54420_461065067269933_943189448_o

Först ut: spelare ut

Hösten innebär inte bara en lång, outhärdlig väntan på nästkommande säsong, den innebär också truppförändringar. Hittills består truppändringarna endast i spelare ut från klubben. Det har nu offentliggjorts såpass många spelare ut att det behövs en liten sammanfattning.

Först ut var väl egentligen Stellan Carlsson. Det klargjordes åtminstone tidigast från spelaren själv. Stellan meddelade att en förlängning med ÖIS inte var aktuell från hans sida. Ett uttalande som för ÖIS eller vår skull inte egentligen gjorde någon skillnad överhuvudtaget, då även om Stellan själv velat få till en förlängning med all säkerhet inte fått det. En trist tvåårig sejour får vi konstatera att det blev för Stellan Carlsson. Han kom som en målsprutande Division 1-anfallare och lämnar två år senare som en kraftig ifrågasatt bänknötare. Det blev verkligen inte som ÖIS eller Stellan hade tänkt sig, tyvärr. Det finns något bra i Stellan, men det visades egentligen aldrig i ÖIS-tröjan.

Adam Rosén har precis som Stellan nu lämnat klubben. Adam har haft en resa i ÖIS som varit upp och ner. I stort kan jag tycka att han gjort det man kunnat förvänta sig av honom. Han har varit stabil när han väl spelat, men har också tyvärr fått finna sig i att vara ett komplement till startspelarna. 2015 blev en hel säsong på bänken. En lite trist, men oundviklig sorti blev påföljden och Adam har nu varit och provspelat i Oddevold och skall närmast göra detsamma i Utsikten.

Näst på tur var André Nilsson. André lämnar klubben, men han lämnar ändå inte klubben. Han lånas ju som bekant ut till laget han anlände ifrån inför säsongen 2013, Holmalunds IF. André kom med skyhöga förväntningar, då man tittade på hans ålder, hans produktion i Holmalund och snacket om att många klubbar hade varit ute efter honom. Skadan inför 2013 förstörde mycket, men man kan också slå fast att det inte bara var det som saknades. André rev, slet och kämpade varje gång han fick visa upp sig i ÖIS-tröjan, och det bör aldrig gå obemärkt förbi, men det var också uppenbart att han inte i detta läge räckte eller räcker till för ÖIS nivå. Han hade snabbheten, han hade hårdheten och han hade genombrottsförmågan, men när det väl skulle hända något så hände det inte riktigt något. Men, vi kan inte räkna bort André än. Han är 20 år gammal. Den som fullt ut räknar bort en 20-årig fotbollsspelare är inte trovärdig.  Nu skall André återfå det svunna spelet han har i sig, och sedan förhoppningsvis återvända till ÖIS som en bättre fotbollsspelare.

Sedan så var det 2014 års bästa spelare, Robin Ingvarsson. Det klart tyngsta tappet av alla. Det går att argumentera för att en trupp är märkligt byggd när spelaren som året innan blev utsedd till hela lagets bästa spelare knappt får en chans att ta sig in i laget det aktuella året. Det går också att argumentera för att truppen inte alls var märkligt byggd, och att skador på försäsongen gjorde att man helt enkelt gjorde valet att ha Ingvarsson som andraval. Jag tycker väl själv att båda dessa argument har bäring, men att det går att konstatera att det har varit ett slöseri med talang att ha Robin Ingvarsson fastklistrad på en bänk en hel säsong. Nu blir det BK Forward, tillbaka till BK Forward, för Robin och vi önskar honom lycka till.

Henrik Carlsson, Henrik Carlsson, Henrik Carlsson. Om Ingvarsson var det tyngsta tappet spelmässigt, så är Henrik Carlsson, åtminstone för mig, det tyngsta tappet känslomässigt. För mig är det alltid tungt när en genuin ÖIS:are lämnar eller tvingas lämna klubben. Det skär lite i hjärtat att det inte blev mer än så här för Henrik i ÖIS-tröjan. Det finns en stor potential i den kroppen, men skador har stoppat hans chanser i ÖIS, och han söker sig själv vidare för att söka speltid. Och det är superrimligt att han gör det. Jag hoppas i alla fall att det faktiskt kan bli mer för Henrik i ÖIS-tröjan i framtiden. Han skall nu, enligt Kent Carlzon, provspela för ÖIS-kolonin Utsikten.

