Låt oss leka Lantz

 

Startelva, ÖIS - IS Halmia

Startelvan Marcus Lantz valde att ställa på benen mot Halmia har väckt diskussion. Även om matchen vanns kan vi nog alla enas om att det inte var en så komfortabel seger som man hade önskat mot ett motstånd av Halmias kaliber. Redan innan matchen kritiserade sambadefensiv startelvan och många har efter matchen ställt sig frågande till varför Marcus Lantz valde den startelva han valde.

Er favoritblogg i världen valde därför att ta saken i egna händer. Felix och Jonathan har tagit hjälp av Jacob Ryder (känd från Twitter som @Jacko1887). De tre har lagt fram var sitt förslag till startleva i matchen mot Skövde på söndag. De är ganska lika men läs motiveringarna så framkommer skillnaderna.

Håll till godo!

Jonathan Larsson

Jonathans elva

De fem längst bak är det INGET snack om. Den enda som egentligen knackar på dörren (om än en ganska diskret knackning) är Tobias Bratt. Men när Adam och Hannes är friska och krya så skall dom spela. Robin, Jacob och Fredrik är dessutom de tre mest givna spelarna i laget. Jag ÄLSKAR att det finns så få frågetecken kring vem som skall spela i backlinjen och i målet. Precis så det skall vara.

När vi rör oss upp mot mittfältet blir det svårare. Men med Östling avstängd så bör Måns Ekvall få chansen att spela bredvid kapten Lillström. Paulson är i min bok given till vänster, sedan slåss André och Sebastian om högerytter-positionen. Om Sebastian är tillgänglig i nästkommande match ligger han snäppet före i mina ögon, för tillfället.

Anfallet. Positionen där det går att röra om och trixa och fixa som allra mest. Oskar, Henke och George är borta. Kvar finns Stellan, Hedman, Nico, Strinäs och Pangop. Så bra som Johan Hedman varit i anfallet i år, och de spetskvaliteterna han har i just den positionen (som en släpande anfallare), så är han en startman för mig. Han är framspelaren när George är skadad. Nico är helt med hjärtat. Nico, Pangop och Strinäs ligger hack i häl på varandra sannerligen. Ingen sticker ut mer än den andre hittills, vad jag sett. Men det är ju svårt när det är så jämnt mellan några stycken att välja bort en ur-ÖIS:are. Man VILL ju inget annat än att det skall gå bra för honom. Hedman och Nico. Det kan ju inte bli något annat än bra!

Jacob Ryder

Jacobs elva

Andersson

Efter tre säsonger i skuggan av Peter Abrahamsson står han där match efter match som vår stabila sista utpost. Oj, vad man unnar honom denna framgång. Om inget oförutsett sker bör man räkna med att han står resterande seriematcher och belönas med ett längre kontrakt av Kent Carlzon.

Ingvarsson – Rosén – Sahlin – Ericsson

Även här finns det egentligen inget att diskutera. Detta är vår absolut bästa backlinje. Våra ytterbackar har briljerat hela säsongen och vid ett eventuellt avancemang så kan vi i alla fall känna oss trygga med dessa positioner. I mitten har visserligen Bratt överraskat och skött sitt vikariat med bravur men Sahlin känns ändå helt klart som strået vassare och tar således platsen bredvid Rosén. Gällande Leinar får man plocka fram den gamla klyschan och säga att han är ”bra i omklädningsrummet”.

Sandberg – Ekvall – Lindström – Paulson

Med Lindström tillbaka efter avstängning och Östling på läktaren efter tre gula kort kan vi förvänta oss ett byte rakt av mellan dessa herrar. Frågan är bara vem som skall få den andra platsen centralt. Hedman som innermitt är jag ytterst tveksam till då det ser både långsamt och taffligt ut. Fel man på fel plats helt enkelt! Däremot såg Ekvall helt klart intressant ut mot Lindome i Svenska Cupen trots att det bara hade gått timmar sedan han blev klar för ÖIS. Han kändes lugn med bollen och bjöd på ett antal fina crossbollar. När vi nu övertalat Helsingborg om ett lån så känns det rimligt att ge honom en ärlig chans nu när tillfälle ges.
Yttermittfältet har lämnat en del att önska den senaste tiden. Nu senast mot Halmia hade André Nilsson en besvärlig match och frustrationen syntes lång väg. Att en ung spelare som André utan erfarenhet av spel på den här nivån har svårt att finna en stabil lägsta-nivå är egentligen inget konstigt och det kan nog vara läge att inleda på bänken på söndag. Då Sebastian Ohlssons medverkan är tveksam p.g.a. en knäskada är det istället i mina ögon ett ypperligt tillfälle att testa ett helt nytt alternativ. Varför inte prova med Nicolas Sandberg som ytter? Han har tidigare spelat på position och kan säkert tillföra fart och attityd, något som saknas till viss del på mitten i nuläget. Dessutom befinner vi oss i en situation där vi inom en snar framtid kan stå med ett kraftigt överskott på anfallare i truppen. Då kan det vara klokt att kunna använda någon eller några av dessa på mitten vid behov.

