IMG_5412

Därför bör vi vara oroliga

Enligt GP:s Mattias Balkander väljer fotbollsstyrelsens ordförande Mattias Asserståhl att inte ställa upp för omval. Med anledning av detta tänkte jag förklara varför jag, trots detta besked är väldigt orolig.

Jag har tidigare uttryckt viss oro för kostnaden av klubbens värvningar denna vinter. När vi börjar närma oss årsmötet kan det därför vara bra att ta en titt på hur läget ser ut i vår förening. Det är nämligen inte en helt enkel situation klubben just nu befinner sig i.

Missnöje och brutna löften

Att det finns ett stort missnöje med nuvarande fotbollsstyrelse råder det inget tvivel om. Större delen av den mest aktiva delen av vår läktare har förstått. Ingen av de medlemmar som deltagit på något av medlemsmötena som, under smått parodiska former utspelat sig på ÖIS-gården, har missat det.

Joel Mumbongo skulle blivit såld till Everton, Jörgen Mörnbäck skulle skämtat in storkovan och spinningeventet i Nordstan skulle fylla kassorna.

Ungefär.

Prekärt läge

Som det ser ut nu är läget för fotbollssektionen oerhört prekärt. Trots att fotbollsstyrelsen så sent som på det extra årsmötet i november påstod att man hade en plan för hur ett nollresultat skulle nås. Detta har man uppenbarligen misslyckats kapitalt med och i nuläget ser underskottet för fotbollssektionen ut att ligga på omkring en miljon kronor enligt representanter från huvudstyrelsen. Dessutom har externa finansiärer tvingats hjälpa till för att få likviditeten att gå ihop under vintern.

Den ansträngda ekonomin gör att fotbollen inte kommer att kunna flytta över verksamheten till den nya förening man skulle gjort enligt tidigare årsmötesbeslut. Ombildandet som skulle skett den 31:e mars kommer nu troligtvis inte att kunna genomföras helt och hållet förrän tidigast till hösten.

Detta delvis för att fotbollsstyrelsen inte startat den nya föreningen i tid till skillnad från övriga sektioner. Trots att ombildandet är schemalagt till 31/3 så är Örgryte IS Fotbollsförening fortfarande inte registrerad enligt allabolag.se. Därför kommer fotbollens verksamhet bedrivas i huvudföreningens namn och organisationsnummer kommande säsong.

Det största problemet är inte att föreningen ännu inte startats. Det största problemet är att det krävs ett eget kapital på cirka två miljoner för en ny förening ska kunna drivas på ett säkert sätt. Hade en fotbollsförening startats och drivit fotbollsverksamheten nu hade den gått i konkurs efter bara några veckor.

Då fotbollssektionen är anmäld till seriespel i huvudföreningens organisationsnummer kommer fotbollsverksamheten drivas i huvudföreningen under året. Det är ännu inte bestämt när det konstituerande årsmötet för den nya föreningen kommer att hållas. Troligtvis kommer det hållas i november. Tills dess styrs såväl fotbollen som huvudföreningen av en och samma styrelse om årsmötet beslutar enligt det förslag som huvudföreningen kommer lägga fram.

Förflyttningen av fotbollens verksamhet till en egen förening kommer därefter under året ske successivt.

Den fråga som är överordnad alla andra är nämligen fotbollens ekonomiska situation. Då fotbollens under året kommer vara den enda verksamhet som bedrivs i huvudföreningen kommer nämligen denna ha möjlighet att fälla hela föreningen om ekonomin inte blir bättre.

Att städa upp i ekonomin innebär alltså att samla ihop cirka tre miljoner innan november. Det kommer bli oerhört svårt.

Dyra år

Det vi kan konstatera är att sittande fotbollsstyrelse återigen misslyckats med sina uppgifter. Trots att de i två år vetat att föreningen kommer att ombildas 2015 har de inte lyckats få rätsida på ekonomin. Istället har utgifterna ökat. ÖIS har i skrivande stund personalkostnader på cirka 10 miljoner. I årets trupp är visserligen underhållande att se på planen men sannerligen inte billigare än tidigare trupper.

Dessutom har den budget sittande fotbollsstyrelsen lagt fram till huvudstyrelsen för 2015 skickats tillbaka då huvudstyrelsen inte godkände den.

Pierre Edström har anställts under vintern. Rekryteringen av en klubbdirektör är helt rätt, problemet är att det är sent påkommet. När Lennart Lindorsson sade upp sig 2013 valde klubben att inte anställa någon ny klubbchef som kunde leda det dagliga arbetet på ÖIS-gården. Det sades då att Mattias Asserståhl skulle spendera mer tid på ÖIS-gården för att sköta de uppgifter Lindorsson haft. Så blev det inte.

