rainbow-laces-joey-barton

ÖIS byter skosnören för en god sak

Den 15 april är det hemmapremiär för Örgryte IS mot Husqvarna FF på Gamla Ullevi. I år är det inte bara färgerna röd och blå som syns på spelarna. Hemmalaget har bestämt sig för att spela med regnbågsrandiga skosnören för att visa sin support för HBTQ-personers rättigheter. Detta är ett av många steg i Örgryte IS värdegrundsarbete.

För andra året i rad är klubben anmäld till Regnbågsparaden som i år äger rum söndagen den 14 juni under West Pride. Örgryte IS har tidigare visat med sitt engagemang mot rasism och för Dawit Isaaks frigivning att hudfärg eller namn inte ska spela någon roll vare sig i laget eller på läktarna. När Kiruna IF fick Sportspegelns pris på Idrottsgalan för sina regnbågsfärgade tröjor sa de att den största motståndaren mot deras arbete för en mer öppen idrott är tystnaden och Örgryte IS vägrar vara en del av den tystnaden.

Vi tar ställning.

Därför byter vi i premiären till regnbågsfärgade skosnören. Det är en liten gest men bara ett steg av många i en lång kamp för en mer tolerant sport och ett mer tolerant samhälle.

I vårt omklädningsrum och på vår läktare ska alla kunna känna sig välkomna. Vi tolererar varken rasism eller homofobi och vill visa detta genom denna aktion.

Att det är skönt att vara ÖIS:are vet vi alla och det hade väl varit oerhört dumt att inte släppa in alla i vår gemenskap?

ÖIS Fotboll, ÖIS-spelartrupp och supportrar

 

Så lyder det pressmeddelande som under söndagen gick ut från klubben. Då jag själv skrivit delar av pressmeddelandet har jag inte speciellt mycket mer att tillägga än att vi just nu upplever något unikt. Fotbollsdelen av föreningen Örgryte IS är i förändring mot det bättre och det är en utveckling som drivs av dess medlemmar och supportar.

Arbetet för att ÖIS ska bli en klubb som står för något annat än sportsliga resultat tar hela tiden nya kliv. ÖIS blir för varje dag som går en mer relevant förening. En förening som på allvar tar ställning för sina medlemmar. Det är något väldigt vackert som håller på att hända.

Idén kommer från England

 

Idén om att spela med regnbågsfärgade skosnören är en fortsättning på det initiativ som förra året startade med att spelartruppen gick med i regnbågsparaden. Då var det ett initiativ som kom från spelartruppen med David Leinar och Johan Hedman i spetsen. Nu fortsätter kampen och denna gång är supportrarna med på tåget. Jag själv spenderade min fredagskväll på en innegård i Tynnered där jag målade flaggor som kommer hängas upp på räcket framför klacken på Östra Stå.

Idén med skosnörena kommer från början från England där Joey Barton var en av de första att gå med i kampanjen från organisationen Stonewall med så kallade ”Rainbow laces”. Kampanjen fortsatte sedan med att flera lag i Premier League använde skosnörena och nu fortsätter ÖIS sin tradition att vara först och byter som första lag i Sverige unisont skosnören till premiären på onsdag.

Idén kom till oss när det spanska laget Rayo Vallecano i vintras spelade en match där hela laget bytte skosnören av samma anledning. Då ÖIS har en tradition av att vara först med saker och ting kändes valet självklart. Idén med skosnörena kom från ett antal supportrar men snappades snabbt upp av Johan Hedman och Fredrik Björk som tagit saken vidare med spelartruppen. De har även sett till att föreningen nu för andra året i rad är anmälda till Regnbågsparaden.

Skosnörena är med andra ord inte bara ett ställningstagande för allas lika rättigheter. Det är också ett bevis på supportrarnas förmåga att påverka sin klubb. Något vi som ÖIS:are ska vara oerhört stolta över.

Vi är ÖIS.


