Marcus Lantz: ”Andra halvlek är en pina”

Marcus Lantz berättade för Sambadefensiv om hur han ser på läget efter förlusten i den viktiga matchen mot Jönköping.

Din syn på matchen?

– Första 20 spelar vi bra, kommer till många avslut och har 5 hörnor. Lite otur och oskicklighet att vi inte gör mål på Georges chans. Lite ologiskt gör Jönköping 0-1 och tar över, men lika ologiskt kan vi då kvittera. Vi går in och är ganska nöjda efter första halvlek och tycker att vi borde ha ledningen. Inledningen av andra finns det inte ord för, det är förvirrad, ingen tar ansvar, de gör 1-2 och sedan är det rena kaoset där ute. Det känns som andra halvlek bara är en lång pina, vi bara låter det gå och ingen tar tag i det, man litar på att nån annan ska göra det och lägger över ansvaret.

Vad beror detta på?

– Det är nåt nytt för mig att det går så snett, där man inte har nån naturlig ledare utan alla bara lyfter över ansvaret. Det man behöver i de här lägena, när det är jobbigt och kämpigt är nån som tar tag i det och säger ”ok, nu stoppar vi det här. Följ mig, så kör vi”.

Alltför många unga spelare?

– Det är bygge som är gjort innan jag kom, med ledaregenskaper och karaktärer. Klart att man behöver vissa karaktärer som är beredda att gå först när det blåser snålt och det var det ingen som gjorde idag. Det är intressant för mig att se hur man agerar.

Finns dessa karaktärer?

– Jag vet inte om vi kanske har så många naturliga ledare. Det här är ett snällt gäng, som idag accepterade att de blev undanskuffade. De gör 1-2 och är starkare än oss, det hade jag själv aldrig accepterat utan försökt göra nåt, bli förbannad, ta en tackling och visa att vi inte köper det här. Här fortsätter det och bara rullar på.

ÖIS är alltför snälla?

– Jag saknar en elak karaktär, som kan gå in och visa att det inte är ok att Jönköping spelar ut oss. Vi får stoppa detta, ta tag i det, slå näven i bordet!

Har det med åldern att göra?

– Nej, det är mer vilken typ man är. En 18-20-åring kan ha de egenskaperna, det är personligheten som avgör. Det är nåt vi får jobba med och bygga upp, vi behöver ledare i laget. man måste ha sådana, det är alltid lätt att vara med när allt flyter på , men när det är tufft så ska man visa att man tar tag i bollen, vinner närkamper. Vi ska jobba med det, så att alla förstår att det är viktigt.

Inte mycket spel i andra.

– Det blev en sån match när 1-3 kom, sedan blev det mycket fokus på annat. Jönköping är nöjda och fördröjer spelet, vilket skapar irritation bland oss, men det hör spelet och de gör det smart. Vi måste också bli smarta, utnyttja saker och ting på ett bra sätt.

Eländet med avstängningar tar inte heller slut.

– Vi har ju en väldigt smal trupp och inte hur mycket som helst att välja på, så varje avstängning är tuff. Nu får man se det så att nån får komma in och visa upp sig. Det är alltid två sidor av det, vi mister ordinarie spelare, men andra får kliva fram och visa att de vill ta en plats.

Har du hittat ”din” uppställning?

– Vi har försökt hitta lösningar i offensiven, vi har gjort 17 mål på 22 matcher, vilket är under 1 mål/match, så offensivt sliter vi mycket. Vi har fått in George som varit riktig bra både mot GAIS och idag, men fortsätter det så här blir det tufft – med så få mål tar man inte många poäng. I våras släppte vi in för många mål och när jag kom in så började vi med den biten och det har vi satt bra. Nu får vi börja kämpa ännu mer med offensiven, men det är svårt när man inte har så mycket tid. Vi får försöka få ihop det så gott det går och hoppas att det vänder för nån där framme, att nån petar ett enkelt mål och det lyfter.

Tiden är vår största fiende?

– Så är det ju. Jag har jobbat intensivt med försvars- och anfallsspel i 8 veckor. Det är inte det optimala med så kort tid. Försvarsspelet sitter som sagt, nu får vi bara se hur vi ska lösa det offensiva och vilka spelare som kan lösa det. Det är vad vi ska jobba med den närmaste tiden.

Emil Karlsson?