Spelaromsättningen har under de senaste åren varit stor och det är sällan något billigt sätt att styra en klubb på. Dessutom finns det spelare i A-laget vars löner ligger kring 25 000 kronor. Det är ganska långt över de flesta klubbar i Division 1. Detta går att skylla på Kent Carlzon men frågan är vilken plan Kent fått att jobba efter. Ett ansvar som ligger på fotbollsstyrelsens sportråd.

Hans Gren rekryterades av Kent för att styra upp de två äldsta lagen. Samtidigt anställdes allsvenskt meriterade tränaren Örjan Glans för U19. Denne fick senare avsluta sitt uppdrag efter en minst sagt misslyckad säsong. Båda med tidigare meriter som skvallrar om löneanspråk som är högre än andra ungdomsledare.

Under nuvarande fotbollsstyrelses tid vid makten har personalomsättningen varit stor, dock utan tydlig långsiktig tanke. Som grädde på moset valde man under sin tid vid makten att skriva ett kontrakt över tre säsonger med den oprövade Marcus Lantz när laget var på väg ur superettan. I vintras ville många i styrande positioner i klubben byta tränare, detta ansågs dock för dyrt och pengarna lades istället på nyförvärv.

Det har varit dyrt utan någon större framgång.

Varför?

Det är fullt befogat att ställa sig frågan om varför den nuvarande fotbollsstyrelsen sitter kvar på sina poster. De visar inget som helst intresse av att få föreningens ekonomi att gå ihop trots att man i två år vetat vad som komma skall. När årsmötet för snart ett år sedan enbart ville ha kvar delar av styrelsen berättade man att det var alla eller ingen. Man satte sig själv framför en av landets största föreningar.

Ingen förutom Matz Thorsson var på plats i Södertälje för den avgörande kvalmatchen i höstas. För några veckor sedan fick vi reda på att Mattias Asserståhl planerat ett styrelsemöte samma dag som årets första träningsmatch. Tills andra ledamöter påpekade att A-laget faktiskt spelade match. På det extra årsmötet i höstas kallades vår fotografkollega Martin Brittberg för ”jävla idiot” av ledamöter, samtidigt som jag själv ”hyssjades” av Ulf Stenholm från fotbollsstyrelsen.

Många minns också årsmötet i våras då en annan ledamot plockade bort valberedningens förklaring innan mötet öppnades samtidigt som A-laget togs till mötet för att rösta kvar sittande styrelse. Detta för att en person kring laget hotat med att säga upp sig om sittande styrelse inte skulle få fortsatt förtroende.

Det är uppenbarligen inte för klubbens bästa styrelsen sitter kvar. Det är troligtvis enbart för egen vinnings skull. Prestigen i att sitta på ett styrelseuppdrag är uppenbarligen så stor att man kan tänka sig att låta tusentals medlemmar se sin klubb rasa mot konkurs. För det är precis det som kommer hända om inget ändras.

Det kommer bli oerhört tufft för de som väljs på årsmötet den 9:e mars att städa upp efter den vanskötsel som pågått de senaste åren.


'Därför bör vi vara oroliga' have 20 comments

 1. 26 februari, 2015 @ 15:32 Tryggvi

  Bara en liten detalj, men att ÖIS inte valde att anställa någon ny klubbchef efter Mats Janson stämmer inte då Lennart Lindorsson fick det jobbet inför säsongen 2013. Han försvann dock efter att man åkte ur Superettan och har mycket riktigt inte ersatts av någon ny klubbdirektör innan Pierre Edström anställdes.

  Svara

 2. 26 februari, 2015 @ 16:00 Daniel K

  Har du någon inblick i hur det går på sponsor sidan?
  Några konkreta förslag på inkomstbringande aktiviteter/projekt, kortsiktiga som långsiktiga, under året?

  Förhoppningsvis höjs årets publiksnitt p.g.a. GU och att vi möter lag som Öster och Landskrona.

  Svara

 3. 26 februari, 2015 @ 16:17 Daffy

  Tack för infon Sambadefensiv. Kanske dags att blåsa liv i ÖIS-hjälpen igen? Det borde väl kunna inbringa 100.000 eller så tycker man.

  Svara

  • 26 februari, 2015 @ 16:34 Felix Jonsson

   Vet att det tittas på en lösning för att blåsa liv i det projektet. Vet dock inte exakt när och hur.

 4. 26 februari, 2015 @ 16:37 C

  Det är så mycket som är fel i denna klubb…

  Hade dock gärna sett att Asserståhl (eller annan styrelserepresentant) fått uttala sig för att få höra båda sidor.

