IMG_6080

Truppinventering 2015

Premiären kommer allt närmre och det är dags att fatta ett beslut. Har vi en duglig trupp? Jesper Lunnevi, Felix Jonsson och Jonathan Larsson sätter sig ned för att ge sin dom. Spelare för spelare. Så bra är årets trupp.

Betygen som sätts i texten är mellan ett och tio. Lite förnyelse är ibland bra. Betygen är satta efter denna halvt vaga skala:

0 = Direkt skadlig (Exempel: Vi tre)
1 = Mycket låg division 1-klass (Exempel: Spelare snäppet över oss tre)
2 = Halvdålig division 1-spelare (Exempel: Robin Kacaniklic)
3 = Okej division 1-klass (Exempel: Pontus Otterstedt)
4 = Godkänd division 1-klass (Exempel: Joakim Hall/Frantz Pangop)
5 = Bra division 1-klass (Exempel: Johan Pettersson/Tobias Bratt)
6 = Hög division 1-klass/Låg Superettan-nivå (Exempel: Johan Lundgren)
7 = Mycket hög division 1-nivå/God Superettan-nivå (Exempel: Robin Jonsson)
8 = Hög Superettan-klass/God Allsvensk klass (Exempel: Danny Ervik/Peter Abrahamsson)
9 = För bra för Superettan/Hög Allsvensk klass (Exempel: Paulinho)
10 = Allsvensk toppklass (Exempel: Marcus Allbäck. 10 är alltid Marcus Allbäck)

Som vanligt så uppmanar vi er dock att läsa texten mer noggrant än betygen för att få en mer rättvis bild av vad vi vill förmedla. Betygen är satta på vad vi vet i nuläget. Försäsongen väger tungt men betyder inte allt när vi sätter betygen.

Målvakter

 

Fredrik Andersson 7 (Alla 7) 

Fredrik är en av seriens absolut bästa målvakter. I sina stunder troligtvis den bästa. Då och då glöms det bort att förra året var hans första som förstemålvakt på en högre nivå. Det var inte ett felfritt år men när vi summerade säsongen hade Fredrik ändå räddat ett stort antal poäng på egen hand även om han under säsongen stod för ett fåtal aktioner som kunde varit bättre.

Fredrik är en klassmålvakt på Divsion 1-nivå. Så är det bara.

Kristoffer Björk (Avstår från bedömning p.g.a. bristande underlag)

Björk känns som ett alldeles ypperligt val som andremålvakt bakom ständigt växande Fredrik Andersson. De som sett Björk in action i Elfsborg säger att han visat upp lovande kvalitéer. Fredrik Andersson pratar om honom som en spelare som det ”syns har fostrats i en storklubb”. Duglig back-up i rätt ålder. Dock räcker inte en match med U21-laget för att vi ska kunna ge en dom.

IMG_5481

Försvarare

 

Robin Ingvarsson 6,66 (Felix och Jonathan 7, Jesper 6)

Enligt många (Felix och Jonathan inkluderade) förra årets bästa spelare. Har fått försäsongen förstörd av en inflammation i ljumsken/bäckenet men gjorde comeback mot J-Södra och spelade även mot Skövde. Kommer under året gå en tuff match om högerbacksplatsen med Björn Anklev om inte Lantz kan tänka sig att flytta upp Anklev på mittfältet och byta ut Nilsson eller Paulson. Att låta Ingvarsson spendera säsongen på bänken hade dock varit ett oerhört slöseri.

Fredrik Björk 7 (Alla 7)

En av försäsongens allra starkast lysande stjärnor. Har ersatt David Leinar på ett förtjänstfullt sätt och bringar ett lugn till den backlinje som förra året aldrig riktigt fungerade som en enhet. Får han vara frisk säsongen igenom kan han vara skillnaden mellan serieseger och fjärdeplats. Snabb, stark och disciplinerad.

Oerhört viktig med sin rutin, i ett lag som visserligen har mer sammanlagd rutin än på flera år, men som fortfarande kretsar kring många yngra spelare.

Hannes Sahlin 6,33 (Jesper 7, Felix och Jonathan 6)

Vänsterback när han kom men numera det självklara valet i mittförsvaret. Har varit krasslig till och från under försäsongen och formen är svår att sia om. Spelade med små marginaler men lyckades mot Gais. Mot Halmstad satte han inte en fot fel. Är just nu före Rosén i näringskedjan tack vare sin rörlighet, har dock inte samma styrka i luften som Rosén. Känns som ett bättre komplement till Björck än vad Rosén gör i dagsläget.

