Image-4

Gå med ÖIS i paraden!

I premiärmatchen mot Husqvarna spelade laget med regnbågsfärgade skosnören för att visa sitt stöd till HBTQ-personer. Det var dock inte en engångsföreteelse utan en del i ett större arbete för HBTQ-personers rättigheter och för att ÖIS ska bli en mer inkluderande klubb. Detta arbete fortsätter nu.

Den 14:e juni avslutas West Pride i Göteborg med en traditionsenlig parad genom staden som en manifestation för kampen om allas lika rättigheter. För andra året i rad är ÖIS anmälda till paraden. Laget spelar match mot Oskarshamn på kvällen men det är inget som hindrar ÖIS:are från att delta. Troligtvis kommer personal, styrelseledamöter och spelare som inte deltar i matchen att följa med i tåget.

Alla är välkomna att gå i tåget under den rödblå flaggan. Det är inga problem att hinna med såväl parad som match.

In och anmäl er i evenemanget på Facebook!


'Gå med ÖIS i paraden!' have 42 comments

  1. 16 maj, 2015 @ 18:54 Greven

    Tråkigt med dessa krafter som försöker politisera Öis. Det finns redan tre mer eller mindre vänsterorienterade klubbar i Göteborg. Sök er dit.

    Svara

    • 16 maj, 2015 @ 19:14 Johan

      Detta har inget med Politik att göra. Att visa att alla är välkomna att spela i vår klubb, oavsett sexuell läggning är självklart.

  2. 16 maj, 2015 @ 19:44 Jesper

    Har alltid ansett att medmänsklighet, respekt och acceptans är något som går utanför höger-vänstergränserna i samhället. Detta är fantastiskt bra från alla inblandades sida!

    Svara

    • 16 maj, 2015 @ 20:28 Johan

      Ja och detta handlar inte om vilket lag som man håller på. Utan det är fan på tiden att idrotten tar sitt ansvar. Är så jävla stolt över att ÖIS ser detta som en självklarhet

    • 18 maj, 2015 @ 16:35 Sven R

      @Pehr

      Om du använder samma argument som den kristna högern i USA använder mot t ex samkönade äktenskap, tycker jag nog att du får gräva fram bevis för dem. Så vitt jag vet organiserar HBTQ-rörelsen i Sverige någon av de ovanstående grupperna (förutom då ”sadister” i den mening det har i BDSM-”lek” – ”lek” i brist på bättre ord – mellan ense vuxna).

      När Wilhelm Friberg startade Sällskapet valde han och de andra grundarna ett valspråk som lätt kan missförstås. Många tolkar det som att man automatiskt får en sund själ om man skaffar sig en sund kropp. Jag är dock övertygad om att Friberg och de övriga grundarna väl kände till hela citatet från Juvenalis; ”Orandum est ut sit mens sana in corpore sano”. Det kan närmast översättas som ”Låt oss hoppas att det finns en sund själ i en sund kropp”. Att Friberg såg idrottsrörelsens betydelse som inte bara fysisk aktivitet, utan att den även skall vara fostrande, bevisade han tydligt när han bildade Idrotts-Orden för just detta syfte. Detta ordenssällskap bildades bl a för att en del av våra tidiga stjärnor inte riktigt levde upp till de etiska krav som Friberg ställde på idrottsmännen och var fram till 1950-talet endast öppet för ÖIS-medlemmar. När Sällskapet så tar ställning i samhällsfrågor där konsensusen går över de flesta partigränser, följer vi hans intentioner väl.

      Jag har inget emot att vår förening aktivt stöttar grupper som är både diskriminerade och missförstådda, eller att föreningen står bakom journalistisk frihet som i fallet med Dawit Isaak. Det visar att Fribergs tankar om att en sund kropp också behöver en sund själ har slagit igenom, både bland medlemmar och supportrar.

    • 18 maj, 2015 @ 16:48 Sven R

      Andra meningen i mitt inlägg ovan skall naturligtvis lyda ”Så vitt jag vet organiserar HBTQ-rörelsen i Sverige INTE någon…”

    • 18 maj, 2015 @ 21:54 Felix Jonsson

      Då du är både nazist och för gammal för att lyssna Pehr Ådale orkar jag faktiskt inte argumentera med dig. Jag hoppas du håller ditt löfte och aldrig mer dyker upp på ÖIS läktare då du uppenbarligen inte ställer upp på tanken om allas lika rättigheter. Att detta skulle vara ett politiskt ställningstagande är bara skitsnack. Det är ett tydligare politiskt ställningstagande att inte ställa upp på allas lika rättigheter. Likt dig.