– Emil har det tungt, han har gjort ett mål på 11-12 matcher. Han sliter med självförtroendet, det studsar snett, men vi hoppas han kommer in i en fas där han hittar tillbaks till vårformen. Vi har spelat lite med Ricky, Oskar och Daniel, men de har inte heller lyckats med målskyttet.

 


'Marcus Lantz: ”Andra halvlek är en pina”' have 26 comments

  1. 3 september, 2013 @ 06:51 Nikh

    Den spelaren hade vi förra året. Sebastian Johansson – Det kan kosta oss en plats i superettan.

    Allt för många uppträder som pojkar istället för män. Skrämmande att se dem i andra halvlek.

    Svara

  2. 3 september, 2013 @ 14:55 Daniel K

    Varför tar inte Leinar och Bengtsson tag i taktpinnen?

    Svara

  3. 3 september, 2013 @ 16:57 A

    ÖIS har sällan varit förknippat med ”Bad boy” spelare, snarare tvärtom. Korggossar är en mer lämplig jämförelse.

    Det paradoxala är att när det går bra för lag, då är det sällan badboys som är vinnare. Då hyllar man oftast kollektivet och vissa enskilda spelare, bla målskyttar.
    När det är dåligt, ungefär som nu, då ropar man allt som oftast på hårda spelare som kan ta tag i matcherna.
    Det var länge sedan ÖIS var ett bra lag, därför måste man se till att få in ett rivjärn i truppen likt Seb Johansson. Istället värvar man in en yttermittfältare som knappt väger 60 kg och är i princip raka motsatsen till det vi är i behov av.

    För att räta upp båten igen måste vi ha en defensiv mittfältare som kan agera städgumma och samtidigt göra grovjobbet och tillika mycket som inte alltid syns.

    I dagsläget skäms man nästan över att vara ÖISare. Matchen mot Brage och den här matchen är två riktiga bottennapp. Som tur var sändes inte matchen i tv.

    Jag har inga större föhoppningar beträffande resterande matcher. Det kanske är den största anledningen till att mitt yrkesval inte är fotbollspelare.
    Därför kräver jag att samtliga spelare på plan i nästa match gör sitt yttersta. Ni, SPELARE, har själva valt det här. ÖIS har litat på er och skrivit kontrakt med er. Då måste det vara en skyldighet att göra sitt yttersta. Även om styrelsen verkar skita blankt i hur det ser ut på plan kan jag försäkra er om vi supportrar inte gör det.
    Jag tror att det finns många här inne som skulle hugga av sitt lillfinger för att få kliva ut på plan med ett rödblått emblem på bröstet. Ni spelar har fått det här priviligiet. Min uppmaning till er är att förvalta det förtroendet och samtidigt göra oss stolta.

    A

    Svara

    • 3 september, 2013 @ 17:03 Anonym

      Jag tycker spelarna gör så gott dom kan. Och kämpar på.

    • 3 september, 2013 @ 17:52 2

      Visst är det så. De som tror att det här beror på bristande vilja är samma personer som gärna pratar fluffigt om ”avsaknad av spelidé” och ”ingen vinnarkultur” för att maskera sin bristande analytiska oförmåga.

    • 3 september, 2013 @ 18:18 2

      ”förmåga” ska det vara.

    • 3 september, 2013 @ 18:44 A

      Hoppas verkligen att ni skämtar annars är laget verkligen illa ute. Ni kan på allvar inte mena att laget ger sitt yttersta, varken i 2a halvlek mot jönköping eller hela matchen mot Brage?
      Jag har aldrig gormat om avsaknaden av spelidé. Jag har däremot inte varit en fanboy av långa bollar mot Emil, vilket ni två kanske gillade.
      Beträffande vinnarkultur finns det egentligen inget mer att skriva än att vi knappst är ett stabilt elitlag längre. Men om er idé om vinnarkultur är att spela i div 1 södra är det upp till er.

      Ni två verkar knappast ställa några som helst krav på ÖIS och då är det inte speciellt konstigt att det ser ut som det gör.

      Jag har egentligen inga jättekrav på ÖIS för närvarande med tanke på hur det ser ut. Min enda önskan är att vi håller till inom svensk elitfotboll. På sikt bör vi även sträva efter att vara ett stabilt allsvenskt lag, men det lär dröja.

      Det minsta man kan begära är ändå att spelarna gör sitt yttersta. Så vitt jag ser det är så inte fallet för närvarande. Alla springer omkring och väntar på att ngn annan ska ta för sig och ta tag i taktpinnen.
      Jag hänger inte ut ngn enskild spelare eftersom det för närvarande gäller i stort sett hela truppen.
      Dessvärre är jag ingen magiker som kan lösa alla problem med ett trollspö. Men en sak vet jag och det är att ger man sitt yttersta och kämpar släpper det förr eller senare. Men som sagt, det gäller att ge 100% och inte 90%.

