Foto: Patrik Boyton

Nostalgiläsning: Ny ekonomisk kris: Är ÖIS fast i hamsterhjulet?

Som ni säkert har koll på fyller er enda fasta punkt i den så stormiga rödblå tillvaron fem år 2015 och det firar vi igenom att då och då under året på nytt publicera gamla alster. Då vi tror att det viktigaste för att ta sig någonstans på ett vettigt sätt är att lära av historien samt att definitionen av galenskap är att göra samma sak och vänta sig ett annat resultat väljer vi denna text. Texten publicerades för första gången 2010 av Martin Johansson och Håkan Wall och publiceras nu igen för att den tyvärr återigen känns aktuell med det rådande ekonomiska läget top of mind. Vi har valt att låta gamla kommentarer ligga kvar då dessa kan vara intressanta att läsa ytterligare en gång. Bon apetit!

Jaha, så var vi här igen. I en ny ekonomisk kris. Inte direkt oväntat. Vi har haft det på känn rätt länge och egentligen har vi bara räknat dagarna till det att trycket på avtryckarfingret skulle bli tillräckligt stort för (nack)skottet att brinna av. Och vi kan konstatera att det inte ens har gått fem år sedan vi (ÖIS) var veckor från en konkurs och tvingades stå med mössa i hand när våra tre stora mecenater – Stena Line, Dunross & Co och Byggnadsfirma Ernst Rosén – kom med en stor sedelbunt och räddade oss.

Frågan är vad vi lärde oss av den erfarenheten?

Av allt att döma, inte ett jävla dugg. För nu är vi här igen. Tillbaka på ruta ett igen.

Vi kan inledningsvis avslöja att vi suttit på innehållet i föreliggande text i ett par dagar. Dels av respekt för uppgiftslämnarna och dels för att vi känt en viss oro över om det verkligen är rätt läge att släppa den här informationen just den här veckan när så mycket står på spel. Men efter att ha fått information och uppgifter från en rad olika uppgiftslämnare, gjort en noggrann läsning och analys av ÖFAB:s årsredovisning och gjort bedömningen att läget är så pass allvarligt som vi tror att det är har vi – Martin Johansson och Hox – fattat ett beslut om att trots allt tycka på WordPress publiceringsknapp.

Publish and be damned – eller hur var det Lord Wellington sa?

Som framgått av textens inledning står ÖIS inför ett nytt ekonomisk elddop. Om våra uppgifter stämmer är det återigen nästintill tomt i kassakistan. Med anledning av detta kallades – förra torsdagen – samtliga anställda, ledare, tränare och spelare till ett möte på ÖIS-gården där ÖFAB:s vd, Kristian Sundborn, och hedersordförande, Benny Rosén, informerade om kommande varsel. Som vi har förstått det berörs inte spelartruppen utan varslen gäller enbart den övriga personalen på Gården. Pengarna är helt enkelt slut och klubben/ÖFAB har nu för avsikt att se över organisationen för att hitta möjligheter till ytterligare nedskärningar. Allt för att man ska få plats i den allt annat än skräddarsydda kostymen. Varslen ska därför sannolikt ses som ett led i klubbens förberedelse inför ytterligare år i Superettan. Kul? Inte det minsta, men det är bara att gilla läget och inse att det är dags för förändring och förnyelse. Det är det eller döden.

Men hur hamnade vi då här igen? Ja, det är egentligen tämligen enkelt, efter en översyn av ÖFAB:s ekonomi kan vi nämligen konstatera att det i dagsläget ter sig som en ekonomisk omöjlighet att spela fotboll i Superettan och samtidigt ha ambitionen att spela allsvenskt. Detta eftersom det framförallt är enorma skillnader på intäktssidan mellan att spela i Allsvenskan och att spela i Superettan. Inget nytt under solen där inte. Samtidigt kan vi konstatera att utgifterna inte fluktuerar i samma utsträckning. Mellan säsongerna 2008 och 2009 ökade ÖFAB sina intäkter med 15 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med över 50 procent. En ökning som nästan helt förklaras av avancemanget till Allsvenskan.

På utgiftssidan är spelarlöner den enskilt största kostnaden och dessa står i dag för över 70 procent av de totala utgifterna. Det är också här det stora dilemmat finns: Spelarkontrakten löper över flera år och man kan därför inte på årsbasis anpassa spelarbudgeten till att matcha inkomsterna. Kommer man till Superettan från Allsvenskan med en spelartrupp i allsvensk prisklass kommer inte ekonomin att gå ihop förrän man rensat ut eller omförhandlat de dyra kontrakten. Så är det bara. Det är simpel fakta.

Till saken hör också att det ekonomiska bokslutet för 2009 visade en förlust på 2,5 miljoner kronor och kassaflödet var på -3,7 miljoner kronor. De 3 miljonerna täcktes upp med lån från ett kreditinstitut. I dessa siffror ingår det även inkomster för spelartransfers, och under 2009 hade vi också en extra inkomst eftersom Ola Toivonen såldes från Malmö till PSV. Vi hade även en utgift i form av en sign on-bonus till Álvaro Santos och en inkomst för Mikael Petersons bidrag i affären (vilket verkar vara omkring 6 miljoner kronor). Efter lite avrundningar och välinformerade gissningar gör vi bedömningen att ÖFAB gick back omkring 10 miljoner kronor på driften under säsongen 2009.

Och det är alltså här vi står i dag. När vi gick in i Superettan hade vi alltså ett driftsunderskott på någonstans i närheten av 10 miljoner kronor och av döma av historien kunde vi dessutom förvänta oss minskade intäkter med cirka 15 miljoner kronor. Sist vi slog in den uträkningen i vårt excelark var 10 plus 15 lika med 25. Miljoner kronor! För särskild skull tar vi det igen: 25 miljoner kronor – som vi måste minska våra utgifter med.

Är det ens möjligt?

Självklart inte!

Att vi är där vi är idag är med andra ord ingen stor överraskning. Inför årets sejour i Superettan satsades det ändå ganska ordentligt på spelartruppen. Man köpte in Sebastian Johansson, skrev kontrakt med Janne Andersson och Ken Fagerberg lånades in samtidigt som man konsekvent avvisade alla bud på Álvaro Santos. Med superettanmått mätt har vi en väldigt stor – och dessutom dyr – trupp. Det kan mycket väl vara så att vi i år har en högre utgift för spelarlöner än vad vi hade i fjol. Om vi dessutom lägger till att sponsormarknaden går trögt, publiken sviker – trots sänkta biljettpriser – och att den ekonomiska satsningen på campingen inte blev någon succé inser man snart att den här krisen grinat oss i ansiktet under hela säsongen. It was inevitable, mr. Andersson!

Istället för att dra hårt i handbromsen valde vi att ignorera det kraftiga underskott som väntade och behålla en fortsatt hög utgiftsnivå. Så det oväntade med den nu uppkomna ekonomiska krisen är väl snarare att man lyckats dölja den så länge som man ändå gjort.

Frågan är då vart är ÖIS på väg. Vart vill vi? Vad vill vi vara? I nuläget går inte teori och praktik ihop. Så är det bara. Och en sak är väldigt klar och det är att det inte går att fortsätta på den inslagna vägen med ständiga glädjekalkyler och ekonomiska chansningar. I år körde vi med en allsvensk budget i Superettan eftersom vi inte hade råd att spela i Superettan. Har ni hört den förut? Jepp, vi kunde just tänka oss det. Kanske är det dags att ÖIS erkänner att för att hänga med i elitsammanhang krävs det att verksamheten sköts mer som ett företag. Med långsiktighet, kontinuitet och stabilitet. Att år efter år ta på sig en för stor kostym håller inte. Att år efter år varsla administrativ personal är rent ut sagt för djävligt. Både ur ett humanistiskt och ett kompetensmässigt perspektiv. Att fortsätta på den inslagna vägen med stora årliga underskott och förhoppningar om nya räddningsmiljoner från våra mecenater håller inte. Detta sjuka beteende måste få ett slut! Ju förr desto bättre. I framtiden måste helt enkelt intäkter och utgifter gå ihop. Det är dags att sätta ner foten och fatta en beslut som bryter med traditionen. Ett steg i rätt riktning mot en sundare ekonomi, en ny organisation och en ljusare framtid. Dags att vakna upp, bita i det sura äpplet och anpassa verksamheten till den ekonomiska verklighet som vi faktiskt lever i.

Helt klart är att vi måste se över vår verksamhet och inse att fotbollen inte kommer att generera en jämn intäktskälla framöver. Vi behöver ytterligare verksamheter för att balansera inkomsterna över tid. Örgryte har som vi ser det två stora tillgångar: Dels har ÖIS ett stort och brett kontaktnät via sponsorer och dels har man stora outnyttjade markytor i anslutning till ÖIS-gården. Enligt uppgift väljer ÖIS i nuläget att försöka utnyttja markytorna och att återuppliva hotellplanerna, vilket låter riktigt lovande även om det är ett projekt med en lång tidshorisont. En av oss har suttit med i möten på Mölndals Turism och utifrån det kan vi konstatera att kommunen verkligen skriker efter hotell och campingplatser. Exakt hur en satsning på hotell och camping kommer att se ut återstår att se, men vi kan konstatera att detta projekts realiserande och genomförande är livsviktig för ÖIS. Utan det kommer ÖIS inte att vara ett elitlag i framtiden. Det är den bistra sanningen.

I slutändan så är vi tillbaka på ruta ett igen. Vi står här med ett stort underskott och kapitalbehov och en konkurs hängande över oss som en yxa i en bödels hand. Räddningen är precis som förra gången kapitalstarka sponsorer (eller ska vi kalla dem för fans, för det är väl kanske en bättre beskrivning).

Håll fram mössan, Kristian. Vi hoppas någon fyller den.

Sambadefensiv har tidigare sökt Kristian Sundborn via e-post för att få svar på ett antal frågor kring det ekonomiska resultatet, men inte fått några svar.

För innehållet i denna text ansvarar Martin Johansson och Hox (även om avsändaren är Sambadefensiv).


'Nostalgiläsning: Ny ekonomisk kris: Är ÖIS fast i hamsterhjulet?' have 122 comments

  1. 7 september, 2010 @ 17:06 malte

    Det är riktigt skrämmande att behöva läsa detta!! Hur kan det ha gått så illa utan att någon (re)agerar!?

    Från att ha fått 30 miljoner förra gången till att gå back 25 miljoner på ett år!? Hade fan kunnat använda de 30 miljoner till att rusta upp valhalla och ha Göteborg FC:s klubbstuga som klubbhus…

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 17:09 Martin Johansson

      Viktigt att påpeka att det där är våra beräkningar. De exakta siffrorna lär vi få inom kort när man är klar med alla beräkningar från klubbens sida. Hur det kunde gå så här? Tja, vi har väl alltid försökt ”satsa” oss ur krisen/problemen. Man har inte tagit det på allvar. Vi är i precis samma knipa som Bajen (om än kanske inte lika allvarlig).

    • 7 september, 2010 @ 17:29 malte

      Visst är det era beräkningar men jag antar att ni har varit lite partiska och räknat lite snällt =) Det är absolut inget fel att satsa när det går dåligt men finns inte kompetensen om hur och varför man gör det hjälper det inte. Att bränna pengar kan vem som helst göra.

      Vi är inte alls i samma knipa som bajen. Det är värre än så. Bajen har supportrarna och engagemanget i och kring klubben. Vi har knappt 30-50 pers som reagerar på ordet FC Gothia. Visst, Bajens supportrar är inte alltid en tillgång när det drar kallt men engagera sig och samla sig i enad front är de bra på!

      De har en publiksiffra som är topp 5 i Sverige och det är egentligen helt sjukt hur en klubb som bajen kan gå back med alla intäkter i publik, sponsorer, tv-avtal m.m.

      Vi har sponsorer, i alla fall hade, men jag har svårt att se att dessa har lust att kasta 10 miljoner var till i sjön!

