IMG_4858

Johan Hedman och verklighetens folk

Han kanske inte hade något Höganäskrus hängandes i ett lädersnöre runt halsen när han stegade in på ÖIS-gården hösten 2012 men visst var det ett yrväder som skrev på. Fyra år senare är det dags att summera den rödblå karriären för en spelare som ruskade om vår klubb en aning.

Mer än en fotbollsspelare

Johan Hedmans tid som spelare i sällskapet är sedan ett drygt dygn över. Under fyra år har en blond kille från Rotebro lärt ÖIS:are att det finns en annan typ av fotbollsspelare. I fyra år har han funnits där och hållit oss påminda om verkligheten. I tider då fler och fler fotbollsspelare har problem att bete sig som folk har Johan funnits där som en del av ”verklighetens folk”.

Med ”verklighetens folk” menar jag inte KD:s definition. Med ”verklighetens folk” menar jag de som utanför ett grabbigt omklädningsrum tvingas stå på en läktare där deras sexuella läggning är ett skällsord snarare en definition av vilka de föredrar att ligga med. Johan har tagit denna verklighet in i omklädningsrummet och med sig ut därifrån fått en grupp fotbollsspelare som aldrig annars skulle komma i närheten av en Prideparad när han tillsammans med David Leinar förra året gjorde ÖIS till den första fotbollsklubben i West Prides parad.

I våras satt Johan tillsammans med mig och två andra styrelseledamöter i Balders Hage och intresserat pratade om hur klubben skulle kunna fortsätta försvara den del av supporterskaran som inte tillhör den gängse normen och det hela mynnade ut i att samtliga spelare i premiären spelade i regnbågsfärgade skosnören. Något Johan Hedman var starkt bidragande till att driva igenom. Detta trots att folk med mycket att säga till om i föreningen haft mage att påstå att detta skulle vara fel fokus.

En annan representant för verklighetens folk sitter fängslad i Eritrea. Johan Hedman har enligt Dawit Isaaks bror Esayas varit starkt bidragande till att klubbens A-lag på senare tid visat sin solidaritet allt tydligare.

Gamla Ullevi är fullt av representanter för verklighetens folk. Det är därför vi alla älskat att spegla oss i en spelare som känns precis som oss.

En lirare

Hedmans samhällsengagemang och intellektuella framtoning gör att gemene ÖIS:are lätt glömmer av hans spelmässiga kvalitéer. Men som Pontus Forslund skrev i en fin liten krönika här, så har han egenskaper även planen som gör honom till en alldeles ypperlig representant för sällskapet.

Tyvärr har hans sympatiska framtoning och fina spelförståelse kombinerat med felval från den sportsliga ledningen gjort att han aldrig riktigt blivit bofast på någon plats i laget. Med sin spelförståelse har han fungerat på flera positioner och hans artighet har gjort att han inte gjort sig omöjlig någonstans.

Kalenderbitaren minns dock hur Johan i våras var bäst på plan när ÖIS pulvriserade Gais i det traditionsenliga försäsongsderbyt. En match då han överglänste Jakob Lindström såväl offensivt som defensivt. Den som är svag för kultlirare minns också vem som spelade fram till Frantz Pangops mål och den nostalgiske vet allt om Hedmans 2012.

Det är en fin fotbollsspelare och kanske ännu finare människa som lämnar sällskapet.

Jag hade velat minnas Johan för hans mål. Nu blir mitt kanske mest bestående minne av Johans tid i sällskapet ett från årets gratismatch. ÖIS skulle möta Norrby IF men Johan Hedman stod i N3-baren och sålde 50-50-lotter och förklarade för mig att han just nu läste boken Karl Ove Knausgård släppte innan serien ”Min Kamp”.

Jag kommer inte riktigt ihåg vad boken handlade om. Jag minns bara att jag tänkte:”Du är för bra för det här”

Johan Hedman, en sund själ i en inte helt sund klubb.

Tack för att du förgyllde sällskapet.


'Johan Hedman och verklighetens folk' have 27 comments

  1. 2 december, 2015 @ 20:06 Hocus Focus

    Tack nr.13
    Du har gjort större avtryck och varit populärare än du tror.
    Och vem minns inte rökaren i krysset på GU i år mot vilka det nu var.
    Ingen kommer heller i närheten av din split vision.
    Gött jobbat.

    Svara

  2. 2 december, 2015 @ 20:54 Christer Pettersson

    +1

    Svara

  3. 2 december, 2015 @ 22:45 Olof

    Bara Elmander är bättre :-D

    Svara

  4. 3 december, 2015 @ 12:07 Craig Janney

    Tack för allt!