      Hoppas vi aldrig ses. Gamla Ullevi är en bra mycket skönare plats utan dig och det är knappast dina pengar klubben står och faller med. Jag har bättre insyn än att jag går på det.

    • 19 maj, 2015 @ 02:32 Pehr

      Felix: Att du inte vågar stå för det du skriver är välkänt.
      Ditt vurmande för pedofiler och kommunistiska diktatorer likså.
      Har varit på alla ÖIS hemmamatcher i år eftersom du svek ditt ord igen.
      Låt din personliga assistent läsa högt för dig då det inte går så bra när du försöker själv.
      Gå du med i tåget.
      Du kan representera de efterblivna kommunistiska pedofilälskarna.
      Du kommer inte vara ensam.

    • 19 maj, 2015 @ 05:18 Jesper

      @Pehr.
      Suck, bara suck!

      Jag hade på känn att du skulle komma dragandes med något i den stilen du nu gjort. Så förutsägbart och urbota trist! Att vissa saker exkluderas i engagemanget för alla människors rätt till lika värde anser du vara en styggelse och därmed hyckleri (det sistnämnda är en frågeställning!)?

      Ser du inte att de punkter du tar upp inbegriper brottslighet, därmed också brottsoffer?
      Ser du inte att du faktiskt förlöjligar dig själv á det grövsta med dina floskler och illaluktande personliga påhopp på Felix?
      Ser du inte att innebörden för medmänsklighet (som du tycks vurma för, i extremt exkluderande fall) gått dig förbi helt och hållet?

      Och, nej….jag tänker verkligen inte förtydliga ytterligare för att gå dig till mötes!

  3. 16 maj, 2015 @ 21:04 Greven

    Ska vi gå i en färgglad parad emot mord också? Känns ungefär lika relevant. Det är ingen som bryr sig om någons läggning idag. Sån spelad offerroll.

    Svara

    • 17 maj, 2015 @ 15:01 Jesper

      Har du fler irrelevanta, långsökta paralleller att ta upp? Parad mot oknutna skosnören, parad mot trimmade moppar, parad mot……??

      Det är fruktansvärt att det, år 2015, skall behöva ställningstaganden i frågor som denna – men, det behövs och ÖIS gör något bra av det.

    • 17 maj, 2015 @ 17:27 Felix Jonsson

      Du anser både att det är självklart och samtidigt en fråga som är tydligt vänster? Hur ska du ha det?

    • 18 maj, 2015 @ 01:23 röffe dej kenner jag

      #ett#2#=? vadå?

  4. 16 maj, 2015 @ 21:20 Sofia747

    Det märks att greven inte har koll. Detta har ingenting med höger eller vänster att göra (om man inte är råkonservativ då). Örgryte IS är en fantastisk organisation och jag är galet stolt över att vara ÖISare!

    Svara

  5. 16 maj, 2015 @ 22:16 Johan

    Det är ett problem inom framförallt herr idrotten att det är så få som vågar komma ut som homosexuell. Det är bra att ÖIS och andra bidrar till att uppmärksamma detta.

    Svara

  6. 18 maj, 2015 @ 01:35 Greven

    Jag är en konservativ man(dock ej någon homohatare). Det finns väl mycket jag skulle vilja säga om paraden och Öis deltagande men sak samma. Onödigt att så mer splittring. Jag uppskattar trots allt Sambadefensiv och skribenternas engagemang. Glädjer det er så fine.
    Heja Öis.

    Svara

    • 18 maj, 2015 @ 06:28 Antonr

      Vadå mer splittring? Det är ju helt tvärt om vi försöker uppnå. Men att splittra sig från idioter som du vorde vi göra

    • 18 maj, 2015 @ 15:52 Sven R

      @Pehr

      Stalin, Pol Pot och Mao (liksom Lenin) såg homosexualitet som ”…borgerlig avvikelse…”.
      Göring och hans partikamrater skickade dem till utrotningsläger.
      Fritzl:s syn på HBTQ-rörelsen har jag aldrig hört uttalas eller refereras till, men jag tvivlar starkt på att vare sig han eller de andra nämnda är några som väcker starka sympatier där.