Det blev fyra säsonger i ÖIS för Johan Hedman. Nu lämnar han klubben och fotbollen. Precis som Stellan, Rosén, Ingvarsson och det sista namnet vi kommer till sedan så är det väldigt väntat att Johan Hedman försvinner. Det har väl varit nära ganska länge får man en känsla av. I en annan värld hade Johan Hedman kunnat bli en fin anfallare i ÖIS. I den här världen blev det inte riktigt så, även ifall det finns ljusglimtar. Våren 2014 är det jag framförallt tänker minnas Johan Hedman med. Han bar ÖIS anfall där och då på sina axlar, och det är fortfarande för mig obegripligt att anfallet sköttes som det sköttes under hösten samma år. Gå in på ÖIS hemsida och läs Johan Hedmans avskedsinlägg i sin blogg, det var en fin text.

Sist ut är Anton Sandberg-Magnusson. Det är oundvikligt att som sportchef emellanåt värva in spelare som gör helt meningslösa sejourer i klubben. Det går att argumentera för att de spelarna varit lite för många de senaste åren. Det känns knappt som att Anton Sandberg-Magnusson ens varit här. Oddevold borta i tredje sista omgången är det enda jag kommer minnas med Anton. Det här är inte någon kritik mot Anton själv, utan mot sportcheferiet från Kent Carlzon. Att nu tre-fyra anfallare lämnat laget utan att man känner att anfallet skall vara prio ett när det gäller förstärkningar är ett tydligt tecken på en skevt byggd trupp. Ja, Kent gjorde bra grejer också, men det är enkelt att fastslå att det togs in på tok för många anfallare gång efter gång. Anton Sandberg-Magnusson behövdes inte där och då, han behövdes inte under säsongen och han behövs inte nu. Onödig värvning, långt ifrån klockrent sportcheferi.

Nu väntar vi bara på att det skall plinga till på nyförvärvsfronten. Men det där kommer. Att sitta lugnt i båten är en övning som fler borde lära sig behärska. Säsongen 2016 har åtminstone smygstartat. I alla fall förberedelserna inför säsongen. Truppen smalnas av, sedan tjockas den upp. Jag gillar det.


'Först ut: spelare ut' have 24 comments

  1. 27 november, 2015 @ 13:08 Daniel K

    Va inte Adam Rosén också klar ut?

    Svara

    • 27 november, 2015 @ 13:09 Jonathan Larsson

      Påpekandet har kommit från andra håll också så tillägget är redan gjort! Men tack ändå!

  2. 27 november, 2015 @ 13:15 Daniel K

    De som hittills lämnat är spelare som inte platsar.
    Finns det rykten om att lag högre upp rycker och drar i vår bästa spelare?

    Svara

  3. 27 november, 2015 @ 13:31 Vad hade Sven-Agne gjort?

    Johan Hedman. Johan Hedman. Gråter en skvätt här. Så jävla onödigt dumt hanterat. Visst, en spelare ska väl tåla att bli petad. Och ingen vettig mänska borde kolla på ”Paradise Hotel”*. Men va fan – det gick en rak och samtidigt härligt krokig dribblarlinje, smörpassnings-, skönspels- och hjärnanvändarlinje från Agne till Sören till Johan. Det smärtar mig oerhört att aldrig mer få se honom på en fotbollsplan. Fan också. Fan ta dig Lantz och fan ta dig moderna fotboll. Gonatt och lycka till nästa år ÖIS!
    *hänvisning till JH:S avskedskrönika på ÖIS hemsida.

