ÖIS informerar: det ekonomiska läget

Fotbollssektionen beräknas gå minus med 1 144 000 kronor, det skriver styrelsen i ett officiellt utlåtande i dag.

Under ett möte mellan representanter från ÖIS och den officiella supporterföreningen Balders Hage framkom de första nyheterna gällande ekonomin och de uteblivna partnerintäkterna. Någon vecka senare gick ÖIS på den egna hemsidan ut och berättade att ett klargörande av läget var att vänta. Ett klargörande som under onsdagseftermiddagen publicerades på Fotbollssektionens hemsida.

Meddelandet lyder som följande:

ÖIS fotbollsstyrelse har gjort, och huvudstyrelsen godkänt, en budget för 2013 som man på intäktssidan inte har lyckats nå fullt ut. Om inga åtgärder vidtas pekar resultatet i år på ett underskott på 1 144 000 kr. Vi önskar med denna kommuniké förklara det ekonomiska läget, men inte på något sätt frånsäga oss vårt ansvar.

Att bedriva elitfotboll idag är en mycket kostsam affär. I Superettan har ÖIS haft den lägsta budgeten och den yngsta truppen. Inför återkomsten sattes målet att klara oss kvar i Superettan.

Inför 2013 lade styrelsen en budget där intäkterna beräknades till 20 261 000 kr och utgifterna till 20 183 000 kr Som prognosen nu ser ut stannar intäkterna på 19 078 000 kr medan utgifterna i stort sett landar på budget; 20 222 000 kr

Det är framförallt partnerintäkter och andra intäkter från partners som utgör differensen på intäktssidan. Vi hade där budgeterat med intäkter på 9 200 000 kr, men prognosen pekar på att det 2013 stannar på 8 000 000 kr. Trots att 8 miljoner är en fin försäljningsökning med 49 procent från 2012, hade styrelsen således räknat med att kunna attrahera partners i än högre utsträckning. Att vi inte lyckas nå budget på partnersidan beror bland annat på att marknaden är trögare än väntat, att vårt sportsligt utsatta läge inte har bidragit till produktens attraktivitet, att vi inte har varit tillräckligt långt framme i att erbjuda våra partners andra attraktioner än de sportsliga och att vi inte kom igång i tillräckligt god tid efter att den tidigare klubbchefen tyvärr lämnade sitt uppdrag sent 2012.

ÖIS skall aldrig vara främmande för spelarförsäljningar. Det är ett sätt att stärka ekonomin och att visa unga killar att ÖIS är ett attraktivt skyltfönster för spel i större klubbar och ligor. Det är dock mycket viktigt att påpeka att det 2013 inte har budgeterats med några spelarförsäljningar. Men sedan styrelsen fick underskottsprognosen klar för sig, har givetvis spelarförsäljningar undersökts som ett alternativ för att komma till rätta med underskottet.

Vi visste att vi var tvungna att jobba hårt för att nå budget 2013, och vi har givetvis inte gett upp året ännu. Än finns det tid att kraftsamla både för att komma tillrätta med årets resultat, och för att lägga en stabilare grund för ÖIS framtid. Vi förstår att det kan kännas väldigt mörkt nu, men det finns faktiskt en hel del ljus i tunneln. För att genomföra nödvändiga åtgärder måste det till en kollektiv ansträngning där alla ÖIS:are – styrelse, anställda, partners och supportrar – bidrar med vad man kan och förmår.

För att prata om dessa möjligheter, samt besvara ytterligare frågor om situationen inbjuder vi därför till ett extra medlemsmöte på ÖIS-gården kl. 18:00 torsdagen den 10/10.

Väl mött,

Fotbollsstyrelsen                       Huvudstyrelsen
Örgryte IS                                      Örgryte IS


'ÖIS informerar: det ekonomiska läget' have 29 comments

  1. 2 oktober, 2013 @ 18:30 2

    Vad är det för ljus i tunneln de pratar om? För att citera en god Öisvän känns det som om man möjligtvis kan se ljuset om man vänder sig och tittar bakåt.

    Svara

    • 2 oktober, 2013 @ 22:04 Herden

      +1

    • 2 oktober, 2013 @ 22:06 Herden

      För övrigt talas det om ljus och sken i tunnlar hos döende som överlevde detta ;-)

    • 3 oktober, 2013 @ 08:23 Anonym

      Om man ser ett ljus i en tunnel brukar det vara tåget som kommer mot dig…. :-(

  2. 2 oktober, 2013 @ 18:42 Björn

    Har hört att den största delen av underskottet beror på att spelarbonusar
    från förra året inte är utbetalda. Stämmer detta ?