Adam Rosén 4,66 (Felix och Jonathan 5, Jesper 4)

Har ännu inte tränat för fullt under våren och inte startklar i premiären. Lär jobba sig närmre startelvan under året men har fortfarande inte riktigt hittat sin plats i laget. Bristen på spelare i mittförsvaret gör dock att han kommer få spela en hel del under säsongen. Inte helt omöjligt att Sahlin flyttas ut om skada skulle uppstå på Bohman. Något som kan öppna för Rosén.

Vi tycker dock att han inte lyckats träna bort sin stabbighet som man hade önskat, fortfarande lite för träbent för att nå ända fram och med Björck i luftrummet har han förlorat lite vad som gjorde honom viktig.

Hampus Bohman 4,33 (Jonathan 5, Felix och Jesper 4) 

Jacob Ericssons ersättare har inlett säsongen godkänt. Visserligen jämförs han med en vänsterback som just nu är ordinarie i allsvenskan men Bohman är inte lika snabb som Ericsson och har inte samma fötter som Ingvarsson. Han kommer dock göra ett fint jobb under året och bidra med bra saker.

IMG_5798

Mittfältare

 

Niklas Klingberg 5,66 (Jesper 6, Felix och Jonathan 5) 

Missade inledningen av försäsongen och gjorde fullskalig debut i rödblått på Torslandavallen för några veckor sedan. Har sett lite långsam ut inledningsvis men hade en fin andra halvlek mot Jönköpings Södra och får han upp tempot i kroppen borde en ordinarie tröja vara hans. Har hjärta och röst, vilket i vissa lägen kommer betyda lika mycket eller mer än snabba fötter. Har en diger erfarenhet och har visat sig hålla på högre nivå.

Johan Hedman 5,66 (Felix 6, Jonathan och Jesper 5)

Anfallare i grunden, som vi alla vet. Vilket han visade förra våren då han var den enda anfallare som levererade på en stabil och bra nivå. Sedan dess har det knappt varit en minuts speltid där, vilket mestadels har att göra med den fäbless Kent Carlzon har för att värva anfallare. Bör vara fjärdeval på innermittfältet nu.

Felix trycker på att Johan vuxit som innermittfältare under försäsongen. Insatsen mot Gais var mästerlig.

Daniel Paulson 6,66 (Jesper och Felix 7, Jonathan 6) 

Gjorde en stark försäsong ifjol, och en stabil säsong i seriespelet. Gör en stark försäsong i år, gör förhoppningsvis en ännu bättre säsong i serien. Verkar ha ett stort förtroendekapital hos Marcus Lantz, vilket känns bra, framförallt när Daniel nu är en av ytterst få egna produkter i truppen.

Enligt Felix den spelare i truppen tillsammans Fredrik Andersson som har allra störst potential. Jonathan är enig, och håller kanske till och med Paulson före Fredrik i den kategorin.

Jesper: Har tillsammans med Sebastian Ohlsson en funktionell teknik som håller betydigt högre nivå än vad som krävs i div 1 södra. Ett fantastiskt steg med bollen de bra dagarna. Har fortfarande lite att jobba med sitt valpiga psyke dock.

Björn Anklev 7,66 (Jonathan 8, Felix och Jesper 7)

Vår före detta kapten är tillbaka. Efter alldeles för många år med det gulsvarta icke-laget från Hisingen. Det är samma gamle Björn som lämnade som nu är tillbaka. Det har gått att slå fast med bestämdhet redan nu. Han är så nära ett säkert kort det går att komma och det vore årets skräll om Björn ses som en flopp när säsongen är över. Kommer bli en tillgång var han än spelar. Jonathan och Felix säger högermittfältare.

André Nilsson 5 (Alla 5) 

Fjolåret blev tungt för André, men i år är revanschens år. Har visat fin form på försäsongen och utmanar om en startplats till premiären.

Kan enligt Felix bli lite väl enkelspårig ibland men egenskapen att borra ned huvudet och springa funkar alldeles utmärkt mot en stor del av seriens ytterbackar. Jonathan vill trycka på Andrés förmåga att i löpdueller våga skära in framför sin försvarare. Detta görs alldeles för sällan inom fotbollen, men det är något André bemästrar väl och utför kontinuerligt.

