MB Styrketräning

Informationsmöte på ÖIS-Gården

Som det nu står i stadgarna så skall ÖIS anordna två stycken informationsmöten under året för medlemmarna i ÖIS Fotboll. Det första av dessa år 2015 hölls idag klockan 18 på ÖIS-Gården.

Den första informationen presenterades av Lukas Lundstedt, ekonomiansvarig, som förklarade hur kostnaderna och intäkterna förändrats mellan i år och föregående år, där lönerna är den post som är den enda som markant förändrats (en ökning från 8,7 miljoner till 9,9 miljoner). Sedan gicks det över till en presentation av hur budgeteringen som den förra styrelsen satt har tvingats förändras av den nuvarande styrelsen. Och det är enbart neddragningar av budgeten (är någon förvånad att den förra styrelsen satt en överoptimistisk budget?). Bland annat har en minskning i budgeteringen av intäkter skett, från 13,7 miljoner till 11,7 miljoner.

Vinsten det första halvåret 2015 ligger på 320 tusen kronor, medan prognosen tyder på en förlust vid årets slut på tre miljoner kronor. Det togs upp, det som alla redan vet, att ekonomin (och likviditeten) är oerhört ansträngd och behövs få ordning på snarast. För att detta skall ske så har styrelsen satt upp en handlingsplan som klubbdirektören Pierre Edström kort förklarade vad den går ut på. De fyra delar i handlingsplanen som finns är att kapa lönekostnader, öka partnerintäkter, öka övriga intäkter och att aktivera andra intäktskällor.

Efter detta fick Karl Corneliusson ordet, och han pratade om ÖIS vision och den tidigare avsaknaden av en vision. Det pratades om att det är viktigt att hela verksamheten drar åt samma håll, från ungdomar upp till A-lag och även vikten av att producera egna spelare och att utveckla varje individ som människa och inte bara som fotbollsspelare.

Sedan var det Pierre Edströms tur igen, och denna gången pratade han bland annat om supportrarna. Att supportrarna är en viktig del av klubben och det är tillsammans med dem (oss) som ÖIS kan uppnå de mål man vill uppnå. Sociala medier och hemsidan kom även på tal, där Pierre förtydligade att de är väl medvetna om att hemsidan är ett av klubbens sorgebarn just nu, men att de inte kan göra så mycket åt det i dagsläget. Istället ligger vikten på viäröis.se, där matchannonser och kampanjer presenteras inför varje match. ÖISplay sades också vara en sida där man hoppas på en framtida större inkomst, då pengarna går direkt till ÖIS istället för att om man exempelvis skulle lägga upp videos på Youtube då en del av pengarna går just till Youtube. Samhällsansvaret ÖIS tar togs även upp under genomgången.

Enkronasmatchen är enormt viktig för ÖIS poängterade Pierre Edström, och det är det mycket av jobbet läggs på, att få det att bli en lyckad tillställning med en mängd sponsorer och partners i bästa fall.

En fråga ställdes kring hur det ser ut med alliansbildningen och där svarade Dan Cameras att den är påbörjad, då det bara är ÖIS Fotboll som har kvar att bli en helt egen förening, och att det precis som tidigare jobbas för att detta skall bli helt och hållet genomfört efter säsongens slut. En motfråga ställdes då, med tanke på att de prognostiserar resultatet till ett underskott på tre miljoner kronor, om de inte ser en risk med att det inte kommer kunna genomföras och vad som i så fall händer. Cameras svarade med att säga att de tror på sin handlingsplan till 100 % och att skulle det inte funka så får man ta itu med det då, men tills dess så är det stenhårt jobb utifrån handlingsplanen som gäller.

Även en fråga kring om ÖIS sett något positivt utslag av matchannonserna och matchkampanjerna som gjorts inför matcherna. Pierre Edström svarade med att det man lätt kan se resultat på har de lyckats med, att nå ut till den breda massan. Att själva ge sig plats i radio och tidningar och på så sätt få ÖIS att bli ”top of mind” bland andra än den lilla inbitna kretsen. Men om det gett kortsiktigt resultat på exempelvis publiksiffror är svårt att avgöra i dagsläget, tillade Pierre.

ÖIS-hjälpen kom sedan på tal, där det förklarades att den återlanserats idag, och den är numera omdirigerad till viäröis.se.