      Vi lär ligga i tvåan inom två år. Pave, Sebastian, Santos och Anklev bör säljas för att undvika konkurs

  2. 7 september, 2010 @ 17:09 Anklev Ekström

    Det senaste jag hörde var att öis inte fått in sin del av Afonso till Al Saad även den delen av Ailton Till cypern skedde nyligen där finns några hundratusen och hämta i alla fall.

    Dags att tänka långsiktigt satsa ungt Jakob Margus Anderberg Adam Danny Luka.
    Det löser sig det gör det alltid som en vis skåning brukar säga

    Svara

  3. 7 september, 2010 @ 17:17 R.

    Inte speciellt konstigt med tanke på de hycklare som styr på ÖIS-gården.

    Dessa siffror kan ju knappast komma som en skräll för någon?

    Svara

  4. 7 september, 2010 @ 17:23 Johan Gellerman

    Oj, vem kunde se detta komma?

    Det räcker att man har hängt med hjälpligt i klubbens ekonomi (typ bara läst det som stått i olika tidningar) för att man ska ha fått klart för sig att föreningen är kapitalt misskött på det ekonomiska planet. Bokslutet för i år kommer inte bli en munter historia då man budgeterade typ 5-10 miljoner back (minst) och eftersom man har fått ytterligare utgifter och mindre inkomster än beräknat plus att det inte blir någon Allsvenska nästa år så kommer det nog bli ett underskott som närmar sig 20 miljoner, bara för den här säsongen.

    På flera sätt hoppas jag att Stena, Dunross och Rosén inte kommer till vår räddning. Jag vill sanera klubbens ekonomi från topp till tå och jag tvivlar på att de som sprider pengar omkring sig kommer försvinna om våra rika supportrar går in med ytterligare bidrag. Andra klubbar med liknande omsättning klarar av att spela i Allsvenskan utan att gå tokback år efter år, men varför kan inte vi klara det?

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 17:48 Bob Dobalina

      Jag håller med. Hoppas att detta kan lösas utan att sponsorerna puttar in fler miljoner (som ändå rinner iväg). Klubben måste lära sig att ta ansvar. Så enkelt är det.

      Jag håller även med Jester nedan. Klubben valde inför säsongen att satsa istället för att snåla. Hade klubben gjort det senare, hade vi tyckt att det varit fegt, tråkigt osv.

      Fan också! Ännu en gång blir man påmind om att FC Gothia hade varit det bästa alternativet, i alla fall ur ekonomisk synvinkel. En god vän till mig hade annars ett intressant förslag: Slå ihop Öis och Häcken under varumärket Öis. Häcken har pengar, men ingen historia och inga fans. Öis har historia och fans, men inga pengar. Intressant tanke.

    • 7 september, 2010 @ 22:48 Voldemort

      Var det inte precis det som skrevs om på Svenskafans under 2007?

    • 7 september, 2010 @ 23:00 Voldemort

      ….fast under namnet Gothia FC?

    • 8 september, 2010 @ 08:34 Bob Dobalina

      Jo, men i FC Gothia skulle även Gais ingå. Plus att Öis skulle gå i graven. I det scenario jag beskriver ovan, skulle hela verksamheten drivas under Öis.

    • 8 september, 2010 @ 12:40 Voldemort

      Nä, i den artikeln var det bara Häcken och Öis som skulle gå ihop. Det som sedan kom fram efter matchen på Rambergsvallen 6 månader senare handlade dessutom om Gais. Vilket antagligen var det som stjälpte hela idéen……

    • 7 september, 2010 @ 23:16 KG

      Patetiska kryp. Det du förespråkar har skadat ÖIS på miljoner vis både i pengar, historisk, kulturellt, sportsligt och andligt m.m.. Hade inte den här jävla härvan varit hade vi kanske i vart fall haft en sansad kraft mot en långsiktig framtid.

      Pengar är bara viktiga om vi säger att vi behöver dem. Byggs något som inte enbart baseras på pengar så är vi ett steg i rätt riktning.

    • 8 september, 2010 @ 08:36 Bob Dobalina

      KG: Varför kallar du någon patetiskt kryp, när du inte ens känner personen i fråga? Med facit i hand, tror jag att Gothia hade varit en ekonomiskt bättre lösning än att driva Öis vidare på det sätt man har gjort. Det var allt jag ville ha sagt.

    • 8 september, 2010 @ 12:44 Voldemort

      KG:

      Är det inte det som Öis har gjort? Byggt något som inte baseras på pengar? Och sedan så smått börjat inse att dom tydligen behövs….? Vi måste komma bort från happy go lucky mentaliteten och börja bolla med hårda fakta och rationellt tänkande, va?

    • 8 september, 2010 @ 16:44 Nikh

      Voldemort: Klokt skrivet.

      KG: Lugna ner dig lite.

    • 7 september, 2010 @ 19:04 Black Francis

      Bara av ren nyfikenhet… vilka klubbar med våran ekonomi är det som klarar att spela i allsvenskan år efter år?

    • 7 september, 2010 @ 19:18 Martin Johansson

      Bra fråga! Någon som har kompetens och ork att göra en jämförelse?

    • 7 september, 2010 @ 19:37 Black Francis

      Jag kan absolut lägga några timmar på att räkna på detta.

      Men jag tar gärna emot hjälp då det gäller att hitta underlag (typ länkar, för jag gissar att allt finns på nätet).

    • 7 september, 2010 @ 21:51 Black Francis

      Ok, nu har jag ägnat några timmar åt att räkna på det. Använde mig av förbundets statistik för intäkter för åren 2001-2009. Eftersom alla klubbar har ökat sina intäkter under dessa år rangordnade jag klubbarna inom respektive serie för dessa år och tog sen fram ett medel för varje lag.

      Av de lag som spelat i allsvenskan under denna period var Öis nummer 18. Följande lag som har spelat i allsvenskan under perioden har SÄMRE ekonomi än Öis:

      Öster, Assyriska, Gefle, Enköping, Trelleborg och Ljungskile.

      Då det gäller lagen som spelat i superettan under perioden var vi nummer 14 ekonomiskt. FÖRE oss kom:

      Aik, Häcken, Norrköping, Sundsvall, Örebro, Landskrona, Kalmar, Brommapojkarna, Brage, Gais, Öster, J-södra och Trelleborg

      Sammanfattningsvis kan man säga att det inte ligger något i påståendet att klubbar med våran ekonomi klarar sig i allsvenskan år efter år. Däremot finns det många klubbar med våran ekonomi (eller sämre) som klarar enstaka år i allsvenskan.

      Närmaste lag ovanför oss i den ekonomiska tabellen som inte åkt ur allsvenskan under perioden är Halmstad, som ligger sex platser före oss.

    • 7 september, 2010 @ 22:03 Martin Johansson

      Grymt gjort! Djäkligt intressant. Om du har ork och lust får du gärna strukturera upp det lite och samla det så kan vi dra upp det som ett inlägg?

    • 7 september, 2010 @ 23:24 Black Francis

      Absolut. Tänkte även göra samma sak för sportsliga resultat och se hur väl ekonomi och framgång stämmer ihop.

      Ge mig någon dag bara…

    • 8 september, 2010 @ 18:05 Black Francis

      Försöker mejla in sammanställningen till adressen längst ner på sambadefensiv men det studsar bara…

    • 8 september, 2010 @ 18:09 Martin Johansson

      Skit också! Verkar vara något strul med servern. Varit trögt med mail hela dagen. Testa martin.johansson@sambadefensiv.se eller hemjohansson@gmail.com

    • 7 september, 2010 @ 19:52 Johan Gellerman

      Klubbar som Halmstad, Gefle, Trelleborg och Gais ligger ju i ungefär samma omsättningsklass som oss men visar inte upp samma mångmiljonförluster som vi gör. Blir därför kanske lite missvisande då vår omsättning till stor del består i pengar ut och räknar man på ett noll resultat så ligger vi säkerligen en 10 miljoner efter ovanstående klubbar i omsättning. Samtidigt har vi definitivt underlaget för att klara av att vara en stabil allsvensk klubb utan att leva på allmosor, allt handlar om långsiktigt tänkande och en hållbar strategi. Hade vi kunnat använda de extra miljonerna till att spetsa till det istället för att behöva täppa till alla hål så hade det kunnat bli riktigt trevligt istället.

      Tror det kan bli lite trixigt att få tag i klubbarnas årsredovisningar om de inte är Idrotts-AB, vilket det inte är så många klubbar som är. Mina siffror är hämtade från gamla tidningsartiklar där man har jämfört klubbarnas ekonomi, men allt är taget ur minnet så jag har inga källor att hänvisa till.

    • 7 september, 2010 @ 20:26 Hox

      Omsättning är definierat som totala intäkter så den kan du visst jämföra.

      Angående GAIS så var de väl också på ruinens brant inför i år men räddades av försäljningarna av Wanderson och vår favorit Per Eriksson.

      PS. Jag såg Alex lyckas med en överstegsfint idag på ÖIS-gården. Han kan! Jag lovar:-)

  5. 7 september, 2010 @ 17:25 Åke Johansson

    Tycker nog att man inte skall skriva under med pseudonym med tanke på allvaret i texten Hox. Varför??

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 17:28 Martin Johansson

      Åke, vi har det där under diskussion, och det är mycket möjligt att Hox träder fram inom kort. Dessutom står jag med namn och alla vet hur man når mig så jag ser det inte som något stort problem i detta fall. Och behöver jag tillägga att jag har det största förtroendet för Hox.

    • 7 september, 2010 @ 17:37 Åke Johansson

      Bra, för seriositeten gentemot ÖIS. Förstår anonymitet men det är svårt att bemöta. Bättre att du skriver under själv då. Tolkningen blir ju att Hox grävt och fiskat en del
      Återigen, bra att han eller hon överväger det!!

      Förövrigt, ingen stor surprise att läget är som det är. Varslen är ju favorit i repris. Vore skönt om ÖIS kunde rätta mun efter matsäck en gång för alla och bygga en stabil grund innan man bygger väggar och tak

    • 7 september, 2010 @ 17:46 Martin Johansson

      Jo, jag övervägde att sätta texten under eget namn, men eftersom Hox gjort en stor del av jobbet (merparten) så tyckte jag inte att det var brukligt. Håller dock med om att anonymitet inte är optimalt, men det finns många anledningar till att personer skriver under pseudonym. Det får man också respektera. Allt som skrivs på den här bloggen faller under mitt ansvar och har man något man vill ifrågasätta eller diskutera är jag öppen för alla former av samtal. Inga problem. Mig veterligen vet klubben hur jag nås.

      I övrigt har jag inget att invända. Vi har alla haft det på känn. Vetat att det skulle bli så här, men inte pratat om det. Förträngt det och hoppats på det bästa. Inte kul, men så är det och det är bättre att vi alla erkänner det.

    • 7 september, 2010 @ 20:35 Hox

      Hox heter Håkan Wall. Så var det löst.

  6. 7 september, 2010 @ 17:30 Jester

    Hur kan ngn se detta som nyheter?? Vad är nytt? Att man valde at satsa istället för att snåla? Det bästa ÖIS kunde göra var att bara satsa på ungdomar, engagera byggsponsorerna i hotellprojektet som ju faktiskt har en jättepotential och sen kämpa sig kvar. Att man signar dyra äldre spelare o tränare får vi stå med nu tills kontrakten går ut.

    Hotellet kan gå snabbare än vi tror – nästa år? – och kan säkert plocka in 10 mille per år rätt ner i fotbollskassan. Då får man en annan chans. Jag hörde få som klagade när SEB, Valter, etc anslöt.. Så att klaga nu är ju bara puckat.

    Forza ÖIS, sälj allt som går att sälja o harva i superettan tills rätt personal, rätt drift och ett hotell finns på banan. Då satsar vi! 2013 är vi tba, med rätt förutsättningar.

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 17:38 Martin Johansson

      1. Var någonstans påstår vi att detta är en nyhet? Vi skriver ju faktiskt raka motsatsen (varslen får väl dock betraktas som en nyhet)
      2. Vem klagar? Vi konstaterar mer att det inte är lustigt att det blev så här. Det anmärkningsvärda är väl att man från styrelsehåll inte kört med ”tillräckligt” öppna kort?
      3. Vem riktar du din kritik mot?

