Klargörande angående Joakim Olaussons övergångssumma

Efter min artikel om Joakim Olaussons debut för Atalanta i Serie A kom frågor om den övergångssumma jag skrev (300 000 kr) Denna siffra stämmer inte. Låt mig därför göra ett litet klargörande.

Joakim Olausson kom till Örgryte IS från sin moderklubb Nol IK i maj 2009. 

Därmed var han inte i klubben speciellt länge innan han på sommaren 2011 lämnade ÖIS och Sverige för Atalantas akademi i norra Italien. Utbildningsbidraget hade därmed inte blivit speciellt saftigt för ÖIS. Regelboken säger dock att om klubbar kommer överens om en övergångssumma ska utbildningsbidrag inte betalas. Utbildningsbidraget fungerar som en garanti för ersättning till mindre klubbar om spelaren väljer att lämna efter kontraktet gått ut.

Enligt säkra källor skrevs därför ett a-lagskontrakt med Joakim Olausson strax före dennes flytt. Det kontraktet gjorde att klubben fick 700 000 kronor för spelaren pengar som just då var livsviktiga för klubben. För att få ut största möjliga summa fick man dock offra en del i avtalet för att få till en affär. Därmed finns ingen vidareförsäljningsklausul eller andra klausuler.

700 000 blev alltså affären värd för en klubb i kris. En summa gör att affären bör betecknas som lyckad i den situationen klubben då befann sig i. Vi kan jämföra med Jiloan Hamad som förra året var en av Allsvenskans mest framstående spelare i vintras lämnade Malmö FF för Hoffenheim. En affär som inte gav Malmö FF en krona då spelaren lämnade samma år som han fyllde 24 år.

Med facit i hand gjorde alltså ÖIS en ganska bra deal.


'Klargörande angående Joakim Olaussons övergångssumma' have 4 comments

  1. 22 maj, 2014 @ 19:49 Lasse

    Dock vann Hamad två SM-guld åt Malmö samt spel i Europa. Givetvis var pengarna vitala, men vill bara påpeka att Malmö ändå fick ganska mycket för Hamad.

    Svara

  2. 23 maj, 2014 @ 21:49 Ansgar

    O’ hjälpe mig okunnige.
    Vad tusan är det för bild till artikeln?
    Ser ut som Öst-Tyskland, en betongbunker i stället för läktare.
    Den matchen har gått mig förbi…..

    Svara

    • 23 maj, 2014 @ 22:42 John

      Mitt tips är att det är en cup någonstans i Tyskland med ett juniorlag .

  3. 25 maj, 2014 @ 08:58 voldemort

    Nå, 700 000 var väl mer acceptabla pengar för en spelare i hans ålder vid övergången.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se