En vecka med Stellan

I måndags hölls en presskonferens där Stellan Carlsson. En presskonferens där mer fokus låg på en medelålders man som sålde metall än den anfallare som är tänkt att skjuta laget tillbaka till elitfotbollen. Metallservice AB skulle lanseras för den breda ÖIS-massan som ny storsponsor och då verkade det inte spela någon större roll att en 28 årig Örebroare kom lite i skymundan.

Vid ”podiet” satt Per-Anders Öberg från klubbens styrelse, Marcus Lantz, Matz Thorson från Metallservice AB samt Peter Samuelsson från fotbollsstyrelsen. Stellan då? Han satt tillsammans med Fredrik Andersson och George Mourad på en rad stolar vid sidan av det stora bordet där de tre förstnämnda var placerade. ÖIS har sedan Oskar Ängermarks uttåg ur klubben tappat en viss kunskap om något som är svårt att sätta ord på. Hade man varit i reklambranschen kanske man kallat det paketering. Det finns i varje fall problem i bilden man numera förmedlar av klubben utåt.

Thorsson flyttar fram sina positioner

Längre fram i denna text hade jag tänkt att ta mitt förbannade ansvar som supporterröst och faktiskt prata lite Stellan men jag hade tänkt låta den där strålkastaren ligga kvar på Matz Thorsons blanka pannan en liten stund till. För vem är gubben egentligen?

Med både minnen som ÖIS:are och min ideologiska grundsyn i ryggen hyser jag en viss skepsis mot män med stora plånböcker som från en hyfsat anonym tillvaro kliver in och utmålar sig själva som räddande änglar. Därmed inte sagt att jag inte kan ha tokfel. Thorssons ambition är dock klar:

Han vill in i styrelsen för Sveriges äldsta fotbollsförening. Ett mål som mycket väl kan bli verklighet för metallmagnaten.

Att det kommer hända saker på styrelsemötet den 27:e februari är ingen omöjlighet. Det finns ett missnöje med den nuvarande fotbollsstyrelsen från olika håll och med en stark kandidat som Matz Thorsson i den andra ringhörnan kan det bli en tuff match för de nuvarande ledamöterna att hålla honom utanför. Om Thorsson är rätt man för ÖIS fotbollsstyrelse är dock oklart. Vi vet ju i nuläget inte speciellt mycket faktiskt så spekulationerna slutar här för ett tag.

En måltjuv i ordets rätta bemärkelse

Om vi då flyttar fokus från det podiet mot mannen som satt lite vid sidan om. Mannen som är tänkt att bli en viktig byggsten i det lagbygge som ska ta klubben tillbaka till eliten. Stellan Carlsson.

Hans jobb i gamla hemstaden Örebro har hållit honom borta från lagets träningar sedan i måndags och det dröjde ända tills fredag innan vi fick se honom i rörelse på konstgräset och efter det enda träningspasset samt några noga utvalda pratstunder med väl valda personer ska nu leda fram till någon form av första dom i fallet Stellan Carlsson. Here it goes.

Han är en måltjuv.

I intervjun vi gjorde med Stellan direkt efter måndagens presskonferens svarade han på följande vis på frågan om vilken spelartyp han är:

- Det är väl just att vara där det händer. Att dyka upp på rätt ställe. Jag skulle ju vilja säga att jag är teknisk och kan dribbla men då tror jag folk skulle bli missnöjda när dom ser mig, haha. Så styrkan är väl att vara där framme i rätt läge.

Det citatet beskriver Stellan Carlsson på ett alldeles ypperligt sätt baserat på vad jag hann se under fredagens pass.

Utanför boxen är Stellan Carlsson inget större hot. Tekniken är funktionell snarare än bländande och han saknar de target-egenskaper som George Mourad besitter. Det syns också tydligt på Carlssons rörelsemönster att han helst av allt har en position väldigt nära mål. Så fort han får möjlighet söker han sig in mot ytan några meter framför motståndarmålvakten och väl där inne är han effektiv.