  7. 7 september, 2010 @ 18:23 Black Francis

    Jag förstår inte riktigt varför detta presenteras som en nyhet. Att det är så här har väl varit känt ända sedan Öis gjorde klart att man skulle behålla förra årets spelartrupp och satsa på att gå upp i allsvenskan direkt.

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 18:27 Martin Johansson

      Nu gör vi upp en väldigt enkel regel. Ska man kommentera, ska man också ta sig tid att läsa HELA texten. Så djävla svårt är det inte. Har man inte gjort det ger man fan i att kommentera. OK?

    • 7 september, 2010 @ 18:51 Black Francis

      Jag har läst hela texten. Ni presenterar det visst som en nyhet. Som att det var något ni misstänkte men nu fått bekräftat. Varje hyfsat insatt Öisare måste väl ändå ha VETAT detta hela tiden, inte misstänkt och behövt få bekräftat.

      Däremot hade jag inte läst kommentarerna och såg inte att någon redan påpekat samma sak. My bad!

      Och ta det för guds skull inte som kritik. Texten i sig är skitbra men den kanske borde lagts fram i februari istället då det började bli klart vilken väg styrelsen valde för året.

    • 7 september, 2010 @ 19:13 Martin Johansson

      1. Jag orkar verkligen inte tjafsa om det här.

      2a. Om jag räknat rätt innehåller texten minst tre markörer eller meningar som signalerar att det här inte är något nytt.

      2b. Varslen och beskedet om ”krismötet” är en nyhet. Det är det enda som är det. Jag är ledsen, men jag är av åsikten att det är tillräckligt för en publicering.

      3. I februari fanns inte årsredovisningen tillgänglig. Det är först på senare tid som vi haft möjlighet att räkna på det.

      4. Vissa tycks ha glömt bort Lars Ranängs snack om att om man bara fick rätt tränare – en erfaren tränare med rätt meriter – så fanns det sponsorer som var beredd att satsa stora pengar i ÖIS. Det här var under förhandlingarna med Åge Hareide. När man sedan fick Janne Andersson tog jag för givet att nya pengar skulle komma till. Visst vi skulle gå back, men inte så här mycket.

      5. Jag utgår från att människor inte är idioter. Att budgetera för konkurs eller allvarlig ekonomisk kris gör kompletta galningar. Att därför tro att ÖIS kallt kalkylerat med att backa så mycket pengar som man tycks göra är för mig helt främmande. Jag är ledsen, jag må vara naiv och på gränsen till idiot men jag kan aldrig tro något sådant om en människa som får förtroendet i en klubb som ÖIS.

      6. Om nu ni alla har ”vetat” att ÖIS skulle backa 20 miljoner och sätta anställda på pottkanten och skapa personliga dilemman (för att inte tala om vilka resurser och kompetens man kan tappa i och med varslen och den dåliga kontinuiteten och framförhållningen) undrar jag var är era arga texter? Har ni bara suttit och hållit käften hela den här tiden? Jag vet att det har snackats och diskuterats men mig veterligen har inget organiserat gjorts. Och jag köper inte snacket om att man blev överkörda på årsmötet och att man inte kan agera efter det. Vad vi pratar ju om en relativt allvarlig felkalkylering? Om man har det på känn, har man inte då ett ansvar som medlem att agera och försöka få till en förändring?

      7. Jag kunde aldrig för mitt liv föreställa mig att det skulle vara så här kasst. Och det tror jag inte de anställda föreställt sig heller. För ärligt talat vem skulle ta anställning i ett företag som kalkylerade att gå back med över tio milkoner samtidigt som det är barntillåtet djup i kassakistan?

    • 7 september, 2010 @ 19:29 Black Francis

      Ok, ta det inte så allvarligt. För mig har det hela tiden varit självklart att detta året var en chansning av bära-eller-brista typen. Trodde alla såg det likadant men tydligen inte.

      Om det sen är du som är naiv eller jag som är cynisk kan vi lämna därhän.

    • 7 september, 2010 @ 21:02 Jonathan

      Martin: Angående 6:e påståendet.

      Många inom Inferno har påtalat brister i både ledning av klubb samt agerande mot supportrar. När man sedan väljer att aktivt visa detta med att säga något eller exempelvis vara tyst en match möts man av andra supportrar som ”medgångssupporter”.

      Tyvärr är det så att klagar man är man en usel supporter inom öis. Tyvärr får man inte ha något att säga till om.

      Vet att det inte har drivits någon större kampanj av oss i Inferno men hade vi det hade vi kanske tyvärr skapat osämja i klacken med anledning av att detta skapar negativ energi samt att man skall stötta klubben oavsett vad som händer. Även om klubben drivs i konkurs!

    • 7 september, 2010 @ 22:43 Anonym

      Jag tillhör dom som tycker inte det hör hemma på/under matcher. Jag pratade idag med en äldre herre han sa att han vågade inte gå på matcher längre och pratade om dåliga supporter. Det är ju synd att man tappar publik pågrund av att folk är rädda. Det var många gäster och även jag som reagerade över den tråkiga ”gestapobanderoll” på Falkenbergmatchen. Försök på ett bra sätt hitta andra lösningar.
      Jag hoppas för anställda nu, att denna artikel inte ställer till det med upplopp och annan dumhet. Så klubben får ökade kostnader!

    • 7 september, 2010 @ 23:01 Anonym

      Banderollen var olycklig och vi ber om ursäkt för de som uppfattade den stötande.

      Men för att inte halka in på falkenbergsmatchen och banderollen så skall det sägas att det har försökts att skapa höjda röster på många sätt och under matcher är en av tillfällena att synas och höras av både personal, styrelse, spelare samt de supportrar som är på plats. Tror inte att du hellre hade velat folk tåga upp på en träning med krav på svar.

      Dessutom har inga protester varit varken aggressiva eller hetsiga utan snarare innehållit budskap samt motivering antingen före, under eller efter match i form av information och varför.

      Sedan att man är på plats att stötta spelarna under matchen är en sak men att hålla tyst under en match kan ju knappast ses som en dålig supporter, snarare som en missnöjd. Lika missnöjd som att många sittplatssupportrar visslar, buar samt skriker saker under samt efter match.

      Inferno Örgryte var den bidragande orsaken till att klackunionen en gång uppstod. Just för att samlas till just sådana här frågor samlade vi ihop representanter från BH, SF, SÄF samt FSH för att diskutera de saker vi hade gemensamt men även vad som skilde oss åt. Att diskutera hur vi på bästa sätt kan föra den klubb vi brinner för vidare.

      Vi har velat träffa Lars Ranäng för att utbyta idéer utan resultat utan istället har Björn Nilsson, säkerhetsansvarig, varit den person vi fått möta vilket inte har givit värst mycket då han tyvärr inte har något större inflytande på Öisgården.

      Tyvärr är det så idag att kommer man upp till öisgården har de sällan tid att prata samt svara på de frågor man har. Det går heller inte att diskutera idéer och tankar som är olika utan att bli stämplad som problem. Dessutom undanhålls mycket information som skulle kunna ges till supportrar som med sitt engagemang och kärlek hade ställt upp och visat vad man står för.

      Nu börjar det bli sent och jag antar att jag är långt över OT men Martin får väl radera eller redigera detta ifall han inte tycker det passar!

    • 7 september, 2010 @ 23:02 Jonathan

      Edit: Skall tilläggas att det senaste inlägget var mitt och endast mina åsikter, Glömde fylla i namn

    • 7 september, 2010 @ 23:50 Anonym

      Bra att vi kan ha en dialog. Jag själv köper biljett på andra platser nu, för jag var chockad över det dåliga beteende vissa hade skrek högt taskigheter hela tiden till våra egna spelare.det var olidligt!
      Det jag funderat på om man varit dålig supporter, Att man skulle få en chans att sitta på en annan anvisad plats på arena, (men givetviss får det inte vara grov förteelse).man bryter kanske ett grupptryck som finns som gör att man rycks med i, Samt att man då får vissa att man är intresserad av fotboll och att man är en bra supporter.

    • 9 september, 2010 @ 12:15 Anonym

      Kan du eller någon annan förklara för mig vad Inferno Örgryte är eller står för. speciellt. Jag är uppväxt under tipsextra tiden. Det var inte grupperingar i föreningar möjligtviss en damklubb i föreningen. Deras uppgifter var lite krasst att koka kaffe och baka och kunde göra någon egen aktivitet. Det var mycket mer idellt arbete då. En samhörighet mer. Någon av er äldre genrationen kan väl berätta när det börja komma in de stora pengar i fotbollen, jag är för ung.

    • 8 september, 2010 @ 16:48 Martin Johansson

      Jonathan, jag har märkt av det där problemet och jag vet att ni tidigare har försökt agera i samband med årsmöte etc. men inte lyckats. Min poäng i det här fallet var bara att om nu alla – förutom undertecknad – fattat att det varit så här djävligt och hade på känn att det var hit vi var på väg så undrar jag varför det har varit så tyst. Har man blundat, hållit tummarna och förträngt det helvete som väntar i värsta fall? Min bestämda övertygelse är att om man inte gillar något får man försöka göra vad man kan för att ändra på det. Och är det ingen som lyssnar så får man skrika ännu högre. Till slut lyckas man sätta i gång en storm.

    • 9 september, 2010 @ 13:35 läktarcoachen

      Ursäkta en något försenad kommentar, men jag såg inte texten förrän idag. Jag minns att vi diskuterade ÖIS’ ekonomiska situation i samband med nedflyttningen förra året. Jag minns att jag själv och även en del andra kom fram till att med samma kostnader som i alllsvenskan skulle Öis gå back med ca 20 miljoner. Detta baserades på den enkla matematiken att superettanspel medförde minskade intäkter med 15 miljoner och att det beräknade underskottet på driften 2009 var uppemot 5 m. Vidare begrep jag då inte och begriper fortfarande inte hur det skulle kunna vara möjligt att spara in 15-20 m på ett år. Sedan när Ranäng pratade om fortsatt satsning drog jag slutsatsen att det måste finnas dolda tillgångar som inte syns i balansräkningen. Så var tydligen inte fallet utan den ekonomiska redovisning som alla kan läsa om man går in på Sv. Fotbollsförbundets hemsida var helt korrekt. Det fanns inga dolda resurser. Klubbledningen gamblade helt enkelt att sejouren i superettan skulle bli ettårig.

    • 7 september, 2010 @ 19:13 malte

      Att alla misstänkte detta är väl ändå uppenbart!! Detta är helt klart en nyhet då fakta faktiskt kan redovisas!

      Martin och Hox (Vem detta nu är) har ju faktiskt ägnat sig att ta en titt på något som berör vår klubb.. Det som dock inte är en nyhet är att klubben läcker som ett såll och ingen på öisgården tycks förstå varför!

  8. 7 september, 2010 @ 19:17 malte

    Dubbelpost:

    Det är väldigt konstigt att folk väljer att klaga och köra huvudet i sanden och lägga fokus på en ”icke-nyhet” iställlet för att diskutera vad som faktiskt är på att hända. Allt från tvångsnedflyttning till faktiskt om klubben fortfarande skall existera!

    Svara

  9. 7 september, 2010 @ 19:48 Ville

    ÖFAB’s redovisning står med i Årsberättelsen som delades ut på Örgryte IS årsmöte i våras. Rörelseresultatet där visar på minus 8,053 miljoner, Givetvis så minskar intäkterna i år pga tv och biljetter bland annat, men rimligtvis så minskar också en del kostnader? Däremot kan man ju tycka vad man vill om att de återigen tvingas varsla personalen. Det kan inte vara så kul att jobba på gården om man skall behöva ha det så varje år.

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 20:50 Hox

      I rörelseresultatet ingår pengar för Ola Toivonens försäljning från Malmö till PSV samt sigonbonus för Alvaro Santos. Jag betraktar dessa kostnader som extraordinära och bör inte räknas in i ett driftresultat.

