Image-2

Vad lärde vi oss nu?

Efter en näst intill perfekt försäsong och en spelmässigt lyckad premiär åkte såväl supportrar som spelare ned till Helsingborg och förväntade sig en asfaltering av nykomlingen från Division 2. Det blev inte så och det harmoniska ÖIS som gick av planen i premiären är redan nu i gungning.

Fel förberedelser?

Hösten 2014 präglades av hopplöshet och allmänt missnöje med den sportsliga ledningen i supporterled. Med en stark försäsong har ropen på Marcus Lantz och Kent Carlzons avgång klingat av från såväl supportrar som folk på insidan. För det råder inget tvivel att det fanns folk med makt inom klubben som ville se ett skifte på tränarposten. Jonas Olsson var skrämmande nära och det fanns intresse för Jens Gustavsson. Vi minns alla att Matz Thorsson i GP förklarade att ÖIS siktade på ett delat ledarskap.

Pengarna lades istället på att bygga en rutinerad trupp som står pall när det blåser. Med en äldre trupp har man velat garantera jämnare nivå och undvika resultat som det i Helsingborg. ÖIS hade seriens högsta högstanivå även förra säsongen, det man velat uppnå under vintern har varit en högre lägstanivå. Matchen i Helsingborg visade något annat.

Det går inte längre att skylla på att det finns en brist på ledare i laget, Fredrik Björk, Jakob Lindström, Björn Anklev, George Mourad och Niklas Klingberg har alla tidigare under sin karriär varit lagkaptener och det borde inte vara någon brist på folk som tar tag i taktpinnen. Av dessa fem var det bara Jakob Lindström som kom upp i en nivå som kan anses godkänd utifrån tidigare prestationer.

Då så många underpresterar faller ett ansvar på den sportsliga ledningen med Kent Carlzon, Marcus Lantz och Sören Börjesson i spetsen. Uppenbarligen har man inte lyckats skapa samma stämning som fanns i laget 2012 då laget inte en enda gång under säsongen slog av på takten. Oavsett motstånd, underlag eller tidigare resultat.

Fredrik Björk, Björn Anklev och Niklas Klingberg är alla tre begåvade fotbollsspelare men det var längesedan någon av dem var i en situation liknande årets. När det ena osexiga motståndet efter det andra radas upp och allt annat än en seger är ett misslyckande. Att kunna förbereda dessa spelare på rätt sätt inför en match som denna är ledarstabens enskilt viktigaste uppgift i år. Den här gången misslyckades de med just den uppgiften.

Därför är det fullt rimligt att folk riktar blickarna mot bänken snarare än planen efter en förlust som gårdagens.

Vilken betydelse förlusten mot Eskilsminne får kan bara framtiden utvisa. Skulle det vara så att laget fortsätter ha problem att driva upp tempot mot mindre attraktiva lag på bortaplan gjorde förlusten ingen som helst ”nytta”. Skulle det däremot vara så att förlusten blir en väckarklocka och en referenspunkt för det framtida arbetet så kan det till och med vara så att förlusten kom i rätt läge.

All utveckling handlar om att lära av sina misstag och det är sättet att hantera motstånd som skiljer framgångsrika idrottare och ledare från mindre framgångsrika. Det är med andra ord upp till hela truppen att göra sin läxa på rätt sätt.

Den här gången var spelarna uppenbarligen inte tillräckligt väl förberedda. Görs läxan på rätt sätt är truppen det nästa gång laget ställs inför en liknande situation.

Lätta lag svåra

Hur lockande det än är att rita upp en domedagsprofetia redan nu är det inte rimligt att såhär tidigt döma ut allt och alla. Även om det är fel att dra för djupa slutsatser av en försäsong har ÖIS under de senaste månaderna ändå visat en spelmässig kvalité som få motståndare under året kommer kunna nå.

Två omgångar har gått och att ha säsongen 2012 som resultatmässig måttstock är inte rimligt. Det året innehöll bara en förlust men lagets resultat det året sticker ut även bland andra seriesegrare i andra serier. Utsikten som vann serien förra året förlorade exempelvis mot Halmia med 0-4 tidigt i serien och hade innan det spelat mållösa matcher mot såväl Qviding som Oskarshamn.

När ÖIS vann serien 2008 förlorade man hela sju matcher men spelade ganska få oavgjorda och vann tack vare detta serien. Årets serie kommer troligtvis inte innehålla ett topplag som sticker iväg tidigt. Även om man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser av motståndarnas resultat utan att ha sett lagen spela live så talar det mesta i nuläget för att serien blir förhållandevis jämn. Den jämnheten beror dock på flera lags skicklighet men det innebär även att det blir fler toppmatcher än på länge för sällskapet. Något som inte behöver vara negativt.