Pangop-Strinäs

Anfallet har verkligen varit årets gissel. Just nu befinner vi oss i en situation där ingen känns given där framme. Stellan Carlsson befinner sig fortfarande i en djup formsvacka och var totalt osynlig mot Halmia. Övriga alternativ känns tämligen jämna och det är inget enkelt val att plocka ut de två som bör inleda matchen tillsammans på topp mot Skövde. Strinäs har inte övertygad under sina två första framträdanden i den röda tröjan. Kan en förklaring vara den långa frånvaron från matchspel? Kanske det lossnar snart?

Frantz Pangop är ojämn och blandar ömsom vin ömsom vatten. Senast under sitt korta inhopp bjöd han visserligen på fart och energi med även onödig egoism i bra lägen. Hedman? Ja, han ligger fortfarande i delad förstaplats i den interna skytteligan (tillsammans med Pangop och Ingvarsson, alla fyra mål) och är givetvis ett alternativ. Dessutom gjorde Anton Henriksson två mål i U21-matchern mot Lärje/Angered. Inget lätt val men efter en stunds velade går chansen denna gång till firma Pangop/Strinäs. Se nu till att ta den!

Felix Jonsson
Felix elva

 

Fredrik Andersson

Är man seriens bästa målvakt ska man stå kvar. Det finns inte så mycket mer att säga om Fredrik Andersson just nu än att han är på tok för bra för Division 1. Det sägs att han var ytterst nära Gefle IF inför säsongen och att det var därför Johan Hagman värvades in. Jag förstår varför. Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Fredrik har större potential än Peter Abrahamsson.

Robin Ingvarsson – Adam Rosén – Hannes Sahlin – Jacob Ericsson

Såväl Robin Ingvarsson som Jacob Ericsson hade klarat sig ypperligt i vilket superettalag som helst. Mittbacksparet Rosén/Sahlin har sina svaga stunder och Tobias Bratt finns någonstans där i bakgrunden. Det kan tyckas hårt att peta Bratt utan att han egentligen gjort något misstag för att slänga in Hannes direkt i startelvan efter en lång tids frånvaro men jag har svårt att klandra Marcus Lantz. Hannes Sahlin är nog lagets bästa mittback och Adam Rosén är livsviktig för lagets förmåga att försvara sig på fasta situationer. Därför går det inte heller att diskutera backlinjen speciellt mycket. Vi kan bara konstatera att den är väldigt bra.

Sebastian Ohlsson – Måns Ekvall – Jakob Lindström – Daniel Paulson

Ja, här finns det utrymme för visst ommöblerande och annat spex. Jag är dock en principfast man när det kommer till mittfält. Experimenterande har aldrig varit min grej. Därför har jag valt ett så traditionellt mittfält jag bara kan. Så håll i er för nu ska supporterbloggarnas motsvarighet till Lennart Dahlberg ha en liten genomgång.

Yttermittfältare är en position som gärna undervärderas en aning. Här kan lite vem som helst hamna, ytterbackar som anfallare. Jag däremot väljer att sätta lagets bästa yttermittfältare och sätter dessa på varsin kant. Sebastian Ohlsson och Daniel Paulson är de två klart bästa yttermittfältarna i truppen. Vill de få utlopp för sin fantasi får de gärna byta kant med varandra lite då och då. De båda får nämligen ut mest av sitt spel när de kan skära in i planen med sin bästa fot i högsta hugg.

På innermittfältet är det förhoppningsvis slut med experimenterandet. Även om jag bara har sett Måns Ekvall i träning och aldrig i matchsituation så väljer jag att starta med honom. Han är en gedigen defensivt lagd innermittfältare. Tillsammans med lagkapten Jakob Lindström på innermittfältet blir en match mot seriejumbon ett bra tillfälle att starta göra seriedebut för skåningen.