  10. 7 september, 2010 @ 21:15 Anonym

    Kanske ingen höjdare att ha närmare 28 spelare under kontrakt när ekonomin ser ut som den gör? Eller vad säger du Dick?

    När man sedan betänker att väldigt få av dessa 28 spelare har något nämnvärt marknadsvärde börjar man nästan gråta..

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 23:18 Anonym

      Hur kan man då kontrakter yttligare en spelare Isläningen på 2,5 År.? Falkenberg hade inga pengar till att utöka truppen ,dom lånade in en spelare från Elfsborg nu under hösten.Falkenberg vet ju inte idag var man spelar nästa säsong.
      Klubbar och föreningar har det tufft i dag, och det är klart att har man befunnits på en högre nivå är det svårt att sänka sig. Det handlar ju om många jobb som står på spel. Skulle vi bli nerflyttade hu tänk Varberg Bois- Öis på Påskbergsvallen nästa år. Det är långt från Svennis dåvarande Manchester City och en välfylld arena.
      Är vi Öisare det vi kan göra är att sluta upp på de sista matcherna speciellt hemma. Stötta killarna på planen.

    • 8 september, 2010 @ 17:04 Martin Johansson

      25 spelare under kontrakt för tillfället är väl den korrekta uppgiften? Under säsongen har väl sammanlagt 27 spelare varit kontrakterade. Inte för att det gör någon skillnad. ÖIS har en stor och relativt dyr trupp. Nästa år blir det nog mindre rutinerat folk och fler kids. Gissningsvis får väl Pontus Otterstedt och Mathias Johannesson ta klivet upp och några från 2008-gänget försvinner. Kanske Bengtsson, Dennis, von Brömsen, Seif och Pavel.

    • 9 september, 2010 @ 00:28 Anonym

      Vågar man hoppas på Mellis också, eller skall han få stå på tillväxt i tre år till? ska bli intressant vilka vändningar santosgate tar efter denna säsong. I retrospektiv skulle nog öis tagit dem pengarna som bjöds våras.

    • 9 september, 2010 @ 06:05 Martin Johansson

      Det är nog inte helt omöjligt. Är lite kluven inför den frågan. Kanske var det därför han föll bort från min kommentar.

  11. 7 september, 2010 @ 22:09 Ökänd

    Det ser mörkt ut på Kameruns bänk!

    Svara

  12. 7 september, 2010 @ 22:59 Magnus Börjesson

    Min första tanke när jag läste den här artikeln var:

    Jaså. *gäsp*

    Det kändes knappt intressant, jag iddes nätt och jämnt ens läsa färdigt. Så långt har det gått, så luttrad har man blivit.

    Att ÖIS skulle gå kraftigt back i år kommer ju inte som någon överraskning överhuvudtaget. Att större delen av personalen varslas fram emot höstkanten känns beklämmande nog som ”business as usual”. Siffran 25 miljoner är däremot större än väntat, men så beskriver den ju inte det förväntade underskottet heller (vilket en del som kommenterat tycks tro). Den siffran minus hur mycket Ranäng & Co faktiskt lyckats sänka kostnaderna från i fjol (vilket vi väl inte vet något om), där någonstans har vi förmodligen underskottet.

    Om jag minns rätt så har Ranäng tidigare antytt att det skulle gå att skramla ihop sekiner till en satsning mot Allsvenskan i år och möjligen nästa år. Klarade vi inte att gå upp under den perioden så skulle det inte finnas något annat val än att krympa budgeten till en mer långsiktigt hållbar storlek, vilket troligen skulle göra oss till ett lag för typ nedre halvan av Superettan. I princip har därmed ingenting förändrats. Den stora och enda frågan är väl om det fortfarande finns någon möjlighet att behålla den för stora (och som liknelse något uttjatade) kostymen ett år till, eller om skräddaren måste tillkallas redan nu.

    Eller jo, en fråga till finns det förresten: Om det nu skulle gå att göra en bära-eller-brista-satsning ett år till – är det då önskvärt? Eller vore det bättre att självmant välja att börja om och bygga från grunden?

    Svara

    • 7 september, 2010 @ 23:42 Hox

      Jag var precis på väg att poängtera det som du skriver här:
      ”Siffran 25 miljoner… beskriver den ju inte det förväntade underskottet”

  13. 7 september, 2010 @ 23:04 KG

    Blir lite förvånad över den här domedagstexten. Seriöst, har ni suttit på pressläktaren(läs ändan) alltför länge??

    Att det går kasst rent ekonomisk behöver man inte vara astronom för att begripa. Sen bollar ni med siffror utan att egentligen ha en aning om hur totalläget är. Seriöst? Icke!

    Nä, ännu en text som ligger i fas med heltokiga och dåligt tajmade banderoller eller ännu flera desperat behov av total uppmärksamhet. Var e nappen, fick ni mer uppmärksamhet nu???

    Men att det finns att göra med ekonomin betvivlar jag inte..

    Tycker det är positivt att man varslar(om man gör detta) och jag hoppas att man gör det rejält den här gången.

    ÖIS har alla chanser att överleva och bli starkare av krisen/kriserna om man faktiskt gör om allt från grunden och skapar något nytt som inte baseras på en orimlig administrativ overhead och märkvärdigt fjuttig ineffektivitet totalt sett.

    Låt oss bli amatörer på nytt eller åtminstone proffs som vet att hårt arbete lönar sig.

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 02:09 Hox

      Okej… Jag biter… Kan du specificera vad du menar med att vi bollar siffror utan att egentligen ha en aning om totalläget? Jag antar att du inte tänker bestrida siffrornas korrekthet eller deras innebörd, så vad är det som inte är seriöst? Vad är det i totalläget som vi missat?

    • 8 september, 2010 @ 08:46 Martin Johansson

      Som alltid ligger tolkningen hos läsaren. Det är tyvärr inget jag råder över. Det är inget som någon skribent råder över. Allt man kan hoppas på är att man har formulerat sig så pass klart och tydligt att texten bara kan tolkas på ett sätt. Vis av erfarenhet vet jag att det är omöjligt. Framför mig ser jag inte en domedagstext utan en relativt informativ text om ett par saker som jag och Håkan finner intressanta med ÖIS ekonomi – för vissa är det en gäspning; skönt att dessa personer ändå tar sig tid att skriva långa och ifrågasättande kommentarer om något som är att betrakta som en gäspning, men hey, det är inte min tid så ni gör vad ni vill – och som vi därför har valt att skriva om. Det är inget alarm eller någon varningssignal, mer ett konstaterande om hur djävla svårt det är att få saker och ting att gå ihop om man kommer från Allsvenskan ner i Superettan och vill tillbaka med en gång. Det enda nya vi presenterar är att vi har nått vägs ände den här gången och att man nu förbereder sig på svårare ekonomiska tider. Kanske för att ytterligare en gång kunna satsa på spelartruppen.

      Och avslutningsvis KG, det finns bara en sak som är mer patetisk än att skriva arga blogginlägg och det är att skriva hånfulla och respektlösa kommentarer till dessa blogginlägg. KG, du vet vem jag är, är det inte bättre att vi tar upp dina problem öga mot öga istället?

  14. 8 september, 2010 @ 00:08 Anonym

    Jag hoppas att ni Martin och Håkan när ni nu släppt denna nyhet uppmanar till lugn,så det inte medför hot eller annat nu. Eller massa dåliga banderoller för det kommer skrämma bort ännu fler från matcherna!
    Just nu blir jag lite kluven till Sambadefensiven det som hänt i Hammarby ligger så nära i tid just nu. Samt att det inte är så länge det förekom tråkigheter i Öis.
    Sen har jag påpekat det förut, personligen tycker jag det kommer ut för mycket inför matcher och det står jag för.

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 06:31 Johan Gellerman

      Vilka skulle göra några sådana banderoller? Det var ett tag sedan jag (och de flesta i Inferno) gav upp hoppet om att påverka ÖIS ekonomi så det har bara varit att vänta tills luftslottet krascha och sedan kunna konstatera ”vad var det jag sa”.

      Få har brytt sig om ekonomin och ännu färre har gjort något försök att påverka, och de som har gjort det har fått kalla handen från klubben. Har man hängt med och är lagd åt det hållet har det funnits anledningar att hota och lyncha redan tidigare så det är väl om man har bott under en sten som den här texten kan röra upp några större känslor.

      Det är förövrigt rätt roligt att du står för något samtidigt som du är anonym.

    • 8 september, 2010 @ 09:11 Martin Johansson

      Johan, tagga ner lite, det där snacket om hot och lynchning gör ingenting till. Det är bara djävligt onödigt. OK?

    • 8 september, 2010 @ 09:49 Johan Gellerman

      Jag konstaterade bara att de som tycker att hot och lynchning är okej metoder att använda sig av inte fick speciellt mycket mer vatten på sin kvarn i och med den här bloggposten. Det är ju inga nyheter att ekonomin är skit och därför har det ju funnits anledningar till att tillämpa ovanstående metoder långt tidigare.Det var bara för att hårddra det faktum att anonym var rädd för att det skulle bli någon slags lynchstämning med hotfulla avgå-banderoller m.m., när det i själva verket inte har dykt upp något nytt som ger anledning till att ha detta just nu.

    • 8 september, 2010 @ 08:11 Martin Johansson

      Men snälla lilla du, har jag eller Håkan någon gång uppmanat till något annat än lugn? Förstår faktiskt inte hur du tänker här. Det här är en nyktert skriven text där vi konstaterar att det tycks vara precis som väntat, men som vi alla hoppats att det inte skulle vara. Visst varsel är bara varsel, men personligen tycker jag inte att det är ett OK sätt att jobba år efter år.

      Och hur många gånger ska jag behöva säga det här, Sambadefensiv hade ingenting med banderollen under Falkenbergsmatchen att göra. Sambadefensiv är ingen supporterfalang med en egen agenda. Det är en blogg där engagerade Öisare från alla delar av läktaren skriver. Inget mer än så. Och vi fungerar precis som Expressen och Aftonbladet och Göteborgs-Posten: är man tveksam till vad vi skriver så slutar man läsa skiten. Svårare än så är det inte.

      Och diskussionen om att ”det kommer ut” för mycket innan matcherna har jag redan vunnit på knock-out så var snäll och lägg ner den.