    Svara

    • 2 oktober, 2013 @ 19:23 JD

      Så verkar det ju inte. Utgifterna hålls enligt budget, så i så fall var det ju kostnader man kände till.

  3. 2 oktober, 2013 @ 18:53 Anonym

    En beräknad 70-procentig ökning av sponsorintäkter får jag det till (från 5,4 förra året). Var det realistiskt (undrar uppriktigt – det kanske är det)?
    Därutöver är det ju fortfarande kanslikostnader man undrar över – vilket man inte får någon information om här.
    Och generellt: man borde ha räknat lågt på intäktssidan. Om det sedan hade inneburit att vi får spela med Kent Carlzon själv på topp: so be it – så länge vi inte äventyrar ekonomin igen! Jag fattar inte att det ska vara så jävla svårt att förstå och att stå emot gaphalsar som vill se satsningar: vi har sett vart det leder och ville inte dit igen.

    Svara

    • 2 oktober, 2013 @ 23:13 steffe_öis

      lite konstigt hur man budgeterar intäkter, man budgeterade med lägsta intäkten av sef-pengarna(16:e plats)=bra gjort, man budgeterade med ett publiksnitt på 2000 pers vad jag minns=rimligt(2800 pers i snitt just nu) så här har man ju gjort en liten vinst ttror jag,
      men så kommer de här budgeterade sponsorintäkterna som man alltså har budgeterat med knappt 3,8 mille i ökning 70%, låter som en våldsam ökning som måste till då för att vi går upp en division o så mycket skillnad kan de inte vara i status mellan topplag i söderettan o bottenlag i superettan, nej här man gjort en blunder redan från början o tänkt uppåt väggarna fel.

  4. 2 oktober, 2013 @ 20:08 patrasket

    Jag tycker ärligt talat synd om styrelsen. S1 lägsta kostnader och ändå går vi inte runt. Inte kan dom ju beskyllas för att ha värvat friskt eller liknande så jag vet inte vad man ska göra egentligen. Banta truppen något(25-26 spelare är onödigt) och inte ha en heltidsanställd sportchef kanske men vad mer finns egentligen att göra?

    Svara

    • 2 oktober, 2013 @ 20:35 Anonym

      Då tar vi det igen: driften får INTE kosta mer än vad man lågt räknat tror sig kunna få in — i så fall finns det nämligen en risk att man går back och vi har inga reserver att ta av. Om det innebär att spela med oavlönade juniorer så får det vara så. Räcker inte intäkterna för att ha ett lag i superettan så får vi spela i en lägre serie, det är faktiskt inte svårare än så.
      Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att det är som det är, men jag tycker inte synd om styrelsen. Räkna lågt på intäkter så blir allt därutöver ett välkommet plus.

    • 2 oktober, 2013 @ 20:48 patrasket

      Du kanske själv skulle ta och sätta dig i styrelsen då om det är så lätt. Jag menar, finns ingen anledning att gnälla lika mkt idag som för tio år sedan. Det har hänt mycket ändå. Förr kunde vi sälja spelare för 25 millar och ändå göra ett minusresultat. Dom som sitter i styrelsen är ju även supportrar och jobbar ideellt. Hade vi inte haft superettans yngsta och billigaste jävla lag hade jag förstått kritiken men nu känns allt bara sorgligt och hopplöst när det ändå inte kan gå runt.

    • 2 oktober, 2013 @ 20:53 patrasket

      F.ö tycker jag det är en sorglig värld vi lever i. Man kan äga ett företag som gör miljardersmiljardvinster varje år. Man har mer pengar en vad ens barnbarnsbarnsbarn kan göra slut på under en livstid och ändå kan man inte skänka iväg ett BETYDANDE belopp till klubben i ens hjärta efter sin död…

    • 2 oktober, 2013 @ 21:44 Nikh

      +1

    • 3 oktober, 2013 @ 23:42 Sten A

      Någon gång måste det vara nog, det fungerar inte att bidra ekonomiskt rätt ner i ett svart hål, gång på gång på gång…på….

    • 2 oktober, 2013 @ 21:07 Anonym

      Jag tycker på ett sätt att det är sympatiskt att du vill försvara styrelsen, men nu börjar du prata om en massa annat som inte hör hit. Håll dig till det som pågår nu. Det är på ett sätt enkelt att sitta i styrelsen för Öis för det är – eller borde vara – väldigt tydligt vad man har att förhålla sig till och det är att ekonomin inte på några villkor får riskeras. Då kommer man att få kritik för uteblivna satsningar från diverse gaphalsar och klarar man inte det – eller inte kan förklara för dem varför det är som det är – så ska man kanske inte sitta i styrelsen.

