Med lite distans till bedrövelsen

Allt fallerar. Det hände 2009, det hände 2011 och det hände i lördags. Efter att ha varit uträknade kämpade man sig tillbaka för att falla på mållinjen. Man intalar sig att man gett upp. Att hoppet är ute. Man står där och är sådär drygt pessimistisk för att verka lite förmer. Fast innerst där inne tror man fram till slutsignalen att det ska gå vägen. Tills allt brister.

Hos mig och många andra yttrar sig besvikelsen först och främst som ilska. Jag skriver någon bitter tweet och något meddelande med väl valda ord. Sparkar till i marken och sliter mig i håret. Som om det inte vore nog kommer en armada av poliser med hjälmar och hundar och ställer sig i vägen för mitt synfält. Jag spyr en del galla över dessa en kort stund innan jag ser något som berör mig djupt.

Några meter framför mig står Peter Abrahamsson och storgråter. Han är helt förstörd. En medelålders kvinna försöker trösta utan resultat. Peter går vidare längs med staketet och klappas om av hundratalet supportrar. Sedan följer en rad spelare med. David Leinar håller huvudet högt och tar artigt i hand medan han försöker hålla undan tårarna. Sebastian Ohlsson gråter nästan mer än Peter Abrahamsson, så även Jacob Ericsson. Hannes Sahlin ser ut över den ståplatsläktare han känner så mycket med och ser likt resten av spelarna bedrövad ut. Ingen av tränarna syns till. Marcus Lantz sitter kvar på bänken. Det är ett nederlag även för honom.

Väldigt få av spelarna hade inför säsongen spelat i någon av landets två högsta serier. Öis lyfte dem från sina dåvarande lag och gav dem chansen att bygga ett alldeles eget lag i superettan. En förlorarförening skulle ta revansch. Söderettan var avklarad och nu skulle ett gäng ungdomar ta det vidare. Man skulle inte upp i Allsvenskan direkt men man skulle i alla fall hamna på säker mark i landets näst högsta serie.

Ungdomarna nådde inte upp till målen. Om det berodde på pressen utifrån eller pressen inifrån är en fråga vi nog inte kommer få svar på. Klart är dock att det gjorde väldigt ont för väldigt många när det väl brast.

Vems fel?

Som alltid när botten nås och allt tar slut ska skuld fördelas. Att leta syndabockar är naturligt. Människan söker alltid anledningar till saker och ting. Tyvärr är det enklaste oftast att bara koncentrera sig på en person. Det är svårt att i trängda situationer agera rationellt och sprida skulden. Den här gången hamnade Kent Carlzon och till viss del även Marcus Lantz i skottgluggen.

Fullt naturligt. Kent Carlzon har ansvaret att plocka ihop en trupp som är tillräckligt slagkraftig för att etablera sig i superettan. Med det uppdraget har han misslyckats. Därför får han skulden.

Marcus Lantz plockades inför säsongen in för att assistera Hans Prytz. I den ganska diffusa rollen U21-tränare togs han in och folk undrade hur man trots den ansträngda ekonomin hade råd med ännu en tränare. Under sommaren ersattes Hans Prytz med Marcus Lantz och det hela börjar mer och mer se ut som något som sedan tidigare varit planerat.

Sedan Lantz tog över har poängsnitt jämförts mellan honom och Hans Prytz. En jämförelse som den nuvarande tränaren tillslut vann. 0,93 blev snittpoängen för Lantz. Prytz landade på marginellt svagare 0,87. Båda snittpoängen är räknade på enbart seriematcher. Skillnaden är marginell och att säga huruvida den ene tränare varit mer lämpad att hålla laget kvar i serien än den andra är svårt. Klart är dock att Beslutet att sparka Prytz var allt annat än givet.

Vem ska då ha skulden för årets misslyckande? Kent eller Lantz?

Svaret på den frågan är nog Mattias Asserståhl och fotbollsstyrelsen. Det var den styrelsen som anställde Kent Carlzon och lät göra tränarbytet. Det var även den styrelsen som lät underskottet bli bli så stort som det blev och lät oss supportrar återigen pumpa in pengar för att lösa problem vi själva inte har någon del i.

Den 14:e november. Om två veckor är det dags för årets andra medlemsmöte. Då är det upp till bevis för fotbollsstyrelsen. Förhoppningsvis ger det mötet svar på många av de frågor vi ställer oss en dagar som dessa.

