IMG_7065

Marcus Lantz kommer inte kunna vända skutan

Finnvedsvallen, Södertälje Arena, Vångavallen och Ruddalen. Jag sitter som Olof Palme i hans berömda jultal och går igenom några av de mest deprimerande ögonblick jag upplevt som ÖIS:are. Jag har många jobbiga upplevelser bakom mig under min tid som ÖIS:are, men på senare tid har de kommit allt oftare. Midsommarhelgen har precis tagit slut, förstaplatsen känns redan förlorad och med ÖIS nuvarande facit i viktiga matcher orkar jag inte ens hoppas på en kvalplats.

ÖIS har blivit ett dyrt lag som är sämst när det gäller.

Vägs ände

Marcus Lantz kontrakt går ut efter säsongen 2016 och vi behöver nog inte ytterligare en gång gå igenom det beslutet. Sedan det kontraktet skrevs har ÖIS åkt ur superettan, snubblat på mållinjen i en av de svagare upplagorna av Söderettan på länge och den här säsongen spelat bort sig från förstaplatsen redan vid midsommar.

Det är underkänt.

Marcus Lantz skyllde förra årets fiasko på att truppen var orutinerad, den här säsongen har han fått ett så namnstarkt lag som ett lag i den här serien möjligen kan få. Resultaten är dock sämre än någonsin men någon självkritik kan vi dock inte skönja. Hittills har Marcus Lantz inte någon endaste gång tagit på sig ansvaret för en förlust. När laget vunnit heter det att laget följt matchplanen, när laget förlorat har det handlat om spelarna som inte nått upp till sin fulla potential.

Att han dessutom inte en enda gång valt att tacka supportarna för stödet efter matchen har satt honom i en än värre sits hos de breda massorna på läktaren. Detta har, tillsammans med resultaten gjort att stämningen runt laget nu är allt annat än optimal att prestera i. Buropen i paus kom redan i omgång två i år. Det kanske låter banalt men min övertygelse är att om vår huvudtränare gått före och gång på gång visat hur ett lag bör agera mot sina supportar så hade tålamodet varit större och så också arbetsron för samtliga.

Det må låta som att ett byte av huvudtränare löser alla problem. Så är det självklart inte. Det botar möjligtvis min största uppgivenhet temporärt, men inte allt.

Som ytterst ansvarig för ett lag som trots en stark trupp misslyckats två år i rad har du dock ett ansvar som ibland kan kännas svårt att leva upp till. ÖIS är Marcus Lantz första uppdrag som huvudtränare och under vintern har klubben dessutom skaffat sig ett rutinerat A-lag med starka viljor som troligtvis inte är de allra enklaste att styra över. Han har dock fått det lag han velat ha.

Laget kommer troligtvis behöva byggas om till nästa år. Pengar ska sparas och även om årets trupp är namnstark så finns det positioner där ändringar kan göras till det bättre. Ändringar som inte behöver betyda att en dyrare spelare tas in. Det saknas exempelvis viss löpstyrka i de offensiva positionerna för att luckra upp försvar i vissa matcher.

Marcus Lantz har dock visat att han inte är rätt person för att bygga om detta lag. Föreningen är i djupa ekonomiska problem och Marcus Lantz har hittills inte visat något intresse av att satsa på varken egna produkter eller fynd utifrån. Rutin har varit modellen och rutin kostar.

Dessutom pratas det redan på vissa håll om att truppen inte är helt övertygad om sin tränares förträfflighet. Om det stämmer låter vi vara osagt men om så är fallet är uppförsbacken än värre och ett förlorat omklädningsrum innebär i stort sett alltid slutet för en tränare. Då spelar det inte längre någon roll hur bra idéer du har, du kommer ändå inte få 100% gehör för dessa. Dessutom kan en allt för negativ stämning göra att klubben får svårt att behålla de spelare man vill till nästa säsong.

Marcus Lantz kommer inte kunna vända skutan som är Örgyte IS uppåt. Därför krävs en annan lösning.

Lösningen?

Ungefär såhär långt in i texten är det väl meningen att jag ska komma med en helt revolutionerande lösning på problemet. Att jag har hittat en William Wallace med taktikpärmen under ena armen och mord i blick med en utstrålning starkare än Tjernobyl. En sådan som dessutom är helt gratis.

Det har jag inte. Jag har en interimlösning som i bästa fall i delar kan bli mer långvarig.