    • 2 oktober, 2013 @ 21:26 patrasket

      En budget är ju just en budget. Hur vet man när den är för lågt satt? Skall man budgetera för noll intäkter och se allt som ett oväntat plus? Hur lågt kan man sätta en budget? Hur vet man vad som är ”realistiskt”? Med några hundra fler öisare på matcherna och några till trepoängare hade vi förmodligen inte ens behövt sitta här och ha den här diskussionen och styrelsen hade hyllats för att ha vågt satsa ungt och billigt med framgång. Vet inte om du förstår vart jag vill komma men tycker allt blir så svart eller vitt bara.
      Nåväl, vila i frid älskade ÖIS

    • 2 oktober, 2013 @ 23:31 steffe_öis

      man har ju gått plus när det gäller publiksnittet med ca 800 pers o ändå så blir det mycket minus så det räcker nog inte med några hundra till per match.

    • 2 oktober, 2013 @ 20:48 Johan G

      Fel. Hade vi spelat i Superettan förra året med årets ekonomi så hade vi varit sjunde-åttonde störst både intäktsmässigt och kostnadsmässigt. Förmodligen har inget annat lag så mycket anställd personal som inte är spelare.

      http://fogis.se/ImageVault/Images/id_92793/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

    • 2 oktober, 2013 @ 22:03 Nikh

      Intressant. Har vi verkligen den lägsta budgeten i Superettan? Tveksam till att Värnamo, Ängelholm, Östersund och Södra alla skulle ligga över.

      När det gäller anställda som inte spelar ligger vi som sagt riktigt högt. Kan tänka mig att Hammarby, ÖSK och någon till kanske har högre kostnader på detta men hur som helst, här måste det skäras ner omgående.

  5. 2 oktober, 2013 @ 22:16 Anonym

    ”I Superettan har ÖIS haft den lägsta budgeten…”

    Varför gå ut med en så uppenbar lögn som så enkelt kan kontrolleras. ÖIS har inte alls den lägsta budgeten utan ligger i mittskiktet såvida inget väldigt dramatiskt har inträffat i år. Felet är att intäktsprognosen har blåsts upp alldeles för mycket. Det går inte att skylla på någon annan. Styrelsens fel till 100%.

    Svara

  6. 2 oktober, 2013 @ 22:30 Cye

    Lek med tanken att vi hade 3 000 personer mer på varje hemmamatch som betalade 100 kr. Då skulle det innebära en ökad bruttointäkt på ca 4 mkr per år.

    Ett annat sätt att se på det är att underskottet på ca 1,2 mkr skulle undvikas om man hittade 12 nya företag som var beredda att sponsra med 100 000 kr var alt. om 12 befintliga sponsorer var beredda att lägga 100 000 kr mer i sponsring.

    Det är väldigt lätt att skylla på folk i styrelsen och säga att dom borde lyckats med detta men jag tycker det visar hur svagt ÖIS är som varumärke och att det krävs en jätteinsats att vända den trenden.

    Jag hoppas att folk som går på medlemsmötet inte bara ser det som en chans att gnälla och kräva en massa folks avgångar utan ser det som en möjlighet att komma med kreativa lösningar på hur klubben skall komma på fötter igen.

    Svara

  7. 2 oktober, 2013 @ 23:02 Anonym

    Det är just sådana totalt osannolika tankar man inte ska leka med. Lek istället från början med tanken: vad händer om det inte går så bra som vi hoppas?

    Svara

  8. 2 oktober, 2013 @ 23:13 Lill-Benke

    Vi kraftsamlar och gör Öis-ÖSK till en ny Busmatch så har vi löst det för denna gången. För att det ska se någorlunda bra ut bör initiativet komma från Balders Hage och inte från Öis.

    Svara

  9. 2 oktober, 2013 @ 23:46 Lill-Benke

    Undrar om Gais ordförande kommer hyra ut Gaisgården för 100000:-/månad.

    Svara

  10. 3 oktober, 2013 @ 09:07 Lanslarke

    En och en halv mille back är naturligtvis inte bra, men det låter ändå som ett hanterbart underskott. Det är inte som när vi backade 10-20 miljoner årligen under det förra decenniet.

    Hoppas det här går att lösa utan att man lånar pengar från nästa års verksamhet. Gör man det blir det aldrig någon ordning på ekonomin.

    Svara

  11. 3 oktober, 2013 @ 13:14 ”I Superettan har ÖIS haft den lägsta budgeten.” Verkligen? » Sambadefensiv

    […] senaste veckorna, jag var först ut på Twitter och sedan dess har det stått om det både här på Sambadefensiv, Balders Hages hemsida samt i Göteborgsposten – som i går för övrigt deklarerade detta som […]

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se