Sommarshopping för den fattige

http://webnews.textalk.com/upload/article/bild/9/522400/Kent_Carlzon_Balders_Hages_arsmote_2012_s.jpg

Sommaruppehållet är här. En period av vila och kontemplation, var och en ges tid att tänka över sina synder och vad som ska göras åt dessa. Den självklara frågan för mig och många andra supportrar med mig är frågan om hur vi ska ta oss ur detta?. Vad är det som har fattats som har gjort att ÖIS inte har samlat ihop mer än 13 poäng på 14 matcher och bara ligger en poäng från nedflyttningsplats. Som sig bör när transferfönstret är på väg att öppnas hade jag tänkt skriva lite ÖIS möjligheter att lyckas med sina sommartransfers. Vad finns egentligen där ute?

ÖIS har en ytterst begränsad budget och att knyta till sig stora spelare permanent kommer bli svårt. Om det är rutin man vill ha in kommer den rutinen med största sannolikhet att lånas in.

När det kommer till lån kan man ofta dela in dessa i två olika grupper: Spelare som den ägande klubben vill utveckla och spelare som den ägande klubben vill göra sig av med. Rutin kommer inte hittas i den första gruppen. I den andra finns däremot möjligheter.

Kravprofilen:

Prio 1: En Källandersk innermittfältare

Magnus Källander, Alexander Mellqvist, Anders Svensson, Yaya Touré, listan kan göras lång men jag tror ni förstår vilken typ av mittfältare jag saknar. Ett lokomotiv och en dynamo som kan sätta fart på innermittfältet och fungerar offensivt och defensivt.

Att tro att ÖIS kan värva en spelare som Anders Svensson är självklart en helt utopisk tanke och som vanligt är det ekonomin som sätter käppar i hjulet. En innermittfältare med rutin och såväl offensiva som defensiva kvalitéer är oftast inte billig. En innermiffältare av Källandertyp som kan transportera boll och styra de unga krafterna med stadig hand åt rätt håll kan bli väldigt svårt.

Det hjälper inte att Kent Carlzon har varit Anders Svenssons agent och han är från Göteborg och uppenbarligen på väg ifrån Elfsborg.

Prio 2: En notorisk målskytt

Enligt mitt tycke är anfallet inte det som i första hand bör förstärkas. Med ett starkare mittfält kommer anfallarna ges utrymme att börja producera. Med Jakob Lindström och Sebastian Johansson i storform gavs Emil och Oskar utrymme förra året och med det kom också målen. Med andra ord bör pengarna först och främst läggas på innermittfältet.

Prio 3: En yttermittfältare som gör skillnad

Svårt val om detta är nummer ett eller två. Men yttermittfältarna har inte fungerat ypperligt. Sebastian Ohlsson, Ricky Yarsuvat, Jacob Ericsson och Johan Hedman har alla haft sina minuter av fint spel men ingen har ännu tagit en permanent plats i startelvan. David Björkeryd saknas något enormt då ingen av yttermittfältarna visat upp i närheten av samma jämna och höga nivå som David under två år i Söderettan skämde bort oss med. Tanken på att ÖIS under försäsongen tackade nej till Jonathan Berg börjar gnaga en aning.

Lånemöjligheter:

Jonas Bjurström (BK Häcken)

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/44458/Bjurstroumlm-vill-kaumlnna-laumlktarstoumldet-paring-soumlndag-34Det-betyder-mycket.jpg

Tyvärr har Jonas Bjurström klippt sig sedan denna bild togs.

34-årige Jonas Bjurström har hamnat på läktaren i Häcken efter en del skadebekymmer och ett av allsvenskans bästa innermittfält framför sig. Han har gjort cirka 200 matcher i landets två högsta serier och spelade frekvent i Häcken fram till förra årets skadefyllda säsong. Är lite av det mittfältsankare som laget saknat då Jakob Lindström tappat formen och Johan Lundgren fått ta mer defensivt ansvar.

Passar inte riktigt in i Kent Carlzons policy med unga spelare men det som behövs i nuläget är rutin och där är det svårt att klaga på Jonas Bjurström. Hans skadehistorik är helt klart ett bekymmer och med lånet av Johan Sjöberg -09 färskt i minnet drar man självklart öronen åt sig när det pratas lån av äldre spelare med en besvärande skadehistorik.