'ÖIS byter skosnören för en god sak' have 16 comments

  1. 12 april, 2015 @ 23:22 Loke

    Blir stolt så jag ryser. Sveriges mest anrika OCH moderna klubb. Helt fantastiskt!

    Svara

  2. 13 april, 2015 @ 08:08 Sofia

    Världens bästa sällskap!

    Svara

  3. 15 april, 2015 @ 16:19 Pavel Klein

    Det dummaste jag hört! Vem kom med idén?

    Svara

    • 16 april, 2015 @ 16:14 Felix Jonsson

      Ja, inte är det något anonymt troll iallafall. Det kommer sällan goda idéer därifrån nämligen. Bittra själar.

    • 16 april, 2015 @ 16:56 PK

      Förstår inte riktigt det där med anonymt. Jag? Är lika anonym som du. Är inte alls bitter. Tycker bara att det är löjligt. Spela fotboll,det räcker.
      PS: krävs mer mod ”att inte knyta regnbågsfärgade skosnöre än att inte göra det”

    • 16 april, 2015 @ 17:09 Felix Jonsson

      Jag ser ÖIS som mer än en fotbollsklubb i mängden. Jag vill att vi ska stå för något annat. Tycker du att det på något sätt skadar klubben att vi tar ställning för allas rätt att spela fotboll oavsett bakgrund eller sexuell läggning?

  4. 16 april, 2015 @ 17:28 PK

    Vem tar vi nästa gång? Hinner vi spela fotboll däremellan?

    Svara

    • 16 april, 2015 @ 18:06 Felix Jonsson

      Ja det är ju ett problem. Spelarna har ju, om du inte visste det faktiskt virkat skosnörena själva. Det tog en jävla tid ska du veta. Färgade garnet gjorde dom också. Allt ifrån naturen såklart. Fredrik Björk fick stå över träningen i måndags då han hade några larver kvar att mosa för att med deras blod få till rätt röd färg. Atashkadehs magsjuka var egentligen ryggskott eftersom han gått dubbelvikt hela helgen och letat vitsippor som vi använt för att få till ljusare nyanser. Det är ett idogt jobb….

  5. 16 april, 2015 @ 18:37 PK

    Humor har du…….
    Den dagen de alla gör det friviligt och gärna är inte här än. Träffa sponsorer är pest lika mycket som att gå i ”Regnbågsparaden”. Så gör inte det till nåt det inte är. Om enskild spelare gör så är OK,men jag vet att alla tycker inte om det. Hur friviligt är det då. För övrigt tycker inte alla sponsorer om det heller.

    Svara

    • 16 april, 2015 @ 21:20 Kalle H

      Tråkigt med bakåtsträvare. Skoj att ÖIS går framåt. Hoppas att homofobernas tid är förbi snart.

  6. 16 april, 2015 @ 21:49 PK

    Sverige är det sista landen där man behöver tycka synd om homosexuella. Vad sägs om vegetarianer nästa gång? Ingen kött på matchdagen?

    Svara

    • 17 april, 2015 @ 11:50 Truls

      Låter ju kanon!

    • 17 april, 2015 @ 16:16 Felix Jonsson

      En köttfri match i månaden är faktiskt inte en helt dum idé. Ska se om jag kan föra saken vidare.

  7. 17 april, 2015 @ 16:58 PK

    He he, har hört att det var bråttom att byta tillbaka skosnöre. Återstår Regnbågsparaden och så kanske få vi vara i fred och kan göra det vi vill.
    Spela fotboll.

    Svara

  8. 17 april, 2015 @ 17:13 Kaninjäveln ska dö

    Oj,oj. Så många kommentarer har jag inte sett sedan Voldemortgate. Kan SD komma igång igen tro?

    Svara

    • 18 april, 2015 @ 09:50 Felix Jonsson

      Vi har tagit bort kravet på att skriva in mailadress då vi inte såg någon positiv effekt alls av det. Förhoppningsvis gör det att fler kommer tillbaka och kommenterar. Vi kommer dock fortsätta vara aktiva i vårt kommentarsfält och se till att det hålls en acceptabel ton.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se