    • 19 maj, 2015 @ 15:43 Sven R

      @ Pehr

      Du har inte bara absurda åsikter. Även dina exempel är löjeväckande. Självklart bjuder inte en demonstrationsarrangör in personer som man upplever inte delar organisationens värderingar. Det skulle väl se ut om Vänsterpartiet bjöd in Jimmie Åkesson eller Anna Kinberg-Batra på 1 maj, eller? Dina argument faller ju på att Moderaterna (liberal-konservativa enligt egen utsago) verkar vara välkomna i Pride. Vill man få ut ett eget budskap, får man väl ordna en egen demonstration, som Kristdemokraterna gör på 1 maj!

      Men du tycker väl att det är förkastligt att Örgryte IS, via West Pride, blir förknippade med kommunistorganisationer som HBT-liberaler Väst, Svenska Kyrkan, Moderaterna, Polisen och Västtrafik (utställare i Bältesspännarparken) eller kända samhällsomstörtare som Göteborgs stad, Västra Götalands-regionen, Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Nordstans affärscentrum och Toyota Center Göteborg (sponsorer). Nej, hellre borde vi engagera oss i evenemang som Vladimir Putin, Ted Cruz och Nikolaos Michaloliakos står bakom!

      För övrigt tog väl NSDAP ”hand” om Ernst Röhm (och hela ledarskapet i organisationen han ledde) redan i månadsskiftet juni/juli 1934. Göring var för övrigt en av de mest aktiva i den aktionen. Som sagt, jag tror inte Göring och inte heller Röhm inspirerar den svenska HBTQ-rörelsen. Med tillfredsställande säkerhet kan man nog också fastslå att HBTQ-personligheter som J Edgar Hoover och Gustav V, heller knappast ses som förebilder av dem.

  7. 18 maj, 2015 @ 16:48 Burrito

    Jaha, ja. Då var det dags igen. ÖIS väljer att ta ställning för att människor, oavsett läggning, ska behandlas som just människor. Föga överraskande dyker Pehr Ådale upp och håller hov. För er som inte var med sist kan jag meddela att det inte är ett troll. Tyvärr. Det är en mycket liten människa med en stark övertygelse om att HBTQ-rörelsen är en enda stor täckmantel för folk som vill stoppa korven i barn, djur, pensionärer, lik, bilar och annat obscent. Ibland blir man glad över att utvecklingen rör sig åt rätt håll. Men ibland blir man tragiskt påmind om att vi troligtvis kommer att behöva några hundra år till. Att leva ett celibat liv med Avpixlat som lanterna i mörkret är ett framgångsrecept om man vill sluta som Pehr.

    Svara

    • 19 maj, 2015 @ 05:04 Pehr

      Jag vågar använda mitt riktiga namn.
      Bakom Burrito gömmer sig en ynkrygg.
      En djupt okunnig hatmånglare som är för dum för att skilja på politik och idrott.
      Pedofiler existerar, även om puckot vägrar erkänna deras existens.

    • 19 maj, 2015 @ 10:18 Burrito

      Att inte erkänna HBTQ som en maskerad pedofilirörelse är inte detsamma som att förneka existensen av pedofiler. Jag tror inte att du har fått någon kärlek i ditt liv, Pehr.

    • 19 maj, 2015 @ 17:08 Burrito

      Visst är det så. Men varför är det relevant i sammanhanget? Ibland stöter man på begåvade människor som, på ett obehagligt sätt, kan argumentera för sina omänskliga åsikter. Dessa människor orsakar skada och är en bidragande orsak till hat och fördomar. Men det finns också obegåvade människor med verklighetsfrånvända åsikter. Människor som man ganska lätt kan avfärda som dårar. Människor som aldrig kommer att hörsammas. Du är en sådan människa, Pehr.

