ÖIS behöver supportrarna och medlemmarnas stöd

 
Balders Hages Mattias Andersson har skrivit en text om vad som sades på mötet på ÖIS-gården i torsdags och vad som ska göras. Texten har redan publicerats på supporterklubbens hemsida oissupporter.se. Vi tyckte dock att den är tillräckligt viktig för att publiceras hos oss också. Så läs nu, detta är väldigt viktigt.

Bakgrunden

Ekonomin har som bekant sedan länge varit ett sorgebarn i ÖIS-fotbollen. Efter att fotbollsbolaget kursade så har man hela tiden jobbat med mycket små medel för att komma i balans igen. Tyvärr så har man också under hela tiden dragits med ett underskott som man inte lyckats vända. Konkursen medförde så sent som 2012 oväntade kostnader och det var väl först i år som man hade en förhoppning på att det skulle kunna bli lite bättre.Tyvärr har man ju också hela tiden saknat en buffert. Det har alltså inte funnits utrymme för några extra spelarinköp eller liknande utan man har hela tiden levt på marginalen.

Nuläget

I år kom man dessutom av olika anledningar igång väldigt sent med försäljningen av stödpaket etc till partners, något som inte heller har förbättrat situationen.

Det har nu framkommit att fotbollen ligger 1 144 000 kr back (prognos för helåret). Till detta skall läggas ett likviditetsbehov.  Totalt saknas det därför runt 1,4 miljoner kronor fram till årsskiftet för att göra ett nollresultat.  Det är dock viktigt att notera att föreningen Örgryte IS fortfarande gör ett plusresultat vilket innebär att det inte är någon fara för elitlicensen.

Man har alltså mindre intäkter på partnersidan på ca 1,4 miljoner kr. Detta tillsammans med höga kostnader för ÖIS-gården, utebliven försäljning av spelare under transferfönstret samt något högre lönekostnader än beräknat gör att prognosen inte ser bra ut.
Oss veterligt så har man aldrig budgeterat med någon spelarförsäljning. Man hade dock hoppats på att kunna sälja någon i somras, men aldrig räknat med det från början.

BUS-matchen

BUS-matchen inbringade nästan en miljon kronor så den har varit till stor hjälp.

Vad görs?

Inom såväl fotbollsstyrelsen som huvudstyrelsen jobbar man intensivt med olika projekt för att få in mer inkomster under hösten. Bland annat så planerar man någon form av julbord på Åby Travbana vilket man räknar med skall dra in runt 250 000 kr. Man har även fått alla nödvändiga bygglov för att byta ut den gamla reklamskylten mot R40 till en LED-skylt, något som kommer att innebära högre reklamintäkter (i år med runt 75 000 kr). Vi förutsätter att man ser över organisationen både när det gäller kansliet och spelarna. En eventuell kvalmatch skulle också inbringa en hel del pengar.

Insamling

ÖIS-fotbollen kommer att gå ut till medlemmar och supportrar med en vädjan om ekonomisk hjälp. D v s en insamling. Det blir dock inga spänner på arenan, utan man har för avsikt att sätta upp t ex ett paypalkonto samt ordna så att det går att göra stående överföring via autogiro.

Insamlingen är både kortsiktig men också nödvändig på lång sikt. Den 1 januari 2015 skall ÖIS bli en alliansförening. Det innebär att fotbollen måste stå på egna ben. Vi kan inte gå in i detta med ett underskott i kassan. Det finns knappast någon som skulle vilja sitta i en styrelse för Örgryte Fotboll och veta att man går in i det med miljonunderskott. Det är därför oerhört viktigt att få ordning på ekonomin en gång för alla. Insamlingen kommer, tillsammans med andra åtgärder, att hjälpa till med detta.

Tydlighet och ansvar ett måste

Det krävs att ÖIS nu kör med öppna kort. Det får vara slut på otydligheten. Medlemsmöten måste hållas med jämna mellanrum där man utan att blinka förklarar läget. Vi har krävt att ett första möte skall hållas snarast under hösten. Datum är dock ännu inte satt.

Supportrar och medlemmar kommer hjälpa klubben att ta sig igenom detta.

// Mattias Andersson, ordförande i Balders Hage


'ÖIS behöver supportrarna och medlemmarnas stöd' have 41 comments

  1. 21 september, 2013 @ 10:51 Daniel K

    Tack Mattias för denna rapport!

    Vad är det för mer projekt som styrelsen jobbar med?

    Svara

    • 21 september, 2013 @ 11:50 Daniel K

      Eftersom ÖIS sitter på framgångsrikt folk inom finans så kanske ÖIS skulle köpa sig en portfölj?

