Rapport från torsdagens medlemsmöte

Efter krav under det förra medlemsmötet på Öisgården hölls ett nytt möte under torsdage på samma plats med aningen bredare fokus. Från att förra gången ha handlat om enbart ekonomi innefattades nu även av frågor kring det sportsliga samt säkerheten.

Ekonomin

Mötet inleddes med frågor rörande ekonomin med anledning av att Jean Raymond som har ansvar för ekonomiska frågor i styrelsen var tvungen att lämna mötet tidigt.

Gällande ekonomin kan man konstatera att det efter förutsättningarna ser ganska bra ut. Underskottet som beräknades hamna på 1,1 miljoner när de första larmrapporterna kom i augusti ser nu ut att vara så gott som borta. Just nu ligger man på ungefär minus 200 000 kronor. Detta underskott beräknar man dock ska försvinna tills det att man gör bokslut för år 2013 då man ska landa på ett nollresultat eller i bästa fall några kronor plus. Man bör dock inte utesluta att någon spelarförsäljning krävs för att klubben ska hamna på ett positivt resultat.

Biljetterna till julbordet har inte sålt som förväntat och man har därför halverat den beräknade inkomsten på detta från det ursprungliga målet på 150 ooo kronor till det halva. Alltså cirka 75 000 kronor. Man har också valt att flytta julbordet från Åby Travbana till Gamla Ullevi.

Säkerheten

Ekonomin ser alltså ut att vara under kontroll och därmed kunde man gå vidare i dagordningen. Vidare till säkerhetsfrågan. En fråga som främst rörde medlemmar ur inferno och matchen mot Östersund på bortaplan i början av oktober. En händelse som filmades av en journalist på Östersundsposten och gav visst eko bland Öisare. Med anledning av denna händelse fick Öis säkerhetsansvarige Björn Nilsson ta emot hård kritik från ett antal supportrar. Man menar att han med ett snett leende betraktade händelsen samt att man kritiserar honom för att inte ha sagt emot när säkerheten granskades innan matchen.

Under mötet svarade Mattias Asserståhl att ett möte kommer att hållas med de inblandade supportrarna för att dom ska kunna ge sin bild av situationen. Något som kan tyckas aningen sent med tanke på att händelsen ägde rum för lite mer än en månad sedan. Anledningen sades vara tidsbrist. Då påpekades då från åhörarna i salen att man hunnit ta diskussionen med övriga parter (Björn, Polisen och ÖFK) trots tidsbristen men inte brytt sig om att prata med drabbade supportrar. En bra poäng.

Så mycket mer än att inblandade parter skulle sitta ned med styrelsen kom man inte fram till. Med det kunde man gå vidare på mötet. Till det som skapade mest diskussion under mötet.

Sporten

Nämligen det som under året hänt på planen. Med för att diskutera detta fanns både chefstränare Marcus Lantz och sportchef Kent Carlzon. Störst succé gjorde sannerligen den förstnämnde.

Det första ämnet som togs upp är ett ämne som berörts några gånger här på sidan. Nämligen frågan om var de 45 000 kronorna som U19 fick för sin andraplats i Mariedal Cup förra året tagit vägen. Några föräldrar längre bak i lokalen lyfte frågan omgående och svaret från Kent Carlzon kom oväntat snabbt.

Pengarna kommer läggas på en internationell turnering för de äldsta ungdomsspelarna i klubben. Anledningen till att pengarna inte använts redan sades vara att man ännu inte vet hur juniorgruppen kommer att se ut kommande säsong. Föräldrarna där bak i lokalen undrade direkt varför detta besked inte kommit tidigare då man gång på gång under säsongen ställt frågan. Svaret från Carlzon blev då detsamma som tidigare. Att man har inväntat hur juniorerna kommer att formeras kommande år.

En invändning mot detta som som dock aldrig kom är att många av de spelare som varit med och vunnit pengarna inte kommer kunna få ”del av kakan” då de antingen hunnit lämna eller blivit uppflyttade i A-truppen.

Vidare kom diskussionen att handla om truppen för kommande säsong. Det kom inga besked om specifika spelare i nuvarande trupp mer än att Emil Karlssons kontrakt gäller till 2014 och inte går ut i detta nu som beskeden tidigare varit.

