Halvtidsbetyg Del 3: Mittfältare och anfallare

Nickduell, ÖIS - IS Halmia

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för de försenade betygen på anfallare och mittfältare. Som ni kanske anar så räknar vi självklart inte in matcherna mot Lindome och Halmia när vi gör bedömningarna. Detta handlar om vårsäsongen. Håll till godo!

Det är dags att sätta betyg. Göra bokslut för vårsäsongen. Eftersom att betygsättning alltid leder till livliga diskussioner tänkte vi en gång för alla förklara hur vi tänker. Betygen är satta av Felix Jonsson och Jonathan Larsson som båda har sina favoriter och störningsmoment. De två har dock försökt så gott det går att hålla sig neutrala.

Betygen betyder följande:

1= Underkänd. Har inte hållit den nivå som krävs för att tillhöra ÖIS trupp 2014.

2 = Godkänd. Har gjort det som fodras för att tillhöra laget. Inte mer än så. Gör inte bort sig.

3 = Väl godkänd. Spelaren har gjort ett gott dagsverke. Ingen tvekan om att spelaren når upp till de krav som ställs.

4 = Hög klass. En avgörande spelare som stuckit ut. En stöttepelare som gör stor skillnad.

5 = För bra för Division 1. I en klass för sig. En spelare som borde spela minst en division högre. En stjärna.

Uppfattat?

Då kör vi igång, som vanligt är det texten som störst vikt bör läggas vid. Inte sifferbetyget. Fast det vet vi ju att ni ändå gör. Så skitsamma.

Mittfältare:

Sebastian Ohlsson 3 (Jonathan 3, Felix 3)

Sebastian var en av få som ifjol höll en respektabel nivå. Han har fortsatt på det spåret. Är stundtals mycket bra, men det där riktiga genombrottet lurar fortfarande runt hörnet. Får förmodligen hårdare konkurrens i höst om startplatsen när förhoppningsvis André Nilsson är fullt tillgänglig. Har antagligen Marcus Lantz förtroende till en början, och bör också ha det. Utväxlingen finns där, visa oss den Sebastian!

André Nilsson 2 (Jonathan 2, Felix 2)

Den så ettrige Alingsåsaren har i och med sin utvisning mot IFK Uddevalla och påföljande avstängning fått stora skov av vårsäsongen förstörd. Det känns på något sätt som att han inte riktigt trampat igång säsongen än. När han väl är inne så märks det att vi har att göra med en spelare som har en klar talang. Fötterna går som trumpinnar och letar ständigt efter avgörande passningar eller avslut. Kan bli höstens utropstecken.

Felix längtar efter att få se André i en central position.

Jakob Lindström 3 (Jonathan 3, Felix 3)

I år har vi i stunder fått se en nygammal Lillström. Dessa stunder har uteslutande tillkommit när han delat mittplanen med Andreas Östling. För när detta sker så är det Jakob av de två som tar hand om den offensivare rollen. Precis som fallet var när den SÅ saknade Sebastian Johansson var det defensiva ankaret.

Vi har då fått se en mer framåtgående och offensiv Jakob. Kommentarerna kring hans ovilja att spela bollen någon annanstans än i sidled och bakåt har snabbt försvunnit. Problemet är dock att han ganska sällan fått kampera ihop med just Andreas Östling. Inte för att han blir dålig när han får ta en defensivare roll, men hans spel kommer så oerhört tydligt mer till sin rätt när han får en mer lössläppt roll på innermittfältet. Låt oss hoppas att vi får se mer av den offensiva Lillström i höst, vare sig det är med Andreas Östling eller Måns Ekvall vid sin sida.

Andreas Östling 3 (Jonathan 3, Felix 3)

En av de mest spännande nyförvärven inför säsongen. En av de bättre spelarna i laget när han varit frisk. Men skador har gjort att det blivit färre matcher än man hoppats på för Andreas. Detta gör att det är svårt att skruva upp ett betyg till några högre nivåer, men de högre betygen finns i kroppen på Östling. Det märks tydligt. Tidigare skrev vi att Lillström mår bra av att ha Andreas bredvid sig, likadant borde kunna sägas om det motsatta. För även Andreas har hittat sin roll mycket fint i den konstellationen. En defensiv speluppbyggarroll passar den rivige och bollsäkre Östling som handen i handsken.

Johan Hedman 3 (Jonathan 3, Felix 3)

Anfallaren Johan Hedman: Snudd på 5:a. Mittfältaren Johan Hedman: En svag 2:a. Så stor skillnad har det faktiskt varit i Johans spel i år beroende på i vilken position han fått verka i. Som en slags släpande anfallare kommer han sannerligen till sin rätt, där han med sina fina fötter kan servera bollar till kanterna eller sin anfallskollega. Dessutom har han prickat in ett antal mål från sin anfallsposition. Även om han varit väldigt bra som anfallare har han fått spendera en hel del tid även på innermittfältet, främst på grund av Andreas Östlings skadedrabbade kropp. Det märks att det är en position han inte är så bekväm i. Bolltappen blir genast fler och mer avgörande och bristen på snabbhet blir betydligt mer tydlig.