Med snabba avslut, ofta på ett tillslag visade han upp det laget så länge saknat. En ”fox in the box” av gammalt klassiskt snitt. Tänk er en Alan Shearer med bakåtvikt och en ilsk Ledley King hängandes i vänsterarmen slänga sig fram på bortre stolpen för att peta in en retur. Tänk er en Filippo Inzaghi i ett hav av Udineseförsvarare snubblandes fram mot ett felriktat skott från Marek Jankulovski som han med den vänstra stortån styr mot ett bra mycket bättre öde än om tjeckens skott förblivit orört.

Något i den stilen.

Oroväckande bra

Försäsongen 2013 lovade guld och gröna skogar. Löften den inte höll då laget ramlade ur superettan. Årets försäsong gör mig redan nu aningen orolig. Redan nu ser det nämligen oförskämt bra ut.

En försäsong under Marcus Lantz skiljer sig en aning från en försäsong under Hans Prytz. Fokus ligger nu mer på det korta passningsspelet snarare än på inlägg och det lite längre spelet som tog mer plats under Marcus Lantz föregångare. Det verkar redan ha gett resultat om man ska använda tvåmålsspelet på träningarna som en måttstock.

Man har visserligen tappat lite av den direkthet laget hade under sina bästa dagar med hans Prytz men har i gengäld fått ett större tålamod att vända tillbaka om vägen är stängd. I ett läge då man tidigare förmodligen med en dåres envishet försökt på in ett inlägg har man nu istället tålamod att vända tillbaka spelet och börja om.

Andreas Östling springer inte i onödan. En egenskap jag högaktar hos en innermittfältare. Spelintelligens mäts knappast i löpmeter och Östling har visat sig ha en spelförståelse som gör att han är på rätt plats vid rätt tillfälle. George Mourad har tar ett allt större ansvar och tar ungdomar åt sidan och pratar, pekar, håller i och gestikulerar och André Nilsson ser stekhet ut.

Det kan bli ett fint år. Eller ett katastrofalt.


'En vecka med Stellan' have 44 comments

  1. 25 januari, 2014 @ 12:16 Cyban

    Tackar för den inledande analysen av Stellan. Två veckor kvar tills första träningsmatchen, nu börjar det komma igång!

    Svara

  2. 25 januari, 2014 @ 12:54 Kommittén för Statssäkerhet

    Smeknamn på dom nya…
    Östling kallas ju Anki, det funkar inte… Stellan känner jag inte till om han har ngt…

    Vad kan vi hitta på till dessa? Förslag!

    Svara

    • 25 januari, 2014 @ 13:28 Boddah

      Jag nästan hoppas att Stellan är en Inzaghi. I så fall kan man ju kalla honom Stellan offside…

    • 25 januari, 2014 @ 13:29 Anonym

      Känns väl som att man måste se dom lite innan man kommer på något vackert.. : )
      För övrigt så vinner vi serien och krossar Prytz tränarrekord. Inte en enda förlust och 90 gjorda mål.

    • 25 januari, 2014 @ 13:54 Hocus Focus

      Behövs det nåt smeknamn egentligen när man heter Stellan ?
      Grymt namn !

    • 25 januari, 2014 @ 14:24 Anonym

      Hoppas det finns en riktig sniper i honom. Hade han varit en hårt arbetande innermittfältare skulle man kunnat kalla honom ”Stellan Stalledräng”. Det får bli Pippo tycker jag.

  3. 25 januari, 2014 @ 14:59 Söödergard

    Felix, Hur har Tengfjord sett ut på träningarna? Blir han erbjuden något a-lags kontrakt tror du ?

    Svara

    • 25 januari, 2014 @ 17:17 Felix Jonsson

      Tyvärr verkar det inte bli något för honom. Han har spenderat större delen av våren i gymmet för rehab. Jag har inte pratat med någon ur tränarstaben om det men dert ser inte lovande ut nu iallafall.

  4. 26 januari, 2014 @ 10:25 D

    Efter säsongen snackades det mycket om att konditionen var för dålig och att det skulle tas tag i av Lantz. Hur ser det ut med den typen av träning?

    Svara

    • 26 januari, 2014 @ 12:47 Felix Jonsson

      Jag ser ju bara fotbollsträningarna och har ingen koll på hur mycket tid laget lägger i elljusspåret men jag tror att just löpningen inte är något man gör speciellt mycket med laget utan att det snarare är en del i träningen som spelarna själva ska sköta.

