Kent Carlzon om Pablo Cortizo

I eftermiddag gör provspelande Pablo Cortizo sin första träning med ÖIS efter sin ankomst till Sverige. Än är det svårt att göra någon precis bedömning kring hans kvaliteter, men klubben har ändå valt att göra ett försök då det är kostnadsfritt. – Det är lite osäkert, men vi tar in Pablo då det är en extern finansiär som betalar hans lön, säger sportchef Kent Carlzon.

Vad är Pablo Cortizo för en typ av spelare?

– Han är en mittfältare som är mer defensiv i sina inslag. Han bra fötter och bra aggressivitet. Det är den information jag har.

Vad har du för förhoppningar?

– Egentligen har jag inga förhoppningar. Han ser bra ut när jag träffar honom, men det är väldigt svårt att göra någon bedömning. Vi måste göra det som står i vår makt för att inte hamna i Division 1 Södra med de finansiella medel vi har.

– Det kommer några killar till på provspel i nästa vecka. Normalt sett har vi en ambition att ta in spelare som vi har sett spela matcher. Men vi är nu i ett läge där marknaden är sådan att de spelare vi har sett i Allsvenskan har löner som inte vi vill gå in i och äventyra vår ekonomi.

– Därför har man inte så stora förhoppningar på dessa spelare. Jag menar, Pablo har ett bra CV men han har inte spelat match på en månad. Då blir det lite osäkert. Men vi tar in Pablo då det är en extern finansiär som betalar hans lön. För vår del är det därför helt riskfritt. Vi betalade inga flygbiljetter – och skulle vi vilja skriva med honom så finns det en person som betalar hans lön.

Skall han träna hela veckan?

– Vi har haft provspelare som vi efter en dag har kunnat säga att det inte blir någonting med. Men för att vara artig, kan man säga, så har de fått träna längre. Så jag vet faktiskt inte det idag. Vi får se hur han ser ut på dagens träning och därefter ta ställning.

Finns det en chans att han spelar redan på söndag?

– Nej, det är uteslutet. Han har i och för sig spanskt medborgarskap vilket innebär att vi slipper den jobbiga processen med migrationsverket som vi hade med Abdel (Bouraima). Men det är helt otänkbart att han spelar på söndag.

– Vi pratar om att han eventuellt får spela U21 mot Gais.

Har han kontrakt med Racing Club de Montevideo?

– Han är kontraktslös.

Så det är inget lån då, utan ett rent kontrakt?

– I de här länderna är det inte riktigt som i Sverige. Han är kontraktslös, vi gör ett avtal med honom och sedan får man ta ställning till om vi i nästa steg vill förlänga efter de här tre, fyra månaderna. Jag går inte in i några sådana spekulationer än.

Är den ligan han spelar i nu kvalitetsmässigt bättre än Superettan?

– Det är en annan typ av liga med lite mer teknik. Normalt sett kan man säga att argentinska spelare är väldigt lika den skandinaviska mentaliteten, till skillnad från brassar som man inte riktigt vet med. Ligan i Uruguay är en ganska så bra liga.

– Men jag har inte en susning. Det här är ett sätt som vi får ta till när vi är i ett sådant läge. Det är inget normalt ÖIS-jobb, om du förstår. Vi måste se till så att vi har scoutat spelare bättre men vi gjorde bedömningen att det är värt att titta på i och med att det inte kostar något. Det är en sammanfattning av dem bedömning vi gjort när det gäller Pablo och de två som kommer i nästa vecka.

Det sägs att även Gais skall ha en argentinare på provspel. Är det samma person?

– Pablo skall inte till Gais, i alla fall.

Hur fungerar kommunikationen? Pratar han engelska?

– Han har en rådgivare med sig som talar svenska. Vi har dessutom spansktalande i klubben.

Vilka spelare kommer i nästa vecka?

– Det får du vänta med.


'Kent Carlzon om Pablo Cortizo' have 11 comments

  1. 1 augusti, 2013 @ 13:33 Martini

    Bra frågor – bra svar. Tack SD!

    Svara

  2. 1 augusti, 2013 @ 16:43 Anonym

    Hur ser det ut med de spelare som var på provspel i vintras. Är någon av dem aktuell nu ? T.ex. så har ju forwarden från Vetlanda öst in mål i år. Nu är det ju i.o.f.s. div. 4 men han är ju bevisligen en målskytt.

    Svara

    • 1 augusti, 2013 @ 16:49 Sven R

      Jag har inte riktigt förstått behovet av ytterligare forwards i truppen. Nog har vi väl spelare som bevisat att de är målskyttar på högre nivå än div4? Problemet är väl att vi i seriespelet har haft svårt att nå dem med vettiga bollar som kan ge målchanser?

    • 1 augusti, 2013 @ 17:44 Felix Jonsson

      Glädjande att höra att Vetlandakillen levererar gillade hans spelsinne. Men som Sven skriver tycker jag främst att det är en innermitt som behövs för att kunna bygga något bakom anfallarna och ge dom rätt bollar.

    • 1 augusti, 2013 @ 17:52 Krilliano

      Innermitt är helt korrekt i första hand. Men även om Emil är bra så bränner han en hel del även när lägen dyker upp. Nu när vi spelar unket så blir det ännu mera tydligt bara. Vi hade behövt en snubbe som levererade 10 baljor. Oscar är inte så bra ännu om han någonsin blir det. Och något annat har vi väl inte.
      Jag skulle nog vilja ha Abdel längst upp tillsammans med Emil som alternativ så som det ser ut just nu. Han är snabb och passar bättre in i det spelet vi kommer pyssla med under hösten.

    • 1 augusti, 2013 @ 17:54 Krilliano

      Vad jag menade var att nog fasen skulle vi vilja ha en striker som gör några mål förutom Emil. Men det är inte ett lika akut behov. Men skulle det dyka upp något så är jag inte den som är den.

    • 1 augusti, 2013 @ 23:54 Anonym

      Menade inte bara forwards, vi hade ju bl.a. en mittback också på provspel. Tog bara honom som exempel.

  3. 1 augusti, 2013 @ 16:50 Daniel K

    Vem kommer äga honom?
    ÖIS eller den externa sponsorn?
    Vem tjänar pengarna om han blir en succé och säljs?

    Svara

    • 1 augusti, 2013 @ 22:35 Felix Jonsson

      Intressant frågeställning faktiskt. Blir det aktuellt med ett köp ska vi absolut försöka ta reda på detta. Just nu är det dock svårt. Men bra fråga!

  4. 1 augusti, 2013 @ 17:20 Anders Dahlby

    Succe och säljs ?
    Spelar det någon roll i nuläget?
    Öis behöver en spelskicklig , passningssäker och rivig mittfältare som tar en direkt plast i laget. Om man bara skall döma efter videon (2011), så ser det rätt ljust ut.

    Vad som hänt Cortizo sedan dess med bänkning, månad utan spel m..m
    det får kommande dagar visa.

    Känslan är att han tillför mittfältet energi och då kanske ihop med Azulay på centralt mitt.

    Ut med Lundgren på kanten så får vi ett mer offensivt bättre lag, och tyvärr då kanske många tycker så bänka Lindström som är väldigt överskattad.

    Fortsättning följer…….

    Svara

  5. 1 augusti, 2013 @ 22:20 Kommittén för Statssäkerhet

    Vi tar och kallar honom Korven! Cortizo-chorizo-korv… Enkelt eller hur?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se