    • 8 september, 2010 @ 10:15 DrJonas

      Var finns ”Like” knappen…? ; )

    • 8 september, 2010 @ 15:50 Anonym

      Det är synd om att den gruppen upphört(vilande i protest) med fina tifo,som tifogruppen gjort. Där dom fått utlopp för sin fina talang som varit till glädjeoch förgyllt arenan vid många tillfällen. Bidraget till en bra supporterkultur och att motståndarna blivit mäkta imponerade. Även en meningsfull sysselsättning.
      Hot och lyncha någon, är tankar som aldrig skulle komma upp hos mig.
      Att jag är anonym har att göra med tråkningar mot anhörig. Att jag ensam går att titta på matcher då övriga inte har möjlighet. Vill dessa ”omogna” unga män inte ha publik på arenan?(de är få och har inget med avstängningar att göra vill jag betona)
      Martin har nog uppfattat vilket kön jag har,”lilla du” använder man ofta till en kvinna.
      Det finns olika supporters/publik måste du vara medveten om Johan, alla måste dels vara välkommna, känna sig trygga, ha möjlighet att sitta/stå på ett ställe som fungera för en själv. Så matchen blir en upplevelse,underhållning eller avkoppling kryddat med spänning.
      Man har ju olika förhållande till Öis,det kan vara geografiskt, tid, var man befinner sig i ålder eller livet.Det kan också handla om kapital i båda ytterligeheterna, Unika egenskaper som ”skald”, hur mycket man läser,hör om Öis. Går på djupet om klubben i historien eller ända in i bokföringen. Man kan vara anhöring eller känna någon spelare.Eller som jag kallar gäst från motståndarelaget, det är ju viktigt att dom också möts av bra bemötade så dom även kommer tillbaka till vår arena det är ju också inkomster.
      Men vi har en sak gemensamt, vi gillar fotboll och hjärtat klappar för Öis.
      Alla som gör det är lika viktiga och kan bidraga på olika sätt,det gäller att förstå, det olika språk vi använder.Hur vi kan bidra till att göra Öis framgångsrikt och hitta en stabilitet.
      Jag förstår och vet att det är svårt när man kört en Audi A6 ena året så är det svårt att byta ner till en Audi A1 detta år,(särskildt när man har stor familj och mycket bagage). För man vill ju köra Audi A6, även om Audi A1 är en liten och naggande god och läcker.
      Just nu fick jag en ide! Audi skulle kunna ha rullande reklam,och få uppläst reklam på Gamla Ullevi( Kan även tänka mig en bild) Genom att den bästa hemmaspelaren skulle få förmånen att köra bilen en vecka+ ca 20l bränsle(den hade ju låg förbrukning) Det skulle räcka om de ville ta en tur till Varberg eller en tur till Lager 157 i Gällstad.Eller en sväng ut till Myckleby på Orust. Vissa att man finns,och en ära för spelaren.
      Jo, Martin ni uppmannar ofta till lugn i era artiklar, men det är som jag skriver Hammarby är aktuellt nu. Det är inte så längesen rejäla tråkigheter i Öis. Min känsla är att det ligger lite och pyr hos vissa och jag vill inte att det blir någon eld av det, som hot eller lynchning.
      Jag vet Martin att Sambadefensiven inte hade med banderollen att göra.Men Sambadefensiven blev ett form då.
      Johan du har en utvecklingspotentiall, du är ingen ja-sägare,men det gäller att hitta rätt, vad det är för din del vet jag inte.Det gäller att kunna möta olika människor, i bland får man ta ett steg tillbaka för att lyssna.
      Vi skall ju framåt och skapa en stabilitet för Öis!
      Vi får nog köra en Audi A1 nu bestämma sig och hitta stabiliteten. Innan man går vidare till en större modell (Audi A6)
      Öis skulle må gott av lite bondekultur i stället för storstadsfasoner (dagssländor). Det är därför de lag ni räknat upp tidigare finns kvar i Allsvenskan.
      Jag ser inget negativt om Öis får gåvor ,arv eller liknade. Men givitvis skall man vara aktsam om gåvan och inte gå till ”spelbutik” där chansen är som en nål i en höstak. Nyligen fick Varberg innebandy Club en gåva av en utflyttad innebandy tjej från Varberg, nu gift med en förmögen man utomlands. Hon vill ge tillbaka för de fina år hon haft i klubben och orten hon är född och uppväxt i.
      Det finns mycket att jobba på för en stabilitet.

    • 8 september, 2010 @ 16:29 Johan Gellerman

      Tifogruppen vilar inte även om många kanske inte är så sugna på att engagera sig lika mycket som vanligt på grund av rådande omständigheter. Inte heller Inferno vilar på något sätt. Men eftersom vi inte har för avsikt att dra upp några ”dåliga banderoller” så kommer det heller inte komma upp några. Vi har påtalat det förr men utan att få gehör och vi känner inget behov av att lyfta frågan igen just nu.

    • 8 september, 2010 @ 17:10 Anonym

      Johan förklara vilka(inte personer) som är vem av grupperna , och varför det är olika grupperingar ,jag kan inget om någon av grupperingarna.

    • 8 september, 2010 @ 17:22 Johan Gellerman

      Alla, förutom en, som brukar delta i tifo-tillverkningen är med i Inferno Örgryte, men alla som är med i Inferno Örgryte deltar inte i tifo-tillverkningen. Tifogruppen som sådan är bara aktiv när det tillverkas och fixas med tifon, vilket det har gjorts den senaste tiden men det finns ingen formell grupp som är tifogruppen utan den består av folk från Inferno och en ”utomstående”.

      Egentligen borde hela konceptet ”tifogruppen” skrotas då det är direkt missvisande men samtidigt behövs nog det namnet då det nog inte går lika bra att samla in pengar till Inferno Örgrytes tifo-tillverkning även om det hade varit den korrekta benämningen.

    • 8 september, 2010 @ 20:30 Jonathan

      Det är väl nästan hela sanningen Johan. Den större delen av Tifogruppen är idag med i inferno. Dock inte alla som johan säger. Vi har en tjej som ställer upp till 110% och försöker i den mån och vilja som finns bland övriga på läktaren att engagera sig och hjälpa till. Detta kan variera med vilka personer men vissa hjälper till oftare än andra

      Målet med tifogruppen är att ena alla supportrar på läktaren till något gemensamt utan att bry sig om grupptillhörigheter eller syn på hur man bäst stöttar klubben. De flesta i klacken anser att Tifo är något som hör till men få förstår vilken tid och energi det tar att planera samt tillverka.

      Tifogruppen har alltid varit liten, oftast mellan 5-10 pers som jobbat hundratals timmar per år. Jag själv har hjälpt till sedan 2000.

      Från början hette tifogruppen Balders Hage Tifo och bestod av ett par riktigt gamla klackrävar som ville sätta färg på öis läktare redan år 1997/1998. Denna hade då ingen sammankoppling med Öis supporterklubb utan Supporterklubben tog namnet Balders Hage utan att fråga tifogruppen om hur de såg på namnförslaget.

      Eftersom att supporterklubben tog alltmer beröm från tifogruppen som hade sin största utveckling under början av 2000-talet och att de flesta medlemmarna inte ansåg att supporterklubben tyvärr inte bidrog och egentligen var sammankopplat med tifogruppen mer än i namnet så byttes namnet på denna för snart 2-3 år sedan till Örgryte Tifo.

      Mycket berodde dessutom på att många orkade inte hålla på med tifo då det var ont om folk, endast 3-5 pers som orkade som mest, samtidigt som det fanns intresse av Inferno att hjälpa till.

      Den ”nya” supporterklubben Balders Hage ville inte förknippas med Balders Hage Tifo längre ifall det inte bara bestod av medlemmar till deras supporterklubb, vilket det nästan aldrig har gjort, (jag har endast varit medlem 2-3 år av min aktiva supporterkarriär), och krävde ett namnbyte. Istället för att diskutera saken och skapa mer osämja byttes det namn till Örgryte Tifo som idag består av blandat folk.

      Målet är som sagt att alla som är villiga att bidra med flaggor och korreografier på våran läktare skall enas under samma paraplygrupp och tillsammans skapa de inramningar vi vill ha på läktaren. Ingen person/grupp skall ha ensamrätt! Alla som vill och kan är välkomna att hjälpa till. Tyvärr saknas mycket engagemang och vilja på våran läktare sedan 2006-2007, mycket pga resultaten, vilket har bidragit till att den största delen av Tifo-gruppen idag består av Inferno.

      Det är viktigt att tillägga att insamlingar på våran läktare går oavkortat till att hylla och stötta föreningen. Tifot är något som representerar hela klacken och är något som alla har bidragit till. Alla som har lagt en slant skall kunna känna att man är stolt över vad som presteras och vad man har stöttat oavsett om man har målat ett penseldrag eller bidragit med ack så viktiga kronor!

      Protester osv som genoförs på läktaren kan ibland utföras av vissa personer i Tifogruppen. Dessa är oftast Inferno och pengar till dessa är insamlat inom gruppen och gruppen själv betalar material, likaså 5-års firandet. Dessutom signeras alltid banderoller för att visa vilka som står bakom protesten/hyllningen!

      Nu har jag återigen gått OT Martin och jag får väl be om ursäkt men kände att frågan var tvungen att besvaras!

    • 8 september, 2010 @ 20:36 Martin Johansson

      Jonathan, helt OK. Vi har inga invändningar på den här typen av utvikningar. Personligen funderade mer på om inte ert arbete behöver en egen artikel någon gång i framtiden. Kan kanske bidra till att göra fler intresserade och engagerade. Bra att få lite bakgrund och genomgång av gruppen.

    • 8 september, 2010 @ 21:05 Magnus Börjesson

      Jag måste säga att jag inte känner igen den här historiebeskrivningen. Vad jag vet så var tifogruppen Balders Hage i högsta grad med på supporterklubbens namnbyte. Det var rent av Wille i tifogruppen som först lade fram förslaget. Detta röstades sedan igenom av supporterklubbens medlemmar på två årsmöten (ett ordinarie och ett extrainkallat). Jag kan inte minnas att det någon gång under dessa möten eller under halvåret mellan dem framlades några protester från tifogänget. De antog fullt frivilligt – såvitt jag vet – sitt nya namn Balders Hage Tifo och blev en underavdelning till supporterklubben, med representant på styrelsemötena och allt.

      Att tifogruppen var tätt sammanknuten med supporterklubben var väl i början dessutom en förutsättning för att ÖIS skulle vara behjälpliga med tillträde till arenan osv. När de sedan lärde känna personerna bakom så var det förstås inga problem längre. Supporterklubben har genom åren också pytsat in stora mängder pengar till tifona. (Vilket för övrigt har varit bland de bäst använda pengarna BH har lagt ut – för är det någon i ÖIS som konsekvent har levererat de senaste tio åren så nog fasen är det tifogänget!)

    • 8 september, 2010 @ 22:54 Jonathan

      delvis rätt Magnus. Ja det röstades igenom på årsmötet men har för mig att brinken hade givit namnförslaget. Om Wille blev tillfrågad låter jag vara osagt men övriga inom tifogruppen fick i alla fall inget veta.

      Självklart har pengar pytsats in till av supporterklubben då det varit knapert och dessa har varit mer än välkommna och självklart har supporterklubben velat vara med och sponsra till positiva inslag på läktaren men det har egentligen aldrig uppskattats av supporterklubben för det slit och tid/engagemang som lagts ner. (det är i alla fall min åsikt).

      Även Stefan Allbäck och Marcus Allbäck har varit stora sponsorer som har gjort många saker möjliga!

      Men det jag vill säga är att Tifogruppen har alltid sett sig som en enskild grupp utan sammankoppling till Balders hage.

    • 9 september, 2010 @ 00:47 Magnus Börjesson

      Jag har tittat lite i arkivet. Brinken föreslog ett namnbyte på Supporterklubbens årsmöte 2003. Hans förslag var ÖIS Supporterklubb Lirarna. Förslaget avslogs för stunden, men styrelsen lovade att se över namnfrågan. Så gjordes, och någon i styrelsen (jag har inte hittat det nedskrivet, men mitt minne säger att det var Wille) föreslog ÖIS Supporterklubb Balders Hage. Detta röstades så småningom igenom, först på ett möte våren 2004 och sedan slutgiltigt på årsmötet 2004. (Det krävdes en stadgeändring för att byta namn, vilket krävde beslut på två medlemssmöten i följd.) Här är styrelsens motivering till förslaget som medlemmarna fick ta ställning till:

      ÖIS Supporterklubb är bildad 1951. Namnändring har skett vid ett tidigare tillfälle – under 1970-talet och då från ÖIS Fotbollsvänner till nuvarande namn. Det då uppgivna skälet var att i Supporterklubbens namn inrymma supportrar till alla de sportgrenar som ÖIS utövar.

      Styrelsens motiv till nu lagt förslag är:

      Namnet Balders Hage har djupa rötter i Sällskapets historia: ÖIS första idrottsplats, påbörjad redan när Sällskapet bildades den 4 december 1887 och använd under ett par decennier, hette som bekant just Balders Hage;

      Namnet på Sällskapets första klubbtidning – från 1889 – var Från Balders Hage;

      Balders Hage symboliserar på ett bra sätt hela bredden i Sällskapets verksamhet liksom dess olika sektioner. På och vid idrottsplatsen Balders Hage bedrevs nämligen – förutom fotboll – många andra idrotter: Löpning, tyngdlyftning, gymnastik, figur- och hastighetsåkning på skridskor, dragkamp, gång och tennis för att nu nämna några;

      Under senare år har namnet Balders Hage blivit välkänt för både media och allmänhet. Detta genom ett framgångsrikt arbete av vår tifogrupp som under namnet Balders Hage skapat drag och satt färg på fotbollsläktarna. Media har, fullt förståeligt, lite svårt att hålla ordning på de olika lagens varierande supportergrupperingar, varför Örgryte IS supportrar redan idag klumpas ihop under samlingsnamnet Balders Hage;

      Tifogruppen är en del av Supporterklubben och inte en helt egen organisation. Detta faktum tror vi framgår tydligare om namnet är gemensamt. Tifogruppen kommer då i fortsättningen att kallas Balders Hage Tifo;

      De flesta supporterklubbar har ett eget namn, något som bygger en egen identitet samtidigt som det anknyter till moderklubben. T ex: Guliganerna hos Elfsborg, Kvastarna hos Halmstad BK och Järnkaminerna hos Djurgården. ÖIS Supporterklubb är däremot mer en beskrivning än ett egennamn. Ett byte till något mer slagkraftigt gör det betydligt lättare att profilera Supporterklubben.

