Kent Carlzon: Känner att vi måste göra någonting

Under söndagskvällen slog det ned som en mindre bomb. ÖIS omstrukturerar bland ledarna. Ut går Hans Prytz och Jonas Karlén. Steget in tar före detta U21-tränaren Marcus Lantz där han vid sin sida får Sören Börjesson. – Det är en process som har varat ett tag, så det är inte så att det har fattats ett beslut någon speciell dag eller klockslag, kommenterar Kent Carlzon beslutet.

Inför säsongen 2012 hittade Hans Prytz hem igen. Hem till Öisgården dit han en gång hjälpt till att bärga Örgrytes senaste SM-pokal. Han skrev då ett tvåårigt avtal där ambitionen var att nå Superettan. Ett mål som uppnåddes. Men denna säsong har det gått knackigare. Poängen har varit lätträknade och spelet har inte sällan varit diskutabelt. Därför, i den prekära sits som klubben är i, har ett beslut fattats kring en omstrukturering på ledarsidan.

– Det är en process som har varat ett tag, så det är inte så att det har fattats ett beslut någon speciell dag eller klockslag. Vi är lika oroliga som alla andra. Det är inte säkert att det här är rätt, men vi känner att vi måste göra någonting för att försöka hitta tillbaka och få tryggare spelare, säger sportchef Kent Carlzon till Sambadefensiv.

När fick Hans och Jonas beskedet?

– De fick avgörande samtal från styrelsen idag.

Reaktioner från dem?

– Det är klart de helst hade velat att det skulle vara som det var och det kan jag till viss del förstå.

Vad för nya roller är aktuella för dem?

– Det vill jag inte kommentera än.

I höstas traskade Marcus Lantz iklädd den snyggaste av kostymer in på Öisgården där han tillsammans med tre av nyförvärven presenterades. Han namngavs då epitetet ”hjälpreda” – mer specifikt assisterande tränare åt Hans Prytz samt huvudansvarig för klubbens U21-lag. Nu tar han, efter endast en halv säsong i tränarsvängen, steget in som ledande tränare för ÖIS a-trupp. Vid sin sida får han Sören Börjesson som med det släpper sitt U19-uppdrag.

Kent Carlzon medger att det finns en liten rädsla i att ge orutinerade Lantz ett sådant stort förtroende.

– Jo, så är det ju. Det är därför vi tillför Sören Börjesson. Sedan återstår att se vad för roll vi hittar åt Prytz och ”Nacka”. Men det är klart att det är det (en liten rädsla). Han har inte varit tränare tidigare, men samtidigt så har han ju gjort ett bra jobb med U21.

Hur förändrar det här ditt arbete sett till vad du för ekonomiska tillgångar, etc?

– Om vi över huvud taget skall göra någonting så måste vi titta på den organisation och de personer vi har och det är den omstruktreringen vi har gjort just nu. Till hösten vet vi om vi gjort rätt, avslutar han.


'Kent Carlzon: Känner att vi måste göra någonting' have 20 comments

 1. 7 juli, 2013 @ 22:34 Anonym

  Prytz kan hjälpa svenska damlandslaget nu.

  Svara

  • 7 juli, 2013 @ 23:57 Andreas

   Ja, Prytz har ju damvana och gillar 4-4-2 så det skulle passa honom perfekt :-)
   Lantz och Sören kommer garanterat att direkt byta till 4-2-3-1 och köra det konsekvent under hösten!

 2. 7 juli, 2013 @ 23:55 Anonym

  AVGÅ Kent Carlzon

  Svara

  • 8 juli, 2013 @ 05:44 Anonym

   Så som jag förstår det utefter intervjun är detta inte ett beslut fattat enbart av KC, utan även av styrelsen.

 3. 8 juli, 2013 @ 01:44 Leatherface

  Tack gode gud!
  Inget illa menat till Hans, men jag tycker inte att han passar direkt till att vara tränare i ÖIS. Fall om vi tittar historiks sätt så har Marcus Lantz lite mer fotbolls erfarenhet än vad Hans har. Tänkt efter. Lantz har varit i fem olika klubbar och en av de klubbarna är Hansa Rostock. Hansa är ett lag som spelade i Bundesliga mellan 1995-2005 och Lantz spelade i Hansa mellan 1999-2005. Han fick han kanske bra karriär där. Eftersom han spelade 164 matcher och gjorde 6 mål i Bundesliga. Och självklart spelade han inte bara i Hansa. Han spelade i Brøndby IF, Torino och självklart i moderklubben HIF. Efter en bra prestation utomlands så kom han faktiskt till landslaget. Blev ingen lyckad karriär där eftersom han bara spelade 6 matcher och det var mellan 1998-2010. Till skillnad från Hans som har bara spelat i ÖIS och BK Häcken och tränat ett div 1 lag i damfotboll, så tycker jag inte att han har det förmåga att träna ett superettan lag till skillnad från Marcus som har tränat i U21 laget ÖIS, så gick det faktiskt bra eftersom dom kom andra plats i serien. Så va snäll och skriv vad ni vill om min kommentar, för jag tror ändå att Marcus kommer sätta igång laget.