Det största problemet med Marcus Lantz långa kontrakt är att han blir dyr att köpa ut. Kontraktet sträcker sig som bekant över säsongen 2016, att sparka honom nu kan alltså innebära att klubben tvingas betala ut ett och ett halvt års lön för att bli av med honom. Något som skulle kosta klubben omkring en halv miljon kronor. Pengar som klubben verkligen inte har just nu. Det är det största problemet.

När IF Elfsborg under 2013 året gjorde sig av med Jörgen Lennartsson nådde man dock en lösning där tränaren befriades från sitt arbete men fick lön tills kontraktet gick ut eller Lennartsson hittade en ny arbetsgivare. Efterträdaren till Lennartsson blev en intern lösning med Klas Ingesson i spetsen som satt på posten tills klubben hittade den ultimata efterträdaren. En sådan lösning känns i nuläget som den bästa för ÖIS.

Istället för Marcus Lantz vid rodret borde klubben låta Sören Börjesson styra skutan resten av säsongen tillsammans med Johan Mattsson. Två väldigt kompetenta fotbollshjärnor som båda har en gedigen rödblå koppling och förstår sig på klubben.

Sören Börjesson är en man vars kvalitéer det råder minst sagt delade meningar om. Hans kritiker menar att hans brist på pondus gör att han aldrig kommer lyckas som ledare för ett A-lag. Kommentarer som att han är för teoretisk och inte kan ryta ifrån kommer ganska ofta fram och uppfattningen finns även innanför ÖIS-gårdens staket.

Populism har dock aldrig varit något jag omfamnat, jag väljer hellre att lyssna på folk med fotboll som arbete. I stort sett samtliga jag pratat med som antingen jobbat med Sören eller i hans närhet hyllar egenskaper som såväl taktiker som instruktör.

Ska vi vara elaka kan vi säga att gruppen som kritiserar Sörens ledarskap oftast jobbar som snickare, reklammakare eller revisorer medan de som hyllar Sören jobbar som tränare, fotbollsspelare, sportchefer eller talangutvecklare.

Jag vet vilken grupp jag väljer att lyssna på.

Vi ska också komma ihåg att Sören Börjesson sammanlagt i sin karriär fungerat som huvudtränare för A-lag i en höst. Det är tveksamt om detta är bevis nog för att han inte är kompetent nog att träna ett seniorlag.

Anledningen till att han bör få Johan Mattson vid sin sida är att det är dags att ÖIS premierar personer som gör ett bra jobb inom den egna klubben, såväl spelare som ledare. Johan Mattsson har i flera år gjort ett fint jobb med såväl juniorer som yngre spelare och borde vara en perfekt lösning i dagens läge.

Tränarduon kommer även kunna bidra med en sund analys av truppen efter säsongen då man kommer behöva genomgå ett stålbad där utgifter måste minskas och spelare kommer få lämna. Mattsson och Börjesson är tillräckligt kompetenta för att på ett bra sätt kunna identifiera vilka guldkorn som ska behållas och spelare som utgör en onödigt stor kostnad.

Om Sören Börjesson och Johan Mattsson blir en långsiktig lösning eller bara en interimlösning får framtiden utvisa. Under hösten blir sportrådets främsta uppgift att se vad som är den bästa lösningen på tränarbänken i framtiden. Skulle det vara så att de kommer fram till att lösningen Börjesson och Mattsson är tillräckligt bra för att fortsätta borde inte klubben sätta någon prestige i att en tränare bör plockas in utifrån.

Hösten bör ses som en period då man sonderar terrängen inför säsongen 2016 och försöker komma fram till en lösning till tränarbänken som är gynnsam såväl sportsligt som ekonomiskt.

Ett tänkbart scenario är att klubben ser unge Johan Mattsson (31) som ett framtidsnamn på tränarbänken och låter honom slussas in i A-lagsverksamheten redan nu och får en plats som assisterande om en ny huvudtränare skulle plockas in till nästa säsong. Det bör också finnas en plan för hur Sörens kunskap ska komma så många som möjligt i klubben till dels.

Ger vi upp?

Det kan verka som att förslaget jag lägger fram innebär att jag ger upp säsongen. Så är inte fallet.

För det första har jag som jag skrev tidigare i texten inga större förhoppningar på att Marcus Lantz ska kunna vända skutan. Laget har under hans tid hittills varit sämst när det gäller och det finns inget som i nuläget tyder på att den saken ska bli bättre. Då ÖIS inte har råd att ta in en ny tränare får man ta vad som finns i klubben och just nu känns Johan Mattsson och Sören Börjesson som det bästa valet för en intern lösning.