  8. 19 maj, 2015 @ 12:39 Sofia Sinnerstedt

    Pehr Ådale, kan du inte bara krypa in i den rasistiska homofoba håla som du kom ifrån och stanna där tills ditt hjärta sluta slå och dina lungor töms på luft? Jag tror seriöst att alla skulle tjäna på det. Annars finns det mängder av länder i världen där dina åsikter om HBTQ-personer delas. Jag skulle rekommendera Uganda till exempel (fast passa dig för hudfärgen på invånarna, det kanske smittas).

    Jag blir seriöst ledsen när jag läser vad du skriver. Ledsen över att dina åsikter inte är utdöda ännu. Ledsen över att mina framtida barn kommer växa upp i en värld där det faktiskt finns personer som tänker som du. Människor som anser att respektfylld kärlek mellan två personer inte är något värt om de inte har rätt kön.

    Men samtidigt blir jag glad när jag läser det du skriver för det ger mig styrka och energi i att det vi gör faktiskt behövs. Det behövs prideparader för att det finns människor som du. När ni är utdöda kommer behovet inte att finnas längre. Jag antar att du sett prideflaggorna på läktarna om du varit på matcherna? Annars rekommenderar jag dig att leta efter dom.

    Svara

    • 19 maj, 2015 @ 16:09 Sven R

      @Pehr

      Trots att 80-90% av våldtäkter i Sverige troligen aldrig anmäls, uppskattar forskare att den andel som anmäls ligger skyhögt över vad som anmäls i andra länder. Dessutom har Sverige en lagstiftning, ändrad så sent som 2005, där fler sexualbrott betraktas som våldtäkt. Men det är tryggt att veta att Sofia och andra Pride-demonstranter är de som ligger bakom våldtäkterna, själv har jag alltid fått lära mig att våldtäkter (såväl som andra våldsbrott gentemot kvinnor) sker av en för kvinnan känd person inom hemmets fyra väggar.

      Att idrott och politik inte går att skilja åt, hur gärna man än vill, visste redan de gamla grekerna, men Tyskland (OS 1936), USA (OS 1980) och Sovjetunionen (OS 1984) har bevisat att det gäller även i modern tid. För att travestera Oscar Wilde (känd irländsk bög) skulle man kunna säga att ”Allt handlar om politik, förutom politik som handlar om makt”. (Byt ut ”…politik…” mot ”…sex…”, så har du hans ursprungliga citat).

    • 19 maj, 2015 @ 16:13 Sven R

      Rättelse av vad som skrevs ovan.:

      Naturligtvis menar jag inte att alla våldtäkter och andra våldsbrott mot kvinnor begås av för kvinnan kända personer, även om mitt inlägg kan läsas så. Men huvuddelen av dem kan beskrivas så.

  9. 19 maj, 2015 @ 16:52 Jesper

    Kan hålla med Pehr såtillvida att deltagandet i Pride definitivt är ett politiskt ställningstagande. Att hävda annat är direkt felaktigt, oavsett vad man tycker om fenomenet i sig. Antar att ÖIS liksom många andra idrottsklubbar och företag arbetar hårt för att stärka sin legitimitet och popularitet. Att då delta i liknande events som detta är ju ett effektivt sätt att tjäna in lite godhetspoäng. Tycker personligen att det är synd att man känner sig tvungen att göra detta, då man i andra sammanhang är väldigt noga med att idrott och politik inte hör ihop.

    Svara

    • 19 maj, 2015 @ 17:49 Jesper

      För ordnings skull klargör jag här och nu att jag (Jesper) inte är det minsta enig med Pehr, eller med ovanstående skribent som uppenbarligen har samma tilltalsnamn och signatur som jag använder mig av.

      För att undvika eventuella missförstånd i framtiden kanske du skall ta dig en alternativ signatur, då jag som person inte vill ha det minsta med Pehr och hans verklighetsfrånvända åsikter att göra.

      Tack på förhand//
      Jesper

    • 19 maj, 2015 @ 18:49 Jesper

      Pehr, som jag påstod vid ett tidigare tillfälle i liknande diskussion här på SD så läser du innehåll i de flesta posterna som fan läser bibeln.
      Det fanns inget krav, snarare ett önskemål för att undvika missförstånd då jag inte delade de åsikter som den andre Jesper förde fram.
      Men, i kaos trivs du väldigt bra har jag noterat. Och, det kan du absolut få fortsätta göra, likaså ha dina åsikter – eftersom jag tror på åsiktsfrihet, mänskliga rättigheter och medmänsklighet. Däremot har jag i min fostran och i enlighet med min personliga uppfattning ingen acceptans eller respekt för de åsikter du försöker pådyvla din omvärld, varken här eller på FB.

