I kväll kan hjältar födas

Kvällens match blir helt avgörande. Tappad poäng och degraderingen till division ett är för andra gången på tre år ett faktum. Det här är sista chansen. I kväll kan hjältar födas.

I det samtal som jag under gårdagen förde med Marcus Lantz talade han om vikten av att hålla sig kall, att inte tokköra från start då ”ett mål i baken efter bara några minuter ändrar förutsättningarna totalt”. Analysen är korrekt, ett insläppt mål skulle mer eller mindre ta kål på den lilla strimma hopp som trots allt finns kvar i ett sargat Öishjärta, där balansen mellan offensiven och defensiven denna gång extra tydligt får ses som en vinnande nyckel.

Samtidigt hintar Lantz om ett offensivt strukturerat lag, ett lag med potential att ställa till med oreda i bortaförsvaret. Han talar om ett anfallsinriktat 4-4-2 fyllt av offensivt lagda spelare. För minst ett mål måste göras. Matchen måste vinnas. Det finns inte längre några räddningsplankor. Det finns ingen andra chans. Att kryssa sig fram och hoppas att övriga bottenlag gör det samma är inte längre möjligt. Den utvägen är numer igenbommad. ÖIS måste vinna, både ikväll och mot IFK Värnamo. Sådana är förutsättningarna.

Att ÖIS, som bara vunnit fyra av 28 matcher, i elfte timmen skall plocka fram oanade kunskaper och vinna de två kommande matcherna får initialt ses som rent önsketänkande. Det finns inte mycket som tyder på att det kommer hända. Kravet är stort, både från oss på läktaren men säkerligen även från dem själva. Ett krav som visat sig stå över förmågan.

Men på andra sidan mittlinjen står ett redan säkert Ljungskile SK. De har inte mer än hedern att spela för. Och så sent som i helgen såg vi prov på lag som visade upp rent arroganta sidor av sig själva. Så väl Östersunds FK som Assyriska FF gick på pumpen mot lag med intresse av poängen. Kanske kommer Ljungskile SK till Gamla Ullevi med samma halvdana inställning i kväll.

Blir någon av dessa hjältar i kväll?

Blir någon av dessa hjältar i kväll? Bild: Martin Brittberg

Måhända är det inte så konstigt egentligen. Spelarna har en framtid att tänka på. Om bara några veckor står flera utav dem utan kontrakt. Anbud skall ses över och nya kontrakt skall skrivas. En del spelare kanske till och med redan har deklarerat sitt avsked. Inte konstigt att gnistan avtar en regnig och kylslagen höstkväll i sena oktober.

Mitt emot detta något oinspirerade lag står ÖIS. Ett lag med kniven mot strupen. Kanske kryper de ihop och blir rädda för uppgiften, eller så växer de, bröstar upp sig och knyter näven. Vilket lag som har störst chans att vinna en sådan match behöver näppeligen diskuteras. Segerchansen ligger i att glömma det som varit – alla månader av skoskav, sömnlösa nätter och brist på trepoängare – och starta om från noll. Att fylla skallen med en enda tanke. Jag skall bli hjälte.

På läktaren kommer mellan 1-2000 åskådare befinna sig. Varenda en av dessa skulle göra allt och lite till för att få vara den som hänger dit det mål som håller serien levande inför den sista omgången. Samma känsla måste nå de spelare som om några timmar samlas i Gamla Ullevis katakomber. Glöden måste bli till eld. Ängsligheten måste bli till inspiration. Viljelösheten måste bli till djävlar anamma.

Det här är sista chansen.

I kväll kan hjältar födas.


'I kväll kan hjältar födas' have 14 comments

  1. 29 oktober, 2013 @ 14:44 MBE

    Mycket bra skrivet. Sant alldeles sant!

    Svara

  2. 29 oktober, 2013 @ 15:44 Lantzfadern

    Kom igen nu grappar!

    Svara

  3. 29 oktober, 2013 @ 15:50 Orvar Hårfager

    Blir det någon hyllning ikväll för vår forna hjälte Jacob Olsson typ ett Olsson-TIFO?
    Kanske kan vi locka honom hem till ÖIS nästa säsong he he he
    http://m.youtube.com/watch?v=cm-cbg4uUwU

    Svara

    • 29 oktober, 2013 @ 15:58 Gabriel

      Usch!

    • 29 oktober, 2013 @ 15:59 Douglas Cartland

      Hoppas att jag under min livstid aldrig får se Jakob Olsson besudla en ÖIS-tröja igen…

    • 29 oktober, 2013 @ 16:06 Ken

      Sa eller gjorde Jakob något dumt i samband med övergången?
      ÖIS skulle spela i div.1 och gais i allsvenskan, han kanske bara ville utvecklas?

  4. 29 oktober, 2013 @ 16:31 voldemort

    Ja, det är nu man skall bevisa att man gjort sig förtjänt av en superettaplats. Sedan måste de göra det tre gånger till….men se till att släppa på handbromsen lite nu. Våga gambla lite. Släpp in en självförtroendesvag Abdel som topp bredvid Mourad om det som vanligt låser sig för Emil. Inte för att abdel är bättre men jag vill att han gör det han är bra på. Spring som en kanin på skav från Mourad. Kanske han lyckas få med sig bollen, får frispark eller straff…våga för helvete, Lantz. Kan inte bli sämre än det som Emil presterar… Inte programenligt in med Hedman som skall tappa två bollar innan han lyckas passa en tredje. Vill inte se karln på banan överhuvudtaget. Han passar bra i söderettan…

    Svara

  5. 29 oktober, 2013 @ 17:33 Stig

    Offensivt!!!! En back på mittfältet o en mittfältare på topp. Varför inte spela med spelare på rätt plats. Detta finns duktiga anfallet o mittfältare på bänken. Inte konstigt vi är den sits vi är.

    Svara

  6. 29 oktober, 2013 @ 17:37 Bullen

    Jakob Olsson är ju en av ÖIS bästa spelare de senaste åren, men ikväll lirar han för LSK hur fan ska det då gå??????
    MarGus skulle betyda mycket om han kunde komma hem till Örgryte igen kanske kanske även till Superfettan 2014

    Svara

  7. 29 oktober, 2013 @ 17:39 Bullen

    Jag har ångest ahhhhhhhhhhhhh in med Allbäck i anfallet!

    Svara

  8. 29 oktober, 2013 @ 17:43 Anonym

    när man kollar tv-tablån så visas ”Juventus – Genoa” 18:05, är det säkert att dom visar öis?
    annars får man trotsa febern och gå dit iaf!

    Svara

    • 29 oktober, 2013 @ 17:47 Gabriel

      De har nog inte hunnit ändra bara.
      Du får dock gärna komma till GU ändå!!

  9. 29 oktober, 2013 @ 18:04 Björn

    Vad är detta Lundgren på topp?Skulle vi inte vinna .
    Hoppas att jag har fel men men

    Svara

  10. 29 oktober, 2013 @ 21:42 Leatherface

    1-0!!! Gött grabbar. Vi kan bättre, men de 3 poängen var viktiga. Nu gäller det att vi vinner över Värnamo annars är det kört.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se