    Svara

  5. 3 december, 2015 @ 21:05 Viktor

    Stort tack Hedman! En Öisare i ordets sanna bemärkelse, klass både på och utanför planen!

    Svara

  6. 4 december, 2015 @ 01:43 Namn

    Så sorgligt att Johan alltid hamnade på mitten, värvades ju som taget och var helt makalös däruppe emellanåt

    Svara

  7. 4 december, 2015 @ 08:54 Vad hade Sven-Agne gjort?

    Simonsson Börjesson Hedman.

    Svara

    • 10 december, 2015 @ 09:22 Sektion LM

      Hear, hear….

    • 15 januari, 2016 @ 11:30 Rolf

      Hur kan nån nämna denna fotbollsnolla ihop med Agne och Sören ?

    • 15 januari, 2016 @ 16:10 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Simonsson Börjesson Hedman! Du fajtas med väderkvarnar.

  8. 7 december, 2015 @ 18:32 PK

    Inte undra på det. Dagens fotbollsspelare och deras sexuella orientering är åt det hållet. Se Ronaldo.

    Svara

    • 8 december, 2015 @ 11:48 Oskar Ängermark

      Inte undra på vad? Jag tror fortfarande att normen bland fotbollsspelare är heterosexualitet, likt (Cristiano?) Ronaldo.

      Jag förstår inte ditt inlägg. Vill du vara vänlig och förklara i en mer sammanhängande text som direkt relaterar till det du syftar på?

  9. 11 december, 2015 @ 07:43 PK

    Undra på, när de själva har så nära till det.
    Tycker bara att de är väldigt måna om sin utseende, tatueringar, diamant örhänge, parfym. Såg en del matcher i Gotia cup och avbytarbänk påminde mer om Kick`s än en fotbollsmatch. Jag fattar inte riktigt mening med regnbågssnöre , flaggor och Pride parad. Det finns så mycket annat att engagera sig i. Angående Ronaldo så rekommenderar jag att läsa annat än bara GT.

    Svara

    • 12 december, 2015 @ 19:38 Felix Jonsson

      Du ser alltså hellre att vi lägger det på ”Projekt Grottman” där vi tillsammans lyssnar på Lundell i en svettig källare och Nuder skrål och ryggdunk lär varandra att det där med parfym, det får bögar och kjoltyg syssla med?

      Det är när jag läser kommentarer som dina jag blir mer övertygad om att det krävs insatser som visar att alla är välkomna. Oavsett vem man föredrar att dela säng med.

  10. 13 december, 2015 @ 05:55 PK

    He he :-) väntat svar på min komentar.
    Visst är det chockerande att jag skriver som jag gör?
    Lite färskt vind i klubben för imbördes beundran.
    Ta det lugnt,jag bryr mig inte om vem som delar säng med vem. (Så länge de klarar 5 meters passning och bollen inte studsar smalbenet till inkast)
    Ser fram och bävar för fortsatta insatser i frågan.
    Allt i linjen ” det finns stora problem i landet men vi fortsätter med cykelstigar”

    Svara

    • 13 december, 2015 @ 23:40 Felix Jonsson

      Så rasism och homofobi är inga stora problem enligt dig?

  11. 14 december, 2015 @ 08:28 PK

    I Sverige? Rasism säkert, homofobi nej! Känner inte till nån diskriminering mot homosexuella i Sverige. Haft samtal om detta och ställde frågan till en vän som är homosexuellt. ”Ibland blir vi betittade” var svaret. Nja, det är väl personer med övervikt också.
    Det jag funderade på var varför? Varför just detta? Av alla världens/Sveriges problem just detta. Föreställer mig Hedman, Leinar eller annan geni hur de sätter sig ner, vill göra nån nytta, hjälpa till och det de kommer på är det här!!! Verklighetens folk! Och med alla speglar och parfymer i omklädnings rummet så slog det mig att de kanske pratar i sin egen sak.
    Folk dör i vårdköer För Fan! OK, det hade inte varit lika käckt med banderoll Rätt till vård för alla. För att inte tala om skosnöre och hörnflaggor. Landstingets handdukar kanske? Så nästa gång, så tänk Oskar och Felix, att på läktaren sned till höger/vänster om er kanske sitter nån som ha det så. Jag uppskattar bevakning och kampanj kring Dawit Isaak, det stödjer jag helhjärtat. Det andra är bara löjligt.