  Svara

  • 8 juli, 2013 @ 02:13 Sven R

   Det är väl ingen som vare sig pratat skit om eller ifrågasatt Lantz? Åtminstone inte i de kommentarer jag läst här och på SF. Det de flesta ifrågasätter är väl hur man hanterar tränare i ÖIS.

   KC säger att ÖIS med de förutsättningar man har nu måste bygga långsiktigt på spelarsidan. Det är en tanke som tilltalar mig och (som det verkar) en hel del andra. Skall det lyckas, måste man nog tänka långsiktigt även på tränarsidan. Tio tränare på lika många år och sju av dem under den senaste fyra-årsperioden upplever inte jag som långsiktigt tänkande…

  • 8 juli, 2013 @ 07:55 Klart grabben ska ha en husvagn

   Är du Lantz mamma eller nåt?

  • 8 juli, 2013 @ 09:38 Exilen

   Jag hoppas verkligen att du har rätt om att Lantz kommer att ”sätta igång” laget! Det här känns väldigt mycket som en desperat åtgärd av en lika desperat styrelse.

 4. 8 juli, 2013 @ 08:35 Äntligen!

  Prytz och Karlen är inte och har aldrig varit kvalitetstränare. Modigt av styrelsen att göra det enda rätta. Lantz saknar, som jag förstår, personliga kopplingar till Öisare vilket ger hopp om att bara de bästa spelarna startar. Inga mer märkliga uttagningar till startelvan.

  Trodde aldrig att Prytz vänner i styrelsen skull kunna se bortom vänskapsbanden. Börjar tro lite smått på Öis igen.

  Svara

 5. 8 juli, 2013 @ 08:37 Anonym

  Ngt måste göras men orsaken är nog spelartruppen?

  Svara

  • 8 juli, 2013 @ 08:55 Anonym

   Lantz avlivar nog snabbt de konstiga myterna kring vissa spelare, som varandes bra. Nu sållas förhoppningsvis agnarna från vetet. Ordning och reda.

  • 8 juli, 2013 @ 15:31 Stor chansning

   Börjesson tillför ingenting och frågan är hur Lantz landar i ledarrollen. Det är lite stollevarning på honom. Om det fortsätter lökigt för A-laget kommer Lantz att köra hard ball med gubbarna och jag tror att flera spelare kan få problem med insikten om hur mediokra de egentligen är, vilket Lantz säkerligen kommer låta dem förstå. Jag tror ÖIS behöver en snudd på bindgalen personlighet som Lantz. Jag köper tränarbytet. Det blir slut på skitsnacket om varför vissa bänkats. Nu blir det optimala startelvor i fortsättningen. P & K var katastroftränare och försvinner förhoppningsvis från klubben.

  • 8 juli, 2013 @ 20:21 Anonym

   De saknade båda den sociala intelligens och kompetens som är ett måste för en tränare på denna nivå. Börjesson har den inte heller. Lantz? Ytterst osäkert. Allt kan lika gärna sluta i ett spektakel och nedflyttning.

  • 8 juli, 2013 @ 21:39 Salcini

   Anonym:
   Du verkar ju känna allihop något fantastisk bra och har varit väl inbiten i vad som försigått på ÖIS-gården sedan Prytz tillträdde. Berätta gärna mer…är Jacob Lindström lika bra på pingis som Hedman säger? Vad är det för musik som spelas i omklädningsrummet? Hur tejpar Nexborn spelarnas fötter?

  • 8 juli, 2013 @ 22:57 AD/HD

   Till skillnad från dig så verkar ju trollet haft bäst koll på hela SD med sina profetior och iakttagelser. Galningen hade rätt hela vägen.

 6. 8 juli, 2013 @ 09:39 voldemort

  Det blir tydligen ett lån från Häcken. Men inte Bjurström. En av den Ghanesiska anfallarna Abdel någonting. Det blir nog bra. Är han lika bra som Waris Majeed så jävlar…

  Svara

  • 8 juli, 2013 @ 10:28 Martini

   Well, om han inte tar en plats i BKH just nu så är det nog en bit kvar till Majeeds klass, tror du inte? Men förhoppningsvis kan han spetsa till vårt anfall och röra om lite i grytan.

  • 8 juli, 2013 @ 14:49 voldemort

   Ja, majeedklass är väl en nåd att stilla bedja om…men med tanke på vår skrala anfallsbesättning så kommer han nog fira triumfer skulle jag tro.

 7. 9 juli, 2013 @ 00:27 Richard

  På 10 år har vi haft 11 tränarbyten, det skriker ju pajas över hela tränarorganisationen tyvärr!

  Svara

  • 9 juli, 2013 @ 18:47 Anonym

   Var det 12 år Nanne varit tränare i Kalmar! Öis är ju verkligen på dekis vad det gäller fotbollen under senare år har ju inte kvar en fotbollsspelare. Man hinner ju knappt lära sig namnen innan de är borta med vinden.
   Det känns som det är KC som styr hela skiten nu.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se