  2. 21 september, 2013 @ 11:00 Roy

    Det här var skönt att höra. Autogiro är en mycket bra ide!! Jag sponsrar gärna öis med en hundring eller några i månaden. No problemo. Speciellt om det är så smidigt.

    Svara

    • 21 september, 2013 @ 12:55 Jens Z

      Man måste väl bara ställa frågan om man vill finansiera en förening genom en månatlig prenumeration. Tillfälliga donationer för att lösa tillfälliga kriser är väl en sak, men tillfälliga lösningar bli lätt permanenta. Det är ju en finansiell modell som känns ungefär lika säker som att bygga sin budget på spelarförsäljningar.

    • 21 september, 2013 @ 16:33 Harald Hårfager

      Nä, att vara beroende av månatliga donationer är svårt. Vissa perioder kommer vara svåra tex runt jul och efter semestermånaderna på sommaren.

    • 21 september, 2013 @ 18:30 Roy

      Men vi ska ju inte vara beroende av dom pengarna. Dom ska givetvis användas i kommande års räkenskaper. Så dom ligger utanför budget. Det är i alla fall så jag tänker. Kanske kan dom till och med vara öronmärkta till specika ändamål. Tänker att supportrarna gärna ”köper” en spelare eller liknande. Skapar stor gemenskap och mycket hjärta.

  3. 21 september, 2013 @ 11:18 Markus Niklasson

    Öppna konto för att bli månadsgivare till ÖIS.

    Svara

  4. 21 september, 2013 @ 12:39 Cyban

    Kommer fotbollen att klara av att stå på egna ben 2015?

    ÖIS Gården måste isåfall lösas på något sätt, vi klarar oss inte med den hyran.

    Svara

  5. 21 september, 2013 @ 12:45 Roy

    Det är ju bra då att det är ett år kvar dit så saker å ting hinns jobbas på.

    Svara

  6. 21 september, 2013 @ 12:58 Daniel K

    Sitter någon på mer info angående studentbostäder?

    Hoppas bara att julbordet inte är en ny glädjekalkyl?

    Svara

  7. 21 september, 2013 @ 13:01 Jens Z

    Jag kräver fullständigt transparens från fotbollssektionen, jag trodde det var så ända fram till detta möte och den ekonomiska krisen som en blixt från klar himmel.

    Jag kräver också ett medlemsmöte NU där det förklaras och svaras på frågor angående vad i helvete som gått fel i beräkningarna. När den nya styrelsen trädde i kraft pratades det om stålbad, omställning av ekonomin, inga budgetar baserade på osäkra inkomstkällor som spelarförsäljningar och nyktert uppskattade publiksiffror. Vad hände med det?! Den senaste publiksiffran jag hörde i budgetsammanhang var 800 personer i snitt, en siffra vi är långt över i år.

    Vad har felat och vem tar ansvaret?!

    Svara

  8. 21 september, 2013 @ 13:11 Björn

    Snittpubliken var väl 800 i Div 1.
    Detta kommer väll inte som en överaskning , har varit jätte tyst från gården om ekonomin , därför hade man detta på känn.
    Men skall vi ha kvar Öis får vi nog vara med och månadsspara då det inte verka finnas tillräkligt med sponsorer till oss.

    Svara

  9. 21 september, 2013 @ 14:05 FJS

    En brist är fotbollssektionen inte håller i så många arrangemang för allmänheten mer än själva matcherna. Flera föreningar har enskilda evenemang som i princip finansierade hela eller större delar av verksamheten för ett år, resten av intäkterna har varit grädde på moset.

    Exempelvis vet jag att hamnfesten på Donsö generade femsiffriga belopp rätt in i klubbkassan vilket gjort att de kunnat bygga både en ny inomhushall och en ”multisport”-konstgräsplan.

    Inomhuscuper, och midsommardans är andra exempel som lätt skulle kunna inbringa pengar till kassan efter ett par år av inkörning. Evenemanget kan ju även arrangeras av supporterklubben som sedan slussar vidare pengarna, ”Balders Hage Open” eller liknande.

    Svara

  10. 21 september, 2013 @ 15:03 Daniel K

    ÖIS skulle väl kunna hyra hela området utanför Operan under Kulturkalaset där det kan bjudas på uppvisning, turneringar, underhållning, mat & dryck, musik & dans, marknads och utställningsplats för partners m.m.
    Bra reklam för ÖIS och förhoppningsvis ett gäng kulor i kassan!

