket boll, så det är väldigt rolig fotboll [att spela].

Men dessförinnan var han på Grimsta IP i Bromma och testade vingarna.

– Jag var i väg och provtränade med Brommapojkarna och deras tränare ringde sedermera Sören Åkeby [Värnamos tränare] och rekommenderade mig. På den vägen är det.

Vad är ditt intryck av Åkeby?

– Han är ganska så lik Hans Prytz i sitt sätt att coacha under match. Han skriker och gapar mycket och vet vad han vill ha.

Är han likt Prytz hård med rättvis?

– Hehe, ja precis.

När vi skriver tolv spelade omgångar (elva för IFK Värnamo i och med deras hängmatch) placerar sig IFK Värnamo på 15:e plats bara poängen bakom ÖIS. Men elva poäng är inte riktigt godkänt. Visserligen är det ingen överraskning att laget ligger där de ligger, men det har onekligen gått bättre för David personligen än för laget i stort.

– För mig har det gått väldigt bra. Jag har både spelat mitt- och vänsterback. Men förhoppningsvis kan vi plocka lite mer poäng också.

Mittback, ja. Något du har erfarenhet av sedan tidigare?

– Nej, bara under mina ungdomsår någon gång. Men inte på elitnivå. Det har varit en liten omställning, men väldigt roligt.

Är det skadebekymmer som gjort att du hamnat där?

– Det har blivit så för att jag har varit djävligt bra på det *skratt*.

För de allra flesta är det emotionellt omtumlande att möta sitt gamla lag och sina tidigare lagkamrater för första gången sedan man bytt förening och gått vidare i spelarkarriären. Inte heller David Björkeryd är någon undantag. Sedan vinsten nere i Ängelholm har det krypit på honom mer och mer. Det är dags att stå på motsatt sida och möta några av sina bästa vänner.

– Det har varit så mycket matcher det senaste så man tänker i stort sett bara på kommande match hela tiden. Men igår (läs tisdag) och idag (läs onsdag) har det känts väldigt speciellt att möta ÖIS igen. Framför allt när man inte ville lämna klubben så blir det väldigt speciellt.

Vem vill du helst trycka dit med en sjuste, men ändå stenhård tackling?

– Hannes Sahlin hade jag velat sänka *skratt*

Slutligen påpekade jag att det åter är dags att slänga upp träningsväskan på axeln för att traska mot Valhalla IP, arenan där ÖIS 2008 gick upp i Allsvenskan och där både Syrianska FC och AIK har fått känna på den rödblå maskinen så sent som i vintras. Och även David Björkeryd har något av en speciell relation till denna konstgräsplan.

– Ja, jag trivs bra på Valhalla. Det blir ofta väldigt bra matcher där, utbrister han innan vi avslutar vårt samtal.


'Björkeryd: Speciellt möta klubben man inte ville lämna' have 8 comments

  1. 20 juni, 2013 @ 13:28 Vad hade Sven-Agne gjort?

    ”fallit i god mun”… Det var bland det mest obegripligt mystiskt komiska jag nånsin hört! Du får gärna utveckla det där.

    Svara

    • 20 juni, 2013 @ 14:48 Christian Börjesson

      Oj, var det så illa. Då kan du inte ha hört mycket. :-D Nej, men allvarligt talat. Visst lät det konstigt, det håller jag med om när jag ser det så här i efterhand. Tror dock att du förstår innebörden. I övrigt kan jag bara beklaga att det enda du bemödar dig att kommentera är en konstig formulering. Fokus på rätt saker?

  2. 20 juni, 2013 @ 13:49 Anonym

    En match som betyder oerhört mycket poängmässigt för båda lagen. Just nu är inte Öis så bra. Ack ,ack hoppas de ger allt spelarna både för sin egen skull, och klubblag. Inte minst för alla supportrar annars blir det tomma läktare framöver. Stort lycka till i dag alla spelare och ledare gå in med mycket energi i kväll på älskade Valhall .

    Svara

  3. 20 juni, 2013 @ 15:19 Jacko

    Björkeryd skall spela i ÖIS 2014!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se