Att bena ut besvikelsen

0-3 mot Hammarby på hemmaplan och ÖIS står kvar och stampar i botten medan bottenkollegorna börjar plocka poäng. Veckan kunde sannerligen börjat bättre.

Peters fadäs

Vi kan väl börja med det som på ett tydligt sätt satte prägel på matchen. Nämligen Peter Abrahamssons fullständiga hjärnsläpp i den första minuten. Peter Abrahamssons karriär har innehållit en del missar. Förmodligen var detta den största hittills och den kom mitt under en av målvaktens bästa säsonger i karriären. Det var därför intressant att se hur det skulle påverka Peter.

Tidigare i karriären har han visat att hans psyke i alla lägen inte är till hans fördel. Det har då och då i hans karriär kommit perioder då han agerat ängsligt och utan självförtroende. Den tomma blicken som utbyttes mot vrede i spelargången igår var illavarslande. Att man inte helt i balans efter att ha gjort sin karriärs kanske största misstag är inte på något sätt oväntat. Mitt tvivel försvann dock när jag såg intervjun i TV4:s studio efter matchen.

Till synes utan att tveka gick Peter Abrahamsson dit och förklarade sitt misstag och trots fniss från Erik Sundin och ett fullständigt misslyckat skämt från Patrik Ekwall såg han säkrare ut än någonsin. Peter Abrahamssons karriärutveckling är kanske den intressantaste att följa i hela truppen. Få spelare växer så starkt för varje match på så många plan.

Dock visade väl gårdagen att det kan gå fel även för en spelare som Abrahamsson.

Kritiken mot sportchefen

Arga röster efter matchen har lagt skuld på Kent Carlzon. En åsikt som inte är helt fel. Det bör alltid tittas uppåt i föreningen när resultat inte uppnås på planen. Att kritiken blir som starkast efter en match man förlorar mot Hammarby med en man mindre i stort sett hela matchen är däremot inte helt rätt. Men det kommer alltid en match då bägaren rinner över och då spelar det oftast ingen roll hur matchen förloras.

Ett av argumenten som lyfts är att vi har för få innermittfältare. Ett påstående som stämmer helt och fullt just nu. Men när man lyfter den kritiken bör man också ha i åtanke att man inför säsongen räknade in Filip Holländer och André Nilsson som två alternativ på innermittfältet. Så har dock inte blivit fallet då André Nilsson drog på sig en olycklig korsbandsskada när han precis skrivit på för sällskapet och Filip Holländers efterhängsna sjukdomar som omöjliggjort spel för honom.

Att klaga på den sportsliga ledningen för att man inte har värvat bättre namn är en kritik som är svår att styrka när ekonomin ser ut som den gör. Klubben kämpar fortfarande efter konkursen och i och med ombildandet till alliansförening som kommer ske om lite drygt ett och ett halvt år måste klubben nå ett plusresultat för att finnas kvar. Att bli en ny förening med negativt kapital från start  går inte. Därför måste kostnaderna hållas nere och därmed har de stora namnen uteblivit.

Däremot går det att kritisera sättet truppen är ihopsatt på. Behöver man verkligen sex spelare som kan användas som ytterbackar? (Bengtsson, Bratt, Sahlin, Ericsson, Azulay och Hall) När det ändå finns Rasmus Haraldsson i U19 som går att plocka upp om det skulle krisa. Skulle man offrat Joakim Hall och Bratt för att få loss kapital för att kunna behålla Sebastian Johansson? Hade pengarna man tjänat räckt för att övertyga Sebastian?

För det är innermittfältet som är problemet. Jakob Lindström och Johan Lundgren har inte nått sin potential under säsongen och med mer stabilitet där hade man troligtvis plockat fler poäng även om problemet igår var backlinjens agerande.

Jag sitter inte här och försvarar Kents insatser som sportchef. Med tanke på att målsättningen var att hänga kvar och laget inte är där just nu så har han inte gjort ett tillräckligt bra jobb. Men det går fortfarande inte att komma bort från hur oerhört svag ekonomi klubben har.  Jag väljer därför att fortsätta hålla igen en aning i min kritik.

Utan att ha hört några nya uppgifter känns Jonas Bjurström mer och mer som en stilla dröm. Att han är för dyr för klubben och istället hamnar i Gais efter säsongen är ingen var ett rykte vi hörde.

Tveksamheter i backlinjen

Tanken före match var att denna text skulle bli någon form av avhandling över Marcus Lantz första matcher som tränare. Tyvärr hamnade lite saker emellan och att bedöma hans förmåga efter en av årets tuffaste bortamatcher och en hemmamatch med tio man i 90 minuter är kanske lite väl tufft. Men vi kan ju göra ett försök.