Carl Hawunger 2 (Jonathan 2, Felix 2)

Inte trodde man att Carl Hawunger skulle bli inhopparen nummer ett i vårens ÖIS. Det är åtminstone känslan att han blivit. När Marcus Lantz vill säkra upp byts en allt som oftast offensivare spelare ut och in tas Carl som en sittande mittfältare precis framför backlinjen. Bytena kommer ofta sent i matcherna och därmed är det svårt att betygsätta Carls säsong hittills. Vi får se om det i höst fortsätter som det hittills i år gjort eller om han får mer speltid på sin egentliga mittbacksposition.

Daniel Paulson 2,5 (Jonathan 3, Felix 2)

Inför säsongen var förväntningarna och förhoppningarna stora på Daniel. En fin höst ifjol i superettan och en mycket fin försäsong i år lovade gott. Inte har han gjort oss besvikna, men inte heller har han levt upp till de höga förväntningarna till 100 %. Han är given i Marcus Lantz startelva och han gör ett gott dagsverke match efter match. Det som saknats hittills är spelet runtomkring straffområdet. Avsluten, inläggen och beslutsamheten har inte hållit den höga nivån vi hade förhoppningar på att det skulle hålla. Men som sagt har han långt ifrån gjort bort sig,  han har ett bra samarbete med Jacob Ericsson på vänsterkanten och han kämpar och sliter varenda match. Sitter det sista lilla också i höst blir det roligt att titta på.

Felix har svårt att ge mer än ett godkänt då han anser att Paulson visserligen avslutade våren bättre än han startade den men hade alldeles för många dåliga matcher i början av säsongen för att nå upp till mer än godkänt. Han ser dock fram emot hösten med tillförsikt.

Robin Kacaniklic 1 (Jonathan 1, Felix 1)

Robin har inte fått någon särskilt stor mängd minuter på planen i vår. Tyvärr finns det en anledning till detta, och den är rätt så uppenbar, att han inte är tillräckligt bra för den här nivån. Det syntes tidigt och det har bekräftats när chansen väl givits.

Anfallare

Stellan Carlsson 1 (Jonathan 1, Felix 1)

Halvt upphaussat nyförvärv inför säsongen (Det tar vi på oss). Helt utdömd efter halva. Hur kunde det gå så fel? Jonathan lovade efter premiärmatchen att Stellan skulle göra 12-15 mål i år. Det löftet blir svårt att hålla. Till en början såg det ju ganska bra ut. Försäsongen såg lovande ut, ett samspel med George Mourad började byggas upp. Mål i premiären efter en framspelning av just Mourad. Sedan kom skadan på George, och sakta men säkert började det gå utför för Stellan.

Skall vi vara helt ärliga så har han knappt synts till sedan omgång 5 eller så. Det är inte det vanliga syndromet bland supportrar att man säger att en anfallare är dålig bara på grund av att han inte gör några mål. Stellan har inte ens varit delaktig i spelet, inte ens synts till i straffområdet, inte ens gett sig själv chansen att göra mål. Det är för dåligt. Bättring krävs sannerligen, med större konkurrens.

Frantz Pangop 3 (Jonathan 3, Felix 3)

Jonathans åsikt: Han gör mål, ja. Men är han verkligen så bra i det övriga spelet? Jag ser stora brister i tekniken och i bollbehandlingen, även i speluppfattningen med bollen finns stora brister. Han löper ju dock bra och gör mål, bra egenskaper för en anfallare…

Felix åsikt. Han gör precis det han är värvad för. Han löper smart, han löper fort och han gör mål. Fyran är nära om man ser till det han fått uträttat på den förhållandevis lilla speltid han fått. Det har funnits lägen att släppa bollen många gånger som har kunnat resultera i mål. Där måste han bli bättre. Tyvärr för Frantz del har två anfallare med liknande egenskaper värvats in och frågan är hur mycket speltid det blir under hösten.

Henrik Carlsson 2 (Jonathan 2, Felix 2)

Henke, Henke, Henke. Det såg ju ut att lossna. Två mål, mot ett visserligen tokuselt IFK Uddevalla, men det var ju uppenbart att det var det som behövdes för att han skulle kunna komma igång på allvar. Skadan kom i samma match och sedan har han inte skymtats till på planen, och kommer heller inte göra så under 2014. Vi fäller en tår.

George Mourad, Filip Holländer, Meriton Qoraj och Oskar Wallén har spelat för lite för att betygsättas. 


'Halvtidsbetyg Del 3: Mittfältare och anfallare' have 21 comments

  1. 13 augusti, 2014 @ 14:14 Gabriel

    Vad orättvist. Kacaniklic är värd en femma! ;)

    Svara

    • 13 augusti, 2014 @ 16:11 Douglas Cartland

      Minst! :-)

    • 13 augusti, 2014 @ 22:47 Anonym

      fast har han fått en ärlig chans att visa ngt mer?

    • 13 augusti, 2014 @ 23:21 Gabriel

      Själv har jag sett nog.