    • 8 september, 2010 @ 16:58 Martin Johansson

      Jag är ledsen, men jag ser fortfarande inte vad min och Håkans text har med hot, lynchningar och Bajen att göra. Känns lite ”Judas Priest made me do it”. Lite för enkelt. Om du menar att bara för att Michael Borgqvist avgått efter hot och det varit turbulent i Bajen så bör vi låta bli att skriva en artikel som gör vissa reflektioner kring den ekonomiska redovisningen och där vi funderar över vart klubben vill ta vägen i framtiden så känner jag att vi nog gör bäst i att avsluta diskussionen. Det påståendet/den kopplingen orkar jag inte ens bemöta för den framstår som helt befängd för mig. Sambandskedjan ”Hot i Bajen” –> ”Text om ÖIS ekonomi” –> ”Hot och våld mot representanter inom ÖIS” köper jag inte. Det är rena rama videovåldsdiskussionen a la 1980-talet eller som den där gången Hem & Skola gick ut och stoppade en konsert med W.A.S.P. för barnens skull. Det är en text. En text skadar ingen. Den hotar inte. Jag förstår att du vill väl et al, men jag menar att du har helt fel i den här frågan. Ledsen. :-)

      I övrigt kan jag bara säga att du har en och annan poäng.

    • 8 september, 2010 @ 17:43 Anonym

      Du missförstår mig nog något.
      Jag tycker det är bra att det tas upp svåra frågor och att man inte blundar för dom. Fundera vart man är på väg.Samt att man kan lösa kulturkrockar dels mellan åldersgrupper. Men även mellan nationelitet, ursprungsanknytning.

  15. 8 september, 2010 @ 06:40 Johan Gellerman

    Vad som är mest beklämmande i den här skiten är att vi som är delägare i ÖFAB genom vårt medlemskap i Örgryte IS inte har fått någon som helst information om läget. Jag får fan mer info från Ericsson än vad jag får från ÖIS vilket är helt sanslöst egentligen. Ranäng snackade om att man skulle kommunicera med medlemmarna ett par gånger varje år. Det hände en gång förra året och sen tog det stopp.

    En annan fråga man kan ställa sig är vad det är för folk som sitter i styrelsen. Så som jag uppfattat det är det ändå rätt framgångsrika företagare, individer som borde veta rätt mycket om marknadsekonomi och som knappast är där de är idag för att man skött de företag man involverat sig i på samma sätt som man har varit med att sköta ÖIS. Ser man ÖIS som ett hobbyprojekt där det är okej att bara ha pengar ut och inte tänka på att det någon gång kommer gå åt helvete? Har man fått några löften från Stena, Dunross och Rosén att det alltid kommer finnas pengar så det finns ingen anledning att ha en långsiktigt strategi?

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 16:39 Nikh

      Frågorna du tar upp har också slagit mig. Högst anmärkningsvärt att de personerna som sitter i styrelsen låter det gå så långt, riktigt opfroffsigt. Känns som Öis bara är en ”leksak” för dem, ett ”spel” där ekonomisk kontroll inte alls är så viktigt.

      En interjuv med Ranäng angående detta hade vart önskvärd.

    • 8 september, 2010 @ 16:43 Martin Johansson

      Tro mig om jag kunde få till en intervju med Ranäng skulle jag göra det med en gång. Om någon annan har bättre möjligheter är vi på SD givetvis intresserade och kan ställa upp med utrymme för publicering. Tror många skulle vara intresserad av en sådan intervju.

    • 8 september, 2010 @ 16:55 Nikh

      Tror dig Martin.

      Och där har vi ett av alla stora problem som finns i dagens Öis. Förmodligen lättare att få en interjuv med Obama.

    • 8 september, 2010 @ 21:07 Barda

      Sorry off topic men, kan vi sluta förkorta Sambadefensiv till SD?

    • 8 september, 2010 @ 22:06 timberhochmandie

      ”Like”

    • 13 september, 2010 @ 00:06 Anonym

      Jag har inte fått mitt medlemskort ens!

    • 13 september, 2010 @ 07:05 Martin Johansson

      Lite fel forum kanske. Borde inte den där kommentaren göra mer nytta i ett mail till medlem@ois.se?

      Dessutom what’s up med alla anonyma poster på sistone? Blir så mycket lättare om ni signerar era poster.

  16. 8 september, 2010 @ 09:46 Ankan

    ÖIS har varit i konstant ekonomisk kris sedan jag började hålla på dem på 70-talet. Problemet då var likande det nu: ett ständigt pendlande mellan allsvenskan och serien under (namnen har skiftat..). Kombinerar man detta med att ÖIS ser sig som en allsvensk klubb, med vad det medför i form av höga löner och dyra spelare/tränare, inser man att de ständiga sejourerna under allsvenskan medför ett ekonomiskt moras. Även under framgångsperioder, som under Hamrén, var ekonomin dessutom ett svart hål. Dels handlar det alltså om den svåra avvägningen mellan att satsa för att nå allsvenskan (= mer intäker), och krympa kostymen och riskera att fastna i lägre divisioner. Som utomstående vet jag egentligen för lite för att uttala mig kategoriskt, men som någon nämnde tidigare här: Hur i h-e kan man kontraktera en komplementspelare som Steinthor på 2,5 år när ekononomin ser ut som den gör? Som sagt, även Gais med sina usla publiksiffror är i grunden lika illa ute som ÖIS. På sikt riskerar Söndergaard i Häcken få rätt: Göteborg kommer bara att ha två elitlag (dvs med realistiska allsvenska ambitioner), Häcken och IFK.

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 20:02 Black Francis

      Vi kanske skall erbjuda Häcken en sammanslagning innan GAIS kommer på idén först? ;-)

    • 8 september, 2010 @ 20:25 Martin Johansson

      Desto större anledning att göra det efter din analys. Åtminstone om man väljer den optimistiska tolkningen. De är bra på att fixa stålar. Vi är bra på att bränna stålar och göra om dessa till poäng i tabellen. :-)

  17. 8 september, 2010 @ 09:47 Elfström

    ÖIS har alltid haft en för stor och för dyr spelartrupp. Efter den här säsongen går kontrakten för Leinar, Dennis J, Valter, TvB, C Bengtsson, Mellqvist, Kadhim, J Lindström, Pavel. Alla dessa är heltidsanställda, till exempel killar som J Lindström och Seif Kadhim som på 3 år inte spelat mer än en handfull matcher tillsammans? Inte hållbart! Rätt roligt att titta på U21 Elvan, vilket annat lag kan ha såna spelare i U21? Att banta truppen är ett måste. Alla kontrakt som går ut nu bör inte förlängas, möjligtvis en av de tre mittbackarna. Samt en försäljning av Santos, något annat lär inte kunna gå.

    Norrköping bantade truppen rejält inför i år och skeppade iväg Mikael Blomberg och Micke Samuelsson, båda med feta löner. De ersattes inte alls och ändå tar Peking 20 poäng mer i år, varför det? En bantad spelartrupp är inte likatecken med sämre resultat!

    Svara

  18. 8 september, 2010 @ 11:41 Martin L

    Även en icke-nyhet är en nyhet! Och visst fan fick man mer kött på benen kring den tunna soppa som utgör Öis ekonomi. Så jag lyfter sedvanligt på hatten i riktning Martin & Hox för ännu ett läsvärt inlägg! För övrigt kan jag inte förstå hur Häcken kan ha så bra ekonomi (för det har dom eller?) Är verkligen Gothia Cup en sån enorm inkomstkälla? Vi måste väl snacka 20 millar varje år typ? Med tanke på att dom totalt saknar publik så är ju den inkomsten försumbar och jag ställer mig tveksam till att dom har större sponsorstöd än Öis, iaf när vi spelar i Allsvenskan. Helt sjukt att en ungdomsturnering kan vara en sådan inkomstkanal…

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 13:13 Tomas Levin

      Har fått uppgiften att Gothia Cup ger Häcken en årlig vinst på 8-9 miljoner.

    • 8 september, 2010 @ 13:43 Gustav C

      Samma här, postade en kommentar om det #19 (skulle varit ett svar på 18 men blev felaktigt ett nytt inlägg).

  19. 8 september, 2010 @ 11:58 Gustav C

    Hittade en intressant analys av AS klubbarnas ekonomi 2009 (http://svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_45042/ImageVaultHandler.aspx) där framgår att BK Häcken gjorde ett driftsresultat på + 5,7mkr varav Gothia Cup bidrar med + 9,0mkr.

    Var själv och lyssnade på ett föredrag med klubbdirektör Dennis Andersson där han förklarade att alla svenska elitklubbar gör förlust på fotbollsverksamheten. De hade (enligt Dennis) gjort samma förlust som övriga klubbar om det inte vore för Gothia Cup.

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 14:33 Niclas Johansson

      Dessutom lyser Häcken av entreprenörsskap och professionalism.
      De äger ett antal planer som kommunen hyr. De har sin Gohtia Park Academy som kommer dra in fina pengar. De har Gohtia Cup.

      De har en ungdomsorganisation som saknar motstycke i Göteborg och drar således hela tiden in nya sponsorer iform av glatt överraskade föräldrar med en fot i företagslivet. Jag är själv en av dessa föräldrar, dock sponsrar jag inte Häcken.

      De värvar klokt och säljer dyrt. Dock säljer de först när de har en ersättare redan klar.

      Mao jag har enbart gott att säga om Häcken. Till skillnad mot Öis som hade gett mig gråa hår om jag haft något hår.
      Vi minns ju tiden efter att champagnefyllan 2002 gick över och vi insåg till vår förskräckelse att Öis intecknat allt för att behålla Hamréns trupp och ge oss sportsliga framgångar. Då lovades det vitt och brett att så skulle inte ske igen, sen dess har den ena dyra tränaren avlöst varandra. Och som grädde på moset investerades det i bagarsonen Santos. Dietist?. Pengar som med lätthet hade kunnat ge lön till våra ungdomar.

      Charmen och glädjen som fanns på Mackans tid är förbi och kvar finns ett hobbyprojekt för styrelseproffs och ett lag med prestationsångest.

      PS
      Den som tänder en bengal efter att ha läst Martins och Hox inlägg förtjänar att få en snigel på ögat.

      DS

  20. 8 september, 2010 @ 14:02 Tjuvnyp

    BK Röva tjänar 9 miljoner på barnarbetare från världens alla hörn. Osmakligt att en ungdomsturnering, där så många ställer upp utan ek.anspråk, ska generera en så pass stor vinst att de kan driva en elitklubb. Bedrövligt.

    Vi går däremot fetback. Som så många andra.

    Dax att dra åt svångremmen. Det här få vara sista gången vi rasar ihop ekonomiskt. Vi måste ändra på hela konceptet.

    Vi har en otroligt lovande bas av spelare i truppen idag. Riktiga guldklimpar som Abrahamsson, Robin, Sehlström, Mellqvist, Elving, Ervik, MarGus, Jakob O, Luka, Sandberg och Anderberg för att nämna några. Låt dem alla få chansen! Redan nu.

    Har vi nu så extremt kass ekonomi, ja då finns det ett par saker man göra. Antingen satsa sig ur krisen. Vilket vi gjort ett antal gånger. Med samma resultat i slutändan.

