DSC_0130

Örgryte IS spelar i Superettan 2016

Jag tänker inte skriva en text om det kanske mest klyschiga (men samtidigt sanna) man kan säga sådana här dagar, att sådant här gör alla år av misär värt det. Det är som sagt väldigt sant, men också väldigt sagt. Men man landar ju ändå i att allt just nu bara känns fantastiskt. Att från gräsmattan där allt nyss avgjorts se Jakob Lindström klättra upp och sätta sig högst upp på stängslet, emellan de två sidorna av ÖIS:are, och dra igång den bästa ÖIS-ramsa som skrivits är bland det vackraste jag upplevt.

Det har konstaterats på många håll att den här matchen, såklart, var något helt annat än när vi exempelvis gick upp till Allsvenskan 2008 eller till Superettan 2012. Då hade vi två kanonsäsonger i ryggen, där det mer var fråga om när, i vilken match, vi skulle säkra den där uppflyttningen. Visst, matchen mot Väsby 2008 är trots det svårslagen, men gårdagen hade så mycket av allt. En enkel summering av säsongen inför det här kvalet är ju en vårsäsong med mycket negativitet och nedslagenhet hos många och en höst som pekat spikrakt uppåt. Ingen hel säsong av optimism där inte. Men det där alltet gårdagen hade så mycket av hör både ihop med hur säsongen sett ut och hur matchen eller matcherna utpräglade sig.

För den matchen som ägde rum igår var en helt bisarr tillställning, när man stod där som supporter. Hade man varit opartisk och sett den här matchen hade det förmodligen känts som en spännande kvalmatch, men inte så himla mycket mer. Men när man stod där och kände att hela ens värld stod och balanserade på en tunn, tunn lina så var det en sällan skådad match. Första halvlek gick förvånansvärt snabbt, båda lagen hade bollen en del, men ingen av dem lyckades skapa något särskilt framåt. Känslan av försiktig optimism som fanns inför matchen fanns med efter en halvlek. Det som gick genom ens huvud var att okej, det är 45 minuter kvar nu, vi kan spela oavgjort, och gör vi ett mål så måste dem göra tre. Detta skall gå vägen. Det man inte hade i tankarna var de där korten som domaren har med sig in på planen till fotbollsmatcher. Efter Björn Anklev så oerhört onödiga röda kort så dämpades känslorna i kroppen en aning, men inte allt för mycket ändå. Det behöver inte bli så stor skillnad i motståndarlagets anfallsspel mot ett lag med en man mindre. Den stora skillnaden är bara att man får chansen att anfalla oftare än vad man får mot ett fulltaligt lag.

Men den försiktiga optimismen som sänkts till en försiktig negativism övergick i den 80 minuten till fullständig misär. Man känner ju igen den så väl, man är ju så bekant med den känslan som ÖIS:are. Hjärnan och magen samarbetar för att föra fram budskapet så tydligt som möjligt. Inte igen. Snälla, inte nu igen. På ett ögonblick är man allra längst nere på botten. Igen.

Men om Björn Anklevs kort var onödigt så kan man inte ta till mindre ord för att beskriva Mjällby-spelarens röda kort i slutminuterna av matchen. George Mourad, som i sanning inte är någon speedkula, kommer halvt loss på kanten, ungefär vid mittplan, och Mjällby-spelaren sätter alltså till en våldsam glidtackling som resulterar i hans andra gula för dagen. Där och då avgjordes på sätt och vis det här kvalet. Hade inte den utvisningen kommit hade ÖIS haft ett fruktansvärt mycket tuffare läge i en eventuell förlängning. Nu gjorde man istället Mjällbys energi till sin egen.

Så avgjorde ju Hannes Sahlin. Idag skulle jag kunnat ge mitt liv för den mannen. Livet balanserade på en tunn, tunn lina och Hannes Sahlin är personen som i slutändan fick det att lyckas gå över linan utan att ramla av. Och det är ju ofantligt vackert att det är Hannes Sahlin och Daniel Paulson som gjorde ÖIS två mål över de här två matcherna. Sahlin och Paulson målskyttar och Jakob Lindström på räcket. Det är så mycket kärlek.