Vilka stannar?

Vem man än lägger skulden på så kommer nästa säsong komma. Då kommer Marcus Lantz med största sannolikhet stå där som huvudtränare. Om han står där bredvid Sören Börjesson eller någon annan vet vi inte än. I mitt tycke är det rätt. Det är inte läge att ännu en gång byta tränare. Marcus Lantz bör ges chansen att forma sitt lag och utföra sin ambition.

Kent Carlzon lär också sitta kvar. Kanske byter han kontor. Med Lennart Lindorssons avgång som klubbchef känns det i nuläget inte omöjligt att Carlzon tar ett steg upp från sportchefsrollen till en roll som klubbchef. Att Öis skulle ha en person anställd som sportchef i division 1 är helt otänkbart.

På spelarfronten kommer spelare bytas ut. Peter Abrahamsson är värd en chans längre upp i seriesystemet, men målvakter är inte alltid helt lätta att sälja. Det har ryktats om Häcken men vill han sitta på bänken bakom Christoffer Källqvist?

Johan Hedmans har inte fått speciellt mycket speltid under året och är förmodligen klar med elitfotbollen. Marcus Lantz verkar klara sig utan honom och Johan själv ryktas vara ganska trött på elitfotbollen. Hans vän Emil Karlsson har haft en tung höst och ryktas vilja lämna klubben. Under Marcus Lantz har speltiden blivit knapp och Emil har sett allt annat än road ut av att springa på en fotbollsplan.

Jakob Lindström har ryktats vara med på en lista över spelare som BK Häcken håller ögonen på. Frågan är dock om hisingsklubben behöver ännu en innermittfältare? Jakob inte rosat marknaden under året även om hösten varit bättre än våren. Man kan hoppas.

Elaka rykten säger att Johan Lundgren är ett namn som diskuteras på Gaisgården. Men allt är just nu enbart lösa spekulationer. I kväll hålls ett på Öisgården. Saker och ting ska lyftas till ytan. Men tro inte att ni kommer få alla svar denna vecka. Det kan bli en tung vinter.


'Med lite distans till bedrövelsen' have 42 comments

 1. 4 november, 2013 @ 17:46 Danne

  Bra krönika! Hoppas alla inom ÖIS läser den. Och till Johan Lundgren, om du funderar på GAIS, låt bli. Man säljer aldrig sig själv så billigt.

  Svara

 2. 4 november, 2013 @ 18:03 #12

  Lundgren till gais skulle bli en garanterat strö salt i såren. Hoppas att han väljer andra alternativ om han nu vill lämna ÖIS..

  Någon som vet hur Lundgrens kontraktsituation ut?

  Svara

  • 4 november, 2013 @ 18:08 Felix Jonsson

   1+1 skrev han när han kom till klubben. Alltså ligger troligtvis ett färdigt förslag inför kommande säsong klart. Frågan är dock om han tar det. Här ser du kontraktstid på några andra spelare i truppen:

   http://fotbolltransfers.com/site/club/46

 3. 4 november, 2013 @ 18:15 John L

  Hoppas innerligt att Johan är klok nog att inte gå till GAIS.

  Är dock inte förvånad över att det är just GAIS som är ute efter gratisspelare från oss…

  Svara

 4. 4 november, 2013 @ 18:27 Anonym

  Vill i minsta detalj veta hur plan B ser ut.

  Svara

 5. 4 november, 2013 @ 18:37 Mats

  Om Kent Carlzon blir kvar och dessutom indirekt får mer mandat så känns det inte bra. Trist attityd, självgod, dåliga resultat och ett skumt förflutet.

  För div 1 känns tre av fyra lagdelar acceptabla. Mittfältet är dock för svagt. Vi måste ha minst en av två startande innermittfältare som kan hålla i bollen och vara ett hot framåt, dvs driva boll/utmana/hitta instick och avlossa skott. Ytterst få passningar till forwards slogs i år innanför sista tredjedelen.

  Svara

  • 4 november, 2013 @ 21:26 Anonym

   Se till att få bort KC. Han är verkligen inte trovärdig!!