    Svara

  11. 21 september, 2013 @ 15:25 Cye

    Öisgården ligger på vägen till Landvetter flygplats. Det borde vara möjligt att få något flygbolag intresserat av att sätta upp reklam, mot ersättning, på den nya reklamskylten

    Svara

  12. 21 september, 2013 @ 16:31 Anonym

    ÖIS supportrar behöver en ansvarstagande och kompetent styrelse och ledning. Innan en sådan är på plats ska man kanske inte förvänta sig allt för mycket. Personligen känner jag att jag har skänkt min sista slant fram till dess att det finns en ledning värd att lita på.

    Svara

    • 21 september, 2013 @ 17:55 Var lite konstruktiv

      Ok. Meddelar du när du känner dig säker?

    • 21 september, 2013 @ 19:07 Anonym

      Jag har under senaste åren skänkt eller bidragit med närmare 100 000. Till vilken djävla nytta. Jag är trött på att skänka mina surt förvärvade stålar till ett gäng (i och för sig nya gäng varje gång) som gång på gång förvaltar dem uselt och som bara kommer tillbaka och ber om mer. Men fortsätt du att vara hånfull och allmänt spydig, det kommer nog bli bra för dig till slut.

    • 21 september, 2013 @ 20:05 Nikh

      Du har en mycket stor poäng i det du säger!

      Styrelsen våren 2011 gick ut med att det viktigaste var att inte äventyra ekonomin, inga glädjekalkyler, en öppenhet och dylikt. Vad har hänt sen dess? Hur många är kvar från den styrelsen?

      Det handlar ju inte enbart att bygga upp ett förtroende till supportrar som kan tänkas ”skänka” pengar utan i minst lika stor utsträckning mot företag som kan tänkas sponsra/inleda ett samarbete.
      Tror vi kunde haft betydligt mer drivna personer som arbetar på marknadssidan än vad vi har idag.

    • 22 september, 2013 @ 17:35 Lill-Benke

      Men slår du inte in öppna dörrar? Visst fan behöver vi en kompetent ledning, vem gör inte det? Och tills vi vet med 100% säkerhet att vi har det så håller vi alla i våra stålar utan att skjuta till något alls? Det kan ta lång tid att få facit, läs Christer Wallin.
      Och alla ropar på öppenhet och korten på bordet, det är väl det vi delvis fått nu? I våras var det ett möte där endast en (arg) supporter dök upp, och inte ens han var så arg när han väl var på plats.
      Men visst, 100000/mån låter idiotiskt. Det håller jag med om. Men det kräver ett rätt stort mod att vara den styrelse som låter Öis lämna Öisgården.

    • 22 september, 2013 @ 19:36 Anonym

      Har verkligen inte ambitionen att slå in några som helst dörrar Kommentaren var ett svar på/en kommentar till Mattias och Balders Hages överslätande text/syn på läget och hur klubben skötts i över mer än tio år. Plus att det var en ”variant” på textens rubrik. Balders Hages text borde ha handlat om styrelse och ledning och de ständigt återkommande problemen med ekonomin och inte om att ÖIS (återigen) behöver allmosor från medlemmar och supportrar. Att vända sig till oss duger bara när man behöver stålar. Och för min del räcker det nu, tills man visat att man klarar av att sätta en hållbar ekonomi, hålla sig inom givna ramar och hittat nya vägar att dra in stålar får man inte en spänn ur min plånbok. Och ja, till alla er som kommer att ställa frågan, jag är öisare och kommer alltid att vara.

    • 22 september, 2013 @ 19:47 Anonym

      Dessutom alla bor av oss bor inte i (eller ens nära) Göteborg vilket gör det lite svårt att dyka upp på medlemsmöten etc. Vissa av oss har kanske också bränt sitt engagemang vid tidigare ”kriser”. Som Sparven sa, jag tänker fan inte gå på en massa medlemsmöten. Man har tagit ett par öl och känner sig besviken på klubben…

  13. 21 september, 2013 @ 18:14 2

    Vilken otroligt överslätande text. Typ: ”åh, vad det är synd om styrelsen, förutsättningarna är så hopplösa att det är lätt att det blir nästan 1,5 miljoner fel mot budget – nu måste vi alla hjälpas åt, glömma och gå vidare”.

    Utöver att texten är allmänt inställsam mot styrelsen så reser den flera frågetecken, i alla fall för mig. Framförallt vill jag veta vad det är för ”olika anledningar” som gjort att man så sent kommit igång med att sälja ”stödpaket etc” till partners. Låter Balders Hage sig nöja med förklaringen att det är ”olika anledningar”.? Högre lönekostnader än beräknat – varför då? Hur svårt är det att räkna på – eller sätta ett tak för vad det får kosta? Och vad har uteblivna spelarförsäljningar med saken att göra? Är det i alla fall så att de har budgeterat med det? Annars hör det inte hit.
    Och även om man kom igång sent med försäljningar till partners: 1,4 miljoner mindre än beräknat – då måste man ha beräknat väldigt, väldigt dåligt.
    Och så detta med att: ”få ordning på ekonomin en gång för alla”? Jag kommer naturligtvis bli månadsgivare, men jag inser ju att all erfarenhet talar för att det står några nya idioter om typ fem år och säger ”tyvärr, det har blivit lite fel här i våra beräkningar, kan ni tänka er att hjälpa oss”.