Den här säsongen har gått igenom så många fler akter än de filmiska tre, men gårdagens match höll sig till konventionen. En filmisk match och ett filmiskt slut. Planinvasionen satt där den skulle, trots höga räcken att klättra över, och lättnaden var enorm. Glädjen var stor, men lättnaden var enorm. Att försöka sammanfatta den pers som var gårdagen går knappt. Jag har väl gjort något slags försök, men det är så mycket som bubblar inom kroppen just nu som är svårt att pränta ner i en text. Framförallt så här knappt ett dygn efter allt skedde. För allt skedde ju verkligen.

Och nästa säsong skall jag inte tänka på på flera dagar nu. Säsongsutvärderingar, trupputvärderingar, transfertankar, spelschemafunderingar och försäsongstankar ligger allt på bordet, men längre fram än vad jag kommer sträcka mig just i detta nu. Det finns en hel vinter att titta och fundera på allt det där. Nu är det bara glädje och lättnad över att vi slipper världens tråkigaste serie nästa år och får spela mot marginellt roligare lag, men ett stort kliv närmare där vi egentligen skall spela. Och. Se upp, GAIS.


'Örgryte IS spelar i Superettan 2016' have 26 comments

  1. 9 november, 2015 @ 16:17 Jakobilandslagetom3år

    Underbar text! Själv låg jag på operationsbordet i morse. När jag vaknade upp (helgroggy) yttrade jag mina första ord tydligen, med någon sorts melodi, ”en enda känsla fyller östra stå…..” Lyckorus i dubbel dos!

    Svara

  2. 9 november, 2015 @ 16:59 Bengt

    Underbart pojkar. Bra jobbat. Tack Matz för allt du satsat i den finaste klubben. Tack Markus att du fick till det på slutet. Tack Pierre.
    Tack ….

    Svara

  3. 9 november, 2015 @ 18:23 Putte

    Det var en av de härligaste dagarna i mitt liv, igår när slutsignalen gick och man fick komma in och ta hela laget i famn. Nu suger vi på den här karamellen och hoppas att smaken sitter kvar länge länge. Tack alla mina hjältar. Ser redan fram emot -16 och matcherna mot Gais .

    Svara

  4. 9 november, 2015 @ 18:57 Daffy

    Underbart är ordet! Tack för en trevlig text.

    Svara

  5. 9 november, 2015 @ 20:09 Viktor

    Bättre än såhär går inte att beskriva livet som ÖISare! Keep up the good work:)

    Svara

  6. 9 november, 2015 @ 20:31 Axel

    Sån oerhörd lättnad! Längtar redan till transferfönstret öppnar och till nästa säsong. Något som känns väldigt positivt i jämförelse med när vi gick upp 2012 är att vi har kontrakt på de flesta viktiga spelarna.

    Enligt GT vill vi förlänga med Björck och Mourad. Jag anser att det är korrekt att förlänga med Björck men dock inte med Mourad, tyvärr håller han inte Superettan-klass och han lär dessutom vara en av de bäst betalda i truppen. Tycker egentligen bara vi behöver göra två nyförvärv till startelvan. Ersätt Mourad med någon ynge och piggare, möjligtvis Luka nu när Utsikten åkt ner? Och även ny målvakt. Trots att Kljajic stod för två stabila matcher i kvalet så tycker jag inte han håller måttet.

    Hade varit intressant om ni kunde göra en text angående spelare som har kontrakt samt vilka som anses vara tänkbara att förlänga med.

    Svara

    • 9 november, 2015 @ 22:03 Jonathan Larsson

      En trupputvärderings-text kommer upp i sinom tid. Skulle på vissa sätt vilja sätta tänderna i det direkt, och diskutera med dig här och nu. Men, det får dröja ett tag, nu är det bara glädje i denna kroppen, inget funderande.

    • 13 november, 2015 @ 07:36 Kjell A

      Gott att du har sånt ÖIS-hjärta. Du har dock fel beträffande målvakten. Klajic var faktiskt den som gjorde att vi klarade kvalet. Hans reflexräddning i hemmamatchen var helt matchavgörande. Likaså när han tippade en kanonrökare från en nyss inbytt Mjällbyspelare till hörna via ribban. I dessa båda viktiga matcher har han agerat på ett sätt som fått mig, som gammal målvakt, att helt ändra uppfattning om hans kvaliteter. Tidigare tycker jag han uppträtt trögt och lite lojt och också gjort några riktiga
      tabbar. Här i kvalet var han dock en helt annan målvakt. Målgörare i all ära men det hade inte gått vägen utan Klajic fantastiska räddningar nu när de som mest behövdes. Han var kvalets verkliga hjälte. Han måste stanna.