    • 14 augusti, 2014 @ 10:38 Anonym

      håller tyvärr inte med dig! han har inte fått visa ett smack på match men på både träning och b matcher har han bevisat att han är duktigare än stolpskottet som springer på högerkanten nu iaf

    • 15 augusti, 2014 @ 12:56 Gabriel

      André? Haha. Killen besitter en potential ingen annan i Öis trupp gör. Lite av en favorit.

    • 15 augusti, 2014 @ 22:37 Anonym

      Fotboll ♡ alla älskar liverpool där zlatan spelar.

  2. 13 augusti, 2014 @ 14:19 zonda

    Väl skrivet grabbar. Håller med er till 100% på alla spelare faktiskt!

    Svara

  3. 13 augusti, 2014 @ 14:59 Johannes

    Andre är nog inte sämre än Hedman cenralt, dock blir han ju den offensiva av de två innermittarna isf likt när Hedman spelat. När Andre värvades sa ju trots allt Kent något i stil med ” Andre är en central spelare och så är de med de”, förmodligen så att han var tänkt centalt under Prytz men att Lantz ser honom mer som en ytter.

    Svara

  4. 13 augusti, 2014 @ 15:07 DJ-CJ

    Ser så oerhört mycket potential i André, så jag tycker nog att det är lika frustrerande som han själv tycker att han inte har lyckats få ut allt. Tycker dock verkligen att han ska spela centralt av det jag har sett, så förstår inte riktigt varför man inte spelat med honom mer där. när vi under hela våren har varit tunna på den positionen.

    Svara

    • 13 augusti, 2014 @ 21:08 Opp i Topp

      När han kom till ÖIS så hette det att han var en central mf som även kan spela på vänsterkanten. Så varför går han på högerkanten?

  5. 13 augusti, 2014 @ 17:32 Patrasket

    Herregud vad många anfallare vi har i truppen nu. Oskar, Franz, Hedman, Strinäs, Nico, Stellan och Mourad gör sig alla bäst längst fram.
    Värvningen av Strinäs känns så här i efterhand väldigt överflödig. Hade hellre sett en naturlig vänstermittfältare. Jag tror stenhårt på Franz, framför allt inför nästa säsong men bävar för att han inte kommer finnas kvar då. Lite Ailton över hans situation-inte i närheten av lika bra förstås- men med en helt okej första säsong där han sen exploderade andra säsongen. Då fick Zoran tjata kvar Ailton, nu tror jag tyvärr att man missar Franz potential.

    Nästa säsong hade jag velat ha kvar Mourad, Strinäs, Nico och Franz. Eventuellt med Hedman som truppspelare och eventuellt Oskar istället för Mourad om han verkar ”slut”.

    En eller två mittbackar in till nästa säsong. En naturlig vänsterfot på vänsterkanten! En innermitt till.
    Viktigaste av allt, fortsätt värva ungt!
    .

    Svara

    • 13 augusti, 2014 @ 21:41 Opp i Topp

      Östling 61 kg, André 68 kg, Lindström 69 kg, Ekvall 72 kg, bl a
      Tror även det behövs lite mer tyngd/styrka på mittfältet, där någon gärna också är skaplig huvudspelare, typ Johannesson, Mellqvist

    • 14 augusti, 2014 @ 04:52 Patrasket

      Hade gärna sett Mellqvist tillbaka! Alltid gillat honom. Med reservation för att jag har dålig koll på hur han sköter sig nuförtiden.

  6. 13 augusti, 2014 @ 18:08 Kommittén för Statssäkerhet

    Lindström är värd en 4a… Eller tycker ni Östling och Ohlsson har varit lika bra?

    Svara

    • 13 augusti, 2014 @ 18:38 Jonathan Larsson

      Nyanser, min vän! De finns i alla betyg, dessa nyanser.

  7. 15 augusti, 2014 @ 08:35 Anonym

    Hur kan folk tro på frantz?! Visst han har gjort några mål i den här värdelösa seriens topplag, men det gjorde Emil karlsson oxå.. Han var inte mycket att hänga i granen i SE. Frantz kommer aldrig hålla måttet högre upp, däremot i div 1 är han helt ok…
    Tror vi kommer behöva värva en bättre anfallare i SE, om inte nico eller strinäs leverar, det är ju knappt så att mourad är klass på den nivån.

    Svara

    • 15 augusti, 2014 @ 12:55 Gabriel

      En frisk Mourad är ren och skär klass.

  8. 15 augusti, 2014 @ 14:54 Anonym

    Är du helt tappad? Han platsade inte senast i ett mittenlag i SE. Så du tycker Kent agent är bra? Han har inte gjort ett rätt. Förutom Seb O och på skrivna kontrakt. Var god stanna i anneberg köp hus med BF och bespara oss din SD förvirrade retorik.

    Svara

    • 15 augusti, 2014 @ 15:53 Gabriel

      In Kent Carlzon we trust.

  9. 16 augusti, 2014 @ 09:41 Anonym

    Hur är det med Holländer nuförtiden? En rapport över hans och de andra skadade spelarna situation hade varit intressant.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se