Att leda en trupp som den ÖIS A-lag nu består av är inte det enklaste. Det finns flera rutinerade pjäser i laget och att vara ledare i en sådan grupp är sannerligen inte det enklaste. Min fasta övertygelse är dock att om en person är tillräckligt kompetent taktiskt och pedagogiskt så kommer en spelartrupp lita till den personen. Bengan Johanssons ledarskap i handbollslandslaget under deras storhetstid är ett exempel på det.

Under ett sådant ledarskap kan ledargestalter som Björn Anklev, Jakob Lindström och Fredrik Björk växa.

Därför tror jag att detta är den bästa möjliga lösningen för ÖIS idag.


'Marcus Lantz kommer inte kunna vända skutan' have 35 comments

  1. 24 juni, 2015 @ 14:54 Stella

    Bra skrivet. Det kan inte bli värre än att ha Lantz kvar. Ingen har fått så många chanser som han i Öis. Både Janne C och Prytz fick gå efter en halv säsong när resultatet inte kom. Lantz har nu fått snart två år och det blir bara värre trots nyförvärv. Man kan leva med att förlora mot Trelleborg borta men vi har spelat dåligt hela säsongen med undantag för Husqvarna hemma. Förra årets höst skall vi inte prata om. Vi verkar vara en förening i fritt fall.

    Svara

  2. 24 juni, 2015 @ 15:00 Anders Dahlby

    Ett av dina bästa inlägg på senare tid Felix !
    Att som du gärna gör ibland blandar in politik i dina inlägg kan säkert vara bra, men bör hållas utanför Sambadefensiv.
    Här tycker jag att ÖIS fotboll räcker som ämne .
    Jag delar dina åsikter så gott som fullt ut.
    Möjligtvis kan man diskutera Sörens roll i klubben .
    Minns att han gjorde inget större avtryck den korta tid han tog över förra gången.

    Marcus Lantz har ju tyvärr satt sig i en svår position, där spontanitet och ödmjukhet inte ligger för honom.
    Då kan det mycket väl vara värt att som du föreslår sätta in nya röster o ideer för laget.

    Jag antar att spelarrådet och den nya styrelsen har kontakt då och då, vet ej riktigt hur det fungerar med det.

    Till sist, bra inlägg, hoppas det sätter spår.

    Svara

    • 25 juni, 2015 @ 08:12 Gratisfyllot

      Politik… Felix hänvisar till det retoriska grepp OP använde i talet…

  3. 24 juni, 2015 @ 15:13 Oskar O

    Mycket bra inlägg Felix, håller med till 110% av det du skriver.

    Jag hoppas innerligt att någonting sker snarast, Lantz måste gå!

    Återigen, dina texter är extremt uppskattade och oftast helt klockrena. Keep it up!

    Svara

  4. 24 juni, 2015 @ 15:31 Daniel

    Bra text med sunda idéer. Men någonstans borde man kunna få in Niklas Allbäck i dela också, så kan man knyta samman A och U-lagen på ett bättre sätt.

    Svara

  5. 24 juni, 2015 @ 15:32 Daniel

    Bra text med sunda idéer. Men någonstans borde man kunna få in Niklas Allbäck i detta också, så kan man knyta samman A och U-lagen på ett bättre sätt.

    Svara

  6. 24 juni, 2015 @ 16:24 Fredrik P

    Ring Mackan Allbäck och bilda Allbäck/Börjesson som tränarduo!

    Svara

  7. 24 juni, 2015 @ 17:50 Pirlo

    Kloka tankar som vanligt, Felix! Det är viktigt att lyssna på dem med kompetens och inte på dem som med självförtroende och hög röst uttrycker sina åsikter. Det är sorgligt att märka att den senare kategorin fått för stort utrymme de senaste åren.

    Svara

  8. 24 juni, 2015 @ 19:20 Hocus Focus

    Hade vi haft i alla fall en halvfull plånbok hade ju Lantz fått gå för länge sen.
    Största gåtan är ju hans låånga kontrakt.
    Går vi inte upp i år med denna truppen är det tveksamt om vi nånsin gör det oavsett tränare.
    Tror dock fortfarande vi kan gå upp via kval då superettanlagen inte verkar så vassa iår.

