Kent Carlzon: Alla är delaktiga – inte bara tränaren

Måldokumentet. Så kallas den nya diskussionsgruppen där tränare, sportchef/-råd samt styrelse medverkar. Kent Carlzon, som inte rest med till Sundsvall av rent ekonomiska skäl, förklarar upplägget så här. – I måldokumentet har styrelsen en uppgift att se till att vi har så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt, sportchefen har uppgiften att finna rätt spelare och rätt balans med den ekonomi som finns och tränaren skall förädla det.

Lantz förlänger till 2016. Ett bevis på att du är nöjd med vad han gjort med klubben hittills?

– Det är det definitivt, men det är inte bara det. Styrelsen är nöjda, vi är nöjda. Jag fattar inte ett sådant beslut själv. Vi tittar över situationen totalt sett och hans mål av att etablera sig, hans engagemang och det han brinner för överensstämmer med ÖIS låga vilken vi vill hålla brinnande på samma sätt.

– Dessutom har du spelare, Jacob Ericsson till exempel, som vi fick till att skriva på ett nytt kontrakt med på grund av Marcus Lantz.

Vilka bitar tycker ni att han har gjort extra sedan han tog över i somras?

– Om du börjar diskutera på en sådan detaljnivå hittar du aldrig något positivt hos någon. Vad vi ser är helheten. Vi har börjat med något nytt som vi kallar för måldokumentet. Det betyder att alla är delaktiga – inte bara tränaren. Tränaren har en viss del i framgång, självklart sportchefen – där man kan ifrågasätta vad man har värvat för spelare – och du kan också ifrågasätta styrelsen kring hur de har arbetat.

– I måldokumentet har styrelsen en uppgift att se till att vi har så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt, sportchefen har uppgiften att finna rätt spelare och rätt balans med den ekonomi som finns och tränaren skall förädla det.

– Tidigare har det varit så att en tränare har kommit in och så har han bestämt klubbens inriktning. Så har vi inte gjort nu och det är en diskussion som pågått under en längre tid. Och sådan har även diskussionen varit kring måldokumentet. Vad är det egentligen vi vill, vem skaffar pengar, vad gör vi? Skall vi arbeta för att jobba oss mot eliten med en ekonomi i balans måste alla ta ansvar. Inte bara tränaren.

Vad finns det för klausuler, till exempel vid en degradering?

– Jag kommenterar inte det. Vi är nöjda med upplägget, så kan man säga. Naturligtvis är det så att kontraktet förändras sett till hur det har varit tidigare, vilket betyder att vi inte behöver betala hela lönesumman på det sättet. Det är också en viktig faktor.

– Vad som är nytt i det här och vad som Marcus Lantz har varit väldigt inställd till är att sitta med styrelsen, med mig  och med sportråd för att diskutera hur vi skall ta oss dit vi vill – Allsvenskan – och när skall vi göra det. Vad är rimligt och hur jobbar vi för att nå det målet. Skall sportchefen sälja för BUS-matchen – ja, det kanske han måste göra – det är en helhet. Vi har inte råd att ha personer som bara gör en sak.

Ni hade inget måldokument under Prytz tid?

– Det fanns inte.

– Det är någonting som jag har tagit fram och som jag tycker är viktigt. Det är väldigt lätt att sitta och kommentera byten bland spelarna – det gör alla. Varför spelar inte Emil, etc. Är man med på varje träning har man tillräcklig fakta och kunskap för att ha en synpunkt, men det finns ingen möjlighet för mig att se varje träningspass. Då kan jag inte heller kommentera allting.

– I måldokumentet öppnar vi för en diskussion. Hur gör vi på fasta situationer, etc. Vi lägger inte klubben i tränarens händer vilket annars är väldigt vanligt. Man tar in en ny tränare som skall bestämma vilka spelare han skall ha och vilken spelinriktning de skall ha. Det är styrelsen som bär det yttersta ansvaret. I och med det måste de också kunna ha en möjlighet att påverka det som är kärnverksamheten – fotbollen – där sportchefen sitter någonstans mitt emellan.

Är Ericssons förlängning en följd av hans starka höst?

– Vi vill ha 100 % kontroll. Det finns inte så många vänsterfötter. I fredags såg jag U21-landslaget med Emil Krafth – en högerfotad vänsterback. Jacob har rätt inställning. Vi kommer jobba med mer denna sortens spelare.