I tre halvlekar fick han backlinjen att fungera alldeles utmärkt. Första halvlek i gårdagens match var bra försvarsmässigt och Hammarbys chanser var lätträknade. Det såg även ut som att man hade fått ordning på innermittfältet där Johan Lundgren helt plötsligt vann boll på ett sätt som nästan förde tankarna till Sebastian Johansson.

Sedan fallerade allt. Jonathan Azulay har fått mycket kritik men det är inte helt rätt. Det första målet får han dock ta på sig. Erik Sundin får obevakad smita in bakom mittbacken och något brister i kommunikationen med Fredrik Andersson ser det ut som, för Azulay släpper bollen och Erik Sundin kan enkelt trycka in den vid den första stolpen. En tabbe.

På bilden syns en avstannande Jonathan Azulay när Erik Sundin kommer i full fart bakom honom.

2-0 målet är dock mer problematiskt. Att Azulay gjorde en felbedömning på det första målet är det inget snack om. Den bollen skulle bort. Nästa mål är dock inte helt och hållet hans fel utan snarare en miss i samarbetet mellan honom och David Leinar. Hur det är tänkt att man ska agera i den här typen av situationer vet jag inte till hundra procent men här går något fel. Se bilden:

David Leinar står några meter framför Jonathan Azulay utan att markera någon spelare. Om det är medvetet att David Leinar ska ta den främre ytan eller ej vet jag inte men i det här läget hamnar Hammarby i ett numerärt överläge i straffområdet och Jonathan Azulay tvingas välja…

Han väljer ingenting egentligen och hamnar mellan Erik Sundin och Mattias Adelstam och den sistnämnde kan relativt omarkerad nicka in Hammarbys andra mål. Här har Marcus Lantz att jobba på. För i duellspelet och när insticken kommer efter marken sköter sig backlinjen bra men samarbetet mellan Jonathan Azulay och David Leinar måste bli bättre om tanken är att det mittbacksparet ska fortsätta säsongen ut. Skulle det vara så att man väljer att ge Adam Rosén chansen nu så finns det saker att jobba på även där men han och David Leinar har haft mer tid tillsammans och det samarbetet känns i nuläget lite mer säkert även om jag förstår tanken med att Azulay och Leinar kompletterar varandras egenskaper bättre än Rosén och Leinar som är ganska lika.

Det är nog däremot dags att bestämma sig snart för vilket mittbackspar man vill satsa på. Hösten kommer inte ge utrymme för speciellt mycket experimenterande.

Effekter av tränarbytet?

Om vi ska bedöma Lantz då så bör vi förmodligen börja med det som Prytz misslyckades med och som var anledningen till att man bytte, nämligen anfallsspelet.

En av dom tydligaste argumenten mot Hans Prytz var att han inte lyckades få laget att spela ett anfallsspel byggt på bollinnehav där laget skapade chanser. Än har ÖIS under Lantz visat upp i tävlingsmatcher att man klarar av att bygga upp ett bollinnehav och lite längre anfall. Omständigheterna har dock knappast tillåtit det och vi bör nog vänta lite till innan vi dömer ut något.

Det går dock att se att anfallsspelet numera bygger i större utsträckning på ett passningsspel efter marken och man söker numera den långa bollen mer sällan. Mer än så är svårt att säga om Marcus Lantz syn på spelet än så länge. Ge mig en vecka till.


'Att bena ut besvikelsen' have 16 comments

  1. 30 juli, 2013 @ 15:37 Jacko

    Bra text!

    Jag tillhör de som kritiserar Kents lagbygge starkt. Detta gör jag av två skäl och med hänsyn till att vi har en svag ekonomi.

    1. Balansen. För mig är det obegripligt att man inte valde att ersätta Seb. Det kändes livsfarligt från början att bara förlita sig på Jakob, Johan och Filip i mitten. Här borde man gjort plats för en spelare till oavsett. Speciellt med tanke på att Johan och Filip också kan användas på kanten. Laget är fruktansvärt obalanserat med mängder av backar. Varför skulle man värva Bratt t.ex? Helt obegripligt! Massor av alternativ på några platser och få alternativ på andra platser som innermittfält och anfall.