Det sista som skedde på mötet var att kritik framkom kring skötseln av 50/50-lotteriet och bollpojke-rekryteringen. Det förklarades av Niklas Allbäck att de som har hand om dessa uppgifter är de olika ungdomslagen på ett rullande schema. Detta tyckte en medlem inte sköttes tillräckligt bra, då det ofta är alldeles för få på plats för att det skall kunna genomföras för att nå upp till de satta målen.

Så, mina tankar efter mötet är att det var ett bra och informativt möte, där man märkte att styrelsen, klubbdirektören och sportrådet och alla delar förberett sig på ett bra sätt och kunde därmed ge tydlig information till oss medlemmar. Sen ser ju ekonomin ut som den gör, det finns i mina ögon inte mycket man kan lasta den nuvarande styrelsen för, de blev satta i en jobbig sits av den tidigare styrelsen som de försöker jobba sig ur.

Men en uppmaning från mig. Glöm inte att ekonomin ser fruktansvärt illa ut. Den gör verkligen det. Ta in det. Gå på matcherna, försök hjälp till på de sätt ni kan och vill. Många bäckar små-devisen är sällan fel att peka på. Gör det ni kan. Stötta laget och föreningen. För det kan gå riktigt illa. Vi om några vet det.


'Informationsmöte på ÖIS-Gården' have 30 comments

  1. 1 juli, 2015 @ 21:01 Stella

    Man tar sig för pannan. Hur kan man tillåta att lönerna ökar i det läget vi är i.
    Det håller inte att skylla på den gamla styrelsen.

    Svara

    • 1 juli, 2015 @ 21:06 C

      Vilka ska man skylla på då? Det är ju den tidigare styrelsen som satt budgeten för 2015.

  2. 1 juli, 2015 @ 22:01 Rude Boy

    ” …öka partnerintäkter, öka övriga intäkter och att aktivera andra intäktskällor.”
    Det har man hört typ två tusen gånger. Presenterades det någon målsättning för dessa punkter? Någon konkret handlingsplan?

    Svara

    • 2 juli, 2015 @ 09:08 M.

      Fredrik, du som varit med länge, några bra idéer på vad som kan göras för att dra in lite extra stålar utöver styrelsens små blå drömmar om att öka diverse intäkter?

    • 2 juli, 2015 @ 10:52 Jacko

      Skall man dra in pengar gäller det att börja bli kreativa. Funkar inte att bara öppna ett stödkonto och tro att pengarna skall rulla in.

      Har grubblat på om inte individuella sponsorskap vore en idé. Varje spelare har 10 sponsorer i form av företag/privatpersoner. Ju bättre spelare desto högre månadspremie. Tex Lindström kostar 1000:- i månaden att sponsra och Kristoffer Björk 150:-. I detta ingår en meet-and-greet där spelaren en gång under säsongen bjuder in sina sponsorer att några timmar innan match snacka lite och visas runt i GUs innandömen. Spelaren har också sina sponsorer ingraverade i nacken på årets matchtröja. Ja, du kan fylla på med flera ”värden” som adderar extra till sponsorskapet men som inte kostar något. Låt fantasin flöda!

      Självklart skall spelaren vara med och sälja detta. Tänk om Björn Anklev ringer och frågar ”vill du bli min sponsor?”. Svårt att säga nej där…

      Kanske ovanstående är en idiotidé men ett exempel på hur de ansvara måste sätta sig ner och våga vara lite kreativa och gå utanför den berömda boxen. Agera!

  3. 2 juli, 2015 @ 00:30 Rödblå gubbe

    Tack för rapporten Jonathan!

    Ojoj, 3 mkr är mycket pengar! Det är klart att det är den gamla styrelsen som har satt budgeten men den förklaringen har vi hört varje år. Kan ÖIS fotboll någon gång få en styrelse som räknar med realistiska siffror? Kan inte förstå hur man kan tillåta lönekostnaderna att öka med 15 % i ett läge när föreningen behöver minska sina kostnader såvida man inte har säkrade ökningar på intäktssidan? Finns det någon realistisk möjlighet att få in dessa 3 mkr? Visst, man kan hoppas på att dubbelt så många anmäler sig till enkronasmatchen och att det kommer 12000 till GU. Eller någon känd eller okänd välgörare? Annars lurar konkursen.

    Svara

    • 2 juli, 2015 @ 13:17 sauso

      Räknar man realistiskt så kommer man ha en budget som inte går ihop. Det är paradoxen när det gäller ÖIS. Ingen kommer väl ihåg när resultatet blev bättre än budgeterat senast?