      A

    • 3 september, 2013 @ 19:28 Nikh

      +1

      På tok för många spelare ger inte 100%. Det syns tydligt i andra halvlek igår. Många blir istället ängsliga och visar tydligt att någon annan skall kliva fram iställer för dem själva. De tar inga löpningar och befinner sig ofta i passningsskugga. De avaktar istället för att springa direkt och de tvekar i många närkamper.

      Om alla i laget ger sitt yttersta så vaskar man fram några målchanser som mot Brage. Det gjorde vi inte, faktiskt inte en enda.

      En hel del handlar om det mentala och den hälsan är allt annat än bra i dagens Öis. Där har vi också en hel del att jobba på. Extremt naivt att hävda att alla spelare ger max som igår. Med max menar jag både det fysiska, att tex. ta en extra löpning för att öppna upp för någon annan och det psykiska, att inte vika ner sig och att tänka rätt.

      Kämpa Öis!!!

    • 3 september, 2013 @ 20:25 2

      Då tycker jag att vi på nytt tar in den ”mentala tränaren” som vi hade för två (?) säsonger sedan – han som fick spelarna att springa runt och ropa ”power” och lite annat flumpsykologiskt.

    • 3 september, 2013 @ 20:09 Anonym

      Så du menar att om man spelar i Div 6 och ger hundra så löser man det i Allsvenskan? Viljan kan försätta berg?
      Visst är det så till viss del.
      Men jag kan inte riktigt se att detta handlar om just inställning.
      Och för mig är inte inställning samma som kunnande.
      Att inte ta för sig handlar i 9 av 10 fall om självförtroende.
      Extremt naivt att tro att allt löser sig bara man köttar på.

    • 3 september, 2013 @ 18:29 Stolpskottet

      Många av spelarna hämmas nog också av att de innerst inne vet att de egentligen inte förtjänar eller plastar i en A-lagsplats i ett Superettan lag, utan fått den via olika abrovinker.

  4. 3 september, 2013 @ 19:22 U 21

    Henke bäst på plan igen och får inte starta i A-truppen?!

    Svara

    • 3 september, 2013 @ 21:09 Anonym

      För jvligt att Hawunger aldrig får spela i A-laget trots att han tillhör truppen. Han var en klippa mot Djurgården.

    • 4 september, 2013 @ 07:46 Sebbe

      Såg vi samma match? Håller verkligen inte med.

    • 4 september, 2013 @ 08:08 öisarn1

      Tycker killarna gör en kanonmatch.
      Djurgården kommer med sitt bästa U-21-lag dom ställt upp med i år enl. deras hemsida.
      Sista 20 minuterna så det oroväckande ut då Djurgården svärmade som getingar runt vårt försvar men kom inte till några riktiga chanser.
      Faramarz, Henke, Oskar var de bästa idag enl. mig

  5. 3 september, 2013 @ 20:46 C

    Lantz kommentarer indikerar iaf att han inte behöver fundera på vad som är fel och inte funkar. Känns som en klockren analys, men o andra sidan kanske det inte kräver ett geni för att se. Lärdomen från förra vändan i SE har de som byggt truppen inte tagit till sig och avsaknaden av vinnarskallar är för närvarande för stor.

    Känns nattsvart just nu. Division 1 känns väldigt trist och lite av en nådastöt för klubben. Tacksam för tankar och kommentarer som kan sprida en känsla av att det ändå finns lite ljus i slutet av denna tunnel. Jag har svårt att finna det ljuset idag.

    Svara

  6. 3 september, 2013 @ 21:54 Conny

    Det är tur att flera av supportrarna som ser allt i svart och redan gett upp superettan inte spelar i Öis.
    Det är många matcher kvar!
    Nu gäller det att gilla läget och kriga som ett lag!

    De supportrar som lipar som småbarn kan stanna hemma OCH sluta sprida negativa vibbar på nätet.

    3 poäng mot GIF Sundsvall!
    Det går om vi inser att de går för 3 poäng och då kan vi köra svinkompakt försvar och snabba omställningar – vi behöver inte föra matchen och gå bort oss som ett pojklag.

    Nu kör vi!

