Målfirande 3-0

Dags för derby

Snö, regn, blåst, konstgräs, Mölndal.

Det är mycket en ska stå ut med för att följa sällskapets sista förberedelser inför det som faktiskt är en av året mest intressanta matcher redan i februari. Visst är serien viktigare för klubben som helhet. En seger i en viktig seriematch genererar poäng som i slutändan kan ta laget upp i Superettan vilket rent krasst slår en derbyvinst.

Om man däremot enbart ser till emotionella värden så är lördagens derby en av årets mest kittlande matcher. Om det säger mest om Gais eller Division 1 bör nog förbli osagt.

Som vi tidigare nämnt har klubben valt att förlägga A-lagets träningar till andra planer än ÖIS-gårdens konstgräs numera. Efter inrådan från spelarna har Gamlestadsvallen nu dock bytts mot Åbyvallen.

– Vi tränar på Åbyvallen idag. Vi tyckte inte att Gamlestadsvallen var tillräckligt bra så nu ska vi testa Åbyvallen istället, berättade Johan Hedman imorse.

Vad det kostar att hyra en konstgräsplan i Mölndals kommun vet vi inte exakt men för en klubb med ÖIS ekonomi är det en onödig utgift att ha under en längre period och behovet av en upprustning av konstgräsplanen på ÖIS-gården blir allt mer akut.

Om man ska tro våra kontakter på gården så jobbas det dock på en lösning i den frågan. Externa finansiärer sägs vara villiga att bekosta ett större ansiktslyft för konstgräsplanen innefattande byggande av en mindre läktare så att planen kan användas vid träningsmatcher. Fortsättning följer.

Återvändare från skador

Truppen ÖIS förfogar över 2015 är förhållandevis tunn och det blir tydligt i dagar som dessa. Fredagens träning satte 17 spelare i rörelse. Ingen katastrof men likväl aningen oroande.

Robin Ingvarssons rehab går framåt. Han själv berättade i veckan att skadan handlat om en inframmation i bäckenet och inte en ljumskskada som vi tidigare skrivit. Värken har dock gått ned mot ljumsken och låret. Nu har han dock fått en spruta som gör att värken är på väg bort. Under dagens träning ägnade han sig åt intensiv rehab med Roger Nordstrand vid sidan av planen.

Niklas Klingberg har varit sjuk en längre tid och har därmed hållits borta från fotbollsplanen. Nu tycks sjukdomen dock vara på väg att ge med sig för antibiotikan meddelar mittfältaren på twitter. Han deltog dock inte i fredagens aktiviteter på Åbyvallen. Troligtvis är han tillbaka i träning nästa vecka.

En som däremot deltog var Hampus Bohman som inte spelade mot Halden. Under sin tid i Oddevold användes Bohman i perioder som innermittfältare. Han hade varit ett alternativ på centralt mittfält i morgondagens match. Att han skulle få chansen där i derbyt är dock inte speciellt troligt då det råder brist på vänsterbackar i truppen. Johan Hedman får allra troligast fortsätta kampera ihop med Jakob Lindström.

Vem som bildar mittbackspar tillsammans med Fredrik Björk är dock aningen osäkert. Hannes Sahlin har varit sjuk i veckan och är osäker men deltog utan hinder på Åbyvallen. Vem som skulle ta mittbacksplatsen om Sahlin blir borta vet vi faktiskt inte. Adam Rosén är fortfarande inte tillgänglig för spel och Daniel Marsfeld från U-laget som tidigare funnits med i trupperna till A-lagets matcher saknades på träningen. Det gjorde även Andreas Berntsson och Fredrik Martinsson. Den ende från U-laget som syntes till var ytterbacken Oliver Carlsson.

Vad detta innebär vet vi inte men i en intervju på ois.se inför derbyt pratar Marcus Lantz om att juniorerna kommer att fasas in försiktigt och kanske innebär det träningsledigt då och då.

Hårdare motstånd

Förra veckan skrev jag upp norska Halden en aning för mycket. Detta pratar även Marcus Lantz om i intervjun på officiella hemsidan. Även om han inte säger det rakt ut i intervjun så går det att läsa mellan raderna att matchen mot Gais blir något av ett startskott för den allvarligare delen av försäsongen. Lantz berättar att de spelare som startar kommer få minst 60 minuter om inget oförutsett händer och troligtvis innebär detta att bästa möjliga startelva ställs på benen.