    Svara

  9. 24 juni, 2015 @ 19:42 Truls

    Hmm.. Nja. Jag vet inte jag. Jag vacklar fram och tillbaka. Att Lantz skulle gått för längesedan kanske är rätt om vi hade haft cash. Men att Sören skulle lösa det här det tvivlar jag starkt på. Jag tycker att om nu spelarna är så bra som det sägs (tycker att spelarna i öis övervärderas rätt friskt här) så ska dom palla med det här också. Speciellt som det är en del rutinerade herrar. För oavsett taktik så har det i matcherna även sett ut som om spelarna inte riktigt hållt uppe nivån. Ganska tydligt faktiskt just med tanke på att det svajar i matcherna.
    Det måste vara spelarnas ansvar att hålla uppe nivå, koncentration och inte ”lyxlira” sig igenom matcherna. På medblåstället när det inte funkar. Lira när det funkar.
    Spelarmaterialet tenderar att ha lite för dålig spelförståelse eller sakna känslan för laget Öis.
    Där finns det att jobba på tycker jag.
    Och även om jag också är kritisk till Lantz så ska man komma ihåg att marginalerna varit så små dom kan bli i dom här viktiga matcherna.
    Det är möjligtvisinte en ursäkt men i fotboll är skillnaden ibland oerhört liten. Bra att komma ihåg när sågen åker fram. :)

    Svara

    • 25 juni, 2015 @ 00:19 Felix Jonsson

      Som jag ser det är det lite för många misslyckanden för att jag ska tro att det kommer bli bättre. När vi pratar om spelartruppen måste vi komma ihåg att det faktiskt är en trupp som Marcus Lantz tillsammans med Kent Carlzon plockat ihop. Även om Kent haft det yttersta ansvaret har Marcus Lantz sagt flertalet gånger att han är nöjd med truppen och fått de spelartyper han efterfrågat. Hade vi varit ett bottenlag som fått plocka vad som funnits tillgängligt hade jag köpt din argumentation men nu tycker jag inte riktigt att den håller.

      Jag påstår inte att Sören ska komma in som en mirakelman men jag litar mer på hans fotbollskompetens än Marcus Lantz. Vilket är naturligt då Sören tränat fotbollslag sedan slutet av 80-talet. Sedan om han och Mattsson skulle bli en permanent lösning eller ej låter jag vara osagt men jag är övertygad om att Lantz inte kommer kunna vända det här laget åt rätt håll. För att inte belasta ekonomin ytterligare vill jag då istället att en intern lösning tar över säsongen ut och att sportrådet då får cirka tre månader på sig att komma fram till en lösning för nästa år.

  10. 24 juni, 2015 @ 20:03 Frantz

    Felix: kostnaden för att lösa ut resterande 18 månader måste väl vara högre än en halv miljon? Lantz har väl knappast en bruttolön på lite mer än 20k?

    Svara

    • 24 juni, 2015 @ 20:21 Oskar ängermark

      900k brutto på 18 månader, ungefär.

    • 24 juni, 2015 @ 22:03 Oskar Ängermark

      Vet dock inte hur det ligger till med arbetsgivaravgifter om man köper ut. Jag antar att man inte behöver betala dessa och då blir bruttokostnaden för att köpa ut 18-månaderskontraktet ungefär hälften, 450k.

    • 25 juni, 2015 @ 10:01 Robban

      Är övertygad om att kicka Lantz med 18 månader kvar kostar betydligt mer än 450 k.

      Det grundarnas på vad jag vet om vad det kostade att ge Askebrand sparken förra året. Han hade 6 månader kvar och i kontraktet en fast summa som avgångsvederlag. Vill inte nämna summor här men minst dubbla den summan ni nämner.

      Lantz har med all säkerhet en lön i paritet med Askebrand – kanske 5-10 k mindre. Han har 18 månader kvar. Säkerligen också en fast summa.

      Det är drömmar ni håller på med, tyvärr. Att lösa Lantz från kontraktet krävs ju två saker: sportsliga skäl – trea i serien är nog inte tillräckligt. Ekonomiska förutsättningar – kan/vill Thorzon gå in med 1,5 miljon för att lösa Lantz?

      Svälj förtreten och stå bakom Lantz istället. Utsikten tog ikapp sju poäng under hösten. Vad säger att ÖIS inte kan göra samma? Slå TFF hemma, sen är det sju poäng upp.