    Svara

    • 14 december, 2015 @ 08:52 andreas.begovic@wattsnordic.se

      Jag tror att det är jobbigt att höra för alla som har arbetat med snören o sånt, men PK må jag säga har tänkt till, tackar!

    • 15 december, 2015 @ 23:59 Anonym

      Tycker du skriver klokt. Det finns de som behöver met stöd i dagens samhälle än HBTQRosv. Psykisk ohälsa, övervikt, fängslade journalister, Åsa Romson m.fl.

    • 19 december, 2015 @ 10:54 Johan Hedman

      Fotbollen gör mycket gott i samhället, den fungerar som integration på många ställen, får ungdomar bort från kriminalitet på vissa ställen och skapar drömmar på de flesta ställen. Fotbollen finns överallt och man tänker att den är till för alla. Men så ser det inte ut idag, den är inte till för alla, inte riktigt alla. Vi lever i en fotbollsvärld där ”bög” fortfarande är något som skriks åt spelare eller domare, på läktaren eller i omklädningsrummet. Fotbollen har länge haft en jargong där man kunnat prata om homosexuella som några som inte hör hit eftersom ”de ändå inte håller på med fotboll”. Att ÖIS faktiskt gör något så enkelt som att uppmärksamma detta, prata om att det är något som måste förändras, ta på sig ett par skosnören och uppmana supportrar och spelare att vara med och ändra en attityd på läktaren och i omklädningsrummet, det kostar ingenting och gör förhoppningsvis en liten skillnad.

      Och nej, det är inte det största problemet i världen kanske (om man nu ska gradera problem), men jag tycker att det är ett problem inom fotbollen och det är främst inom fotbollen vi verkar. Och att man kämpar mot ett problem betyder inte att man inte kan kämpa mot ett annat. Som du säger så gör ÖIS mycket för Dawit Isaak, men under året samlade man även in kläder till flyktingar och uppmärksammade Gatans Lag. Och vi kan göra mer, men vi ska väl knappast lägga fokus på att göra mindre? Och för att fortsätta din liknelse så finns det väl ingen anledning att inte fixa cykelstigarna samtidigt som vi reparerar motorvägarna?

  12. 19 december, 2015 @ 11:14 1887 Örgryte

    Johan Hedman, kommer sakna dig men hoppas du kommer till matcherna som supporter
    Du har gjort mycket bra på plan och utanför plan!

    Svara

  13. 21 december, 2015 @ 18:28 Jonathan Larsson

    Fan jag måste säga ändå att jag älskar den här grejen Pehr gör. Jag älskar personer som levererar den ena felaktigheten efter den andra och presenterar allt som fakta. Jag menar det, det är fantastiskt. Keep it up!

    Svara

  14. 21 december, 2015 @ 19:02 Felix Jonsson

    Det var inte ett enda rätt Pehr. Imponerande även för ett sånt ärkepucko som dig.

    Svara

  15. 22 december, 2015 @ 11:40 Mattias

    Wow, ibland blir man helt mållös.
    Jag har svårt att se att Felix har förmågan att hota någon. Trevligare människa är svårt att hitta. Även om jag och Felix inte delar alla åsikter tror jag du behöver krypa fram ifrån din sten och komma in i matchen.
    Keep it up Felix!

    Svara

  16. 28 december, 2015 @ 22:26 Felix Jonsson

    Pehr, du får gärna berätta vad det är jag gjort som är så hemskt. Jag har ju aldrig träffat dig. Men du är ju bara en i mängden twitterägg och andra troll som göder allsköns vidriga åsikter på nätet men du ska veta att dina åsikter gör precis lika mycket skada här som i verkligheten. Jag önskar att jag kunde avfärda dig som ett ofarligt troll men det du legitimerar med dina nasseåsikter är så vidrigt att jag inte vet vad jag ska ta vägen. Jag hoppas innerligt att jag slipper träffa dig i verkligheten.

    Men du kan vara så säker, jag tänker inte sluta engagera mig för att ÖIS ska bli en klubb som står upp för allas lika rättigheter, antirasism och allt annat du hatar.

    Svara

  17. 29 december, 2015 @ 18:54 Hocus Focus

    Förut handlade det om fotboll här…

    Svara

  18. 31 december, 2015 @ 14:07 Jens Zackrisson

    Jag vill med denna kommentar backa de goda krafter som ovan beskrivs av bl.a. Felix Jonsson och Johan Hedman och samtidigt bidra till att åsikter av anonyma kommentatorer som bl.a. ”Pehr”, ”PK” syns som den minoritet de är.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se