Helt rätt då ett derby är ett derby och det är verkligen ingen träningsmatch som vilken annan som helst. Det finns en heder som inte får rubbas, men framförallt är det et ypperligt tillfälle att testa truppen på riktigt.

Är Fredrik Björk så stabil som det verkat? Håller Daniel Paulson och Sebastian Ohlsson jämna steg med Superettaspelare? Är Jakob Lindström fortfarande lika hänsynslös?

Alla frågor behöver inte få sitt svar redan på lördag men en del aningar om vad som komma skall lär vi få. Framförallt lär den som står för en bra instats i derbyt vinna sig tid under resten av försäsongen. Ett avgörande mål mot Gais kan på allvar sätta avtryck för resten av en spelares tid i sällskapet. Vi minns alla hur Hannes Sahlin presenterade sig 2012.

Låt säga att en i nuläget förhållandevis anonym spelare som Hampus Bohman skulle avgöra morgondagens derby med en strut från distans följt av ett passande firande. Det skulle på allvar sätta honom i famnen på även de mest kritiska supportrarna för åtminstone resten av säsongen.

Så kära ÖIS:are gå ut och bli hjältar. Det är läge nu!

16.00 är tiden. Valhalla IP är platsen. Det vill du inte missa!


'Dags för derby' have 7 comments

  1. 20 februari, 2015 @ 22:28 Harry

    Juniorer som fasas in försiktigt har vi sett tidigare, vi såg det 2014 och det blev inte så mycket av det.
    Under 2014 fanns några spelare med under träningsmatcher och i Svenska Cupen men sedan blev det ett totalt stopp.
    Vad är det som säger att det skall bli bättre under 2015 då det inte finns så mycket att ta upp med tanke på vad som hände på juniorsidan 2014.

    Svara

    • 21 februari, 2015 @ 10:32 Jonathan Larsson

      Det är en väldigt bra fråga…tyvärr.

    • 21 februari, 2015 @ 11:19 Anonym

      Föra året fick dom inte träna med a-laget alls som dom gör nu.
      Så mycket är annorlunda nu än 2014.

    • 21 februari, 2015 @ 14:41 Harry

      Det är riktigt att de får träna men den info. jag fick var att några juniorer var på väg från Öis i januari 2015 och de blev det lite panik i lägret.
      Hade 2-3 bytt klubb då hade det inte funnits så mycket kvar med tanke på att man skickade iväg flera 96-97-98 (95) spelare i november 2014.
      När Häcken,IFK,Gais,Utsikten med flera ser om sitt hus när det gäller sina yngre spelare så måste Öis göra något, så dåligt som Öis skött detta de sista åren är beklämmande.

  2. 21 februari, 2015 @ 11:52 Skeptisk

    Risk för rödblå hybris och ett rejält ras denna lördag på Valhalla, en förlust skulle förstöra hela våren :-(

    Svara

  3. 21 februari, 2015 @ 19:45 Axel

    Så jävla underbart att verkligen KROSSA Gais i denna match. 93 minuter av fullständig underhållning från ÖIS sida, när såg man det senast? Väldigt fina kombinationer och ett lugnt och fint passningsspel. Tyckte alla var riktigt bra i denna match och det är svårt att välja ut de man tycker var bäst men mina topp 3 blir: 1. Paulsson – hade fullständig lekstuga på sin kant, gör mål och fixar straff. 2. Lindström – en jävla inställning och man ser hur mycket han brinner för dessa matcher, vinner mycket boll och fördelar den bra. 3. Björk – Iskall i försvaret och en riktig klippa, förlorade han en enda nickduell?

    Visserligen skall man inte säga allt för mycket efter en match men man kan ju inte låta bli att drömma. Vi krossar ett lag i Superettan och spelar dessutom en väldigt underhållande fotboll.

    Svara

    • 21 februari, 2015 @ 20:33 Kay Weström

      Så jädrans Gött!! Nu kör vi mot superettan!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se