  7. 9 november, 2015 @ 20:43 Håkan Andersson

    Tack Jonathan, som jag hoppades i mitt senaste inlägg före matcherna så var det vår tur ( ÖIS ) att kliva upp i finrummet inom Svensk fotboll. Jag måste säga att din sammanfattning av Söndagens rafflande spel är helt underbar!!!! Nu kan alla vi ÖIS are njuta och känna en enorm glädje med detta lag som gjort det så bra, när jag ( som är något till åren ) tänker tillbaka till vad som hände när vi senast to SM guldet, så är känslan den samma, vi måste också tilldela tränarna Marcus och Sören ett stort tack för vad de har skapat med detta laget, speciellt under höst säsongen!!!! Men, mina vänner, nu börjar arbetet på nytt att bygga upp ett lag som funkar i Superettan! Jag hoppas att det finns en god plan hur detta skall gå till? Men just nu känns det så bra att veta att vi är tillbaka i finrummet igen! Bra gjort hela ÖIS gänget!

    Svara

  8. 10 november, 2015 @ 08:32 Mattias

    Bara instämma i tidigare inlägg – vilken fin och härlig text! Tack! Tror du fångat upp vad så många tänkte och kände. Går fortfarande runt med ett fånigt leende efter bragden på Strandvallen. Tack alla som gjort detta möjligt!

    Svara

    • 10 november, 2015 @ 12:41 Jonathan Larsson

      Tack så mycket! Ja, nej, det är inte så mycket som är så jobbigt här i livet dessa dagar.

  9. 10 november, 2015 @ 22:37 Mackan

    Bra text!

    Åhh jag bara älskar silly season!! Kul att läsa om ÖIS nu i tidningarna inte vart gööör mkt de sista åren …

    Forza röblått

    Svara

  10. 12 november, 2015 @ 18:55 Cribba

    Högsta rödblå prio måste vara att plocka hem Johan Elmander till Örgryte kosta vad det kosta vill, han skall INTE spela i blåvit skit.
    Elmander skulle nog lätt skjuta oss upp till allsvenskan direkt så öppna alla kistor och plånböcker köp köp köp och allsvenskan är nära igen för ÖIS :-D

    Svara

    • 12 november, 2015 @ 19:05 Anonym

      Ingen Elmander Tack
      Se till att satsa långsiktigt , klubben behöver byggas upp på långsikt

    • 13 november, 2015 @ 00:27 Mackan

      Är dock väldigt tveksam till Elmander, bra kille såklart men kostar mycket pengar, Är till åren, satsa långsiktligt…gråvitts Bohm lämnar..nåt att ha vet inte så mkt om honom?

    • 13 november, 2015 @ 07:44 Kjell A

      Björk, Arnklev – ja. Mourad – tveksamt. Elmander-nej!!!!

    • 13 november, 2015 @ 15:19 Rödblå gubbe

      Även jag är tveksam till Elmander. Visst kunde det vara kul men misstänker att han kostar för mycket. Förläng gärna med Björck, Anklev och Mourad men sen bör vi satsa resten på lite yngre spelare. Är även tveksam till Fagerberg – hans andra sejour i klubben var väl inte helt lyckad och frågan är vilka kvaliteter han har nuförtiden.

    • 14 november, 2015 @ 10:56 M

      Mackan och Santos-satsningen lärde oss vad?

    • 15 november, 2015 @ 10:10 Mackan

      Så sant M! Fagerberg, hur går det för han på och utanför planen? Strulpelle?

  11. 16 november, 2015 @ 22:06 Lojo

    När släpps årskorten,? Det måste väl finnas stora chanser att det blir årets julklapp!

    Svara

    • 16 november, 2015 @ 23:09 Jonathan Larsson

      I senaste mailutskicket från ÖIS så sades det att årskorten planerades släppas i början av december!

  12. 17 november, 2015 @ 11:52 Jerry

    Fagerberg är ju en slö lurig enstöring men Elmander vore ett lyft för hela laget och nästan en ny Marcus Allbäck, ELMANDER till varje pris :-D

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se