  • 4 november, 2013 @ 22:49 Anonym

   +1

  • 5 november, 2013 @ 00:34 Dahl

   Som jag ser det så är det en stabil defensiv innermittfältare som saknas. Vi blev tidigt under året osäkra, då det lämnades för mycket yta där. Ingen fanns som samlade upp och kunde sätta igång anfall. Det gjorde att båda innermittfältarna istället blev två osäkra defensiva, som inte hade koll på läget. Därför hade vi inget innermittfält med i anfallet, med resultatet att det slogs inlägg på en ensam anfallare som stod mot två eller tre motståndarbackar.
   Alltså… Vi måste ha in en ny Seb.

  • 5 november, 2013 @ 10:00 Mackarinho

   Lätt. Har fiskat efter det här hur länge som helst. Ta hem Robin Ganemyr från Oddevold direkt så är problemet löst.

  • 5 november, 2013 @ 14:32 voldemort

   Stabil defensiv MF? Ja, absolut. Men vad gör vi av de andra två då de näppeligen kan kallas offensiva? Johan möjligtvis men maken till stressade avslut får man leta efter….och någon större passningsspelare är han inte heller. Lillström tycker jag inte gör mycket mer än blir omsprungen, hamnar på efterkälken och måste fälla eller dra i armarna. Känns som vi behöver ett helt nytt mittfält…

 6. 4 november, 2013 @ 18:48 Anonym

  Hannes stiller är kontaktlös, något för det unga öis att hugga på?

  Svara

  • 4 november, 2013 @ 20:17 Jacko

   Knappast troligt. Kommer garanterat finnas klubbar i både AS och SE som är intresserade.

 7. 4 november, 2013 @ 19:11 Rille

  Hur går det för Holländer? Han skulle i stort sett kunna räknas som ett nyförvärv till nästa säsong om han blir frisk. Ett mycket starkt sådant.

  Svara

  • 4 november, 2013 @ 20:19 Jacko

   Hört att en comeback skall vara ”långt borta”. Nog omöjligt att säga när. Frågan är hur formen kommer vara när han återvänder.

 8. 4 november, 2013 @ 19:46 Zorich

  Bra krönika Felix.

  Du är inne på exakt samma spår som mig beträffande skuldfrågan till årets fiasko.
  Lantz bör vi inte göra oss av med. Vår historia när det gäller sparkade tränare är ingen munter läsning. Om vi överhudtaget ska kunna locka till oss ett respekterat namn i framtiden går det inte att hålla på att sparka folk korst och tvärs. Det gör knappast att vårt rykte blir bättre…

  Bevisligen är det väldigt lätt för dagens styrelse att göra sig av med folk, såväl tränare som anställda personer vid ÖIS gården. Det skulle kännas betyldigt mer naturligare om styrelsemedlemmarna själva ställer sina platser till förfogande. Det borde inte vara speciellt svårt med tanke på dom själva inte lyckats uträtta den här säsongen.

  Är det någon som kan svara på vad nuvarande styrelse egentligen har tillfört klubben?
  Kan tycka att herrar; Mattias, Peter, Jean har en del att svara på. Varför har man inte sett till att förutsättningar för klubben varit mer gynsamma? Har man överhuvudtaget kommit på några som helst idéer som genererar intäkter?
  Hur kommer det sig att man inte har löpande budgetuppföljning och att man ser på ett tidigt sked hur ekonomin ser ut?
  Sammantaget tror jag inte nuvarande personer är rätt folk att leda vår fina förening.

  Sven R har haft en del förslag på namn, hoppas att namnen kommit rätt folk till handa.

  Z

  Svara

 9. 4 november, 2013 @ 20:16 Sven R

  Jag hoppas Felix har fel och att det inte låg en konspiration bakom tränarbytet!

  Har han däremot rätt, hoppas jag verkligen att det inte gjordes upp med Lantz innan han började, utan att han var ovetande. Annars är det inte bara styrelsen som kommer att få förtroendeproblem…

  Svara

  • 4 november, 2013 @ 20:57 Truls

   Låter lite väl bananas i mins öron men man vet verkligen aldrig helt säkert med Öis. Och om det var klart från början så hade det blivit extremt konstigt om vi hade lett serien efter halva och sen bytt tränare till Lantz.

  • 4 november, 2013 @ 21:29 Felix Jonsson

   Jag vill bara poängtera att jag inte vet något mer än er men det var en känsla jag fick. Grundat på diverse saker som viskas kring klubben. Men det är absolut inget jag har fått bekräftat.