    2. Valet av spelare. Även om man inte har ekonomin med sig så kan man värva bra spelare. David Björkeryd och Emil Karlsson är utmärkta exempel på detta. Jag tycker helt enkelt att Kent har värvat för många fiaskospelare (Bratt, Yarsuvat, Ericsson, Azulay och Ohlsson) för att det skall kännas acceptabelt. Han borde kämpat mer för att behålla de spelarna vi hade i form av Jonsson och Björkeryd och byggt vidare på det konceptet. Känslan är att han ville göra sin egen grej med unga spelare vilket bevisligen inte har fungerat.

    Lagbygget är en katastrof och vi ligger på nedflyttningsplats. Det kan aldrig vara godkänt. Jag tycker att man redan nu bör säga upp Kent och finna en ersättare. Johan Anegrund är namnet som dyker upp i huvudet.

    Svara

    • 30 juli, 2013 @ 17:28 Polisen

      Det är bra en tidsfråga innan han åker in igen, som någon sa.

    • 30 juli, 2013 @ 18:16 Henning

      Fiaskospelare? Spelare som är runt 20 år och stått upp och krigat och gett 100% procent för klubben med seriens antagligen absolut sämsta löner, dessutom i flera matcher utsetts till bästa spelare på plan, t.ex igår, är du frisk? Tror inte på avdankade gubbar , ge grabbarna allt stöd och se vad dom gör på plan, du måste ha för mycket alkohol i kroppen när du ser på matcherna för det du säger är totalt galet. Kent, ledning, tränare gör helt rätt på att satsa på unga talanger och inte äventyra klubbens ekonomi med att värva halvsega, halvtrötta Fd storspelare.. Öppna ögonen…använd hjärnan till att komma på sätt att stötta det unga intressanta lag istället för att sprida skit….

    • 30 juli, 2013 @ 18:37 voldemort

      +1

    • 30 juli, 2013 @ 19:40 Jacko

      Du behöver inte oroa dig. Står match efter match (nykter) på Östra Stå och stöttar ÖIS helhjärtat. Mellan matcherna tar jag mig dock friheten att förmedla min åsikt.

      Du är nöjd med situationen, jag är missnöjd. Inte konstigare än så.

      I rest my case…

    • 31 juli, 2013 @ 12:06 Johan

      +1

    • 31 juli, 2013 @ 22:45 Top 10

      1 Delar din åsikt om varför ersattes inte Seb? Han ingick väl i årets trupp/budget?
      2 Varför ersattes inte Andrè när han gick sönder? Han beräknades ju inte åter förrän i september. Han kan väl inte kostat ÖIS så mycket under sin sjukskrivning?
      Vore kul om Kent C kunde informera med lite fakta härom så slipper vi alla spekulationer. Ersättare för dessa två, bägge innermittfältare? är ju inga nyförvärv/förstärkningar utan borde väl mer vara ersättare?
      Mittfältet är nyckeln till ett bra försvar och till ett bra anfall även om det också är tunt

      3 Nog kunde väl åtminstone Björkeryd lösts på ngt vis? Som vb, mb o vmf samt troligtvis även som def imf med sin stora rutin hade han varit en stor tillgång gentemot en ovan ersättare som ex vis S Ohlsson
      4 Dessutom var väl de flesta överens om att det även behövdes kompletteras med en högerbreddare efter Lycèn med lite offensiva kvalitèer. Där har man väl hittills spelat med sex sju olika alternativ, snacka om obalans. Här kunde man säkert hittat ngn i ettan för en rimlig peng i stället för bl a Ricky som varit alltför grön

      Dock håller jag inte med om att det mesta av nyförvärven är skit men det är tunt och det saknas lite rutin. En ersättare till Seb o Andrè samt Björkeryd på mitten hade gjort gott. Jag är övertygad om att vi då hade legat bättre till och då även haft lite mer folk på matcherna och sluppit planera för ett liv i ettan (enl GP)
      Jag är övertygad om att dessa tre inte hade kostat så mycket mer än i budgeten, i stället tycks man nu spara än mer än budget, det liknar lite rysk roulette i all spariver

  2. 30 juli, 2013 @ 17:13 Axel

    Daniel Mendes klar för GAIS på lån, känns som att Öis aldrig är med i kampen om spelare, och nu menar jag inte bara just Mendes. Frågan är om det beror på den dåliga ekonomin eller att Kent Carlzon helt enkelt är ute och cyklar efter helt fel alternativ och inte ser lösningarna?
    Jag tror på en blandning mellan dessa två alternativen…

    Svara

  3. 30 juli, 2013 @ 18:59 Sven R

    I de sista två styckena får du se över svenskan. Det verkar ha gått lite fort där och jag är inte säker på vad du egentligen menar.