      Det är en, i sanning, väldigt skrämmande verklighetsuppfattning du (re)presenterar. Nåja, nu skall jag inte peka ut dig som ensamt ansvarig för det, du har några riktigt sköna grottmänniskor att gosa med på forum på FB, Flashback och diverse andra sidor som verkligen framstår som medmänsklighetens förkämpar i det samhälle vi lever i – det samhälle där, hör och häpna, HBTQ-personer framställs som ondskefulla, mörka individer som stryker kring våra husknutar om natten för att röva bort och våldta våra barn och husdjur! För att inte tala om att de gärna dansar på kyrkogårdar och under jubel idkar orgier på uppgrävda lik.
      I samma samhälle där myter framställs som obestridlig sanning och fakta, helt utan källkritik och förankring i de faktiska omständigheter som råder.

      Du må kalla mig kvasitolerant, korkad och dylikt. Men, mina ögon är vidöppna, mina tankebanor likaså och även mitt hjärta för medmänniskor i nöd.

  10. 19 maj, 2015 @ 18:00 Jesper Den Förnuftige

    Så du är mao inte av uppfattningen att deltagandet i en Pridefestival är att anses som ett politiskt ställningstagande? Hur ser du (ni) på UEFAS ”say no to racism”? Eller en hitlerhälsning? Även dessa aktiva handlingar måste väl då vara helt opolitiska enligt er, förutsatt att du(ni) är någorlunda konsekventa?

    Svara

    • 19 maj, 2015 @ 18:12 Jesper

      Om du läser ett stycke jag postade tidigare i kommentatorstråden så ser du klart och tydligt att jag inte ser medmänsklighet och kampen för lika rättigheter som ett politiskt ställningstagande.
      Att kliva in och lyfta rasism och nazism som liknelse är lite som att jämföra ett äpple med en melon, det är ytterligheter och står i motsats till varandra. Det måste ju även en förnuftig människa som du inse.

  11. 19 maj, 2015 @ 18:15 Sofia S

    Det är klart att prrideparaden är ett politiskt ställningstagande. Det är ett ställningstagande mot lagstiftningar som inskränker HBTQ-personers rättigheter.

    @pehr, jag mordhotade dig inte. Jag bara talade om att jag tror att världen vore en bättre plats om sådana som du inte fanns. Sen ska vi snacka våldtäktsstatistik så vore det allra bästa om bara alla män förbjöds. Då skulle statistiken sjunka rejält. Men den idén är lika absurd som dina. Och om ”ni” blir fler och fler inom ÖIS så är ni jävligt dåliga på att höras och ni kommer nog få ett ganska tufft år framför er.

    Svara

    • 19 maj, 2015 @ 19:02 JESPER DEN FÖRNUFTIGE

      En lagstiftning som inskränker HBTQ-personers rättigheter? Exakt vilka lagar är det ni demonstrerar mot isåfall? För mig veterligen har Sverige inga lagar som inskränker dessa personers rättigheter. Hursomhelst kvarstår frågan vad HBTQ-personers rättigheter har med fotboll att göra. Skulle även av ren nyfikenhet vilja veta vem inom klubben som kom upp med detta förslag då det kanske vore lämpligare att ta en sådan diskussion med honom/henne isåfall.

    • 19 maj, 2015 @ 20:50 Felix Jonsson

      Den som anmälde laget till Prideparaden var Fredrik Björk. Förra året togs initiativet av David Leinar och skosnörena har Johan Hedman hjälpt oss med.

  12. 19 maj, 2015 @ 18:43 Sofia S

    Så nu ska du bidra till våldtäktsstatistiken också? Snacka om att kasta sten i glashus.

    Svara

  13. 19 maj, 2015 @ 20:07 zigge

    …spel för gallerierna… Under förhör med sanningsserum skulle jag misstänka att den ärliga uppfattningen bland ÖISare om HBQT skulle vara diametralt motsatt till den ”officiella”.
    Varför inte gräva där vi står – och först visa att vi är en anständig klubb mot våra egna spelare/unga människor? Att behandla bland annat kickade juniorer på ett värdigt sätt? Vidrigt ”röstfiske” är vad det är, ÖIS/HBQT. Skamlös populism.