    Dax att prova det andra alternativet. Dax att rensa rejält istället. Riktigt rejält.
    Sälj alla med dyr lön/högt marknadsvärde och ersätt med talanger/juniorer.

    Vi får istället försöka etablera oss som en talangfabrik av guds nåde. Ger vi dem bra förutsättningar kan vi gå långt ändå. Lyckas vi dessutom utveckla nån till stjärna – så kan vi kränga av dessa mot profit, tills kassan är välfylld igen. Först då kan vi sakta lyfta blicken mot högre höjder och försöka göra en ordentlig satsning igen.

    För att återigen gå igenom ett stålbad, be om pengar med mössan i hand, för att sedan återigen stå med byxan bar efter bara ett år är fan förnedrande. Det räcker nu. Vi kan inte satsa oss ur krisen igen. Det går inte. Bevis finns – bara att titta i backspegeln.

    Idioti kan definieras som ”att göra exakt samma sak en andra gång och förvänta sig ett annat resultat”… Hur korkade är inte vi då om vi försöker för ja.. vad kan det va… femte gången?

    Det viktigaste är att Öis finns kvar. Välmående ekonomi och överlevnad måste gå före kortsiktiga mål (som vi troligen redan kryssat bort i år).

    Kräng av halva A.truppen.

    Töm inte kassan för att nå Allsvenskan.

    Töm istället hela närområdet på talanger och kontraktera dem illa kvickt.
    Tänk nytt. Tänk ungt. Tänk billigt. Tänk långsiktigt.

    För mig är det viktigaste att Öis finns. Inte att vi vinner Allsvenskan inom två år.

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 14:14 Bob Dobalina

      Visst hade vi väl en framgångsrik ungdomsverksamhet för 10-15 år sedan? Jag har för mig att Öis vann var och varannan turnering, alltid tillhörde de bästa i landet osv. Vad har vi nu? Ingenting.

      Jag skulle också gärna se Öis som ett Ajax i miniatyr – en talangfabrik som attraherar unga spelare och lyckas utveckla sina egna produkter.

    • 8 september, 2010 @ 17:12 Martin Johansson

      Undra hur många som går och bär på den drömmen? Det är alltid ett djävla snack om Ajax och talangfabrik etc. men det kan väl lika gärna bli Västra Frölunda över det. Är ruskigt kluven i den där frågan.

    • 8 september, 2010 @ 20:49 Rude Boy

      Vi har en ganska bra ungdomssektion. U21 gick ju till slutspel och de äldre juniorerna tillhör stadigt Juniorallsvenskan Elit. Dessutom har vi, i Joakim Olausson, en av de största unga talangerna i landet. Vår trupp tillhör de inom SEF med högst andel egna produkter.

      Nu är det väl också så att det inte är så enkelt att bara ”attrahera” talanger. Alla elitklubbar förutom Gais försöker ju just med det. Sen finns det ju dessutom en massa internationella klubbar som drar i talangerna.

  21. 8 september, 2010 @ 17:07 Martin Johansson

    Hyfsat intressant intervju med Djurgårdens tränare Tommy Jacobsson angående ekonomi, klubbens överlevnad, långsiktighet och engagemang etc:

    http://www.youtube.com/watch?v=2Qfnh3Wx7hw

    Svara

  22. 8 september, 2010 @ 17:48 Anonym

    Nu har jag också kommit framtill vad Sambadefensiven står för EG(p)A det skulle varit två g men skit samma EGGA.

    Svara

  23. 9 september, 2010 @ 15:44 Bellman

    Jag har svårt att förstå hur texten kan kritiseras och framför allt hur man kan få det till att Martin och Hox publicerar detta för att de söker uppmärksamhet som KG skriver eller att de måste mana till lugn efter denna text för att det inte skall leda till hot eller dylikt som någon Anonym skriver.

    Texten är rent informativ och inte alls opinionsbildande. Jag var starkt kritisk till IÖ:s banderoll som har nämnts nu igen och tycker att det var ett illa sätt att protestera på. Men att likställa det med Hox och Martins beskedliga och (återigen) informativa text är bara dumt.

    Däremot så har nog banderoll-historen skapat en hel del negativa vibbar bland många öisare, vilket får effekter som att man blir rädd för att negativ information ska leda till hot och liknande och det är ju beklakligt.

    Och en kommentar till Martin: Jag har fått veta av flera ÖIS-vänner att man har uppfattat att Sambadefensiv (läs du) står bakom allt som publiceras på Sambadefensivs sida. Dvs när Johan G skrev sitt personliga inlägg om Infernos Banderoll-protest, så uppfattade man det som att Sambadefensiv stod för dessa åsikter, vilket gjorde många förargade, trots att det var en enskild persons kommentar och inte en officell åsikt från Sambadefensiv. Jag vet inte vad du ska göra med denna info Martin, men jag tyckte att det kunde vara bra att känna till hur inläggen kan tolkas.

    Svara

    • 9 september, 2010 @ 17:05 Martin Johansson

      Bellman, givetvis är det olyckligt om folk fått uppfattningen att Johan G:s personliga åsikt och inlägg i diskussionen kring supporteravstängningar och relationen/konflikten mellan ÖIS Säk och Inferno Örgryte var ett ”officiellt uttalande” från Sambadefensiv (något sådant kan av förklarliga skäl inte finnas). Att lacka ur på Sambadefensiv och mig i det fallet är som att spöa upp brevbäraren för att han delar ut brevet om kravskatt från Skatteverket.

      Personligen måste jag också säga att det måste ha framgått för alla som läser bloggen att jag inte delade Johans åsikt även om jag supportar skiten ur hans ”rätt” att göra sin röst hörd när han anser att han och Inferno särbehandlas. Om man tog sig tid och läste texten och den efterföljande diskussionen hade man sett att jag i anslutning till Johans text hade jag ett flertal kommentarer där jag framförde min egen åsikt i frågan (vissa författades förvisso under signaturen Danny E, men det hade sina skäl vid just det tillfället). Det borde därmed varit tydligt att jag eller Sambadefensiv inte stod bakom innehållet i texten.

      Bara för att summera och för att vi i framtiden inte ska behöva ödsla tid på rena missförstånd och feltolkningar:

      1) Sambadefensiv hade inget med banderollen under matchen mot Falkenberg att göra .
      2) För innehållet i texten ”Därför var Inferno tysta mot Falkenberg” stod Johan Gellerman. Åsikterna var helt skribenten egna. Sambadefensiv var endast plattformen där texten publicerades. Jag tar ansvar för att texten publicerades och för dess innehåll.
      3. Sambadefensiv är ingen organiserad supporterfraktion. Vi är en löst sammanhållen ”redaktion” av engagerade Öisare som gillar att nörda ner oss i textform. Sambadefensiv har därmed ingen egen röst. Allt innehåll och alla åsikter som publiceras på bloggen är textförfattarens/nas egna.

      Jag tror därför att det vore bra om alla insåg att Sambadefensiv 2009 och Sambadefensiv 2010 är två vitt skilda fenomen/bloggar. Förra året var Sambadefensiv detsamma som Martin Johansson. Allt som skrevs på bloggen stod jag bakom (även om Mikael, Johan G och Vergilius medverkade i dold form via mina ”Supporterintervjuer”). I år är Sambadefensiv ett forum för ett flertal olika röster. För närvarande är vi tio personer som skriver för bloggen, men framöver kommer det sannolikt att dyka upp ytterligare några röster. Jag har dessutom vid ett flertal tillfällen sagt att jag med glädje upplåter utrymme åt alla som har något att säga om ÖIS, så länge texten matchar våra kvalitetskrav och innehållet inte är helt out there kommer vi att lägga upp den under Sambadefensiv. Och det oavsett om det rör liret på planen, liret i styrelserummet eller liret på läktarna.

      Min ambition – jag vågar inte skriva vår eftersom vi har inte diskuterat detta inom ”redaktionen” då vi inte är någon särskilt hårt sammansluten organisation utan består av en rätt brokig samling Öisare – är att Sambadefensiv ska bli ett nav för alla oss engagerade och drivna supportrar. Det ska vara ett forum där olika röster kring ÖIS, läktarkultur och supporterskap stöts och blöts. Som jag skrev för någon vecka sedan, allt sedan 2010 har jag haft som mål att försöka skapa ett ställe där supportrar som menar att Agne Simonsson var det bästa som hänt fotbollen kan möta supportrar som menar att Sören Börjesson var guds gåva till fotbollen som i sin tur kan möta supportrar som menar att det inte funnits någon större bollspelare än Marcus Allbäck eller Ken Fagerberg. Det bortre målet är en djupare och mer långsiktig gemenskap mellan medlemmar och supportrar från Gamla Ullevis alla hörn. Eller vad fan även om man är en engagerad text-tv-supporter eller exil-Öisare ska man vara en del av gemenskapen. Det är det som är själva grundtanken. Därför måste också olika röster ges utrymme på bloggen. Det finns inget ”Sambadefensiv”. Det finns inte en röst utan flera. OK?

      Nog med fluff och stora ord, avslutningsvis vill jag dock göra en sak väldigt tydlig: det är skillnad på att ta ansvar för ett text och att stå bakom en text. Kanske uttryckte jag mig lite slarvigt när jag var med i Radio ÖIS i våras eftersom jag nog då sa att jag står bakom varje text som publiceras på bloggen. Om så är fallet så vill jag be om ursäkt och säga att jag fuckade upp. Vad jag menar är att jag tar ansvar för allt som skrivs på Sambadefensiv. Däremot står jag inte bakom allting. Det vore omöjligt eftersom jag vill att folk ska skriva om det som får dem att tagga i gång på alla cylindrar – texter blir bäst om de är engagerade och sprutar av entusiasm – och vi är alla relativt olika. Jag tror i och för sig att vi har har gjort klart detta på ett väldigt tidigt stadium:

      För åsikterna och uttalandena i varje enskild text står textförfattaren.

      Inget annat. Det är också därför som vi skriver ut vem eller vilka som har haft ett finger med i en text även när vi använder den gemensamma signaturen Sambadefensiv.

      Jag hoppas att detta ska vara klargörande för alla som har haft sina funderingar. Och om det ogillas så är det inte så mycket jag kan göra åt det. Om så skulle vara fallet kan jag bara uppmuntra er till att själva ta plats i debatten. Antingen via Sambadefensiv eller så drar ni i gång en egen blogg. Ingen skulle bli gladare än jag om fler engagerade sig och tog plats i snacket om ÖIS.

    • 9 september, 2010 @ 16:51 Bellman

      Jag antar att det finns en hel hög läsare som läser artiklarna, men som inte orkar/hinner läsa igenom kommentarerna/diskussionerna som följer. Annars hade man självfallet inte kunnat undgå att läsa att du argumenterade emot Johan G i Banderoll-frågan.

      Var det du som var Danny E för övrigt. Tyckte väl att det var en ovanligt sympatisk person som dök upp från ingenstans och öste på inlägg. Vilken lurifax du är. ;)

    • 9 september, 2010 @ 17:20 Martin Johansson

      Nej, jag inser att alla inte orkar eller har tid att sitta och plöja alla kommentarer. Och då blir det nog lite otydligt. Inte helt lyckligt det där att jag/vi återanvände namnet som jag använde för en blogg som var ”min egen” tidigare. Blir lite rörigt, men nu är det som det är.

      Jo, Danny E var jag där under ett par dagar. Det fanns som sagt en anledning till det, men den tror jag att jag förklarar om några månader vissa händelser är överspelade och bortglömda. :-)

    • 9 september, 2010 @ 17:34 Bellman

      Nä precis, jag antar att du och Sambadefensiv är ett i mångas ögon. Men det är ju som det är, som sagt.

      Nu är det 3 pinnar som gäller. Väl mött på Gamla!

    • 9 september, 2010 @ 17:24 Martin Johansson

      Förresten, kan man hoppas på att man får en betygsättning från dig i kväll?

  24. 12 september, 2010 @ 19:13 robin

    VET hur det känns. lider med er också.