Generellt sätt har de lag i en serie med högst högsta nivå inte mest problem i toppmatcherna och det har ÖIS visat. Under försäsongen visade laget att det stora problemet under året förmodligen inte kommer vara att nå upp i Trelleborgs nivå när lagen ställs mot varandra. Det avgörande kommer troligtvis vara att driva upp tempot i matcher som söndagens.

2012 var nyckeln att ÖIS sprang sönder i stort sett varje lag man ställdes mot. Inte sällan avgjordes matcherna redan i den första halvleken och problemet var snarare att två poäng tappades i den andra halvleken. Mot Eskilsminne klarade ÖIS inte av att driva upp ett tempo gott nog för att ta greppet om matchen och fastnade istället gång på gång i motståndarnas höga press och tvingades lyfta långt upp mot William Atashkadeh som fick en otacksam uppgift i comebacken från start.

Alltså är argumentet ”Hur fan ska vi kunna slå Oddevold när vi inte ens kan slå Eskilsminne” totalt irrelevant

På läktaren

En av få ljuspunkter på Harlyckans IP igår var det som hände vid sidan av planen. Att Niklas Klingberg stod med ett brett leende under hela line-upen med blicken mot klacken är något man vid sidan av planen ska utnyttja. Om vi utgår ifrån att truppen består av individer som älskar det tryck som finns runt klubben och blir bättre av detta finns enbart fördelar i att ha en högljudd och krävande läktare. Där har ÖIS en reell fördel gentemot samtliga andra lag i serien och om arbetet som förts under vintern med att få supportrar och spelare närmre varann kan man vid sidan göra hashtaggen #viäröis till något mer än bara ett fenomen på sociala medier.

Propagerandet för Dawit Isaaks frigivning, arbetet med HBTQ-frågor, Östra Stå, Infernos 10-års jubileum, Balders Hages satsning på bortaresor, de förmånliga priserna med mera kommer allt i längden ge resultat på planen. Ju mer det eldas på från sidan, ju mer som händer vid sidan av planen, desto fler argument finns det till att som spelare springa livet ur sig för det 127 år gamla klubbmärket som pryder bröstet.

För att vinna en serie krävs i de allra flesta fall något mer än bara spelmässig skicklighet. Det har BK Häcken i flera år varit ett lysande exempel på.

Det är som vanligt upp till supportrar att skapa den klubb man vill ha. Vi kan främst påverka läktaren men får inte luras och tro att det som händer på läktaren inte påverkar det som händer innanför de kritade linjerna. Det är vi tillsammans som skapar en miljö är serier vinns.

Amor et fides

 

 


'Vad lärde vi oss nu?' have 16 comments

  1. 20 april, 2015 @ 18:13 salmiak2011@hotmail.com

    Lantz har en klar plan hur han vill spela, men jag saknar jag en plan B mot lag som backar djupt med med 8-9 man…
    Vi har inget ”uppställt anfallsspel” vi gör mål pga av fart och individuella prestationer (bra iof). nu såg jag inte matchen mot Eskil, där brast laget antagligen på flera plan…

    Svara

  2. 20 april, 2015 @ 18:17 Kommittén för Statssäkerhet

    ML har ju faktiskt inte lyckats med något ännu, går vi inte upp i år, vilken trupp och ekonomi tror ni vi har 2016 då?

    Svara

  3. 20 april, 2015 @ 19:46 Kalle B

    Håller med om allt utom vad gäller ledarnas resp spelarnas ansvar för matchen igår. Om jag har haft mitt yrke i 15 år så beror mina enstaka dåliga dagar i första hand på mig själv, inte på min chef. Om jag däremot underpresterar gång efter gång kan man misstänka att min chef inte ger mig de förutsättningar jag hade behövt. Varken Anklev, Björck eller Klingberg har dock underpresterat tidigare under säsongen.

    Svara

    • 20 april, 2015 @ 22:44 Felix Jonsson

      Visst kan enstaka bottennapp skyllas på enskilda spelare men detta var ju en kollektiv genomklappning något som hände flertalet gånger under förra hösten. Nu har man under hela vintern pratat om hur man ska eliminera scenarion som detta med hjälp av rutinerade nyförvärv och då tycker jag att det faktiskt går att ställa sig frågan om det inte är något större än enstaka underprestationer.

  4. 20 april, 2015 @ 22:15 Hocus Focus

    Visst , rötet att förlora igår men som sagt detta var andra matchen.
    Första hemmamatchen i div 1 för Eskil nånsin så dom hade säkert blodsmak och krampkänningar redan i paus ;-)

    Vad det gäller en plan B tror jag inte att den finns nä.
    ML har bestämt att vi ska ha lika stort bollinnehav som Barcelona och nöta ner motståndarna oavsett parkerad buss eller ej.
    (Inga jämförelser med Barca i övrigt)
    Tror inte vi redan ska börja laborera med laguppställning heller utom möjligtvis på nån mittfältsplats.
    Viktigt däremot att vi ”fyller” Gamla på lördag !

