Serieledaren bjuder upp till dans

Valhalla läktare

Serieledare. Hastigt och lustigt blev ÖIS just det förra veckan efter en högst medioker insats på bortaplan mot mardrömsmotståndaren FC Trollhättan. Oddevold lyckades bara ta en poäng på Ruddalen mot Utsiktens BK och förstaplatsen i serien var ett faktum. Därmed är det läge för smash hemma mot Oskarshamns AIK på söndag. Ett Oskarshamn som för tillfället parkerat på en plats i tabellens lägre regioner.

Skadelistan inför söndagens match är ungefär lika lång som tidigare med skillnaden att Adam Rosén faktiskt ser ut att kunna ta en startplats. Den reslige mittbacken var med på bänken redan i matchen mot FC Trollhättan och fick ett kort inhopp när ledningen skulle försvaras men ser nu alltså ut att vara klar för start.

På Valhalla under lördagens förmiddag utspelades som vanligt det sista träningspasset inför söndagens match. Till tonerna av Håkan Hellströms första soundcheck täckte André Nilsson skott från nära håll och Tobias Bratt slogs för sin överlevnad i den startelva han tillhört i två matcher i en trebackslinje tillsammans med Adam Rosén och David Leinar.

Förutom platsen till höger på mittfältet och just den där mittbacksplatsen är startelvan i nuläget ganska spikad.

Stellan Carlsson är i nuläget den enda renodlade anfallaren laget har att tillgå så trots hans svaga form lär han fortsätta längst fram. Att han inte gjort mål sedan matchen mot Halmia i den andra omgången borde generera i en rockad längst fram men som en följd av den skrala konkurrensen blir det ingen ändring. Henrik Carlsson sliter förmodligen sitt hår hemma i Frölunda. Detta hade varit hans chans. På riktigt.

Istället fortsätter Stellan längst fram trots en formsvacka som han uppenbart lider av själv. Kroppsspråket på träning tyder inte på något annat och trots idogt kämpande verkar inte måltorkan vilja ge vika. Mot Trollhättan blev det uppenbart vilken svacka han är i då han på 90 minuter inte tog sig till ett enda läge i straffområdet.

Nicolas Sandberg sägs vara på väg hem från Danmark för ett ”provspel”. Det är ju nämligen så att varken Kent Carlzon eller Markus Lantz har sett den rödhårige in action och det sägs att man därmed anser att parterna bör känna på varandra innan man kommer till beslut. Risken att det blir ett nej borde vara ganska liten.

Defensivt motstånd

Men vad har vi då att se fram emot i morgon på Valhalla?

Utan att ha sett Oskarshamn spela fotboll tidigare i mitt liv ska jag nu med hjälp av den knapphändiga statistik jag tillskansat mig samt mitt ypperliga fotbollsintelekt försöka mig på en liten scoutrapport. Häng med.

Att döma av målskillnad och tabellplacering är Oskarshamn inte något lag som kommer gå in på Valhalla med inställningen att spela ut vårt kära rödblått under morgondagen. Det är inte heller ett lag som sitter på någon ensam målspruta som kommer sätta skräck i hemmalagets backlinje.

Laget har gjort nio mål och släppt in tio. Nio gjorda mål är inget man blir speciellt skakig av att läsa. Att laget däremot bara släppt in tio mål är ganska imponerande för ett lag som placerar sig i botten av tabellen. Man kan jämföra med Lund på en tredjeplats som släppt in hela 14 mål. För protokollet kan vi tillägga att ÖIS är tätast i serien. Enbart sex insläppta mål på sju matcher.

Därför bör morgondagens match bli en match där ÖIS har ett stadigt tag om taktpinnen från startpallen hela vägen in i kaklet. Förmodligen är ett lopp över 50 meter i fri stil ett ganska bra sätt att beskriva den ultimata matchplanen. ÖIS kommer förmodligen inte tjäna speciellt mycket på enbart bollinnehav. Man har i de senaste matcherna visat sig ganska dåliga på att skapa lägen ur ett massivt bollinnehav enbart genom att försöka lirka sig igenom centralt med små vrickningar och instick. Hur fina fötter Johan Hedman och Andreas Östling än har är det svårt.

Istället har ÖIS fördel flertalet gånger varit att man helt enkelt varit konditionsmässigt överlägsna sina motståndare och vunnit på att motståndarna i andra halvlek inte längre kunnat stå emot. I för att uppnå den effekten krävs dock ett idogt löpande, bolltransporterande och duelltagande. Trots bytet från Prytz till Lantz och en fotboll mer byggd på bollinnehav är principen densamma. Det handlar fortfarande om att få motståndaren att göra misstag. Misstagen blir fler ju tröttare motståndaren är.

Följande mannar ska göra sina motståndare trötta om vi ska tro stalltipsen:

Startelvan mot Oskarshamn

 

Förutom att Adam Rosén och David Leinar som känns som ett aningen för långsamt mittbackspar är startlevan så tillfredställande den kan bli i nuläget. Sebastian Ohlsson har gjort det bra så fort han spelat och Daniel Paulson tycks vara en favorit hos Marcus Lantz då han trots en inte helt lyckad vår har ett grundmurat förtroende hos tränaren.