    Svara

  4. 27 november, 2015 @ 15:44 Emil

    Johan Hedman… varför han inte fick mer speltid är en gåta. Visst han tappade boll lätt ibland men spelet fick en helt annan karaktär när han var på plan, minns matchen hemma mot Oskarshamn som var bedrövlig innan han kom in och fick lite fart på anfallsspelet. Lantz måste ha haft något personligt agg emot honom som inte såg skillnaden han kunde göra på plan. Och apropå Lantz så bör han fortfarande förpassas tillbaka till Skåne, att vi inte kom etta i år eller förra året är inget annat än ett fiasko även om Trelleborg gjorde det bra i år och betyder inte alls som Lantz hävdar att laget är riktigt bra utan att laget underpresterade.

    Jag fruktar många fler bottennapp av karaktären Höllviken, Norrby, och Eskilsminne nästa säsong och då kommer vi förmodligen riskera åka ut igen något vi tack och lov inte behövt oroa oss för i år.

    Svara

  5. 27 november, 2015 @ 16:06 Anonym

    skall bli skoj att se vilka spelare som kommer in
    startelvan är säkert redan satt och är man inte elmander eller landslagsspelare blir man träningskona utan chans att få spela.
    måste bli äldre killar som tycker det är ok med en bra lön för unga killar på väg uppåt kommer Lantz att få att tröttna på fotboll innan dommaruppehållet

    Svara

    • 28 november, 2015 @ 14:33 Anonym

      Helt rätt..lantz kör bara med färdiga spelare och vill inte eller kan inte utveckla spelare..så gör fega tränare…varför ska man ha junior verksamhet då?

  6. 27 november, 2015 @ 16:07 Egon

    Förlängningar med Östling och Björk OK. Men tveksam till att Mourad och Vrebac håller i SE. Viktigt att förlänga med Sebban,sen behöver truppen spetsas med
    3-4 spelare annars blir det tyvärr ettan igen.

    Svara

  7. 27 november, 2015 @ 16:35 Seb

    Snälla förläng med Oscar Wallén. Finns fortfarande mycket att hämta där!

    Svara

    • 27 november, 2015 @ 16:43 nisse

      ryktena är att wallen och även olausson är på väg ut tyvärr

      från ganska säker källa

    • 27 november, 2015 @ 17:36 Anonym

      ”säkra källor”?
      Lägg ner spotta ut om du skriver något.

    • 30 november, 2015 @ 10:28 Mattias

      Oskar skall bara vara kvar. Svårt att hitta en kille med det ÖIS hjärtat. Joakim vet jag ej status på men man ser att det finns ett enormt fotbollskunnande i denna killen! Han har kontrakt till sommaren och det skall väl mycket till för att man bryter det?

  8. 28 november, 2015 @ 21:14 Mongolito

    Inget fel med att Wallén och Jocke O försvinner. Den ene är för tung i steget. Den andre har för taskig attityd. Det är inte alla som går från Serie A till bänken/läktaren i Söderettan på ett halvår. Det säger något.

    Svara

  9. 29 november, 2015 @ 14:36 Optimist

    Kan Marcus Lantz ha ett finger med i spelet här. Har han utvecklat nån spelare under sin tid i ÖIS? Jag menar att han är helt oduglig när det gäller det.
    Ta Jacob Lindström. Hur har han utvecklats under Lantz? En supertalang för tre är sen. Inte har han utvecklats nämnvärt under Lantz. Och det gäller
    de flesta spelarna i ÖIS som nu måste lämna Sveriges finaste idrottssällskap.

    Svara

    • 29 november, 2015 @ 15:59 Hulk

      Han har lyckats få Jakob att sluta hamstra gula kort iaf, alltid något!

    • 30 november, 2015 @ 10:27 Mattias

      Seb?

  10. 30 november, 2015 @ 11:23 Calle Cuula

    Håller med ang. Henke. Bättre att låna ut, likt André, än att släppa. Tänk på Jeremejeff! Spruta in mål i Div.1 när ÖIS låg i superettan, året efter var han allsvensk och vi tillbaka i 1an… Fick vi ens en enda spänn för den? Suck!

