IMG_4890

Är TFF the real deal? Och andra stora frågor

Nästa måndag står Qviding på menyn för ÖIS och därefter bär det av till Borås Arena och mötet med Norrby IF.

På söndagen mötte boråsarna seriens bästa lag såhär långt Trelleborgs FF. Jag tog mig därför en tur österut för att ta reda på livets tre stora frågor: Är TFF the real deal 2015? Har Svenska Cupen skadat Norrby lika illa som ÖIS 2013? Och vem är egentligen bäst av Salif Camara-Jönsson och Ricky Yarsuvat?

Matchen

Matchen slutade 0-2 och vinst för, numera serieledande Trelleborgs FF. En vinst som kom efter maximal utdelning för bortalaget som inte behövde många chanser för att skjuta de tre poängen ut i bussen och hem till Skåne.

I den 13:e minuten kom det första målet. Hemmalaget som i många år har försökt bygga sitt spel efter marken hamnade i ett läge många lag som vill vara ”spelande” ofta hamnar i. Nämligen i en skadlig oförmåga att dunka iväg bollen med full kraft när det krävdes som mest.

Efter en tafflig passning rakt i gapet på framrusande skåningar och ett anfall som man bara kunde döda med en tackling som kom en frispark i farligt läge. En frispark som Magnus Andersson tog hand. Ett kraftfullt tillslag senare borrades bollen upp i nättaket bakom en felplacerad Mergim Krasniqi i hemmalagets mål och 0-1 var ett faktum.

0-2 kom tidigt i den andra halvleken då bortalaget lyfte in in boll mot straffpunkten där urstarka Salif Camara-Jönsson vann en nickduell mot en Norrbyförsvarare och kunde styra bollen i en båge över Krasniqi i hemmamålet. Trots en fin andrahalvlek kunde hemmalaget inte komma tillbaka in i matchen och Trelleborgs FF kunde ta en seger som innebar serieledning.

Nu till de tre stora frågorna.

Är TFF the real deal 2015?

Trelleborg tog en seger utan att imponera. Något som jämt och ständigt lyfts som ett kännetecken för att ett lag hör hemma i toppen. Dock är det alltid bättre att spela bra än att inte göra det och Trelleborgs spel mot tabelljumbon Norrby IF tillsammans med deras förlust mot Qviding i förra omgången gör att laget känns långt ifrån ett lag med möjlighet att rycka i tabellen.

Laget har dock en bra åldersstruktur med såväl yngre förmågor som Noraollah Amiri som äldre pjäser som mittbacken Magnus Andersson. Dessutom finns Kristian Haynes i laget. En spelare som bör ses som en av seriens absolut bästa nyförvärv. Den släpande anfallaren har ett hjärta som bultar hårt för det blå laget från palmernas stad och gjorde så sent som för två år sedan 10 mål i Mjällby AIF i Allsvenskan.

Haynes är visserligen 35 i år men är en värvning som kan betyda för Trelleborg vad Björn Anklev kan betyda för ÖIS 2015.

För att sammanfatta ser Trelleborg ut som ett självklart topplag i Division 1. Laget har många spelare som gör bra saker såväl med som utan boll och det ska mycket till om laget ska falla igenom på samma sätt som i fjol. Dock finns förmodligen inte bredden för att slåss om förstaplatsen hela vägen in på målsnöret.

The real deal? Absolut.

The shit? Skulle inte tro det.

Har Svenska cupen skadat Norrby lika illa som den gjorde med ÖIS 2013?

En fråga som är väldigt svår att svara på. Klart är dock att Norrby inte startat i närheten av så starkt som laget hade väntats göra efter den imponerande försäsongen då laget slog såväl Ängelholm som Djurgården och spelade lika mot Sandnes Ulf från den norska andradivisionen.

Norrbys start i Division 1 har varit allt annat än lyckosam och efter fyra matcher står laget fortfarande på noll poäng. Två av förlusterna har visserligen kommit mot Öster och Trelleborg men två har också kommit mot Höllviken och Halmia. Även om laget inte aspirerar på en plats i superettan så är läget ändå kritiskt trots att laget under vintern värvat spelare som Mathias Strinäs och Marcus Översjö. Noll poäng efter fyra matcher innebär kris oavsett var i tabellen laget har ambitioner att hamna.