Försäsongen har varit till Andrés fördel och han ser just nu ut att ha goda chanser att ta en plats i premiärelvan.

Andreas Östling 6 (Alla 6 )

Aningen bortglömd efter sin skada men folk börjar nu minnas vilka fantastiskt fina fötter han besitter och vilket spelsinne som finns där. Återstår att se hur högt Marcus Lantz värderar honom men när han får upp tempot i kroppen kommer han spela precis så vackert som han kan och då blir det väldigt svårt att hålla honom utanför startelvan. En fröjd för ögat när han är i form.

Jakob Lindström 5,33 (Jonathan 6, Felix och Jesper 5)

Härförare på mitten. Ändock inte given på grund av den smala men hårda konkurrensen. Har fått testa på lite mittbacksspel i slutet av försäsongen med anledning av skador på just den positionen, och gjort det bra även där.

2015 måste dock bli året där JL slutar dra på sig onödiga frisparkar, kort och avstängningar. Han har en oerhörd vilja och stort hjärta, men antingen beror de ibland onödiga situationerna på halvdan speluppfattning i defensiva lägen, eller att han är för långsam. Oavsett så måste det bort, Jakob är för bra i det övriga spelet för det.

Anton Henriksson 3,66 (Felix och Jonathan 4, Jesper 3)

Jokern nummer ett i årets trupp? Har visat på en oförtrutlig förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Den egenskapen skall aldrig någonsin underskattas. Men var skall han egentligen spela? Är han en yttermittfältare, eller är han egentligen mer av en anfallare?

Jesper: Känns väldigt tunn och valpig. Vilket som tur är är egenskaper som är förhållandevis lätta att träna bort och växa ifrån. Och gör man inte det finns det ju faktiskt exempel på tunnisar som lyckats i fotbollsvärlden också. Har dock svårt att se att 2015 i konkurrensen kommer bli Antons år, det finns för många som är bättre, oavsett anfallare eller yttermittfältare.

Anfallare

 

Henrik Carlsson 4,66 (Felix och Jesper 5, Jonathan 4)

De två målen mot IFK Uddevalla sitter kvar på näthinnan. Så även skadan i samma match, i samband med det andra av de två målen. Nu blir det betydligt svårare att slå sig in när skadan läkt än vad det var då. Talangen finns där.

Felix kan bli våldsam om inte Henrik får en ärlig chans. Han är en av de större talangerna klubben producerat de senaste åren. Frågan är dock hur mycket han tappat under sin skadeperiod.

Jesper var nära att börja gråta när han bars ut mot Uddevalla. Han tycker att Henrik är en anfallare med klassiskt målsinne, och det blir ovanligare i en ungdomsfotbollsvärld där spetsegenskaper ibland raderas ut till förmån för bredd. Han hoppas innerligt att han får de chanserna han förtjänar och inte har tappat för mycket under skadeåret.

Oskar Wallén (Avstår från bedömning p.g.a. bristande underlag)

Vi ser fram emot dagen Oskar kliver på fotbollsplanen igen med en rödblå mundering. Som tidigare sagt, ÖIS post-konkurs är inte riktigt sig själv utan den gode Wallén på planen, eller åtminstone i närheten av den.

Han känns tyvärr omöjlig att bedöma på ett rättvist sätt i dagsläget. Det finns mycket i honom, men man är rädd för att de senaste årens helvete har raderat ut det.

Då Oskar Wallén inte spelat sedan hösten 2013 väljer vi att inte bedöma honom då det är för svårt att avgöra vilken nivå han är på i dagsläget.

Victor Rotting 3,33 (Felix 4, Jonathan och Jesper 3)

Otacksamt läge för Victor Rotting att komma in i laget i. Truppen kändes spikad, eller ja, anfallspositionerna åtminstone. Känslan är att Victor får ”hoppas” på skador eller usla prestationer, annars kan det bli ganska lite speltid.

Har hittills bara använts som yttermittfältare men sågs i Elfsborg som en utpräglad nia. Svårt att se tanken med värvningen i nuläget.

Åsikterna går isär. Felix menar dock att Victor, om han får spela anfallare har en 6:a eller mer i kroppen. Dock är det svårt att sätta mer på honom innan han bevisat något där. Som yttermittfältare har han inte imponerat

Jesper: Det finns en rädsla i om hur Lantz, som jag hittills inte sett som den stora idrottspsykologen, ska hantera spelare som kommer uppifrån seriesystemen som kommer få sitta bänkade. Bänkspelare värvas företrädesvis nedifrån eller de egna leden, och i Rottings fall så kan jag inte se honom som startspelare.