    • 3 juli, 2015 @ 16:04 Harald Blåtand

      Skicka ett inbetalningskort på 1600kr till alla 1902 medlemmar (enligt viäröis.se) så är det eventuella underskottet täckt. Medlemmarna borde ju vara intresserade av att föreningen överlever.

      Dom här 194000kr som enligt viäröis.se har kommit in till Öis-hjälpen, är det enbart i år eller är det under hela Öis-hjälpens livstid?

    • 3 juli, 2015 @ 16:21 Oskar Ängermark

      Under hela ÖIS-hjälpens livstid. Har stått och stampat där i ungefär ett år nu.

  4. 2 juli, 2015 @ 09:32 Oskar Ängermark

    Hur lyder den vision som presenterades? Gäller den enbart det sportsliga (låter som så eftersom Karl presenterade den)? Ingen större vision för den nya fotbollsföreningen som helhet?

    Svara

  5. 2 juli, 2015 @ 11:29 Dennis

    Dags att kräva en ny 150 000kr Arena ”made in Germany” som häcken fick ute på ön, ÖIS och GAIS skulle kunna dela på denna nya fotbollsarena och givetvis anlägga den med naturgräs och INTE något plastigt konstgräs, en ny modern anpassad Arena som tar ca: 7000 åskådare blir perfekt så kan väl sen bortskämda blow-it köra sin cleancourt på Gamla Ullevi och få leka lite Real Madrid (Real Götteborg) ;-)

    Svara

    • 2 juli, 2015 @ 15:20 S-H J

      He he…+100

  6. 2 juli, 2015 @ 17:21 Björn

    Kanon med Swish till öishjälpen första pengarna inskickade.

    Svara

  7. 3 juli, 2015 @ 18:40 James

    Hur kan man ligga på plussiffror och budgetera 3 mkr i förlust. Det låter som det finns en eller ett par stora engångsposter som dyker upp på hösten.
    Det hade varit intressant att veta vad detta beror på och om man inte borde periodisera vissa kostnader för att visa det verkliga läget.

    Svara

    • 4 juli, 2015 @ 10:54 Felix Jonsson

      Anledningen till att man ligger på plus just nu är att alla partnerintäkter man fått in är lagda på det första halvåret. Varför man gjort så vet jag inte men det var det som var anledningen iallafall.

    • 4 juli, 2015 @ 16:47 James

      Tack för info. Känns som ett konstigt upplägg. Kan förstå att man i löpande bokföring gör så men om skall
      redovisa ett delbokslut så borde man periodisera vissa siffror. Har svårt att se att man hade kommit undan med
      detta om elitlicensen skulle granskas men man kommer undan i lägre serier.

  8. 3 juli, 2015 @ 21:22 Danne

    Den oheliga alliansen är fullbordad i äkta Prio-Nisse anda fy fan så äckligt :-( Kiken blir Real blåvitts b-lag och marionetter
    http://www.expressen.se/gt/sport/blavitt-och-utsikten-inleder-samarbete/

    Svara

  9. 4 juli, 2015 @ 00:13 Sweshiman

    Hur illa slår egentligen en förlust på 3 mio? Som Öisare är man såklart alltid nojjig för konkurs men 3 miljoner kanske är helt rimligt att ta igen kommande säsonger? Ni får ursäkta min ekonomiska inkompetens

    Svara

    • 9 juli, 2015 @ 23:02 Steine

      Det finns inga marginaler att ta av, det egna kapitalet är i princip utplånat. Man har inte råd att gå med förlust utan att riskera att hamna på obestånd per omgående.

  10. 5 juli, 2015 @ 10:53 Göran S

    Min kommentar är kanske inte helt relevant här. Men jag måste skriva av mig.

    Under min uppväxt var Göteborg svensk fotbolls huvudstad enligt de flesta. Tre lag krigade om supportrarna i stan och det var tillräckligt jämt sportsligt och publikt för att rivaliteten skulle leva, speciellt inför derbyn. Stockholm hade en liknande situation men var som idrottsstad inte lika präglad av fotbollen.