Som jag nämnde tidigare i texten är det svårt att diskutera så många positioner i startelvan nuförtiden. Alternativen är få. Fast så länge ÖIS är serieledare är det svårt att klaga.

Nu ska jag på rockkonsert. Vi ses i morgon.


'Serieledaren bjuder upp till dans' have 28 comments

  1. 7 juni, 2014 @ 14:26 Daniel K

    Gôtt Felix att du inte övergav Sambadefesiv!!

    I morgon fyller vi Valhalla IP för att hedra Benny Rosén och heja fram våra RödBlåa Krigare!!

    Svara

    • 7 juni, 2014 @ 14:41 Daniel_M

      Gött Felix! Trevlig konsert!

  2. 7 juni, 2014 @ 16:06 Bellman

    Stort tack för rapporten Felix!

    Svara

  3. 7 juni, 2014 @ 16:10 Hocus Focus

    Nån som har nån idé om varför Paulsson oftast spelar vänster och Seb oftast höger och sällan tvärtom ?

    Svara

    • 7 juni, 2014 @ 17:25 Jonathan Larsson

      Jag har tänkt samma tanke, jag skulle faktiskt vilja att de byter för en match eller två, för att se hur det slår ut, för helt perfekt har det ju inte varit hittills. Men, samtidigt, stabilitet är väl också viktigt med tanke på alla rotationer i det övriga laget. Så det skulle jag väl tro är en av anledningarna till att de spelar som de gör. Plus att Paulson spelade vänsterytter hela försäsongen.

  4. 7 juni, 2014 @ 16:48 Tobias

    Tack för rapporten! Mycket uppskattat!

    Svara

  5. 7 juni, 2014 @ 17:52 Hugo

    någon som vet om André har sonat sitt röda kort eller att det blev 2 matchers avstängning ?

    Svara

    • 7 juni, 2014 @ 20:03 Janne

      Han fick tre matcher.

  6. 7 juni, 2014 @ 17:57 Gabriel

    Härligt.

    Svara

  7. 8 juni, 2014 @ 09:05 Alfred

    Skönt att se att humöret och lusten att skriva återkommit Felix. Hoppas att även Jonathan fortsätter att producera artiklar.

    Svara

  8. 8 juni, 2014 @ 10:31 Voldemort

    Ja, Stellan har inte någon större lycka just nu men han sliter och ligger i och det är det viktigaste just nu tycker jag. Han får väl inte överjävligt många bollar in i boxen där han är som bäst heller. En slumpmålare och returtagare är ju just han. Tror han behöver en bra forwardskompis som drar på sig lite uppvaktning för att han skall få till det.

    Svara

    • 8 juni, 2014 @ 11:16 Gabriel

      Det är därför det är så viktigt att vi får in Nico.
      Känner på mig att Stellan målar ikväll, med Oskarshamn på andra sidan planhalvan förväntar jag mig en drös chanser för hemmalaget.

    • 8 juni, 2014 @ 20:05 Voldemort

      å rätt fick du!!

    • 8 juni, 2014 @ 22:37 Gabriel

      Ingen vild gissning, va? ;)

    • 9 juni, 2014 @ 08:51 Voldemort

      Nä, även en halvblind höna kan ibland finna ett korn :-)

    • 9 juni, 2014 @ 11:38 Gabriel

      Hahaha.

    • 11 juni, 2014 @ 22:31 Voldemort

      Då tänkte jag på Stellan… :-)

    • 11 juni, 2014 @ 22:39 Gabriel

      Din sjuka jävel. :D

    • 12 juni, 2014 @ 20:35 Voldemort

      Född sån :-)

  9. 8 juni, 2014 @ 12:31 Lanslarke

    Jag är livrädd för combon Leinar – Rosén. Varje långboll från motståndarna känns som en målchans.

    Svara

    • 8 juni, 2014 @ 14:03 Anonym

      Inget mot vad skulle bli om Hawunger släpptes in.

    • 8 juni, 2014 @ 18:46 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Hrmm, Hawunger assisterade precis till ÖIS tredje mål idag… Vad är det för mobbingtakter ”Anonym”?

  10. 8 juni, 2014 @ 14:38 Jocke

    Kan man köpa 2st sms-biljetter till samma mobilnr? Om ni förstår haha

    Svara

    • 8 juni, 2014 @ 14:49 Gabriel

      Ja, det ska väl inte vara några problem.

  11. 8 juni, 2014 @ 15:10 Lasse

    Leinar, hans bäst-före-datum måste ha gått.

    Svara

  12. 8 juni, 2014 @ 15:32 Jocke

    Beställde 2biljetter som sms-biljett och fick bara ett sms, antar att det är för två st då?

    Svara

    • 8 juni, 2014 @ 15:51 Gabriel

      Ja, du visar bara upp det i spärren. Om de undrar säger du som det är.

  13. 8 juni, 2014 @ 16:48 Axel

    Nico hade varit underbart, känns som vi saknar snabbheten på anfallet. Såg honom dessutom precis i Örgryte området.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se