Niklas Jarelind hade förväntat sig ungefär som det blivit

Nästa intervjuobjekt inför lördagens match mot Hammarby är tevekommentatorn Niklas Jarelind. För tillfället är han på EM-turné tillsammans med Stefan Rehn och kommer således inte att kommentera invigningen av Tele2 Arena – men hans glöd och passion för Superettan och svensk fotboll i stort är svår att ta miste på.

Under samtalet berörde vi mestadels och nästan enbart ÖIS. Läs vad han har att säga om tränarbytet, bottenstriden, vem han tycker har varit vårens härligaste intervjuobjekt samt en hel del annat. Notera dessutom hans kommentar kring Jakob Lindström där självsäkerhet och lugn är två adjektiv som nämns.

Om vi tar det lite från i våras: vad hade du för förväntningar på ÖIS inför säsongen?

– Jag hade förväntat mig ungefär som det har blivit spelmässigt, kanske att jag hade räknat med några poäng till. Ett spelande lag som med ett ganska så gott självförtroende lite naivt kanske skulle tro att de kunde spela samma typ av fotboll som de gjorde i division ett. Ett spelande lag men lite för tunt framåt.

– Men det är alltid svårt när man inte har sett så mycket. Jag såg inte ÖIS spela en enda gång ifjol så det är svårt att veta deras egen självbild, men när man läst intervjuer och vad man har förstått av matchrapporter så har det sett ungefär som jag trodde.

Tror du att den där 4-1-matchen mot AIK i cupen snarare var negativ än positiv i det längre perspektivet?

– Nej. De borde kunna veta om sina egna styrkor och svagheter ändå. Det var nog mer att förväntningarna utifrån skruvades upp lite grand. Men jag tycker inte att det borde ha påverkat laget.

Om du skulle ta ut någon i ÖIS som du har fallit lite extra för i år. Vem skulle det vara?

– Emil Karlssons spelstil och nytta i anfallet är odiskutabel. Men det är ett lite för enkelt svar. Henrik Carlsson har varit bra i de matcher jag sett. Framför allt är det roligt när det är någon ung som man inte trodde skulle få spela så mycket.

– Lundgren på mitten har varit fantastisk varenda match jag sett. Det var mycket snack om Lindström före säsongen och jag gillar även hans spelstil, men Lundgren har varit än bättre.

Varifrån kommer ditt stora och genuina intresse för just Superettan?

– Jag gillar svensk elitfotboll över huvud taget. Men lite grand har jag tvingats in i det när jag började jobba med Superettan 2005. Då var jag tvungen att engagera mig.

Hur bred research gör du som kommentator inför en match?

– Väldigt mycket före säsong och därefter får man uppdatera sig under tiden. Jag ringer tränare och lagkaptener, läser lokalpress och går igenom spelare för spelare. Men före varje enskild match behöver jag inte jobba ihjäl mig, för då har jag det mesta. Lagen som ligger kvar år efter år lär man sig ordentligt, men det varierar någonstans emellan två och sex timmar före en match.

Jag antar att man även som kommentator har bra och dåliga dagar. Vilka bitar skall falla på plats för att du skall känna att ”det här var en riktigt bra sändning”?

– Svårt att peka på någonting då det blir väldigt subjektivt och en känsla man får efter matchen. Då och då ser jag matcherna i efterhand och då kan man känna att ”här var det jättefel”. Men en sak som att man hamnar ”rätt i målen”, som att skjuta i steget ungefär. Att det bara flyter på och att man inte behöver anpassa sig och titta på bollen för att hamna rätt. När kommenteringen är på det sättet så känns det bra – men det är svårt att förklara.

Hur bra koll har du på ÖIS lag i sin helhet om du jämför med någon av storlagen?

– Jag har ju bättre koll på dem (storlagen). Örebro såg jag mycket förra året och Hammarby har jag följt i flera år nu. Jag har sett nästan alla deras matcher de senaste fyra åren. Så absolut, bättre koll på dem har jag men det är svårt att veta exakt hur mycket bättre.

Har du grubblat något kring bytet av Prytz och Karlén?