    Svara

    • 2 december, 2015 @ 08:35 Anonym

      Och green,allbäck förstör hela junior verksamhet.. Nu väljer de flesta att lämna öis, av egen vilja..för att de bla tagit bort u19..som alla klubbar har..

  11. 2 december, 2015 @ 09:54 Harry

    Detta hittar man på Öis sida för ungdomslag, ny huvudtränare som heter Robert som skall leda U/U19 ????
    Håller med anonym om att detta Öis gjorde med U19 är inte bra, man tappar spelare.
    Man tappde ett antal under 2015 som gick till Häcken och man kommer tappa fler unga spelare om inte U19 startas upp igen.
    Jag har sagt det tidigare att problemet började sommaren 2013 när man tog bort Sören från U19 (Mattson tog över och gjorde allt han kunde, men fick ingen hjälp)
    2014 tog man in Glans och Gren till U19 och detta blev inte bra, rätt ner i det svarta hålet.
    Hur Gren behandlade flera juniorer under hösten 2014 var fegt och ovärdigt, Glans kunde överhuvudtaget inte prata med killarna.
    Även Kent Carlsson kännde till detta men när det kom till kritan så ville han inte veta av detta.

    Här kan man läsa uttalnde från Hans Gren och Niklas Allbäck, frågan är om de även tror på tomten.

    Hans: Det känns mycket inspirerande och spännande att för egen del få ytterligare två år i det team som arbetar med Öis spelarutveckling och Akademi. Vi har kommit en bit på vägen och får vi bara arbeta med kontinuitet och bra resurser så kommer vi att på allvar ta upp kampen om att bli ”bäst i stan” på att fostra kommande elitspelare!

    Niklas: Det känns otroligt kul att vi lyckats dels förlänga med Hans men också att vi får in Robert i vår Akademi. Att ersätta sig själv som huvudtränare har varit speciellt men samtidigt är jag helt övertygad om att Robert är rätt person för att driva utvecklingen vidare i vårt äldsta Akademilag. Satsningen som vi gör med Hans och Robert rimmar väl med de mål som Akademin har för att återigen etablera oss på allvar i de absolut högsta Ungdomsserierna i landet – och det skall bli väldigt roligt att jobba vidare tillsammans mot just dessa målen under de kommande åren.

    Robert tar över huvudansvaret med start 1a januari.

    / ÖIS Akademi

    Svara

    • 2 december, 2015 @ 13:17 LAH

      Att U19 plockades bort är väl ngt att tacka föregående styrelse för då detta är en ekonomisk konsekvens efter konkursen som vi fortfarande till stor del lider av! ELLER?

    • 2 december, 2015 @ 13:53 Harry

      Helt klart var det ekonomin som påverkade detta men ingen sa rakt ut till juniorerna hur läget var.
      Det hade varit bättre att man varit ärliga mot killarna och sagt som det var.

    • 2 december, 2015 @ 14:24 Anonym

      Ja, robert kan ta över..med vilket lag då? Många av toppspelarna har ju lämnat eller fått gå..så länge green är kvar så blir inte många juniorer kvar..

  12. 3 december, 2015 @ 03:18 Greven

    Ett stort misstag att släppa Henrik C. Det smärtar mig. Tror den killen kan gå långt. Nyhetens behag är som vanligt för stort. Vi behöver inte förstärka anfallet. En förlängning med Oskar och/eller Henke hade räckt. Enda anfallsförstärkningen som jag kan tänka mig är en hungrig Elmander isf. Ja hoppas verkligen inte att Joakim Edström ryktet stämmer. En medioker anfallare som inte passar in i Öis spelstil och som gjorde fem baljor i SE förra året vore helt meningslöst.

    Svara

    • 3 december, 2015 @ 13:15 nisse

      håller med dig om henke men tror det var klokt att lämna då han inte kommer få någon chans att få spela med lantz som tränare

      hoppas han vill tillbaka när vi får en ny tränare

      även oscar wallen


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se