Johan Hedman – Frantz Pangop

VA?! Var är nyförvärven?!

Ja, jag står fast vid min ståndpunkt sedan tidigare: Vår anfallsbestättning är för ensidig. Mathias Strinäs, Nicolas Sandberg och Frantz Pangop är alla tre djupledslöpare. Som den bakåtsträvare jag är har jag därmed svårt att se en anfallsuppställning bestående av två av nyss nämnda tre namn. Dessutom tycker jag att Johan Hedman är den spelare i truppen som presterat bäst som anfallare hittills i år, på andra plats på den listan hittar vi Frantz Pangop och då är det inte heller så svårt att räkna ut hur anfallet bör formeras.

Johan Hedman är en alldeles utmärkt släpande anfallare. I den rollen får han dessutom utlopp för sitt fantasifulla passningsspel utan att riskera lika mycket som han gör om han försöker sig på samma passningar som innermittfältare. Dessutom har han ett underskattat målsinne och har stått för fyra mål i år samt ett antal assist. Han kan dessutom bidra med ett huvudspel.

Frantz Pangop har visat sig vara en både snabb och intelligent löpare. Dessutom har han visat sig kylig i avslutslägena. Så även om det är ett tråkigt val så väljer jag att låta Strinäs och Sandberg börja på bänken den här gången.


'Låt oss leka Lantz' have 14 comments

  1. 16 augusti, 2014 @ 03:43 Patrasket

    Jag gillar Felix uppställning bäst! Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Vi har alldeles för onödigt många anfallare.

    Svara

    • 16 augusti, 2014 @ 11:58 OppITopp

      Är fem anfallare onödigt många? Vi har tagit in två då vi fått två skadade varav den ene är vår bäste. Dessutom är Nico o Strinäs endast korttidsinhyrda. Nej jag kan inte dela din åsikt. Dessutom kan ju tre av dem spela på mf

    • 17 augusti, 2014 @ 01:21 Patrasket

      Nico, Strinäs, Hedman, Pangop, Stellan och snart en frisk Mourad är för många för ett div 1 lag ja. Speciellt när alla utom en förmodligen skulle gå in i startelvan hos alla andra lag i serien. Och definitivt när vi saknar en naturlig vänsterytter.

    • 17 augusti, 2014 @ 12:29 Patrasket

      …Och då glömde jag ändå Henriksson. Haha. Ge oss en naturlig vänsterfot på vänstermittfältet istället!

    • 16 augusti, 2014 @ 13:55 Gabriel

      I slutet av säsongen när alla är friska kommer ju såklart inte alla kunna vara kvar. Nu har vi tyvärr för mycket skador…

    • 19 augusti, 2014 @ 15:29 OppITopp

      Wallén tycks dock dröja

  2. 16 augusti, 2014 @ 09:20 Gabriel

    Suverän artikel. Jag tycker alla har intressanta elvor som borde innebära en bra chans till seger mot Skövde.

    Svara

  3. 16 augusti, 2014 @ 13:29 Oskar Ängermark

    3-4-3:

    Andersson

    Bratt-Rosén-Sahlin

    Nilsson-Lindström-Ekvall-Ericsson

    Sandberg-Hedman-Pangop

    Svara

    • 17 augusti, 2014 @ 08:50 Daniel_M

      Spännande! Men var är Ingvarsson? Känns svårt att bänka en av lagets genomgående bästa spelare!?

    • 17 augusti, 2014 @ 15:14 Oskar Ängermark

      Just det! Glömsk.

  4. 16 augusti, 2014 @ 15:29 Bellman

    Kul artikel. Tycker att Felix gör en bra analys – bara för att man är nyligen värvad så betyder det inte det per automatik att man ska starta.

    Svara

  5. 17 augusti, 2014 @ 08:49 Anonym

    Om vi ska leka Lantz får vi nog tyvärr räkna med Stellan från start, dvs en man kort eftersom han faktiskt inte bidrar med någonting.

    Svara

  6. 17 augusti, 2014 @ 20:16 Philip

    Ser inga nyförvärv som sticker ut. Så fegt att inga juniorer får chansen

    Svara

    • 18 augusti, 2014 @ 20:35 Anonym

      Here we go again.. Öis består ju bara av juniorer.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se