      På träningarna som är på konstgräset är det fortfarande mycket boll med i övningarna. Dock i ett högt tempo så kondition tränar man nog på det sättet. Jag har inte sett resultaten i jojo-testerna som gjordes för några veckor sedan mer än att Jakob Lindström vann.

      Fettprocentstesterna har jag sett och dom såg bra ut.

    • 26 januari, 2014 @ 15:09 Kocken

      Jojo-testerna vann väl Jakob för att 1) Holländer är ur form, och 2) Bildsköne inte var med. ;-)

    • 26 januari, 2014 @ 17:01 Felix Jonsson

      Haha, förra året var det faktiskt Jacob Ericsson som vann i januari. Före Bengtsson, hör och häpna!

  5. 26 januari, 2014 @ 11:40 Johan

    Jag skulle säga att öis behöver alla rika sponsorer med stort öis hjärta som vi kan få tag i !! Det är ju inte så att vi badar i pengar…

    Svara

  6. 26 januari, 2014 @ 13:09 JD1887

    Något nytt om afrikanerna?

    Svara

    • 26 januari, 2014 @ 17:02 Felix Jonsson

      Inte om de två vilsna männen från elfenbenskusten däremot väntas Kameruanen bli klar i början av februari.

    • 26 januari, 2014 @ 19:15 Hocus Focus

      Vem är den där Kameruanen egentligen ?

    • 26 januari, 2014 @ 23:03 JD1887

      Finns det inget som vi kan få veta om honom? Namn, position, frisyr, favoritfärg på strumporna?

      Är alldeles för jobbig väntan, så spännande!

    • 27 januari, 2014 @ 13:41 Felix Jonsson

      Yttermitt från Coton Sport de Garoua i Kamerun är det enda jag vet i nuläget.

    • 28 januari, 2014 @ 11:13 Överdos

      Kamerunska mittfältare i deras trupp just nu, som är yngre än 25 och inte nyvärvade är;

      NGAMALEU
      YOSSANGUIM
      BOUKAMA
      MANGAMBAH
      MBANG
      ABDOU
      SOULEYMAN
      YEDAN
      BANA
      KOMBOUS
      ATEBA

      … vilka som lirar yttermittfält har jag inte lyckats hitta dock.

    • 28 januari, 2014 @ 11:13 Överdos

      Och mer info om dem finns här;
      http://www.cotonsportfc.com/#!equipepremiere/c1yws

  7. 26 januari, 2014 @ 14:06 Anonym

    Hört något mer om hur mötet mellan ÖIS och Got Event gick?

    Svara

    • 27 januari, 2014 @ 21:29 Anonym

      Balders Hage hade lagt ut lite info på hemsidan

  8. 26 januari, 2014 @ 19:02 A.V.

    Männen i styrelserummet får ju ta emot väldigt mycket skit. Ibland med rätta, ibland kanske inte helt välförtjänt. Men vilka är männen som sitter i styrelsen, hur ser deras relation till Örgryte ut? Är de ljusskygga av sig eller har de ens fått chansen att komma till tals t.ex. här? Intervjuer med dem där de kan få berätta om sina ambitioner och mål, problematik och utmaningar hade i alla fall jag tyckt varit väldigt intressant.

    Svara

    • 27 januari, 2014 @ 12:37 Anonym

      +1

    • 27 januari, 2014 @ 13:40 Felix Jonsson

      Det finns jättemånga personer som jag jättegärna hade intervjuat och fördjupa mig i men den bittra verkligheten är att jag helt enkelt inte har tid till detta nu när jag är mer ensam på sidan än tidigare. Skulle det bli så att vi får in mer folk till våren dock så hade det varit en möjlighet att göra mer djupgående saker än nu då det mest blir nyhetsrapportering.

  9. 26 januari, 2014 @ 19:23 OppiTopp

    Felix, du som tycks ha koll på ganska mycket.
    Kan ÖSKs lovande dimf Emil Berger vara ngt att ha? Kanske inte så tuff men
    skall vara en ypperlig playmaker. Efter två år fyllt med sjukdom (typ Holländer),
    kommer han nog inte att platsa i ÖSKs trupp. Så de tittar förmodligen
    på möjligheten att låta honom få speltid i en lägre division, Degerfors?