Anton Sandberg Magnusson 4,33 (Jesper 5, Jonathan och Felix 4) 

Svårt att veta var man har Sandberg Magnusson när försäsongen lider mot sitt slut. Har inte gjort någon dålig match, men heller ingen match där han stuckit ut från mängden. Känns som fjärdealternativet i anfallet för tillfället. Har ännu inte gjort mål och det måste ses som ett svaghetstecken av en anfallare. Har haft problem att komma till de riktigt farliga chanserna under försäsongen. Hamnar ofta i ytterzonerna och sällan där bollen dimper ned i straffområdet.

George Mourad 5,33 (Jonathan 6, Jesper och Felix 5) 

Skulle leda laget ifjol, skada satte stopp för det. Nu tillbaka i fullt slag och slåss i första hand med William Atashkadeh om den ena anfallsplatsen. För visst är Sebastian Ohlsson given ändå? Jonathan tycker George sett helt okej ut under försäsongen.

Felix oroas över George långsamma steg och ser honom som tredjeval i nuläget. Lär dock vara ett hot mot många lag med sin tyngd och sitt huvudspel.

Jesper: Han blir inte yngre, Mouradona, och skadefrånvaron åldrade honom ytterligare ett par år. Jag hoppas jag har fel, och givetvis har han egenskaper som fortfarande kan skapa oreda i motståndarstraffområdet, men tycker han är fyra i anfallshierarkin.

William Atashkadeh 6,66 (Felix och Jesper 7, Jonathan 6)

Gjorde två mål direkt i debuten i ÖIS, och har fortsatt sett bra ut. Känslan är att detta är en spelare som är på en nivå han egentligen inte skall behöva vara på. Låt oss hoppas att skadorna håller sig borta.

Felix tror att William har en riktigt höga betyg i kroppen och att han redan, på den relativt lilla speltid han fått visat att han är en 7:a.

Sebastian Ohlsson 7,66 (Jesper 8, Jonathan och Felix 7)

Fjolårets bästa spelare efter Robin Ingvarsson, tycker vi. Har öst in mål på försäsongen, som anfallare. Kan spela lite var som helst på det offensiva mittfältet och anfallet, men verkar göra sig bäst i en central position. En lyx att ha en spelare som Sebastian Ohlsson ännu ett år i Division 1.

Jesper: Bäst i ÖIS, och förmodligen en av de bästa spelarna i serien. Han har kvaliteér i spel med och utan boll som är unika på den här nivån; ett fantastiskt tillslag, fart och är extremt svår att ta bollen av. Rädslan är att han kommer få väldigt mycket stryk, och att det resulterar i skador.

Stellan Carlsson 4 (Alla 4)

Fjolårets kanske mest utskällde spelare skall nu ta revansch. Men hur då? Platserna är inte många och de få insatserna som visats upp under försäsongen har inte visat på en mer formstark Stellan än den vi fick se ifjol.

IMG_6111


'Truppinventering 2015' have 4 comments

  1. 13 april, 2015 @ 11:21 Anders Dahlby

    Så gott som klockrent tycker jag. Enda orosmomentet för Öis är om skadorna och avstängningar blir för stora, då truppen utanför startelvan är tunn.

    Svara

    • 13 april, 2015 @ 11:33 Felix Jonsson

      Det är dock verkligheten för i stort sett alla klubbar utom de allsvenska toppklubbarna. Skulle ändå säga att vi har mer bredd än många i den här serien.

    • 14 april, 2015 @ 13:30 DJ-CJ

      Tycker faktiskt att vi har en hygglig bredd. När vi spelade mot Skövde med en stark elva hade vi bland annat Östling, Hedman, Ingvarsson, Mourad, Rosén och Henriksson på bänken. Det är väl lite i backlinjen som frågetecken finns så klart på bredden, men känns ändå tryggare än förra året. Jag skulle kunna tycka att man hade en Bratt kvar i truppen som kunde lira både mittback och högerback. Vi har en bättre all-roundtrupp i år än förra året dock.

  2. 13 april, 2015 @ 11:53 Daniel K

    Grym genomgång av spelarna!

    En fråga: Va George bänkad mot Skövde p.g.a. att Lantz ser William och Sebastian som det bästa anfallsparet just nu eller är George sliten/skadekänning?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se