IMG_8725

Skadekänningar inför svår match

Qviding FIF, Laget som kunde varit en del av Örgryte IS om Lars Ranäng lyckats övertala fler än klubbens dåvarande klubbchef Joachim Nordh. Qviding FIF, laget som fick ÖIS plats i elitfotbollen 2011 efter konkursen och Qviding FIF, laget som ÖIS efter konkursen aldrig riktigt klarat av att städa av.

2012 åkte ÖIS på årets enda förlust mot lillebror från Härlanda efter ett sent mål av Kamal Mustafa och förra året var Qviding med och släckte hoppet om en direktplats till superettan efter en blek insats av ÖIS på Valhalla IP. Den enda segern mot laget efter konkursen kom på våren 2012 då ÖIS vann med 4-1 på Valhalla. Förra året slutade vårmötet med Qviding 1-1 efter en sen kvittering av Mentor Zhubi och höstmötet slutade 2-1 i vinröd favör efter en svag rödblå insats.

Efter konkursen har ÖIS alltså två förluster, en oavgjord och en vinst mot Qviding. Inför morgondagens match finns därmed anledning att känna viss oro. Speciellt då motståndarlaget ännu inte förlorat (tre oavgjorda och en vinst) i årets serie och speciellt då en viss Nicolas Sandberg för första gången i sitt liv kommer ställas mot sitt hjärtas klubb. Släkten är nämligen alltid värst.

Skadedrabbat

Det finns såväl goda som mindre goda nyheter om det rådande skadeläget i truppen. Om vi inleder med de goda nyheterna så kommer Oskar Wallén allt närmre spel. Han rör sig nu till synes obehindrat och tränar rehab i fotbollsskor för det mesta. Enligt egen utsago är han som vi tidigare nämnt tillbaka innan sommaruppehållet. I torsdagens Radio ÖIS sa Marcus Lantz dock att varken han eller Henrik Carlsson är aktuella för spel förrän efter sommaruppehållet. ÖIS tar det som bekant väldigt försiktigt med skadade spelare den här säsongen.

Dessutom kunde vi konstatera under dagens pass att Robin Ingvarsson lever och frodas. Han är dock ännu inte aktuell för spel då hans skada inte riktigt vill ge sig.

Henrik Carlssons skada har läkt på ett positivt sätt efter operationen och anfallaren har nu kommit igång på riktigt med sin rehabilitering. Hans kontrakt sträcker sig i nuläget bara fram till sommaren men det pratas redan nu om att det kommer förlängas säsongen ut. Jag tackar och bockar.

Vidare till de mindre glädjande nyheterna då:

I matchen mot Halmia förra helgen skadade sig Daniel Paulson så allvarligt att han tvingades gipsa foten och yttern kommer att vara borta från spel i 6-8 veckor enligt Lantz. Med detta kan vi alltså troligtvis räkna bort honom tills sommaruppehållet och helt plötsligt känns André Nilsson som nyss var påväg ur startelvan som en självklar pusselbit i densamma.

Annars var det mest oroande under dagens träningspass det faktum att Fredrik Björk klev av redan efter uppvärmningen och istället umgicks med Roger Nordstrand för lättare gymnastiska övningar. Enligt Björk själv borde inte matchen imorgon vara i fara men att en ordinarie mittback inte deltar i sista träningen före match är alltid oroande.

Dessutom kan vi konstatera att andremålvakten Kristoffer Björk inte deltog alls och har inte heller gjort så i veckan som gått. Istället har Lucas Thell från U-truppen kallats upp för att delta i A-lagets träningar. Han hälsar dock själv att han inte är med på bänken mot Qviding som det ser ut just nu.

Med skadelistan i huvudet var det såklart oroande då Björn Anklev i slutet av träningen gick in i omklädningsrummet innan det avslutande tvåmålsspelet. Frågan som direkt dök upp var såklart, är det något att vara orolig för inför morgondagens match?

– Det ska det inte vara. Bara lite ”säkerhets-behandling” istället för sista spelet, löd svaret på sms från den forne lagkaptenen Anklev.

En match som ska vinnas

Statistik och skrock till trots är ÖIS favoriter i morgondagens match mot Qviding och som vanligt är ÖIS spelarmaterial på i stort sett alla positioner starkare än motståndarnas. Många har förmodligen försäsongens komfortabla seger och två mål av William Atashkadeh färskt i minnet. Det får gärna återupprepas då det, om man ska tro dagens något annorlunda träningspass, blir William Atashkadeh och George Mourad som startar längst fram även imorgon.

Dagens träningspass skiljde sig avsevärt mot de träningspass dagen före match Marcus Lantz brukar anordna. För första gången på länge drillades startelvan mot reserverna och för ovanlighetens skull drillades laget i fasta situationer. Något som vanligtvis under Marcus Lantz ledning inte tas under sista träningspasset före match.

Av spelet mellan startelvan och reserverna att döma gillar Marcus Lantz tanken på Jakob Lindström som mittback. Idag testade han först Hannes Sahlin tillsammans med Adam Rosén för att sedan byta ut Rosén och plocka ned Jakob Lindström som mittback i hans ställe och istället spela med Andreas Östling bredvid Niklas Klingberg. En aningen märklig rockad då Niklas Klingberg har förhållandevis mycket erfarenhet av att spela mittback sedan sin tid i Degerfors och borde vara ett bättre alternativ i backlinjen än Jakob. Klart är dock att Lantz värderar Klingberg väldigt högt och vill till varje pris ha hans egenskaper på innermittfältet.