Simon Hedlund (IF Elfsborg)

http://www.ifktrollhattan.nu/bilder/lagarkiv/6/simon%20hedlund%2021.jpgDen unge mittfältaren (född 1993) sägs vara lika snabb som Niklas Hult och spås gå en fin framtid till mötes. Elfsborg är dessutom en klubb som är generösa med sina utlåningar.. Amadou Jawo, James Keene, Jesper Florén, ”Momo” Abdulraman och Amadaiya Rennie är alla spelare som Elfsborg släppt iväg för utlåning. Nu är dessutom anfallaren Per Frick på väg att lånas ut till Falkenbergs FF så trenden ser inte ut att ändras.

Frågan är dock om Elfsborg kan tänka sig att låna ut Hedlund som då och då byts in i A-laget. Mycket hänger på om Niklas Hult lämnar laget i sommar. Stannar Hult stannar Hedlund på bänken och kan kanske lånas ut. Lämnar Hult däremot stängs dörren med största säkerhet.

Petrit Zhubi (Åtvidabergs FF)

http://www.fotbolltransfers.com/uploads/images/news/1371542072/528x300.jpg

Yttern sägs vara på väg till Gais men ingenting är ännu klart. I Åtvidaberg är han utanför startelvan och han söker tillsammans med agenten Arash Bayat efter en ny klubb. Som efternamnet skallrar om är det mycket riktigt Mentor ”vem är Zlatan, vi har Zhubi” Zhubis bror. Med det finns också en koppling till sällskapet som inte är helt oviktig. Mentor syns då och då till på ÖIS-gården och sköter redan Johan Lundgrens förhandlingar.

2011 ingick Petrit tillsammans med Viktor Sköld och Tom Pettersson i söderettans mest intressanta trio. Petrit och Tom gick till Åtvidaberg medan den släpande anfallaren och geniet, Ja ni hörde rätt, Viktor Sköld är ett geni, hamnade i Falkenbergs FF där han nu gör succé.

Den snabbe och målfarlige yttern Zhubi hade varit en oerhört nyttig värvning för ett ÖIS som kört fast. Om pengar finns är Zhubi förmodligen det bästa tillgängliga alternativet bland yttermittfältare.

Hannes Stiller (IFK Göteborg)

Vi vet, blåvitt har redan tackat nej till att låna ut Stiller en gång men mycket kan hända hos de randiga i sommar. David Moberg Karlsson försvann ganska plötsligt och en ersättare kommer troligtvis värvas. Det ryktas om Markus Berg och om det skulle vara så att den förre skyttekungen skulle återvända kan det öppna för en utlåning av Hannes Stiller till Sällskapet.

Kent har visat sig gilla lånen från andra sidan motorvägen och det kan mycket väl vara så att han ännu inte givit upp Stiller. I vilket fall som helst hade det med stor säkerhet varit en bra förstärkning. Boxspelaren Stiller har tidigare visat att han kan leverera i Superettan och han är en laglojal spelare som ”gör jobbet”.

Något säger mig att vi inte hört det sista om Hannes Stiller.

Kontraktslösa:

Aziz Corr-Nyang

Gambiern med ett förflutet i Brommapojkarna och GIF Sundsvall är kontraktslös. På sin meritlista har Corr-Nyang fem säsonger i Superettan med GIF Sundsvall, Brommapojkarna och Assyriska. Han har under åren fått rikligt med speltid, mestadels som yttermittfältare i sina olika klubbar.

Var han står i nuläget är svårt att veta men det vi vet är att han tidigare levererat i Superettan och att han är kontraktslös. Kan han vara värd en chans?

Haris Laitinen

Förre Bajenprofilen lämnade för några månader sedan AFC United i division 1 norra. Laget som inför säsongen storsatsade med en mängd leftovers från övriga stockholmsklubbar fick gick likt den satsning Brage gjorde, käpprätt åt fanders vilket gjorde att man blev tvungen att släppa den rivige mittfältaren samt en mängd andra spelare för att säkra ekonomin.