  • 4 november, 2013 @ 21:32 Sven R

   Som du säger låter det vansinnigt, men man vet inte helt säkert. Jag har tänkt lite på det sedan jag skrev förra inlägget. Jag kan i så fall bara tro att bytet skulle skett efter säsongen och att det nu bara tidigarelades. Det skulle i och för sig förklara att det var lätt för styrelsen att ta beslutet. Men jag hoppas fortfarande att Felix spekulationer inte visar sig sanna!

  • 4 november, 2013 @ 22:52 Anonym

   Helt otroligt om det är sant, men skulle inte förvåna mig.

 10. 5 november, 2013 @ 01:21 Zorich

  Hade inte Prytz kontrakt även över nästa säsong? Jag kan givetvis ha helt fel men…
  Om så är fallet tycker jag det är ännu märkligare.

  Är det ngn som har förlag på en eller flera personer som är en föreningsmänniska och kan göra skitjobbet? Inte bara sitta i möten med slips och mingla med sponsorer på matcherna? Vad jag eftersöker är en människa med god människokännedom, som är prestigelös, har bra kontakter inom näringslivet, har nya och innovativa idéer som blir utförda, är lyhörd och kan ta beslut. Ett plus är givetvis även om han kan eller åtminstone är intresserad av fotboll och i synnerhet ÖIS.

  Och som sagt, kan man sparka tränare och personal på löpande band, borde det inte vara speciellt svårt att entlediga sig själv…

  Z

  Svara

 11. 5 november, 2013 @ 06:36 Alfred

  Finns det verkligen inga duktiga kvinnor som är intresserade av ett styrelseuppdrag?

  Svara

 12. 5 november, 2013 @ 09:46 Lanslarke

  Jag tror inte vi åkte ut för att spelarna var för unga eller för dåliga. Vi åkte ut för att spelet var för dåligt. Det fanns ingen organisation vare sig i anfall eller i försvar. Det syntes redan i fjol, men när man vinner matcherna blundar man för bristerna. Utan organisation blir spelarna dåliga. Laget har varit sämre än summan av spelarna. Då går det inte.

  Hur såg det ut i fjol? Ingen lagdel fungerade egentligen riktigt bra. Vilja, självförtroende och individuella prestationer gjorde att vi kunde vinna serien ändå.
  Försvaret läckte: Var det tre eller fyra gånger vi tappade tvåmålsledningar? Vinner man serien så glömmer man bort sådant.
  Mittfältet: Motståndarna tillåts rulla boll genom mittfältet samtidigt som vi tvingas slå långt. I fjol fixade det sig ändå. Det gjorde det inte i år.
  Anfall: Vi köttade in bollen gjorde även mål på omställningar. Något som faktiskt fungerade bra! Det var sällan vi spelade oss igenom. I år fick vi till en del fina omställningar i början, men de försvann med självförtroendet.

  Jag var lika berusad av framgångarna på försäsongen som alla andra. Den go laget visade då, har jag knappt sett någon motsvarighet till under mina fyrtio år på läktaren. När motgångarna kom försvann dessvärre all go och då fanns det ingenting kvar. Ingenting. Spelare som nyss varit fullpumpade av självförtroende tappar allt och agerar som korpspelare.

  Många hyllar försvaret som det enda som fungerat i år. Jag tycker inte det har fungerat speciellt bra det heller. Ett bra försvarsspel börjar på offensiv planhalva eller senast vid mittlinjen. Den linjen gav vi upp tidigt, eftersom det inte fungerad och parkerade halva laget i eget straffområde. Då kunde vi hålla tätt, men det är svårt att starta ett eget spel därifrån.

  Fotbollsstyrelsen insåg förmodligen redan i fjol att Prytz inte höll måttet. Lantz blev tillgänglig och då tog man in honom. Man hade nog velat genomföra bytet redan före säsongen, men det är svårt att kicka tränaren när man vunnit serien. Det beslutet tror jag man ångrar idag.

  Svara

  • 5 november, 2013 @ 21:11 Kaiser

   Helt riktigt! Man spelar både anfalls- och försvarsspel över hela plan. Det ena är ju för tusan en förutsättning för det andra. När Lantz började prata om att man ”…fått ordning på försvarsspelet…” försvann det sista av förtroendet. Men vi får nog dras med honom ett tag till tyvärr…

 13. 5 november, 2013 @ 11:53 Wilhelm

  Robin Jonsson, Sebastian Johansson och även Johan Pettersson.

  Dessa 3 spelare tycker jag skulle vara kvar från förra året.