Frågan om varför man valde att släppa Robin Jonsson, David Björkeyd och Sebastian Johansson togs också upp. I dessa frågor kom ganska klara besked. Sebastian Johansson gick med på ett nytt avtal som han enligt Kent Carlzon inte kunde hålla.

– Det stod i hans avtal att han skulle komma hit och träna men det gjorde han inte och tillslut märkte han själv att det inte fungerade, löd förklaringen från Carlzon.

I Robin Jonsson och David Björkeryds fall var det aningen annorlunda:

– Jag gav spelarna var sitt kontraktsförslag och en deadline för beslut. Robin gick inte med på villkoren och valde att lämna. David däremot verkade inte riktigt förstå vad deadlinen innebar och tillslut kunde vi inte vänta på honom längre, löd förklaringen i det fallet.

 Lantz briljans

Den sportsliga delen av mötet innefattade en hel del tomgång och lite för många intetsägande frågor för min smak. Vad man däremot kan konstatera är att Marcus Lantz är en man som sannerligen vet hur man talar till en supporterskara. Med knivskarpa svar darrade han aldrig på manschetten och vann förmodligen över en hel del nya på sin sida under den dryga timme han var i blickfånget för åhörarna.

När ämnet truppbygge inför nästa säsong kom på tal föreslog en supporter att satsningen borde gå mot en spetsigare trupp med några få starka namn och lite lägre nivå på resten av spelarna istället för en så jämn trupp som man haft i år. Detta var ett resonemang Lantz helt var med på och han menade att truppen inför nästa säsong bör ligga på 20 namn där några namn kanske väger lite tyngre än andra. För att kunna spela 11 mot 11 på träning menade Lantz att ungdomar bör lyftas upp för att fylla ut.

Det främsta argumentet för en mindre trupp är enligt Lantz främst att det i en större trupp lätt skapas missnöje bland de spelare som under en säsong knappt får speltid. Dessutom är det självklart större möjligheter att lägga mer pengar på varje spelare med en mindre trupp.

Marcus förklarade tydligt vad han framförallt letar efter hos de spelare han vill behålla eller ha in i truppen.

– Jag vill ha spelare som brinner för den här klubben och är beredda att ge allt för att vi ska gå upp. Jag vill inte ha några som är här för att det ger lite sköna extrapengar. Dom spelare som inte brinner för att spela i den här klubben är jag inte intresserade av…(konstpaus)…Dom kan gå till Gais eller nått, avslutar Lantz med eftertryck.

I det ögonblicket hände något i rummet. Lantz hade vunnit över en hel drös belackare på sin sida. Retoriskt sätt är Marcus Lantz ett geni.

Vidare pratade Lantz om att han under nästa säsong gärna vill spela en offensivare fotboll än han gjort denna säsong. Försvarsspelet var det som behövde sättas först och främst när han kom in i somras. Fokus hamnade där. Inför nästa säsong vill man lägga mer fokus på att bli ett spelande lag.

Det kanske sista riktigt intressanta beskedet som levererades på mötet var att George Mourad är närmare än förlängning i klubben än man tidigare trott. Trots att spelarbudjeten kommer minska med ungefär 30% till nästa säsong ser han ut att kunna stanna. Enligt Kent Carlzon är fokus för George i nuläget att starta en civil karriär. Hittar man ett jobb vid sidan om fotbollen för honom som passar kommer han att stanna. Detta håller på att lösas och Kent har goda förhoppningar om att det hela ska gå att ro hem.

Och ungefär där var vi klara med den här rapporten. Det sammantagna intrycket var positivt. För en gångs skull.


'Rapport från torsdagens medlemsmöte' have 22 comments

 1. 16 november, 2013 @ 11:24 Harry

  Konstigt svar man fick ang. de 45,000:- Denna fråga har ställts flera gånger under året men ingen har svarat på detta.
  Frågan ställdes även på ett U19 möte för några veckor sedan men då fanns inget svar.
  Till detta möte då kom det ett svar, varför har man inte kunnat svara på detta tidigare ??

  Nu fick man ytterligare 45.000:- förra veckan från Mariedal Cup så totalt är det 90.000:-
  Hoppas verkligen dessa pengar kommer att gå till killarna.