    • 25 juni, 2015 @ 10:11 Oskar Ängermark

      Robban: Lantz har 25k i månaden. Den totala kostnaden för klubben (arbetsgivaravgift, försäkringskostnad, särskild löneskatt inkluderad) är således 36 115 kr i månaden. 36 115 x 18 = 650 070 kr. Det är faktiskt lägre än vad jag skrev först. Härligt.

      Det låter som att Askebrand hade en hiskelig lön.

    • 25 juni, 2015 @ 10:17 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Om han bara låter Hedman ta plats i startelvan ska ni nog se att det ordnar sig. Vi har högre ambitioner med vårt spel än vad TFF och Oddevold har, de är ju nöjda med att kötta och skicka långbollar på djupet. Vi är ÖIS. Vi ska lira. Vi ska vinna. Men då måste vi (= exekutör Klantz) låta den mest ÖISige av spelarna vara med och lira. Missförstå mig inte, Lindström Ohlsson Atashkadeh Mourad Andersson Ingvarsson Sahlin m fl är lika ÖISiga de, men utan Simonsson/Börjesson-typen på mitten/släpande offensivt kommer vi aldrig att fira stora och små rödblå triumfer igen. Så tänker jag!

    • 25 juni, 2015 @ 18:09 Robban

      Askebrand hade en superettan – lön, 10 k över Lantz.

      Engångssumman för att köpa ut honom var stor. Precis så stor som jag är övertygad om att Lantz kontrakt också har.
      Skulle tro att du med det ligger i underkant. En miljon totalt, just nu, är en trolig kostnad.
      Fast det är väl en akademisk diskussion? Ska något göras är det väl när bokslut över den här säsongen ska göras?

  11. 24 juni, 2015 @ 23:49 Harry

    Någon sa på ÖG att du inte låg bra till hos Lantz och efter detta så lär du ligga mycket illa till Felix.
    Jag håller med dig Felix att det bästa som kunde hända Öis är att bli av med honom.
    En tränare som är arrogant, saknar ödmjukhet samt kommunikation och information skall INTE vara kvar.
    Någon tyckte att Niklas Allbäck skulle vara ett alternativ men tyvärr tror jag inte på honom längre, möjligtvis om man ser till att bli av med Hans Gren skulle troligtvis Allbäck kunna lyfta till den nivå han var.
    Sören och Johan M skulle kunna vara ett alternativ och jag kan ge Allbäck en chans men då måste han tänka om gällande juniorerna men tyvärr så verkar det som Hans Gren styr och ställer där och då vågar inte Allbäck sätta ner foten.

    Svara

  12. 25 juni, 2015 @ 08:41 Lanslarke

    Jag håller med om att ingenting kommer att bli bättre så länge Lantz är kvar. Det gäller oavsett vilka spelare vi skulle kunna få in. En olämplig ledare kan få vem som helst att underprestera. Nu är vi inget lag utan bara ett hoprafs av spelare och så kommer det att förbli under nuvarande regim.

    Å andra sidan tror jag inte ett skvatt på Sören heller. Som instruktör kan han mycket väl vara en tillgång, men ingenting jag sett eller hört tyder på att han kan leda ett lag till framgång. Men så är jag ju bara en ingenjör också…

    Det som ändå talar för Sören är han nog inte är rent skadlig för laget och klubben. Det kan man ju inte säga om nuvarande tränare.

    Svara

  13. 25 juni, 2015 @ 08:57 Lanslarke

    Däremot håller jag inte med om att laget skulle vara som sämst när det gäller. Det handlar mer om att orealistiska förhoppningar inte har infriats.

    Värnamo: Vi fick trots allt oavgjort på bortaplan, vilket gör det till en av de bättre prestationerna den hösten.

    Utsikten: Nä, den var faktiskt inget vidare.

    Assyriska: Vi blev överkörda av lag som Motala och Oskarshamn. Vi fick turligt oavgjort mot Uddevalla. Då är oavgjort över två matcher mot ett superettalag ett jättelyft. Vi hade chansen ända in i slutsekunderna på en alldeles för kort övertid. De matcherna var långt över förväntan.

    Trelleborg: Fullt i paritet med vad vi presterat hela våren. Ett impotent bollrullande i sidled följt av bolltapp och livsfarliga kontringar. Den här gången blev vi mer bestraffade än vi brukar bli, eftersom motståndet var bättre än vanligt.