  Robin – en gigant, helt obegripligt att man släpper en så bra mittback. Pondus och rutin från högre serier
  Sebastian – Extremt rutinerad, stabil och väldigt hög lägstanivå. En fältherre.
  Johan – Inte lika tongivande som de andra, men kunde spela på alla positioner och även han rutin från högre serier. Extremt omtyckt av lagkamraterna och höjde stämningen i laget.

  Svara

  • 5 november, 2013 @ 13:54 D

   I fallet Sebastian valde han själv att sluta, hade nog krävts rätt mycket pengar för att behålla honom. Johan Pettersson var väl långtidsskadad och Öis ville inte chansa. Robin hade varit fint, men förväntningarna på Azulay var väl större tyvärr…

   Björkeryd däremot hade passat in perfekt. Oerhört synd att vi tappade honom.

  • 5 november, 2013 @ 23:53 Anonym

   Fy sjutton vad man kan sakna spelare som Sebbe och Robin

 14. 5 november, 2013 @ 12:53 Axel

  Häcken släpper Jonas Bjurström, precis vad vi behöver enligt mig! Kanske vill han gå med på ett halv taskig lön eftersom han är såpass gammal och möjligtvis ser slutet på karriären?

  Svara

  • 5 november, 2013 @ 14:26 voldemort

   Möjligt om han vill stanna i stan. Dom släpper även Mehic…det kanske talar för att de har näsa på en annan målvakt som heter Peter?

  • 5 november, 2013 @ 16:46 Björn

   Om man satsar på Bjurström visar man övriga spelare att man verkligen satsar på
   att man vill ta sig tillbaka.

  • 5 november, 2013 @ 17:34 Felix Jonsson

   Med Bjurström hade man ju i somras kommit långt i förhandlingarna med honom och han ville till Öis enligt Kent. Man hade fixat jobb för honom vid sidan av fotbollen och jag tror även att det pratades om lösningar efter karriären.

   Peter Gerhardsson ville dock inte släppa honom. Varför kan man undra när han inte fick speltid i A-laget och efter säsongen släpptes.

 15. 5 november, 2013 @ 14:37 öisare

  Frågan riktas till vår kommentator som skriver på denna hemsidan.
  Vill bara säga att de är kungliga och EXTREMT RUTINERADE OCH FÖRSTÅR MENNINGEN MED FOTBOLLEN. Vad ska man göra med våra talang spelare som Kevin Zorba ,Meriton Qoraj, Rasmus Tengfjord mm? Om dem inte spelar med i A-laget nästa år och det inte finns U 21-serie eller U-19 allsvenska serie heller, vilken utvekling kommer dem att få om de stannar?

  Tack i förhand!

  Svara

  • 5 november, 2013 @ 14:56 voldemort

   Intressant fråga, Men U21 eller något liknande borde väl finnas som möjlighet att spela med även i 1S? Samtidigt så lär väl det försvinna spelare och med Öis budget så är det väl precis sådana spelare du nämner som skall ta en plats i A-truppen och bevisa att dom kan ta steget?

  • 5 november, 2013 @ 17:37 Felix Jonsson

   Likt alla spelare är det just nu en orolig tid och vilka som lyfts upp i A-truppen avgörs av vilka spelare ur den nuvarande truppen man kommer behålla. Tyvärr blir det svårare att behålla spelare vars förmåga man är tveksam till när ekonomin blir sämre och truppen bantas.

 16. 6 november, 2013 @ 12:56 Axel

  Är fortfarande förvirrad över varför man inte hade möjlighet att förlänga med exemplevis Robin och Björkeryd… Enligt mig hade vi starkare trupp förra året i div 1 än nu. Seb var en sak, men de andra då? Hade man budget till att ha dom i div 1 borde man väl kunnat ha kvar dom i SE?
  Inte nog att vi släppte 3-4 duktiga spelare utan det var också spelare med rutin som har spelat både i SE och Allsvenskan. De hade varit så otroligt viktiga att ha när det gick tungt.
  Tacksam om någon kunde förklara lite för mig!

  Svara

  • 6 november, 2013 @ 13:47 D

   Svaret är att de begärde mer i lön än de hade i Div 1. Öis valde då inte matcha lönekraven. Däremot kunde man i efterhand valt att höja dem summorna, men det är lätt att vara efterklok.

  • 6 november, 2013 @ 19:11 Axel

   Okej tack så mycket, då förstår jag!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se