Laget har hittills bara gjort två mål och får slita ont för sina chanser då laget spelar ett ganska svårt spel som kräver såväl självförtroende som flyt för att fungera. I nuläget saknar laget båda delar. Det finns dock ett stort sparkapital i Mathias Strinäs som haft problem med sjukdom under inledningen av säsongen men kom in i paus mot Trelleborg.

ÖIS-rejecten fick ju som lite för många andra inte tid att spela sig in i det rödblå spelsättet föregående säsong innan han fick ta bakdörren ut igen. Dock kommer han göra nytta igen på hemmaplan. Flertalet gånger fick han med sig bollen in i straffområdet i hög fart och kunde i sin roll som mötande forward gång på gång ställa till oreda i motståndarförsvaret. Dock utan att hans aktioner resulterade i mål.

Tillbaka till frågan då.

Ja, Norrbys cupäventyr har troligtvis påverkat laget på ett sätt som inte är gynnsamt nu. Troligtvis kom formtoppen tidigare än den borde och laget spelar ett spel som kräver en väldigt bra form. När kurvan återigen pekar uppåt kommer laget kunna slå vilket lag som helst. Frågan är bara när harmonin infinner sig. Varje förlust gör det svårare att behålla lugnet.

Vem är bäst av Salif Camara-Jönsson och Ricky Yarsuvat?

Just nu är svaret på frågan ganska självklart. Salif Camara-Jönsson är en förbannat bra Division 1 anfallare och har redan gjort fyra mål. Karln besitter alla de kvalitéer en bör besitta för att spela ensam forward. Han är stor utan att vara klumpig, har en funktionell teknik och är förvånansvärt lätt i steget. Han är dock inget geni med bollen utan slarvar ibland i sitt passningsspel. Förutom den detaljen är han dock svår att klaga på. Att han nu dessutom har Kristian Haynes i en roll bakom, och ibland bredvid sig gör inte honom sämre.

Camaras mål på Borås Arena var kanske inte det snyggaste i hans karriär men en rejäl styrkedemonstration då han gick upp i en nickduell där förutsättningarna var jämna men vann denna på styrka och spänst och lyckades styra in bollen i det bortre hörnet. Han visade även flera gånger under matchen vilken bollmottagare han är då han gång på gång sög in lyftningar från backlinjen och tillät sitt lag avancera uppåt i lugn och ro.

Ricky då?

En godkänd insats men inte mer. Ricky är i första hand en boxspelare och när spelet inte funkar runt honom har han problem att skapa lägen på egen hand. I ett topplag med ambitioner att rulla boll kommer Ricky troligen allra mest till sin rätt. Norrby IF har ambitionen att rulla boll men är inget topplag än så länge den här säsongen. Det är dock svårt att säga efter matchen mellan Norrby och Trelleborg att Ricky skulle varit helt fel att plocka tillbaka till ÖIS.

I dagens match var Ricky på rätt ställe vid ett antal tillfällen och hade med lite tur tryckt in en boll eller två men marginalerna var inte på hans sida denna söndagkväll. Han har spetsegenskaper framför mål som likt Norrbys hela spel kräver ett visst flyt. Med en fungerande Mathias Strinäs bredvid sig kan spelet nog dock lyfta för honom.

 

Det råder dock som bekant ingen anfallsbrist i ÖIS just nu och därför är det svårt att argumentera för att Ricky borde återvända till sällskapet nu. Framtiden får dock utvisa om han får ytterligare en chans.

Framtiden får också utvisa huruvida Norrby IF kommer klara sig från bottenstrid och hur bra Trelleborg egentligen är. Detta var bara ett stickprov.

Serien är lång. Frågorna många.


'Är TFF the real deal? Och andra stora frågor' have 15 comments

  1. 4 maj, 2015 @ 01:24 Daniel

    Riktigt bra initiativ att ta tid att gå på en motståndarmatch och skriva en analys om deras spel! Gillar starkt!

    Svara

  2. 4 maj, 2015 @ 08:04 Truls

    Än så länge så är det ju exakt som en tänkt sig. Årets lättaste tips om man bortser från Landskrona men där var det varningsflagg hur som. Fyra lag i topp nu som kommer göra upp om det och så kommer det nog se ut.

