Rödblå vinst i Härryda

Att jag ens skriver om det gör mig aningen fundersam över min egen trovärdighet. Att kalla det som utspelade sig på Assmundsvallen under söndagen en fotbollsmatch är en devalvering av uttrycket. Grillröken låg som en Lützendimma över Assmundsvallen och någonstans i diset spelade två superettalag mot varandra.

Med en speltid på 2×20, utan offside och med utvisningar för svordomar gick man in i spelet strax efter 16.00 igår eftermiddag. Efter en sömnig första kvart fick Gais en lika sömnig straff strax innan pausvilan. Tyvärr har jag inte namnet på varken spelaren som drogs ned eller spelaren som tog straffen då ingen av dom, mig veterligen, tillhörde a-truppen. Straffen var i alla fall säkert placerad intill Fredrik Anderssons högra stolpe. Trots att den välväxte Andersson slängde sig åt rätt håll nådde han inte straffen och 1-0 var ett faktum.

Efter paus bytte Öis i stort sett hela laget och med facit i hand var nog laget i andra halvlek aningen bättre när man bytte in David Leinar, Christofer Bengtsson, Peter Abrahamsson med flera. Trots detta började den andra halvleken som den första slutade. Nämligen med ett Gais-mål. Samma långhåriga filur som blev neddragen på straffen i första halvleken fick nu chansen att trycka in ett inspel från höger bakom en stel Peter Abrahamsson.

Peter skulle dock revanschera sig strax därefter när Öis fick en hörna. En hörna som slogs mot ytan i mitten där ingen gaisare riktigt gick up i duellen med en felvänd Oskar Wallén som nickade ned bollen till Peter Abrahamsson, som smugit upp för att hjälpa till i jakten på en reducering. Bollen landade perfekt på Peters högerfot som han använde för att dämpa bollen och med full kraft trycka in den bakom en måttligt road Oliver Gustavsson i Gaismålet. Högljutt jubel och hopp i famnen. Det var reducerat.

Efter det tog Öis tag i matchen och när Oskar Wallén lite senare träffade underkanten av ribban och bollen ser ut att vara inne brister det för den vanligtvis så timide Johan Hedman. Vi får uppleva något som Ulf Stenberg hade beskrivit som en skandal. Hedman brister ut i ett högt och ljudligt ”faan ocksåee” när domaren inte dömer bollen som inne och Öis snuvas på kvitteringen. Med sänkt huvud får han spatsera av planen. Diplomaten Hedman sköter dock sina kort helt rätt i diskussionen med domaren och får omgående återvända till planen.

Kanske var det Hedmans besinnigslösa utbrott som fick laget att tända till för inte speciellt långt senare kommer kvitteringen när George Mourad utnyttjar den borttagna offsideregeln och får bollen i straffområdet. Med en väl avvägd passning friställer han Oskar Wallén som sätter bredsidan till och kvitterar.

Slutet blir en jakt på segermålet, och Rickys första mål i matchen. Boråsaren är oerhört sugen på att göra mål och vill så mycket. Dock vill det sig inte för honom. Inte ens när man i sista minuten får en frispark där han friställs med en smart passning från George Mourad i djupet. Ricky klipper till direkt och bollen går i ribban innan Oskar Wallén kan slå in returen. Med det vinner Öis den lite väl avslappnade matchen och spelarna kan vända hemåt i höstsolen utan några skavanker. Viktigast av allt måste dock de 25 000 kronorna som Härryda IF bidrar till Öishjälpen ses som. Cash is king, money talks and all that jives som Martin Johansson hade beskrivit det.

Startelva 1:a halvlek