– Jättesvårt att säga något om rätt eller fel, men Prytz själv verkade inte så förvånad efter att ha läst uttalandena. Jag blev förvånad när det kom utan förvarning, men jag vet å andra sidan inte hur snacket i klubben har gått. Man kan inte vänta sig så mycket mer än att laget skall klara sig undan från att kvala.

Marcus Lantz har du säkerligen träffat som spelare. Nu är han huvudtränare för ÖIS. Är det våghalsigt att slänga in en så orutinerad och ny tränare i ÖIS situation?

– Jag har träffat spelaren Marcus Lantz, men jag känner inte människan. Men jag skulle inte vara så orolig om jag vore Öisare. Han har dessutom funnits i klubben ett tag och ingen man plockat in helt utifrån. Så även om han inte har så stor rutin som tränare så kan han klubben och han känner spelarna, så det känns som ett ganska tryggt val.

Du har i alla fall sett en del matcher med ÖIS i år. På vilka bitar har det då fallerat enligt dig?

– Det som jag har tänkt på och som i stort sett alla tränare som mött ÖIS har påpekat är att laget har spelat väldigt, väldigt brett. Dels med yttermittfältarna men även med ytterbackarna både när laget har och inte har boll. Då blir det ganska ihålig och lätt att spela sig igenom. Jag utgår ifrån att det har varit ett aktivt val, men det blir ganska så enkelt att komma igenom.

– Jag gillar Oskar Walléns spelstil och inställning, men man kanske hade behövt en något mer gjuten målskytt bredvid Emil Karlsson också.

Har pressen på Jakob Lindström varit för stor i och med kaptensbindel, etc?

– Jag talade med honom före premiären och då fick jag ett jättebra intryck. Lugnet och mogenheten i svaren som han gav mig framför en kamera. Det är ganska många yngre spelare som tar ett steg tillbaka när de får mikrofon och kamera framför sig. Sådan var inte han över huvud taget. Kanske säger det ingenting, men för mig tyder det på självsäkerhet och lugn. Han är trots allt 19 (har just fyllt 20, reds. anm.) och det är ett steg upp från ettan.

Vilka lag tror du ÖIS kommer slåss med i kampen om att undvika nedflyttning och kval?

– Det kommer alltid att vara något lag som går jättebra under hösten, men jag tror inte att det kommer bli några större förändringar. Skikten som är nu kommer att bestå, och det skiktet där nere är relativt stort. Brage ligger för långt efter redan nu, Värnamo tippade jag före säsongen att åka ur – det är jag inte lika säker på nu, men det är ett lag man (ÖIS) borde kunna ha efter sig.

– Jönköping verkar inte få det att fungera i år heller. Östersund plockar in en hel del spelare nu men de skall få det att fungera också.  Men det är lagom runt omkring i tabellen som det gäller att ha efter sig.

Vad är din känsla? Åker ÖIS ur, får de kvala eller håller de sig kvar?

– Före säsongen delade jag också upp lagen i skikt och då trodde jag inte att de skulle trilla ur. Däremot kanske de måste kvala sig kvar. Men både ÖIS och Östersund känns… en av nykomlingarna åker ur. Den andra får kvala.

Är det slumpmässigt?

– Nej, det är mer för att Östersund gör en del truppförändringar och jag har ingen koll på de spelare som ansluter. ÖIS har en startelva och ett spel som absolut bör räcka för att undvika kval, men samtidigt är laget ungt och det är något annat att spela 30 matcher i Superettan istället för 26 i division ett.

Vilken Öisspelare intervjuar du helst efter en match?

– I år har Henrik Carlsson varit roligast. Efter Ängelholmsmatchen var han så fruktansvärt sur och besviken att han knappt visste vad han skulle säga. Nu låter det som att jag skrattar åt honom men det gör jag absolut inte. Jag älskar grinigheten efter förlust. Jag tror dessutom att det blev en ganska bra intervju i teve, då det var uppenbart hur besviken han var.


'Niklas Jarelind hade förväntat sig ungefär som det blivit' har en kommentar

  1. 19 juli, 2013 @ 00:56 Axel

    Riktigt bra jobb, det uppskattas verkligen!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se