    Dock en fråga; Vad gäller kritiken mot Prytz undrar jag om det du refererar till kommer från officiellt håll i ÖIS (typ styrelse/sportchef) eller om det är ”allmän” kritik (typ från supportrar/journalister)?

    Apropå eventuell kritik mot Lantz, så säger jag samma sak som jag sa om Prytz när kritik riktades mot honom innan han tillträdde och i början av hans tid i ÖIS. Lantz måste få en chans att visa vad han går för. Visserligen har vi inte så mycket tid att tillgå, men det är knappast hans fel.

    Själv ser jag hans utnämning snarare som ett sätt för styrelsen/klubbchefen/sportchefen att efter säsongen kunna säga att de ändå gjorde något om vi åker ut, eller ta cred om vi hänger kvar. Hursomhelst ett sätt att slippa ta ansvar själva. På samma sätt kommer Lantz själv att kunna ta cred för om vi hänger kvar, eller kunna skylla på ett omöjligt uppdrag om vi åker ur.

    Klubbledningen har på detta sätt valt att hänga hela ansvaret på Prytz/Karlén, istället för att tänka långsiktigt och stötta dem. Varför även andretränaren fick gå är för mig också en gåta och får mig att undra över Lantz roll i karusellen. Inte ens i Hammarby, där kritiken mot Berhalter har varit betydligt högljuddare än den mot Prytz, drog huvudtränaren med sig den assisterande i fallet.

    Svara

    • 30 juli, 2013 @ 19:42 Anonym

      Du förutsätter att Karlén som tränare är en tillgång för ett lag – vad grundar du det på? Snarare är det väl så att varken Karlén eller Börjesson levererat särskilt mycket. Intern i ÖIS heter det att vi har talangfulla juniorer, men exempelvis Henrik Carlsson – som ÖIS skickade till Bosön för samlingen av 17-åringar – fick väl åka hem med vändande post? Eller har jag fel? Har han blivit kallad till fler samlingar? Det måste funnits många potentiellt duktigare juniorer i ÖIS genom åren som Karlén/Börjesson missat att ta till vara på. Utfallet är på tok för magert. Vill med detta säga att det kanske är dags att ifrågasätta de ständiga påståendena om att Sören, eller Karlén, skulle vara tillräckligt bra som tränare. Jag är benägen att tro tvärtom, att de aldrig egentligen varit tillräckligt kompetenta för att förvalta juniormaterial. Lovande guldkorn har kastats ut med badvattnet – av olika anledningar. Inte tillräcklig ”ÖIS-anda”, är ett av argumenten jag själv hört när juniorer inte flyttats upp.

  4. 30 juli, 2013 @ 21:28 DrJonas

    Det där med ”seriens sämsta löner” kommer upp ganska ofta i forat. Stämmer det verkligen? Känns lite som råttan i pizzan för mig. Men…Någon som kan faktagranska? Går det?

    Svara

    • 30 juli, 2013 @ 21:30 M.

      ÖIS lär ju aldrig lämna ut de siffrorna. Men man kan ju kolla via Skatteverket nästa år. Fast hur meningsfullt är det.

    • 31 juli, 2013 @ 09:02 Johan G

      På fotbollens årsmöte sa de att vi hade Superettans billigaste spelartrupp. Medellönen ska ligga på typ 13500 i månaden.

    • 2 augusti, 2013 @ 21:17 DrJonas

      Ok. Tack. En snabb googling gav denna text ifrån förbundet:
      ”Den genomsnittligt beräknade spelarlönen
      Under år 2012 var den genomsnittliga beräknade spelarlönen 24.100 kr/månad vid 12 månaders anställning och antaget 22 man i spelartruppen (2011: 21.662 kr/månad). Observera att eventuella s.k. sign-on fees till spelare ingår i denna be- räkning. Denna grovt beräknade snittlön för en spelare i Superettan utgör ca 38 pro- cent av en likartat beräknad snittlön i Allsvenskan.”
      Lite mer än jag förväntade. Och öis-siffran lägre än förväntat. Man undrar var SE-klubbarna får pengarna ifrån. Tar tillbaka råttan i pizzan…

  5. 31 juli, 2013 @ 08:35 ai

    André, vad är status på honom? Är han borta hela säsongen?

    Svara

    • 31 juli, 2013 @ 09:18 Christian Börjesson

      Det finns en förhoppning om att han skall kunna spela lite grand fram i höst. Vore perfekt om U21 tar sig till slutspelet för den sakens skull.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se