    Svara

    • 19 maj, 2015 @ 20:54 Jesper Den Förnuftige

      Håller med till fullo. Blir mest bara pinsamt när energi skall läggas på att plocka billiga PK-poäng som delas ut av kränkta vänsterpack till de som är dumma nog att köpa budskapet.

    • 20 maj, 2015 @ 09:57 Burrito

      Synnerligen komisk retorik och klassiskt pöbelbeteende att generalisera oliktänkande. Att använda sig av termen PK tyder på såväl populistiska intentioner som analytiska tillkortakommanden. Att byfånar och p12-kids nyttjar denna term på Facebook må vara hänt. Men sällan jag ser ”förnuftiga” människor göra det. Likaså att utgå från att alla oliktänkandes åsikter är sprungna ur en känsla av att vara kränkta (du ger dessutom själv ett aningen kränkt uttryck). Tillbaka till ritbordet, Jesper.

  14. 19 maj, 2015 @ 21:30 Nil

    Visst börjar det spåra ut lite men det är ändå rätt roande läsning.

    För det första så är självklart ett deltagande i en Pridefestival ett politiskt ställningstagande, där håller jag med Sofia. Men, Sofia, vilka lagstiftningar har vi i Sverige som inskränker HBTQ personers rättigheter? Skulle Öis kunna gå med i ett demonstrationståg mot Sharialagar? Ett ställningstagande mot lagstiftning som inskränker kvinnors rättigheter….

    Jesper säger att han inte ser medmänsklighet och kampen för lika rättigheter som ett politiskt ställningstagande. Hur mycket får du in under ”medmänsklighet och kampen för lika rättigheter”? Det finns folk som anser att alla människor i världen har rätt att leva i Sverige och ta del av vår välfärd, de tycker att de för en kamp för mänsklighet och lika rättigheter, skulle det inte vara politiskt då?

    Det finns folk som hävdar att alla barn i grunden har rätt till en mamma och en pappa. De säger sig stå för barns lika rättigheter…

    Kanske provocerar lite men vill visa på att allt inte är svart eller vitt… Tror på människors rätt att framföra sina åsikter inom ramen för den lagstiftning vi har. Tråkigt dock när det går så långt att man mer eller mindre önskar livet ur folk eller att kontra med våldtäkt… Osmakligt av båda men tror nog att både Sofia och Pehr tillför samhället något gott…

    För övrigt har jag homosexuella vänner som väljer att inte delta i Pridefestivalen(Stockholm) då de anser att det i mångt och mycket blivit för extremt.

    Lev väl alla Öisare!

    Svara

  15. 20 maj, 2015 @ 10:52 Sofia S

    Jag kommer göra ett inlägg till i den här debatten sen får det vara nog.

    När det kommer till vilka lagar som inskränker på HBTQ-personers rättigheter så sa jag aldrig vilket land det handlar om. Tittar vi utanför Sverige så finns det åtskilliga exempel på hur HBTQ-personer behandlas på ett vidrigt sätt av staten och dess invånare. Jag antar att jag inte behöver rada upp exempel på hur HBTQ-personer behandlas i vissa andra länder. Varför ska vi då bry oss om vad som händer i andra länder? Om man inte tycker att det finns en poäng i att bry sig om att vara medmänsklig mot människor utanför Sveriges gränser så känner inte jag för att ta den debatten eftersom det är en helt annan diskussion. Så om vi köper att det är bra att bry sig om människor i andra länder kan man fråga sig hur en parad kan göra skillnad . Antalet parader och mängden deltagare i dessa ökar hela tiden. Fler parader i Sverige och liknande länder leder till att fenomenet sprids till länder där lagarna inte ser ut så som de gör i Sverige , detta i sin tur kan förhoppningsvis leda till ett bättre klimat för HBTQ-personer i hela världen. Till och med i Uganda har de lyckats att hålla prideparader i ett par år nu. I Moskva har tex prideparader förbjudits och då går vi för att de inte får. Från många länder där HBTQ-personers rättigheter är begränsade kommer representanter till Sverige för att se hur vi gör när vi har pridefestivaler och parader. Vi är ett föredöme för HBTQ-personers rättigheter och det är något som Sverige som land bör vara stolt över.