    Svara

    • 4 maj, 2015 @ 08:25 Limpan

      Håller med. Möjligtvis med undantag för Oddevold. Tycker inte att de har spelarmaterialet för en absolut topplats. Har en känsla av att de kommer att dala till en 5-6:e plats när serien summeras.

  3. 4 maj, 2015 @ 08:50 Kommittén för Statssäkerhet

    Synd att vi inte skickade ur TFF förra året. Vi hade ju chansen att spela ner dom i vår sista hemmamatch eller hur var det?

    Svara

  4. 4 maj, 2015 @ 19:13 Öis 4 ever

    Killar hört talats om ordet ödmjukhet??
    Vi har Qviding härnäst dom tog 4 poäng av 6 möjliga av oss förra året !
    Dom slog TFF borta lirade med en man mindre mot Oskarshamn i 70 min.
    Jag skulle sälja min själ för en SE plats för ÖIS världens vackraste lag..
    Men gillar inte när vi snackar en massa okunnig skit..Jag säger så här ,tror att Qviding slutar topp 3 i år och inte för att dom är bättre än oss, men dom har en bättre tränare än oss utan tvekan..
    FORZA ÖIS

    Svara

    • 4 maj, 2015 @ 22:01 Jacko

      Många som vurmar för Bosko Orovic, har inte fattat grejen med detta. Om jag förstått det rätt har han tränat Qviding i tre säsonger och de har slutat 9:a, 8:a och 8:a.

    • 4 maj, 2015 @ 23:45 Röd&blå

      Håller inte med Jacko,
      Öis TFF Landskrona Öster mm har en budget som ett SE lag… Qviding har mindre budget än Div 3 lag !
      Att lyckas hålla kvar det laget med den budgeten är anmärkningsvärt.
      Har för mig att jag läst att dom förra året hade 1.1 miljoner och i år 500.000 det är ett skämt till budget.
      Håller med Öis 4 ever han är en mycket bättre tränare än vår egen ML, men vi bör vinna rätt komfortabelt mot Q pga vår outstanding trupp jämfört med deras!
      Krossa Qviding mot SE

    • 6 maj, 2015 @ 20:42 Boddah

      Finns väl en anledning till att B.O inte får förtroendet som tränare för ett bättre och större lag än Qviding. Inget ont om honom men det finns en märklig upphaussning av honom från somliga. Jag har inte lyckats lära mig förstå varför.

    • 7 maj, 2015 @ 11:08 Anders

      Pratade med Carl Hawunger för ett tag sedan.
      Han var och tränade med Qviding ett tag och tyckte att B.O var helt outstanding som tränare!
      Tycker dock att det är konstigt att han inte tränar något bättre lag än det han gör idag.

  5. 4 maj, 2015 @ 22:12 Harry

    När det gäller A laget kan man läsa om flera inlägg ang. kritik gällande dålig inställning inta ta ansvar med mera. När det gäller U 21 mot Jonsered verkade detta gälla flera av A lagspelarna som var med, tjat mot domaren och gula kort och dålig inställning.
    Det är mycket viktigt att alla spelare från A laget tar sitt ansvar för det står så mycket på spel, skulle inte Öis ta sig upp en serie detta år kommer detta att få stora konsekvenser för ungdomsakademin och risken är att man kommer att tappa fler juniorer på grund av ett upplägg och beslut från 2014.

    Enligt Allbäck och Gren skulle juniorerna spela i U21 under 2015. Nu kan man undra hur detta kommer att bli, hösten 2014 skickade samma personer av flera juniorer som inte fick vara kvar och man behöll ca 10 spelare som skulle ingå i U 21 laget. U 19 tog man bort för det var bättre för killarna att möta seniorer i U 21 istället. I första matchen mot Sävedalen fanns det bara med en spelare från A laget och resten var juniorer och killarna gjorde en mycket bra match mot Sävedalen som slutade 2-2 och där Sävedalen ställde upp med flera spelare från A laget (Div. 3).
    Nästa match mot Lerum var det med 6 spelare från A laget och matchen slutade med seger med 9-0, utvecklande för de Juniorer som var med? I Matchen mot Jonsered var det med hela 9 spelare från A laget och resterade platser fylldes upp med juniorer. Nu var det Vilgotsson och Kevin Y som fixade målen när inte spelare från A laget kunde nå upp till den nivå som man kan begära.