I den rensningen försvann Haris Laitinen från klubben. Om han är rätt för ÖIS är svårt att säga. Kontraktslösa spelare är alltid svårbedömda och det är tyvärr ganska sällan en provspelande kontraktslös spelare slår sig in och tar ett kontrakt. Men för tvåfotade och offensivt allsidige Laitinen känns det som att det finns en liten chans att hitta rätt.

I fallet Haris Laitinen är det dock en spelare i en bra ålder (28) med erfarenhet av både allsvenskan och superettan med Hammarby, Norrköping och Assyriska. I samtliga klubbar spelade han frekvent och ett provspel för den gode Haris hade kanske varit värt mödan. Kent Carlzon har ju dock sagt att Ermal Hajdaris provspel är ett undantag. Det kommer inte bli några fler under sommaruppehållet.

YouTube Preview Image

Ur egna leden:

Rasmus Tengfjord

19:årige Tengfjord gör succé i både U21-laget och U19 med en imponerande målfabrikation. Han fungerar som både yttermittfältare och anfallare.

Jag säger inte att Rasmus Tengfjord på något sätt är lösningen på problemen laget har med yttermittfält och anfall, men han är sannerligen ett spännande namn. Snart borde det vara dags för killen att få träna med A-truppen, något han ännu inte gjort på någon vidare regelbunden basis. Är Ermal Hajdari aktuell så borde Tengfjord sannerligen vara det.

Sista utvägen:

Markus Lantz (Tränare för U21)

(till höger) var bäste man på plan när Hansa Rostock slog topplaget Kaiserslautern med 2–1. Den 25-årige Bromöllasonen spelade fram till det första målet och gjorde själv det andra.

Markus Lantz och en kille som heter Miroslav.

När Sebastian Johansson la skorna på hyllan hintade Kent Carlzon försiktigt om att Lantz fanns i huset och eventuellt, under extrema omständigheter och yada, yada, yada, kunde vara aktuell för spel. Hur förankrat det var hos Lantz själv är dock oklart. Han har gjort klart att han inte kommer snöra på sig skorna för match men med de problem som finns på innermittfältet känns det som att det snart är dags. Karln är ju för bövelen dominant på träningarna och spelade så sent som för ett år sedan i ett topplag i superettan. Snälla Markus, du kan väl iallafall tänka på saken. Markus Lantz passar nämligen väldigt bra in på den beskrivning jag skrev längs upp om vad för typ av innermittfältare som söks.

 


'Sommarshopping för den fattige' have 9 comments

  1. 28 juni, 2013 @ 17:18 Anonym

    Blir lite orolig när Alexander Mellqvist nämns tillsammans med Källander, för att inte tala om Yaya Touré. Eftersom jag har svårt med långsamma spelare var Mellqvist sannerligen ingen av mina favoriter: att se honom på en kant var direkt plågsamt.

    Svara

    • 28 juni, 2013 @ 18:39 Felix Jonsson

      Ville snarare beskriva vilken typ av innermittfältare jag menade. En stark ”tvåvägsspelare”. Skulle nog säga att Mellqvist är som klippt och skuren för ett innermittfält i superettan. I allsvenskan däremot gick det för fort.

    • 28 juni, 2013 @ 21:23 voldemort

      Ta tillbaka Källander som spelande tränare vetja. Såg honom i Stenungsund förra hösten. Han styrde och ställde som han ville. Kung är han den gamle… :-)

  2. 28 juni, 2013 @ 17:27 Johannes Jönsson

    Helt rätt angående Sköld, de har jag sagt länge

    Svara

  3. 28 juni, 2013 @ 18:26 Kommittén för Statssäkerhet

    Krogarna i Gbg vill nog gärna se Haris Laitinen i en Göteborgsklubb iaf… Fråga valfri Bajare vad dom tyckte om honom sista säsongen han spela där.

    Svara

  4. 29 juni, 2013 @ 13:09 Johannes

    Fredrik Holster?

    Svara

    • 30 juni, 2013 @ 09:31 Felix Jonsson

      Har nog högre anspråk än Sällskapet tyvärr. Och kan bli för dyr.

    • 17 maj, 2014 @ 20:43 Almena

      The genius store cadlle, they’re running out of you.

  5. 30 juni, 2013 @ 17:16 Björn

    Någon som vet om det är något nytt på gång bör väll i så fall vara med på lägret
    innan det drar igång.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se