    Svara

    • 27 januari, 2014 @ 13:37 Felix Jonsson

      Jag har inte speciellt bra koll på Emil Berger mer än att det är ett namn jag känner igen. Dock kan jag väl säga att en offensivt lagd playmaker inte är något laget just nu är i något skriande behov av. Ett bra innermittfält är alltid bra att ha men känslan är att pengarna kommer läggas på någon annan lagdel.

      Dessutom vill nog en klubb som Örebro hellre låna ut honom till en klubb i närområdet. Typ Degerfors eller BK Forward. Så jag skulle nog säga att chanserna är ganska små. Utan att egentligen veta speciellt mycket.

    • 28 januari, 2014 @ 11:35 OppiTopp

      Berger skall vara defensiv och vill nog bredda sina vyer
      Nu tycks tyvärr GAIS vara intresserade av denna stora talang

    • 29 januari, 2014 @ 08:31 OppiTopp

      Även önskespelaren Fredrik Holster som vart free agent igår får nog leta efter speltid efter sitt äventyr i Azerbaijan :)

  10. 27 januari, 2014 @ 14:22 Jl

    Nån av mittfältarna där kanske?

    Svara

  11. 27 januari, 2014 @ 14:23 Jl

    gött om länken kommer med ja…

    http://www.cotonsportfc.com/#!equipepremiere/c1yws

    Svara

  12. 27 januari, 2014 @ 16:31 MBE

    Kanske fel forum i denna artikel men fran en saker kalla (jag ar just nu exiloisare och bor i Cambridge och ursaktar mig for mitt tangentbord) sa har Johan Elmander med familj flyttat till Cambridge och barnen har borjat i skola har. Tyder inte pa att Johan ar pa vag till Blavitt i alla fall. Kanske siktar han pa att stanna i UK en langre tid

    Svara

    • 27 januari, 2014 @ 18:05 Felix Jonsson

      Låter bra! Goda nyheter är alltid välkomna!

  13. 27 januari, 2014 @ 21:53 JD1887

    Hur ligger förresten den kamerunska (?) ligan till i jämförelse med allsvenskan?

    Svara

  14. 28 januari, 2014 @ 20:40 Metallar'n

    Jag vill inte verka dissig men trots att Matz öppnat plånboken, och träningarna enligt Felix indikerar på säker serievinst, så har även de andra lagen i ettan gjort satsningar…

    ÖIS klappar ihop om inte Mourad/Carlsson levererar. Båda spelarna går på sista versen och har inga alternativ förutom ÖIS – ett par lök i månaden och balkbärning på Metallservice må-fre. Vill bara säga att ha inte för stora förhoppningar. Ingen av de båda platsar i något annat än ett division 1-lag.

    Svara

    • 28 januari, 2014 @ 22:52 Felix Jonsson

      Jag förstår din oro men vi måste också ställa det hela i perspektiv till de andra lagen i serien. Vilka fler lag har har alternativ om deras bästa anfallare går sönder? I division 1 har man inte råd med en speciellt bred trupp. Som jag ser det så finns det inte speciellt mycket att skylla på den här säsongen. Som jag ser det har vi en trupp för att vinna serien.

    • 28 januari, 2014 @ 23:13 Anonym

      Håller med! Truppen är bättre än förra årets med eller utan Bengtsson. Jag tror att flera av de unga spelarna tar steg framåt jämfört med förra säsongen. Vi har Seb, Jacob, André, med flera som kommer att vara bättre än förra året. Vi har stabila mittbackar en bra måvakt och allt som allt ett bättre anfall jämfört med förra året. Finns INGET att klaga på, vi har trots allt åkt ur en serie men samtidgt flyttat fram våra positioner.

    • 28 januari, 2014 @ 23:14 MBE

      …och det är MBE som skrivit ovan (Martin B heter jag förresten:-))

    • 28 januari, 2014 @ 23:16 Anonym

      Jag ser flera lag som kandidater att vinna div 1 serien om de ställer in koncentrationen från dag ett. Öis tror inte jag på i år ,en femte plats tippar jag.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se