    Tyvärr har inte ÖIS och Gais utvecklats till stora klubbar varken publikt eller sportsligt och är ekonomiskt pressade. Naturligtvis är det klubbarnas egna fel. En mängd felbeslut och allmänt svaga ledningar har fört klubbarna dit de är idag. Klubbar som inte engagerar och inte längre lyfter fotbollen i Göteborg. Olyckligt för båda dessa klubbar men även för göteborgsfotbollen under överskådlig tid är att en uppstickare finansierad av Gothia har växt fram som enda egentliga utmanaren till IFK i Göteborg. Det är olyckligt eftersom klubben saknar förankring i supporterkulturen i Göteborg och till och med derbyn mot IFK känns iskalla. Det kanske är annorlunda om 30-50 år men som situationen är nu så är laget mer en våt filt över supporterelden i stan än ett lag som ökar fotbollstemperaturen. En gökunge som inte är ansvarig för situationen men som förvärrar den och kanske till och med får sägas förstöra fotbollskulturen i stan. Häcken har självfallet all rätt i världen att växa och ta för sig i Göteborg men det är inte liktydigt med att det är gynnsamt för Göteborg som fotbollsstad.

    Det är lätt och bekvämt att säga att Häcken är göteborgsfotbollens framtid och att laget kommer att få fler och fler supportrar. Men det kan vara en göteborgsfotbollens glädjekalkyl som enbart ger en falsk förhoppning om nåt som ännu inte finns. IFK skulle behöva åtminstone en utmanare i ett klassiskt publiklag som Gais och ÖIS för att göteborgsfotbollen åter ska kännas het de år IFK inte krigar i toppen. Tyvärr tror jag inte att den ekonomiska kometen Häcken på mycket mycket lång tid kommer att bidra till att göra göteborgsfotbollen het. För den typen av hetta krävs derbyn inför fullsatta läktare och lag med supportrar som kan utmana IFK sportsligt och publikt.

    En fusion med Häcken och ÖIS eller Gais känns avlägsen och själadöd men något drastigt måste göras.

    Svara

    • 5 juli, 2015 @ 12:00 Sektion LM

      jag håller med i det mesta. Inte bara är Häcken Gothia-sponsrade. De har fått en gåva av oss skattebetalare på en kvarts miljard i form av något av det mest värdefulla i modern fotboll, en egen arena, skräddarsydd efter klubbens behov, med alla möjligheter i världen att bygga en ”identitet”. Till och med stolarna på läktarna är i Häckens färger, trots att kommunen bekostat kalaset. Det är möjlig att utvecklingen ändå hade lett till att Häcken och IFK Göteborg blev de enda klubbarna i stan med realistisk möjlighet att etablera sig i elitskiftet av svensk fotboll. De ansvariga kommunpolitikerna såg dock till att alla möjligheter till en annan utveckling mer eller mindre försvann.

    • 6 juli, 2015 @ 12:48 1894

      >Lm, Fast häcken har ju alltid haft en ”egen” arena? Och rambergsvallen behövde rustas upp. Och vi fick också en ny arena som där de flesta trodde 2009 att massorna skulle strömma till arenan, tyvärr blev det inte så, vill minnas det ”bara” kom 11000 till höstderbyt GAIS-ÖIS? Och det känns som Göteborgarna har slutat gå på fotboll, GAIS drar inga mängder, inte heller ÖIS, Häcken har ju vart ett skämt på Ullevi publikmässigt, hade de meddelat korrekta publiksiffror så har ni fler besökare. IFK drar iår folk pga de går bra men de har ju inte heller haft nån publikökning de sista åren att prata om.

      sen 3 mille att hämta in??? går det överhuvudtaget? Skulle var om ni går upp, men var skall pengarna komma ifrån annars?

    • 6 juli, 2015 @ 15:17 Sektion LM

      1894: Fast ändå inte. Rambergsvallen var inte Häckens exklusiva arena. Där huserade andra klubbar, som friidrottens IF Kville. Nu har man fått en egen skräddarsydd arena. Precis som du skriver har göteborgarna slutat gå på fotboll, och då blir det ju ändå konstigare att bygga en helt ny allsvensk arena när det redan finns två stycken inne i centrala stan, varav en är helt oanvänd i praktiken.