  Svara

 5. 26 februari, 2015 @ 17:11 Anders Dahlby

  Följer man inte klubbens intentioner, paragrafer och regler måste man ju kunna bli avsatt omgående.
  Det måste ju gälla samtliga som smyger omkring i denna soppa och drar nytta av ÖIS som namn, eller vad nu fan
  de håller på med. Jag förordar att alla medlemar går på mötet, gärna träffas innan där vi lite längre ifrån kan bli bättre informerade
  om både det ena och andra som inte bör försiggå inom vårt kära Öis.
  Varför har Öis drabbats av dessa ointresserade styrande kan man ju undra ?

  Jag ställer upp omgående och reser från Småland om fler vill träffas innan och gå igenom hur vi avsätter skiten i styrelsen.
  Fortsättning följer……………….

  Svara

 6. 26 februari, 2015 @ 19:07 Hocus Focus

  Känns ju som att du Felix måste få till en intervju med i alla fall Kent.
  It’s urgent !

  Svara

 7. 26 februari, 2015 @ 19:19 Kalle B

  Öishjälp och nya sponsorer är ju bra. Det första som behöver göras är dock att ta hand om de sponsorer som redan finns. Skräckhistorierna är många om folk som får ringa upp lustgården och påminna om att man vill fortsätta sponsra. Vem sköter detta och hur?

  Svara

  • 26 februari, 2015 @ 19:20 Kalle B

   Öisgården.

  • 26 februari, 2015 @ 19:39 Felix Jonsson

   Den som har ansvaret för sponsorerna är Henrik Svartborn. Hur han jobbar exakt vet jag inte men jag har också hört dessa historier.

 8. 27 februari, 2015 @ 09:04 Harry

  Hur tänker Öis, hur mycket pengar har Matz Thorsson.
  Vad händer om han tröttnar på Öis. Om han var den ende som var på plats i Södertälje så säger det allt. Jag har sagt det tidigare, det är något sjukt över Öis.

  Svara

 9. 27 februari, 2015 @ 09:07 Putte

  Jobbar inte Anklev också med sponsorerna, jag träffar en del sponsorer som påstår att han har varit i kontakt med dom, eller gäller det bara en ev. Enkronasmatch?

  Svara

  • 27 februari, 2015 @ 15:10 John

   Anklev och Fredrik Björk jagar runt efter sponsorer numera.

 10. 27 februari, 2015 @ 10:43 M

  Anklev tillhörde inte öis då ju.. Finns mycket som är katastrof.

  Svara

 11. 1 mars, 2015 @ 22:17 Pehr

  Att kalla Brittberg en jävla idiot är snarare en komplimang i hans fall.
  IÖ har inget med Öis usla ekonomi att göra?
  Felix själv har lovat ca 8000 kr lågt räknat, som garanterat inte betalats.
  Vet 4 pers som slutat gå på Öis tack vare Felix och IÖ.
  Dags att skörda det ni sått.

  Svara

  • 1 mars, 2015 @ 22:53 Felix Jonsson

   Fan, bara fyra som har tröttnat på mig. Det ser jag som en komplimang. Sambadefensiv och IÖ är två av de saker som gör vår klubb relevant trots låg serietillhörighet och jag lovar att vi genererar ett intresse som lockar bra många fler än de fyra som av någon anledning inte kan gå längre. Ge upp Pehr. Jag hade kunnat skriva en bibel med alla saker jag inte håller med dig om men jag orkar inte. Du sprider enbart dålig stämning.

  • 2 mars, 2015 @ 01:15 Pehr

   Bara 4 st som jag känner till.
   Det finns säkert många fler du kan räkna in på ditt konto.
   Om det blir en insamling motsvarande hjärtesponsorn, kan då Öis räkna med en hundring från dig?
   Förra gången det begav sig har jag för mig jag satte in minst 4000.
   Kan fel, men det har blivit en del genom åren.
   Glöm 8000, du är skyldig Öis snarare det dubbla.
   Då har jag inte räknat in de 4 jag vet att bidragit till att skrämma bort.
   Konstigt att Öis har dålig ekonomi…

 12. 1 mars, 2015 @ 23:08 Joel

  Pehr: Jag kan lova att sambadefensiv/iö gör så sjukt mycket för öis i det långa loppet. Kolla bara på mig, en helt vanlig dödlig öisare som faktiskt håller mig kvar tack vare eldsjälar som Felix och Co. som lägger ner sjukt mycket tid på att t.ex. skriva inför-rapporter, matchrapporter osv. TACK, ni är guld värda!

  /Joel

  Svara

  • 2 mars, 2015 @ 01:07 Pehr

   Nu var själva poängen att Öis har väldigt dålig ekonomi och att IÖ bidragit till detta.
   Att IÖ och dess hangarounds klagar på detta känns bara komiskt.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se