I övrigt konstaterar vi att startelvan numera inte är speciellt svår att gissa då skador eliminerat eventuella frågetecken. André Nilsson känns självklar som ersättare till Daniel Paulson och Robin Ingvarssons skada gör att Anklev stannar kvar som högerback ett tag till. Dessutom förklarade Marcus Lantz i torsdagens Radio ÖIS att han inte anser att Andreas Östling är färdig för 90 minuter ännu och att det är därför han ännu inte fått speciellt mycket speltid. Östling var som bekant borta hela förra hösten och en del av försäsongen. Han spelar numera dock hela matcher i U-laget och har enligt Niklas Allbäck varit riktigt bra.

Så här långt in i den här texten borde ni ha listat ut den förmodade startelvan men här kommer den svart på grönt:


Qvidingelvan

 

Sebastian Ohlsson leder tillsammans med Salif Camara-Jönsson i Trelleborgs FF skytteligan i serien och behöver faktiskt bara göra två mål till för att komma upp i de sex mål som förra årets interna skytteligavinnare Robin Ingvarsson och Stellan Carlsson mäktade med. Han är nu tillbaka på kanten och känslan är att han har en stor fördel av att kunna få bollen rättvänd, något han visade med sina två mål mot Halmia. Därför känns kantpositionen som hans bästa utgångsläge trots allt.

George Mourad får fortsatt förtroende längst fram även om han ännu inte haft stått för några glimrande insatser den här säsonger så kommer han mot ett kortväxt Qviding vara ett stort hot på fasta situationer. Detsamma gäller mannen bredvid honom som mot Halmia hittade nätet för första gången.

Som sagt, spelare för spelare är ÖIS starkare än Qviding. Nu gäller bara att skrämma bort spöket.

Vi ses på Gamla Ullevi!


'Skadekänningar inför svår match' have 16 comments

 1. 10 maj, 2015 @ 16:02 Anonym

  3p imorgon. finns inget annat.

  Svara

 2. 10 maj, 2015 @ 19:08 Hocus Focus

  Det där med att Mourad alltid är en så given startspelare stör mig lite…

  Svara

  • 10 maj, 2015 @ 22:19 B Linder

   Håller med … tycker att ÖIS antingen ska satsa på att lira som bara Sällskapet kan … eller fart och fläkt … targetspel är nog inget för oss … hoppas att jag har fel och att Mouradona vräker in ett par kassar mot Qviding ! :) :)

  • 11 maj, 2015 @ 08:24 Elfström

   Som situationen är nu bör väl George vara given? Alternativet hade ju varit Stellan eller Rotting med tanke på att Seb behövs på kante, ASM och Henriksson har känningar och de övriga rehabar.

  • 11 maj, 2015 @ 16:30 Vad hade Sven-Agne gjort?

   In med Hedman för h-e!

 3. 11 maj, 2015 @ 08:43 Lanslarke

  Det finns en gammal devis som säger: ”Man börjar en match som man avslutade den förra”. Eftersom förra matchen avslutades med att våra gubbar backade hem till eget straffområde och tittade på medan Halmia spelade runt, är jag rädd att vi kan förvänta oss en stillastående och passiv första halvlek.

  Ja, jag vet att vi vann med 4-1 sist, vilket är ett kanonresultat hur man än ser på det. Det betyder inte att allting var bra. Första halvlek är jag nöjd med. Andra tycker jag var skrämmande passiv. Den här gången gick det vägen, men i längden håller det inte att spela så.

  Svara

  • 12 maj, 2015 @ 01:12 Daniel

   Som tur var stämde inte din profetia!

  • 12 maj, 2015 @ 08:36 Lanslarke

   Ibland är det underbart att ha fel!
   Det är många som hissar laget efter segrar, vilket jag tror kan vara farligt. Jag får fundera på vad jag skriva för något negativt den här gången. :)
   En annan gammal devis är att man ska uppmuntra i motgång och försöka dämpa överentusiasmen i framgång.

 4. 11 maj, 2015 @ 09:39 Kenneth

  Tack Felix återigen för en mycket bra inför-text, keep em coming!

  Svara

 5. 11 maj, 2015 @ 10:37 PK

  Hej Felix,
  lite nostalgi, kanske kan publiceras,när det blir ont om intressant tema. Kolla sammandrag längs när.
  PS: Han pratar ofta om ÖIS och håller tummarna
  http://www.fczbrno.cz/zapas.asp?id=Moravske-derby-bez-viteze-Na-penaltu-Doska-odpovedel-supergolem-Zavadil-1608

  Svara

  • 11 maj, 2015 @ 11:13 Oskar Ängermark

   Det finns ingen som Pavel. Världens bästa fotbollsspelare.

  • 11 maj, 2015 @ 12:20 Anonym

   Kommer alltid bli ihågkommen för hur han regerade mitten 2010, när övriga var under isen.

  • 11 maj, 2015 @ 15:42 Philip

   Bara att plocka hem gubben. Perfekt sommarvärvning!

  • 11 maj, 2015 @ 16:24 Mongo

   Kör upp den gamla Pavel-intervjun från 2010!

  • 11 maj, 2015 @ 16:36 Felix Jonsson

   Ett geni i ordets rätta bemärkelse.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se