    Svara

  7. 3 september, 2013 @ 22:14 Sven R

    Jag blir faktiskt lite oroad av Lantz inställning i denna intervju. Dels har han börjat skylla ifrån sig, dels verkar han väldigt egocentrerad (’versaliseringen’ i citaten är gjorda av mig, i övrigt klippt från Tomas text):

    ”Det är bygge som är gjort innan JAG kom…” – Detta visste han väl när han tog uppdraget?

    ”JAG har jobbat intensivt med försvars- och anfallsspel i 8 veckor.” – Inte spelarna då och tidigare tränarteamet (inkl Lantz) sket helt i det, eller?

    ”…det hade JAG själv aldrig accepterat…” – Kanske att egna spelarerfarenheter kan lyfta spelarna, men spelar inte tränarens inställning och ledarskap också roll?

    Nej, jag efterlyser eftertänksamhet där Lantz faktiskt ser sig som en del av det lag han åtagit sig att träna. Annars får vi nog svårt att ta de nödvändiga poängen, som krävs för att hänga kvar i SE!

    Svara

    • 4 september, 2013 @ 00:23 Anonym

      Tyckte det va bra att han sågade gubbarna för andra halvlek. Dom är inte 3-åringar och det var dags. Han har varit snäll hittils. Andra halvlek var under all kritik och saknade precis det som Lantz säger.
      Tycker han har gjort det bra hittils och styrt upp det taktiskt.
      Prytz var bra i ettan och va en jävel på att mana på sina gubbar men han höll inte i superettan rent taktiskt. Uttagningarna i Värnamo matchen var helt horribla. H.Carlsson ensam på topp med ett fullständigt felbalanserat lag. På tok för derensivt. Det var vara droppen som fick bägaren att rinna över.
      Är inte det minsta orolig över Lantz.
      Däremot är jag precis som lantz oroad över att vi saknar ledarfigurer.
      Jakob är som tur är tillbaka men måste hålla sig på banan nu om vi ska klara detta.

    • 4 september, 2013 @ 11:52 Sven R

      Knappast en kommentar till vad jag tog upp. Lantz skall ha stöd så han får en chans att lyckas, även om hans taktiska dispositioner för att komma till rätta med lagets tillkortakommanden under andra halvlek mot J-Södra åtminstone får mig att undra. Det jag ifrågasätter är hans inställning till sitt eget ansvar. Den inställningen måste, enligt min mening, ändras om han skall lyckas.

      Vad gäller Prytz, så tog jag inte upp honom. Men han hade precis samma trupp och förutsättningar som Lantz har (minus Abdel och Mourad), så att han inte håller måttet som SE-tränare är nog trots allt en lång väg från bevisat!

    • 4 september, 2013 @ 12:06 Roy

      Vad jag vänder mig emot är att du tar orden på lite väl stort allvar.
      Sorry om jag babblade på om Prytz.
      Men jag är väldigt nöjd med att han fick gå för att jag tycker Lantz hittils visat prov på bra feeling.
      Det kan säkert ändra sig men så här långt tycker jag han redan visat att han vet vad han vill och med tydlighet hittat ett spel som kanske inte är sju resor bättre men jag tycker mig se en något bättre spelide.

      Angående dom taktiska dispositionerna emot J-Södra så var det nog ett desperat försök att göra någonting överhuvudtaget. Spelarna får ta på sig den andra halvleken tycker jag.

    • 4 september, 2013 @ 12:09 Sven R

      …och jag är rädd för att han redan nu börjar skylla ifrån sig. Det kommer inte att ge rätt signaler till laget. Jag hoppas du har rätt och att jag har fel!

    • 4 september, 2013 @ 15:52 voldemort

      Skylla ifrån sig ligger inte i Lantz natur. Varken som tränare eller spelare. Vill du jaga semantiska vridningar så fortsätt du med det men du försöker just nu skapa en storm i ett vattenglas…

  8. 3 september, 2013 @ 22:14 Analys

    Men sätt upp Hedman på mitt topp då i en helt fri roll! Ingen tvångströja på kanten eller defensiva låst position på center. Låt han operera fritt med 100% offensiva tankar och servera Mourad och Emil och sen komma själv på djupet alltsomoftast.

    Han kanske inte alltid är snabbast eller bäst, men han gör ALLTID sina poäng och mål! T o m i år när han fått vara avbytare så är han ändå näst bäst målskytt. Och han är alltid kreativ och vill göra något framåt. Ge han förtroende och strunta i att han tappar boll ibland så kommer ni också få se målen!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se