    Bajen workingclass footballclub

    ”hammarby”

    Svara

  25. 12 september, 2010 @ 20:46 Bajen-Niclas

    Ta ansvar och jobba för att bli fler på matcherna. Gissar att Gamla är dyrare att hyra än Valhalla var. Jag bor i Göteborg och kan tyvärr inte stötta mitt lag på Söderstadion men kan av sympati ta mig till Ullevi, det finns nog fler som tänker så och det gäller att mobilisera dem.

    Svara

  26. 12 september, 2010 @ 22:28 Anonym

    Han är fin Ranäng om någon är intresserad av spelare, så har han redan nu sagt att dom inte har något värde knappt. Ja övriga klubbar det är bara att gå in och handla, Jag vet ju vilka jag skulle vara intresserade av. Hej åhå som vanligt när han uttalar sig i media.

    Svara

    • 12 september, 2010 @ 22:42 Jonathan

      Håller med dig, Otroligt klantigt att uttala sig på detta vis! Det ger bara signaler till övriga klubbar att Öis är i kris och det kommer inte vara svårt att få de spelare man vill.

      Mellandagsrean har börjat tidigt i år.

    • 12 september, 2010 @ 23:05 Hox

      Det är nog allmänt känt ungefär vilket värde spelarna har så det lär inte spelat någon roll. Tyvärr. ÖIS är en rätt välscoutad förening. Vi har väl två spelare som man kan få ut över 2 MSEK för och Santos är svårsåld av många skäl (både spelmässigt och ekonomiska) och Peter är ju som talangfull målvakt inte en spelartyp som man ser köpas upp på marknaden. Det är ju bara etablerade målvakter som köps i dagsläget.

    • 12 september, 2010 @ 23:56 Anonym

      Den ene spelaren vet jag ,men vilken mer spelare tänker du på?
      Läser man runt lite så är det många som tycker Santos är blek runt om i fotbollssvergie så ingen skulle hoppa på ett köp där. Har han något värde utanför Sveriges gränser? Om man skulle vilja bli av med den lönekostnaden.

    • 13 september, 2010 @ 08:42 Hox

      Uttryckte mig kanske oklart. De två spelare som i dagsläget är värda mer än 2MSEK är Alvaro och Peter och de är svårsålda av andra skäl.

    • 13 september, 2010 @ 12:55 Anonym

      Jag föreslår att vi försöker sälja Alvaro om det går.För att inte låsa upp kostnader och för att förhoppningsviss att vi kan få behålla Pavel om han vill stanna hos oss. Men jag förstår om han söker andra vägar.

  27. 12 september, 2010 @ 23:33 Anonym

    Vi hade ju många spelare som hade utgående kontrakt, som Pavel som vi inte får en krona för. Känns lite klantigt.

    Svara

  28. 13 september, 2010 @ 15:15 UB

    Ursäkta att jag slänger in en ny pinne på FCG-brasan!

    Men jag känner mig mer och mer övertygad om att klubbarna i Göteborg måste tänka i helt nya banor. Det finns inte marknad för alla. (för övrigt undrar jag hur kompetenta fotbolls- och marknadsmänniskor ser på Öis som arbetsgivare, när klubben varslar om uppsägning varje september).

    Det här är inte färdigtänkt, bara en idé, ett uppkast, en överstegsfint från Alex, en glidtackling i eget straffområde, eller en feltajmad utrusning. Det återstår att se.

    Men så här funderar jag: Minst två klubbar behöver samarbeta, gärna Öis och Häcken.

    Alla vet vad Häcken har som Öis inte har (slantarna). Men vad har Öis som Häcken behöver? Ja, inte är det klubbmärket, färgen på tröjorna och det vackra namnet.

    Däremot är Öis nog hyfsat bra på att fungera som plattform för sponsorernas affärer – med varandra. Stora fina företag möter små uppstickare i det utvecklade nätverk som Öis är i näringslivet.

    Det är ett sätt att arbeta som säkert tilltalar Häcken, och som kan utvecklas i gemenskap. Låt oss vända på den illa sedda FCG-idén. Slå ihop så mycket som möjligt bakom klubbarna, administration, marknad, affärsutveckling, kanske till och med ungdomsverksamheten. Men rör inte A-lagen.
    Se det som två varumärken från samma firma.

    Jag kan tänka mig tusen invändningar – både känslomässiga och rationella – men det är tid att tänka nytt nu.
    Utveckla en spännande affärsverksamhet kring en finansiellt stark fotbollsfirma. Dela kostnader, lägg ihop tillgångar och anställ en toppkraft som vd.

    Ja, ja och hur skall två A-lag från samma firma kunna konkurrera? Vem skall bestämma vilket lag som skall disponera vilken spelare? Jag hör och förstår.
    Men, det går nog att hitta sådana gränssnitt, om man försöker. Och är det något Öis behöver göra nu, så är det att försöka.

    Svara

    • 13 september, 2010 @ 16:05 Johan Gellerman

      För egen del ser jag det inte som något självändamål att ÖIS ska bedriva fotboll på elitnivå. Jag vill att ÖIS ska vara en trivsam klubb, med en egen identitet, stark supporterpåverkan och som inser sina egna begränsningar och på egen hand försöker sudda ut dessa begränsningar. Sedan är jag övertygad om att ÖIS har alla möjligheter i världen att på dessa premisser kunna bli ett stabilt allsvenskt lag, även om det kan ta fem eller tio år innan så blir fallet.

      Att samarbeta med någon annan klubb på det sättet du pratar om (såvida det inte innebär att allt den klubben har blir ÖIS) är för mig helt uteslutet, då går jag hellre på division 1-fotboll i all evighet än att förlora en såpass viktig del av klubbens identitet.

      Mycket handlar i slutändan om engagemang. Vill tillräckligt många att något ska bli bra så brukar det oftast bli det, sedan behöver inte alla vara de bästa på området. Klubbar som Ljungskile och Mjällby är exempel på föreningar som egentligen inte ska kunna konkurrera på elitnivå men man har lyckats så jäkla bra med att utnyttja engagemanget som finns kring klubben.

      Vi har alltid tagit allt för givet, vilket är ganska sjukt då vi egentligen aldrig har givits någon anledning till att tro på våra förtroendevalda och heltidsanställda i den utsträckningen som vi har gjort. Det är dags att inse att bara för att man är en storstadsklubb som försöker vara som en storklubb så innebär inte det att allt löser sig självt, och eldsjälarna som är så värdefulla för lagen på vischan behövs lika mycket här.

    • 13 september, 2010 @ 23:37 Anonym

      Den sista meningen lägg den på minnet mina vänner.

    • 13 september, 2010 @ 19:29 Martin Johansson

      1. Kul att du är tillbaka. Har undrat över vart du tagit vägen. Men som sagt, skönt att ”se” dig åter. :-)

      2. Tyvärr har du väl en poäng: Göteborg är sannolikt för litet för fyra elitklubbar. Hur hemskt det än kan låta. Men betyder det att vi måste gå på någon form av sammanslagningsidé? FC Gothia var sjukt avtändande. Höll på att ta kål på hela skiten. Dessutom tror jag att en sådan lösning skulle ta kål på väldigt mycket av det nuvarande engagemanget och drivet på supportersidan. Det skulle sannolikt helt dö ut. Jag vet att jag själv skulle få väldigt, väldigt svårt att fortsätta. Istället vill jag se mer engagemang från supporter- och medlemssidan. Och att vi hittar någon form av fungerande samverkan och dialog mellan farbröderna med plånböckerna och de unga arga på läktaren och alla oss andra som vill vara delaktiga i klubben. Först då kan vi bygga något eget. Det är något som ingen klubb har lyckats med än i Sverige – Malmö och Elfsborg är väl på sätt och vis på väg – och det är kanske det som kan lyfta ÖIS på längre sikt. Bygg något nytt. Bygg en ny identitet och arbeta utifrån det istället för att gå upp i något annat. Jag är helt enkelt på Johans sida i den här diskussionen. Det finns andra mer hedersamma vägar att gå. Dock har jag inget emot att diskutera frågan och lyssna på alla typer av idéer.

      Och innan jag ens börjar diskutera det hela vill jag se var de här nya hotellplanerna tar vägen. Det lilla skvaller jag har hört låter väldigt intressant och det vore därför kul om planerna kunde realiseras. Det är ingen säker framgång men det är värt ett försök.

      Avslutningsvis måste jag säga att en sådan lösning som du föreslår låter väldigt komplicerad. Känns lite som relationen mellan Bajen och HTFF. Ett lag måste väl ständigt vara underordnat det andra, inte sant?

  29. 13 september, 2010 @ 21:34 UB

    Kanske, eller till och med troligen, för komplicerat. Kanske tar det död på engagemanget. Eller också är det en väg att bevara engagemanget, inklusive alla ideellt arbetande krafter på ungdomsnivå.

    Jag är inte ensam om att tycka att det är elitsatsningen som är själva nerven i Öis-intresset. Det är fel att ge upp den ambitionen utan att pröva alla möjligheter.

    Visst, jag ser gärna några matcher då och då i en småtrevlig lägre division. Men det brinnande intresset kommer inte att finnas där. Det är en pragmatisk hållning i en debatt som domineras av romantiker – eller skall vi säga fanatiker – med högt röstläge.

    Jag tror inte på hotellplanerna, om man nu skall ha någon åsikt alls baserad på den usla information som klubben delar med sig av. Men i mina öron låter det som ett naivt affärsupplägg.

    Svara

    • 16 september, 2010 @ 07:56 Martin Johansson

      Jag förstår inte varför jag missat ditt svar. Ber verkligen om ursäkt. Det här är definitivt en fråga värd att diskutera. Jag trodde det var uppenbart att jag alltid propagerat för pragmatism, men samtidigt måste man ju erkänna att pragmatismen har en bortre gräns och bortom den finns det inget av värde kvar. Då befinner vi oss i den svenska valrörelsen. Dock har jag en idealbild av hur jag vill se föreningen ÖIS skötas. Och det är utifrån den bilden varje diskussion måste börja från min sida.

      Jag köper och respekterar det där med elitsatsning och att den är oumbärlig för många personer. Fullt ut. Våra åsikter går väl isär strax efter: du tycks mena att FC Gothia är den sista utvägen, medan jag tror att det finns en uppsjö av andra alternativa vägar att gå. Vem som har rätt och vem som har fel får framtiden utvisa. Personligen vill jag gärna se att man tömmer alla andra möjliga vägar att gå innan man säljer ut helt och gör en DerbySaab – aka Linköpings FF – för att nå den där framgången som så många vill ha. Jag vill bara påpeka att det inte är många sådana sammanslagningar som har lyckats. De dåliga exempel finns det gott om. Dessutom skulle jag vilja hävda att den där framgången smakar så mycket godare om man byggt något eget och nått framgång av egen kraft istället för att åka snålskjuts på en ekonomiskt starkare part. Men det är bara något jag tycker och tror. Att vara i det vinnande laget kan väl inte betyda allt?

      När det gäller hotellplanerna håller jag med dig. Utifrån det lilla jag hört och fått berättat för mig känns det naivt. En dåres sista utväg? Å andra sidan, som jag skrev här ovan, jag ser gärna att man tömmer ut alla andra möjligheter innan man väljer att avliva Sveriges äldsta fotbollsförening. Är det helt uppåt väggarna?

      Avslutningsvis vill jag nog säga att vi pratar mer om idealister (gillar inte benämningen romantiker) än om fanatiker – en benämning som pragmatikern gärna tar till i ett försök att måla in sin meningsmotståndare i ett hörn. Flera av oss som skriver på den här sidan – jag säger inte alla för så är det inte – har en idé om hur vi vill se ”fotbollsvärlden” som säkert kan uppfattas som idealistisk (romantisk). Högt tonläge? Jajamensen! Men det är inte alltid så allvarligt menat (i alla fall inte när det är jag som står bakom orden). Och det vet väl du, ibland måste man ta till de stora orden och den höga rösten för att sticka ut i mediebruset. ;-)


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se