    När det gäller Vilgotsson som tyckas ha näsa för målet och är bra så lär inte Öis få behålla honom så länge till. Kanske någon klubb rycker i honom men han har säkert förstått att han inte kan harva i en dålig U 21 serie utan kommer säkert att söka sig till en annan klubb i Göteborg, samma som några av de lovande killarna gjorde i början av året p.g.a. att man tog bort U 19 laget.
    Var i Borås och jobbade förra veckan och där gillar man att prata fotboll, träffade en person som hade ett förflutet i Elfsborgs ungdomsakademi och han bara skakade på huvudet och undrade vad man höll på i Öis med när det gäller ungdomsbiten, kan bara hålla med honom.

    Troligtvis lär det inte bli så mycket speltid för juniorerna då spelare från A laget går före, bara att se hur det varit i de sista U 21 matcherna. Kan bara hoppas att det går vägen för Öis detta år.

    Svara

    • 7 maj, 2015 @ 09:17 Emil

      Vad tycker du då Harry? Att de spelarna från A-truppen som inte spelar i första-uppställningen inte ska få någon matchträning alls?
      Kanske skulle man behållit U-19 laget så alla kunde få spela, men nu är det som det är. Är din pojk tillräckligt bra får han säkert chansen.

    • 7 maj, 2015 @ 17:14 Harry

      Helt riktigt Emil, klart att spelare från A-truppen måste gå före och ha speltid.
      Det jag vänder mot är Hans Gren och Niklas Allbäck, de gick ut och sa i november 2014 att man skulle lägga ner U 19 för det var en för dålig serie och det var bättre att killarna fick spela seniorfotboll i U21.
      Det har alltid varit så att spelare från A laget som inte är med i första-uppställning skall ha speltid i U21 men de upplägg som Gren / Allbäck presenterade stämmer inte med verkligheten.

      Vissa juniorer får nästan inga matcher alls och jag förstår att några av de mest lovande spelarna lämnade Öis under feb. / mars i år. De förstod att det inte skulle bli så mycket speltid utan sökte sig till andra lag med U 19 lag.
      Hans Gren sa förra hösten att det var viktigt att Öis kom före Qviding i U 19 serien för annars skulle man inte få spela i samma serie 2015, i december 2014 gick han ut i GT och sa att man var tvungen att lägga ner U 19 laget p.g.a. att man inte hade tillräckligt med spelare. Inte så konstigt då man i november 2014 sparkade iväg ca 20 spelare, några av dessa var bra och hade inga problem att hitta nya klubbar.

      Jag talade med GFF i mars i år och vet att Öis fick ett erbjudande att spela i U 19 serien, samma serie som man spelade i 2014. Tittar man på denna serie i år så finns det flera bra lag med, skitserie tyckte Allbäck, bättre att spela i U 21 med killarna.
      Troligtvis tackade Öis nej p.g.a. att man inte hade råd, bättre att man hade varit ärlig mot killarna och sagt som det var.

      Ungdomsfotbollen har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har haft koll på Öis i flera år men även andra klubbar.
      Som sagt Emil A lagspelare går före men hur de hanterar unga spelare i Öis är beklämmande.

      Vill även lägga till att jag INTE har någon pojk som spelar i Öis.

    • 7 maj, 2015 @ 20:35 Daniel K

      Håller med Harry till fullo.

      Vill inte Hans/Niklas bli intervjuade eller är det ingen på SD/ÖSF som vill lägga sin tid på att intervjua dem?
      Tror att vi är många som skulle vilja få en ärlig förklaring till varför U19 lades ner.

    • 8 maj, 2015 @ 17:36 Harry

      Tror inte det är någon ide att prata med Hans Gren för han är inte ärlig och Allbäck måste hålla med Hans Gren.
      Men nu när KC åker kanske det är läge att se hur Hans Gren agerat sedan han kom in i Öis och hur han behandlat flera juniorer.
      Jag har tidigare sagt att någon viskade på ÖG ang. Hans Grens lön, stämmer den siffran så borde KC och Hans Gren lämna ÖG hand i hand.
      Skulle Gren lämna så kanske Niklas Allbäck kan stå på egna ben och vara den bra tränaren han är och slippa att dansa efter KC / Grens pipa.

  6. 5 maj, 2015 @ 18:10 Baldrick

    Mycket imponerande att du tog dig tid att se denna match på plats.

    Hatten av Felix!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se