  11. 5 juli, 2015 @ 13:00 Daniel K

    Jag är övertygad om att ÖIS kan bli ett starkt Allsvenskt lag igen! När en fortsatt god förhoppning om att den nya styrelsen och Pierre kommer att styra den gamla skutan på ny och rätt kurs. Alla Vi ÖIS´are måste bidra med det vi kan och vi måste våga ha tålamod. Även om ÖIS alltid ska ha kravet att prestera här och nu, så måste vi samtidigt tänka långsiktigt på flera plan. Nyckelfrågor för framtiden är identitet, ungdomsakademin och inkomster. ÖIS fotboll bör bl.a. se och lära hur ÖIS friidrott har jobbat under många år. Skulle inte tacka nej till fler stora och rika sponsorer, men ÖIS får inte luras in i att leva på dem. Grunden måste vara långt bredare och solidare. Hur ska ÖIS nå ut till den breda massan där både klubben och dess partners får mycket goodwill? ÖIS behöver visionärer och entreprenörer som går från idé/dröm till handling. Hur vinna tillbaka förlorad mark (ex. det goda ryktet ungdomsakademin hade), hur utnyttja andras mark (ex. kan ÖIS synas mer under Gothia cup) och hur inta ny mark (???)?

    Svara

  12. 5 juli, 2015 @ 13:27 Göran S

    Men för varje år som går minskar möjligheten att ÖIS ska återuppstå som ett lag i allsvenskan. Div 1-spelet dränerar ÖIS ekonomi. Antagligen helt omöjligt att gå plus i en serie utan nationella tipspengar men med en trupp som ska va redo för superettanspel. Detta samtidigt som Häcken blir allt rikare och har alla förutsättningar att ta ungdomsspelare, sponsorer och på lite sikt även publik från ÖIS. ÖIS har fortfarande ett starkt namn och kan rida på stolta traditioner men det varar inte i evigt.

    ÖIS sitter i en rävsax då man behöver satsa och kanske då överskrida budget för att komma upp i superettan. Misslyckas detta i år så vet i gudarna vad som händer. Självfallet är det omöjligt att gå kraftigt minus utan kassakista och hoppas på mirakel i form av sponsorer som räddar ÖIS år efter år. Ett nytt sportråd löser knappt grundproblemen.

    För första gången känner jag mig tvivlande till en snar comeback som allsvenskt lag. Det är ett mardrömsscenario med IFK och Häcken som göteborgsfotbollens framtid.

    Svara

    • 5 juli, 2015 @ 14:25 Daniel K

      ÖIS har i många, många år försökt att satsa mot toppen med pengar som inte finns och här är vi idag efter alla ”fina” satsningar.
      Om ÖIS någon gång ska bli en elitklubb att räkna med, måste det i mångt och mycket, byggas en ny solidare grund. Visst hoppas vi alla att ÖIS spelar i SE 2016 ur många aspekter. Siktet för ÖIS ska alltid vara uppåt, men pengarna uppifrån bör alltid vara en krydda och inte en nödvändighet för överlevnad. Pengainflödet underifrån är det som avgör om klubben står pall under mindre bra perioder. Givetvis skulle en degradering för bkh vara dålig, men de faller tyvärr inte med det..
      Vilket är det senaste året ÖIS gick plus utan någon försäljning eller generöst bidrag av någon/några sponsorer?

  13. 9 juli, 2015 @ 00:15 Mats

    Det ena behöver inte utesluta det andra, men det känns lite märkligt att vi under våren haft den mest genomarbetade kampanjen under våren sedan jag blev supporter under tidigt 80-tal med budskap från spelare och intäkter från försäljning till en pridekampanj när vi behöver varenda krona för att överleva som förening.

    Märk väl, jag säger inte att det var fel att delta i paraden, jag önskar bara att engagemanget kring vår ekonomi skulle ha fått en större del av vår kraft och energi redan tidigare.

    Svara

    • 9 juli, 2015 @ 10:55 Emil

      När har läget inte varit mycket allvarligt? Man har ju läst domedagsrubriker om klubben så länge jag följt den sedan slutet av 90-talet.

  14. 9 juli, 2015 @ 11:39 Kalle

    Nu MÅSTE väl ÖIS istället satsa försiktigt och långsiktigt på egna talanger från klubbens egen ungdomsverksamhet och INTE köpa fler överåriga fd. ”stjärnor” som kostar för alldeles mycket i lön, försök snabbt istället sänka spelarlönerna hos de äldre dyra gubbarna till rimlig div.1 nivå Örgryte måste väl lära sig hålla i pengarna och hålla budget någon gång.
    Allt har sin tid men det är bättre att överleva i de nedre divisionerna än att gå under av storhetsvansinne för att försöka nå Superettan till varje pris :-( inga mer tokiga Ranängsfasoner det blir så pinsamt och det gör ont.
    Skall för övrigt Lantz verkligen vara kvar i klubben och vad kostar det att byta tränare många svåra frågor i denna röra när det samtidigt blåser hårt.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se