'Kent Carlzon: Alla är delaktiga – inte bara tränaren' have 7 comments

  1. 11 september, 2013 @ 19:02 Anonym

    Förstår inte riktigt: är måldokumentet ett dokument eller en diskussionsgrupp? Varför heter en diskussionsgrupp så?

    Svara

  2. 11 september, 2013 @ 19:11 JD1887

    Känns lite som att styrelsen kan komma och peta i saker dem inte har någon koll om.

    Svara

  3. 11 september, 2013 @ 20:08 Aarno Jokisalmi

    Att ha ett måldokument låter väldigt förnufftigt och givetvis måste det följas upp och förnyas kontinuerligt.

    Svara

  4. 11 september, 2013 @ 20:40 Daniel K

    Hoppas att det inte bara stannar vid en bra skrivbordsprodukt. Spontant låter det bra och vettigt. Framtiden får visa. Det oerhört viktiga nu är att mobilisera på alla fronter så ÖIS spelar i SE 2014.
    Skulle gärna vilja höra mer om vilken strategi ÖIS har för att få bättre ekonomiska förutsättningar?

    Svara

  5. 11 september, 2013 @ 22:42 Fredrik Federgay

    Jacob Erikssons starka höst? Har hösten redan börjat?

    Svara

  6. 11 september, 2013 @ 23:09 A

    Jag skulle vilja sammanfatta det så här: Det mest märkliga är att det uppenbarligen inte funnits ngn tydlig linje tidigigare ÖIS har under flera år spelat elitfotboll. Att inte ha haft en röd tråd kan förklara en hel del varför resultat och drivkraft de senaste åren varit under all kritik. Man har dessutom full förståelse för Mats Jansson och hans beslut i samband med att han slutade i ÖIS. Utan en linje att arbeta med måste hans jobb verkligen mestadels gått ut på att släcka småbränder. Med tanke på all erfarenhet styrelse, klubbchefer mfl har haft måste jag säga att det hela känns aningen pinsamt.
    Bara för några år sedan hade vi en ordförande som var chef för Göteborgs Energi. Det förefaller sig ganska underligt att han inte kunnat styra upp sådana här fundamentala punkter inom en fotbollsklubb som håller till inom eliten.

    Om jag inte missminner mig hade Djurgården ngt som hette manualen för några år sedan. Den handboken skulle av allt att döma vara en copycat på hur det jobbades på i Ajax. Vad som hände med den tror jag alla vet. Manualen rann ut i sanden och var endast ngt som lät bra utåt sett. I verkligheten hade den väldigt dålig förankring i DIFs dåvarande situation.

    Genom åren har ÖIS fått åtskilliga miljoner från villiga sponsorer. Att inte ha ngn långsiktigt plan för kapitalet är för mig ett grovt tjänstefel. Om det nu är sant som Kent Agent säger tycker jag det är ett grovt underbetyg för gamla och såväl nya styrelsemedlemmar att helt plötsligt, år 2013 komma på att ÖIS kanske ska arbeta utifrån ngt så nyhetskapande som RIKTLINJER. Det här sk måldokumentet skulle ha kommit bra mkt tidigare. Då kanske vi inte hade haft en looserstrek de sensate 10 åren. Att det ska behövas en fd spelaragent för överhuvudtaget komma på idén säger mer om nuvarande styrelse och dess kompetens än ngt annat.

    Jag hoppas verkligen måldokumentet blir av och att det efterföljs. Det var sannerligen inte en dag för tidigt…

    A

    Svara

  7. 12 september, 2013 @ 18:42 Anonym

    Klart att Öis måste hitta en lösning för en framtid inom elitfotbollen och detta är ju ett provsteg nu. Men snacka allsvenska är löjligt ,vore bättre att tala om hur Öis skall bli stabilt lag i superettan och kunna behålla spelare. För som det nu är skall det spelas ihop nytt lag hela tiden. Vet ingen klubb som byter så mycket folk hela tiden och gjort så under flera år tillbaka inte konstigt att det aldrig blir något riktigt av det. Att vi gick upp föra året var tackvare den erfarna spelartrupp som alla jobbade mot sitt mål att spela superettan,samt all störtning från supportrar.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se