    Svara

    • 25 juni, 2015 @ 10:14 Oskar Ängermark

      Värnamo, Utsikten, Assyriska, Trelleborg. Har dessa klubbar verkligen bättre förutsättningar än ÖIS att skörda framgång? Jag tycker det är dags att pumpa upp bröstet och våga säga att man är bättre än sina motståndare (om man har ambitionen att vara bättre än dem, det vill säga).

      ”Vi fick trots allt oavgjort… [mot Värnamo]”. Urk…

    • 25 juni, 2015 @ 10:51 Lanslarke

      Man kan pumpa upp bröstet bäst man vill. Är man inte bättre än Värnamo, kan man inte förvänta sig en seger. Man blir inte bättre än motståndarna, bara för att man säger att man är det.

      ÖIS underpresterar hela tiden, men jag tycker inte vi underpresterar mer än vanligt i de aktuella matcherna.

    • 25 juni, 2015 @ 11:06 Oskar Ängermark

      Skönt att du också tycker att ÖIS underpresterar. Jag missförstod dig nog i det första du skrev.

      Med att pumpa upp bröstet menar jag att hela föreningen måste lämna självömkan och det förbannade martyrskapet som man konstruerat kring sig själva. Vissa kan säkert lockas av det (Hammarbyare?) men inte jag. Sen hjälper det såklart inte bara att säga att man är bättre utan man måste också visa det. Kan ÖIS bara staka ut en strategi för vad man står för så kommer det gå bättre än det gör nu då man hoppar från höger till vänster i varje steg som tas.

      Jag har tidigare presenterat mina idéer kring vad ÖIS behöver göra och står fast vid dem – var tykna och elaka jävlar som inte passar in i ”Göteborgsandan”.

  14. 25 juni, 2015 @ 13:12 Anonym

    Att vi saknar offensiv löpstyrka är tydligt. Ingen av dagens innermittfältare tar djupledslöpningar och yttermittfältarna har svårt att ta sig förbi sina gubbar (vad har hänt med Anklev förresten?) Mourad är nog den långsammste anfallen i serien och övriga besitter inte heller någon vidare löpstyrka. Jag saknar en Emil, Oscar, Fagerberg typ därframme och en Ingesson ”älg”på mitten. Kanske vi även bör överge 4-4-2 till 3-5-2? Björk, Sahlin & Anklev skulle lätt klara detta som försvarare. Det skulle ge oss bättre tyngd framåt.

    Svara

  15. 25 juni, 2015 @ 23:26 björnestöl

    Felix Jonsson, du är en stor pajas, du får ju bara en massa öisare att tro att Lanz är en dålig tränare och du en bra analytiker. Det finns ingen fotbollskunnig, som tror på vad du säjer. Kom upp till öisgården och hjälp mej med gräsmattan i stället! Björnestöl ,j

    Svara

    • 26 juni, 2015 @ 13:30 Felix Jonsson

      Om det är du Hasse så blir jag besviken på dig. Tycker inte att formuleringen ”stor pajas” är värdig dig. Jag tycker mig ha bevis nog för att påstå att Marcus Lantz inte är rätt för sällskapet nu. Det är inte en analys jag hittat på själv utan den har jag pratat med ganska många om. Jag tycker även att vi fått se saker på planen som tyder på att vi faktiskt har nått vägs ände i det här fallet. En åsikt jag inte är speciellt ensam om och som jag som supporter och medlem borde få framföra utan att personer anställda av klubben ska kalla mig för pajas.

  16. 25 juni, 2015 @ 23:33 björnetöl

    Ursäkta jag menar jättestor pajas

    Svara

    • 25 juni, 2015 @ 23:35 Anonym

      Med s

    • 26 juni, 2015 @ 14:54 Gabriel

      Nyktra till för fan och inse sanningen som vi alla andra redan gjort.

  17. 26 juni, 2015 @ 22:08 Kalle H

    Den som inte kan se att Lantz är en dålig tränare är blind! Sämste tränaren sedan jag började följa laget regelbundet 1967.

    Svara

  18. 1 december, 2015 @ 17:35 auto insurance

    Help, I’ve been informed and I can’t become ignorant.

    Svara

  19. 5 december, 2015 @ 15:04 http://www.www2go.xyz/schools.mtco.com

    Now that’s subtle! Great to hear from you.

    Svara

  20. 10 december, 2015 @ 14:03 http://car.insurance.nrma.review.autoinsurancent.info/

    Grade A stuff. I’m unquestionably in your debt.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se