    Svara

  5. 21 april, 2015 @ 01:22 Sven R

    Om man nu skall jämföra med 2012( vilket jag inte är helt säker på att man skall göra – vi är nog i en ännu svårare serie i år), har Felix rätt i att vi möjligtvis tappade i andra halvlek då. Vi skall dock komma ihåg att vi bara förlorade fyra (4!) halvlekar på hela säsongen. Samtliga av dessa förluster kom också under våren, medan vi under hösten snarare flyttade målgörandet till andra halvlek. För den intresserade rekommenderar jag, i all blygsamhet, följande läsning:
    http://sambadefensiv.se/2012/10/en-statistiknords-betraktelser/

    Svara

  6. 21 april, 2015 @ 08:11 Truls

    Nej.. Man ska inte jämföra. Om Öis förlorar 10matcher i år och ändå vinner så är det vackert så. Helt ointressant.
    Tycker inte att man kan ställa en diagnos ännu och ännu mindre dra några slutsatser av detta. Om det däremot skulle vara så att vi inte studsar tillbaka direkt nu så kan man börja fundera. Dom måste göra en bra match på lördag. Så enkelt är det. Om det här laget ska vinna serien så måste karaktär och kvalite fram och nu är läget att bevisa att så är fallet.
    Dramtiken är inte större än så.
    Felix.. Bra skrivet och engagerat men än är vi inte i läge att börja tvivla. Tycker jag.

    Svara

  7. 21 april, 2015 @ 09:28 Oskar Ängermark

    ”För att vinna en serie krävs i de allra flesta fall något mer än bara spelmässig skicklighet. Det har BK Häcken i flera år varit ett lysande exempel på.”

    Mmm, det vattnas runt munnen när jag får läsa sådant här. Mer gliringar åt folket!

    Svara

  8. 21 april, 2015 @ 11:47 Töffe

    Den spelmässiga analysen att vi förmodligen kommer ha lättare mot lag som vill gå fram mer stämmer säkert, så har det väl varit i iaf 10 år. Sedan att spelare som Björck och Anklev ska behöva en ledare som motiverar dem köper jag inte. Det ska vara taggtråd ändå.

    Däremot känner jag att vi behöver lite nyans i alla hyllningar av vår ståplats. Vad blir kostnaden för bengalerna mot Husqvarna? Jag satt just den matchen på sponsorläktaren och när första bengalen tändes så hördes kommentarer som ”jaha, det var det årets sponsring upp i rök” och ”kul att betala en faktura på 50 000:- förra veckan och så eldar idioterna upp skiten”. Detta beteende drar bara isär klubben och om det är något som behövs i denna situation så är det ju att intresset och engagemanget från den mest kapitalstarka delen av publiken består.

    Delar med mig av följande ordväxling från sponsorläktaren:
    – Du, varför har de en massa döskallar på sina flaggor?
    – Jo, men de är ju ett gäng döskallar.

    Detta är allvarligt då varje plats där kanske i snitt i pengar är värd mer än 20 årskort på andra sidan.

    Svara

  9. 21 april, 2015 @ 12:31 Bertilsson

    Skippa fjortisbengalerna som kostar pengar pengar pengar som inte finns :-( för övrigt var Eskil riktigt bra inte mycket att göra åt, det kommer gå upp och det kommer gå ner men ligistbengaler på läktaren ser vi nog aldrig mer?

    Svara

  10. 21 april, 2015 @ 16:45 Putte

    Måste väl finnas bättre sätt att göra slut på pengar än att elda upp dom. Använd pengarna till något som gynnar öis istället för att urholka ekonomin. TACK

    Svara

  11. 21 april, 2015 @ 21:00 Jihan

    Ge fan att tända bengaler så länge det är olagligt. Vad det gäller laget så är jag övertygad av att vi har en riktigt stark trupp för att vinna. Men tycker inte att ML är rätt tränare för oss, har sett ett antal gånger att han inte vet vad han ska göra när det går trögt i spelet.

    Svara

    • 21 april, 2015 @ 23:28 Kalle B

      Jag tycker faktiskt han är ok med tanke på var vi befinner oss i näringskedjan. Hellre ung och hungrig än gammal och trött. Han har gjort en hel del misstag men jag tycker ändå han verkar ha förmågan att lära sig av dem. Människor har lärt sig mer komplicerade saker än att ha en plan B i fotboll.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se