    När det gäller lagar i Sverige så har mycket gått rätt väg, det är jag den förste att erkänna. Men vi får inte glömma att många lagar har kommit till väldigt nyligen. 2005 fick samkönade kvinnliga par samma rätt till assisterad befruktning som heterosexuella par. 2009 blev äktenskapsbalken könsneutral och samkönade par fick lov att gifta sig. 2013 ändrades lagen så att de transpersoner som vill korrigera sitt juridiska kön inte längre behöver tvångssteriliseras. Fortfarande är så i olika landsting att det kan kosta olika mycket att genomföra en assisterad befruktningen beroende på vad det är för par som söker, även om det är exakt samma behandling så nog finns det lite kvar att göra i Sverige ändå.

    Varför ska man då gå i en prideparad? Varför ska ÖIS gå i en prideparad? Varför går jag i en prideparad?
    Om vi börjar med mig så går jag i paraden av flera anledningar.
    Den första är det jag har beskrivit innan. Att jag vill visa att det finns fortfarande lagar och regler runt om i världen som särskiljer på HBTQ-personer och icke-HBTQ-personer.
    Den andra anledningen är att jag vill visa medkänsla med alla innan mig som har slagits för HBTQ-personers rättigheter. Det är dessa som är de riktiga hjältarna. Prideparadernas historia går bak till bland annat Stonewallupproret i USA och ockupationen av socialstyrelsen i Sverige. Genom att gå i paraden hyllar jag alla som har jobbat för att jag inte är sjukförklarad, för att jag kunde gifta mig med min fru och för att vi kan få lov att bilda familj.
    Den tredje anledningen kan vara den absolut viktigaste. Det är för att visa alla som tycker att HBTQ-personer inte ska få ha samma rättigheter eller visa sin kärlek öppet att vi skiter i vad de tycker. För att vara en nagel i ögat på personer som uttrycker sig negativt och tycker att vi ska hålla vårt homobeteende bakom stängda dörrar. För att för en dag om året kunna gå en promenad i staden jag bor och hålla min älskade i handen utan att fundera på vad människor runt omkring på stan egentligen tycker om oss. I den här anledningen ligger också en stor kamp för att få bort vardagshomofobin (att bög är ett skällsord till exempel).
    Den fjärde anledningen är att det är vansinnigt kul.

    Varför tycker jag att ÖIS ska gå i prideparaden?
    ÖIS ska gå i paraden för att visa att alla är välkomna i Örgryte IS. ÖIS ska gå i paraden för att man visar att står upp för alla de saker jag tidigare nämnt. För att visa att man kämpar för att få ett bättre klimat på läktarna och i omklädningsrummen. Sporten (speciellt mansdominerad sport) har varit en mörk fläck på regnbågsflaggan. När Kiruna IF fick pris på Idrottsgalan sa de att den största motståndaren mot deras arbete för en mer öppen idrott är tystnaden. Örgryte IS vill inte vara en del av den tystnaden och det är jag vansinnigt stolt över. Det är naivt att tro att Anton Hysén är den enda manlige HBTQ-personen bland de översta serierna i Sverige. Frågan är bara varför inte fler vågar komma ut. Om fler klubbar visar sitt stöd så som ÖIS gör så tror jag att fler spelare kommer att komma ut.

    Jag fattar om folk tror att det är Felix som ligger bakom allt eftersom han skriver om det, men egentligen har Felix väldigt lite med det hela att göra. Vi är en grupp som hjälper ÖIS med dessa frågor eftersom de har frågat om det. Vill man ifrågasätta varför ÖIS går i paraden eller har regnbågsfärgade skosnören så bör man höra av sig till ÖIS-gården. Det tror jag är mycket mer konstruktivt än att sitta här och klaga.

    När de kommer till era funderingar kring varför ÖIS inte ställer upp för en massa andra olika saker så har jag egentligen bara en sak att säga. Engagera dig och snacka med ÖIS så kanske de kan göra det i framtiden om det är så viktigt er.

    När det gäller höger- eller vänstersnacket så kommer jag bara säga att det är för dumt för att svara på.

    //Sofia

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se