    Svara

    • 21 september, 2013 @ 19:00 Anonym

      +1

    • 21 september, 2013 @ 19:03 Anonym

      Men det vet väl alla att Balders Hages styrelse i alla år varit värsta sorters Yes-men. Nuvarande version tycks inte vara något undantag.

    • 21 september, 2013 @ 20:17 Nikh

      1+

      Klockrena frågor som kräver svar och de svaren måste komma inom kort! Precis detta jag reagerat på innan. Tex. hur f-n Rannäng och Co. kunde komma undan så billigt som de gjorde på deras sista årsmöte…Samma på Mats Björklunds tid där de kunde presentera en förlust på 6-8 miljoner och det kom knappt fram någon kritik alls, tvärtom applåder till styrelsen…

  14. 21 september, 2013 @ 18:25 Nuff

    Nu måste allt upp på bordet! Under vilka former skedde tränarbytet? Vad har det kostat? Kommer sanningen fram så lär det rulla en del huvuden. ?

    Svara

  15. 21 september, 2013 @ 18:34 Roy

    Allt måste upp på bordet. Inget ljug och flera möten om året där man förklarar hur det står till med ekonomin så att det inte kan smygas eller fixas med någonting. Allt ska förklaras. Det måste vara ett krav från våran sida som vill bli månadsgivare. Full transparens.

    Svara

  16. 21 september, 2013 @ 19:53 Hocus Focus

    Det känns som om man är inne på ett Gaisforum.
    Man mörkar ekonomin från klubbens sida , pengar som ska tiggas ihop m.m.
    Vi kan väl köra stödgala också som det spånades om halvt på skämt.

    Svara

    • 21 september, 2013 @ 19:56 M.

      GAIS fick vår (briljanta) idé att sälja träningsanläggningen och vi fick deras idé om en stödgala. Klockrent!

      Mickey Dee spelar trumsolo.
      Fredrik Ohlsson sätter upp någon gammal revy av Kar De Mumma.
      Gordon återförenas och spelar första Specials-plattan
      Alpaca Sports spelar mespop för trådsmala.
      Galenskaparna kör en specialskriven show om livet på Skolinspektionen.
      Hans Mosesson kör Bängen trålar, uppbackad av Mickey Dee och El Pato.
      Patrik Sjöberg utmanar Stefan Holm i vem som fortfarande kan hoppa över två meter.
      Scooterrace med Fredrik Devoto.
      Wet t-shirtcontest med Mackan (50 plusarna kommer att bli som tokiga).
      Etc.

    • 21 september, 2013 @ 21:00 Anonym

      Sjöberg tar Holm alla dar i veckan med en fimp i mungipan och solbrillorna på!

  17. 21 september, 2013 @ 21:02 Tränare

    Skulle vara intressant vad tränarbytet kostade, kan knappas varot gratis.
    Ryktas även om att Mäster Sören ensam står för halva ÖIS lönekostnad.

    Svara

  18. 21 september, 2013 @ 21:30 FJS

    ÖIS borde gå till hyresnämnden och förhandla ner hyran….

    Svara

  19. 21 september, 2013 @ 22:49 Anders Dahlby

    Det är nu vi ser skörden av år av misskötsel och vanvård av vårt kära sällskap !
    Tidigare styrelser med en hel del skojare borde kunna ställas till svars för både bedrägeri och förskingring ?

    Betänk bara alla de miljoner som inbringats i spelarförsäljningar de senaste 10-15 åren.
    Vart har pengarna tagit vägen?
    Om inte annat så stavas det vi ser nu…….INKOMPITENS!!

    Jag gråter!!

    Svara

    • 21 september, 2013 @ 22:51 Anonym

      +1 inkompetens

    • 21 september, 2013 @ 23:19 John L

      Nej det stavas inkompetens ;)

    • 22 september, 2013 @ 05:51 Anonym

      Helt rätt

    • 22 september, 2013 @ 05:54 Anders Dahlby

      Ursäkta stavfelet!

    • 22 september, 2013 @ 22:12 John L

      Såg bara lite lustigt ut med ett stavfel i det sammanhanget ;)

    • 22 september, 2013 @ 17:27 Lill-Benke

      :-)

  20. 22 september, 2013 @ 00:47 A

    AVGÅ!!!!!!!!!

    A

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se