  Svara

  • 16 november, 2013 @ 11:55 1887 Örgryte

   Vad tror ni att truppen kostar att driva under ett år utan resor?

  • 16 november, 2013 @ 12:00 Forza Öis

   Har väl inget att med det dom vunnit. Vinsten är ju för träningsläger!!!!

   Läs om Mariedal Cup på deras hemsida så ser du vad vinsterna består av.

 2. 16 november, 2013 @ 11:57 Forza Öis

  Förra årets vinst på 45.000 kronor går till en internationell cup.

  Årets vinst på 45.000 kronor går till ett träningsläger.

  Det blir väl bra? Frågor på detta????

  Svara

  • 16 november, 2013 @ 12:25 1887 Örgryte

   I en förening med Öis ekonomi så tror jag inte man har möjlighet att lägga alla pengar på ett lag utan man behöver nog fördela pengar
   Skulle gissa att redan idag så går det mer pengar på U19 laget än de andra ungdomslagen, skall det bli en framgångsrik ungdomssektionen så måste man satsa på att få bättre ledare på fler ungdomslag

 3. 16 november, 2013 @ 13:29 Daniel K

  Trots försäljning av Peter så ligger ÖIS fortfarande – 200000:-
  Då har ÖIS inte fått många kronor för honom..

  Svara

  • 16 november, 2013 @ 14:36 1887 Örgryte

   Jag tror att firandet som flyttats från Åby till Gamla Ullevi har gjort att det tänkta intäkten har minskat betydligt
   Detta gör att intäkten från Peters flytt ser mindre ut.

  • 16 november, 2013 @ 16:28 Jens Z

   Summan från försäljningen av Peter är fortfarande hemlig och inte inräknad i den kalkylen.

  • 16 november, 2013 @ 17:12 säker?

   Jens, är du säker på att pengarna för Peter inte är inräknade i prognosen för 2013?

  • 16 november, 2013 @ 19:43 Anonym

   Eftersom summan för Peter är hemlig så vore det ytterst korkat av styrelsen att räkna med den i den kalkylen och presentera ca 200 000 minus. Då skulle ju Peter i stort sätt gått gratis ;)

  • 16 november, 2013 @ 22:53 Anonym

   Men om pengarna inte är med räknade hur har summan kunnat sjunka till 200′ eller bli nästa noll. Helt klart måste summan vara med.

  • 17 november, 2013 @ 04:14 Don-Johan

   någon som kan förtydliga vad som gäller här?

  • 17 november, 2013 @ 12:36 Felix Jonsson

   Så som jag förstod det är pengarna för Peter inräknade.

  • 17 november, 2013 @ 18:40 Truls

   Då är det inte många korvören man fått i så fall. Trodde i alla fall vi skulle släcka skulden. Fan va illa. Hoppas det finns en vidare försäljningsklausul i alla fall.

  • 17 november, 2013 @ 23:29 Jens Z

   Jag ställde frågan på mötet och är säker på att styrelsen förnekade att pengarna var inräknade. Följdfrågan om pengarna för övergången skulle bokföras 2013 eller 2014 besvarades med att man inte visste och att det kunde röra sig om att slå ut inkomsterna över längre tid.

  • 18 november, 2013 @ 00:52 Felix Jonsson

   Då lägger jag ned min talan. Jens har rätt. Är inte alls bombsäker på det jag skrev.

  • 17 november, 2013 @ 20:17 Lanslarke

   Det som sades i torsdags, var att pengarna för Peter inte var inräknade.

  • 18 november, 2013 @ 16:08 Truls

   Ja.. Men va bra. Då känns det plötsligt bättre.

 4. 16 november, 2013 @ 16:23 Anonym

  nån som vet hur det går i matchen mot jonsered?

  Svara

  • 16 november, 2013 @ 20:10 Anonym

   4-3 till jonsered. Öis ledde med 3-1

 5. 16 november, 2013 @ 19:13 Galento

  Tack för rapporten från mötet.

  Svara

 6. 18 november, 2014 @ 10:51 Bråket om U19, vad är grejen? » Sambadefensiv

  […] fel i att skicka ungdomsledare på utbildning men löften är till för att hållas och i denna text från förra årets medlemsmöte står det tydligt att man då utlovade en internationell […]

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se