MG_7700-as-Smart-Object-1

Trupputvärdering: Mittfältare

Det är nu dags för mittfältet. Tio spelare skall utvärderas. Till skillnad från målvakterna och försvararna är det nu, av tidsbristskäl, bara Felix och Jonathan som står för omdömena. Så Jesper slipper undan kritik om läsarstormen kommer farandes. Vill ni ha våra förutsättningar för att göra omdömen och vill ni ha upplägget på texten förklarad för er så titta tillbaka på försvarsdelen. För nu kör vi.

Mittfältare

Daniel Paulson

Kontrakt: Över säsongen 2016

Paulsons 2015:
En av få egenfostrade spelare som finns i ÖIS A-lagstrupp numera. Kanske är han också den som lyser allra mest av de egenfostrade också. Visst, det finns fortfarande mycket att slipa på i Daniels spel, men han bidrar med väldigt mycket offensivt. Hans lugn och kyla, hans vägvinnande steg och hans förmåga att lyfta sig när det gäller är några av hans starkaste egenskaper. När omställningarna förmodligen blir en större del av spelet under 2016 blir han ännu viktigare. Målen görs, assisten levereras och han är fortfarande bara 20 år gammal. Det finns så mycket mer att plocka fram ur den redan så oerhört fina yttermittfältaren.

2016?
Det är en självklarhet att Daniel stannar nästa år också. En självklarhet för oss supportrar att vilja ha kvar honom, en självklarhet att ÖIS vill ha kvar honom, och som det känns, en självklarhet för Daniel att vilja stanna i sitt hjärtas lag.

Sebastian Ohlsson

Kontrakt: Över säsongen 2016

Ohlssons 2015:

Det kändes som en vinst inför säsongen att vi fortfarande kunde behålla Sebastian i en Division 1-trupp. Efter säsongen känns det inte bara som en vinst, som en lyx, det känns som att det varit halvt avgörande. Sebastian tryckte alltså bland annat dit 16 mål, som yttermittfältare, trots skador. Det är helt enastående. När skadan kom mitt under säsongen befarade man att säsongen var över, men skadan ignorerades ganska kvickt och Sebastian kom tillbaka. Och han kom tillbaka nästintill ännu bättre än innan skadan. Hade säsongen varit över där och då hade den kunnat vara detsamma för ÖIS. Lär vara nyttig även under 2016, men gynnas också av de många passiva försvarare i Division 1 som tillåter honom att operera fritt utanför straffområdet.

2016?
Alla vill såklart att lagets kanske bästa spelare skall stanna. Ryktena kring Sebastian har lyst med sin frånvaro, så än så länge är han en ÖIS-spelare även 2016.

Alexander Vrebac

Kontrakt: Över säsongen 2016

Vrebacs 2015:

Anlände under sommaren, fick knappt någon speltid överhuvudtaget och kunde därmed inte sätta något större avtryck under 2015. Anledningen till den uteblivna speltiden stavas såklart Daniel Paulson och Sebastian Ohlsson. Det var och är svårt att peta dessa herrar från ytterpositionerna.

2016?

Ett rykande färskt kontrakt finns påskrivet i Vrebacs bakficka. Det känns som ett bra alternativ till Paulson och Ohlsson på kanterna, då han har flera år i Superettan med regelbunden speltid i kroppen. Vi lär få se lite mer av Vrebac nästa år.

Anton Henriksson

Kontrakt: Över säsongen 2016

Henrikssons 2015:
Grebbestads Thomas Müller! Anton Henriksson är en väldigt intressant spelare. Han sticker inte ut alls i spelet, ett okej passningsspel, relativt stark i kroppen, inte snabbare än medel och så vidare. Men han har en spetsegenskap. Den kanske viktigaste spetsegenskapen av dem alla. Han är på rätt plats vid rätt tidpunkt i straffområdet. När det vankas målchanser, då är Anton Henriksson där. Och då trycker han ofta dit bollen. Det här är en egenskap som man inte FÅR underskatta. En sådan egenskap kan ta en spelare långt. Anton Henriksson kan mycket väl bli en joker även i Superettan 2016.

2016?
En joker, som man skulle vilja se även i anfallet. För där bör hans spetsegenskaper komma ännu mer till sin rätt. Oj, vad bra det skulle kunna bli. Den mer generella frågan är dock om han har tempot i kroppen för att klara av att framhäva sina egenskaper i en högre division?

André Nilsson
Kontrakt: Över säsongen 2016

Andrés 2015:
Detta blev inte Andrés år. Till en början i startelvan, men allt längre därifrån ju längre säsongen led. Kan stundtals vara en tillgång med sin frenesi och kraft. Något han visade, inte minst under försäsongen.

2016?
Tveksamt om André håller i en högre division. Känns helt rätt med en utlåning. Tillbaka till rötterna är det som gäller för André som representerar Holmalund under 2016.

Jakob Lindström

Kontrakt: Över säsongen 2016

Lindströms 2015:

Jakob Lindström fortsätter att vara en bra Division 1-spelare. En spelare som gör stor nytta på den här nivån. 2015 fortsatte att visa det. En bra säsong från Jakob Lindström.

2016?

En av de mest självklara spelarna i laget att man vill ha kvar. För allt det som Jakob Lindström är. Men visst känns det som att det här är ett år som kan ta Lindströms ÖIS-tid i någon av två olika riktningar. Det kan cementeras än mer att Lindström är en bra Division 1-spelare, men att han får problem när Superettan-nivån kommer och visar sig. Eller, så tar han nu det där lilla klivet in i en ny fas av karriären. Både Jonathan och Felix är väldigt öppna för idén att skola tillbaka Jakob Lindström till en högerbacksposition. Det skulle faktiskt kunna bli hur bra som helst.

Andreas Östling

Kontrakt: Över säsongen 2017

Östlings 2015:
Skador förstörde en stor del även av denna säsongen. Men när han väl var med så var ÖIS bättre. Andreas Östling lyfter det där innermittfältet, det är bara att konstatera. Med sina fantastiskt fina fötter och den enorma glöden är han helt gjuten på ÖIS mittfält.

2016?
Ett nypåskrivet tvåårskontrakt tar bort tvivlen om en fortsättning i ÖIS. Och SOM det är upplagt för en explosion från Andreas Östlings sida. SOM det är upplagt för att han skall bära det här mittfältet i Superettan. Visst känner man det? Den potentialen finns ju verkligen där, det ser nog de flesta. Får han en skadefri säsong kan det här bli hur bra som helst. Pavel 2010-vibbarna är påtagliga. Och det är minsann inga dåliga vibbar det.

Niklas Klingberg

Kontrakt: Över säsongen 2016

Klingbergs 2015:
Detta blev inte riktigt som man tänkt eller trott. En rutinerad, stark mittfältare direkt från ett Superettan-mittfält tänkte man ju skulle bli en rejäl förstärkning för ÖIS 2015. Så blev inte fallet. Klingberg såg inte alls bra ut första delen av säsongen, och förlorade då rättmätigt sin plats i startelvan. Hans sporadiska framträdanden på hösten såg dock mer intressanta ut, så visst finns det något även i denna kroppen. Men är han månne felscoutad? För något defensivt ankare, som han målades ut att vara, är han ju inte. Han är ingen Sebastian Johansson. Han är snarare en box-till-box-mittfältare. Inget fel i det, men känslan är att i ett 4-4-2-mittfält i Superettan skulle ÖIS må bättre av ett defensivt ankare på mitten.

2016?

Kontraktet finns där, den relativa tunnheten på ÖIS innermittfält finns där. Finns Klingbergs vilja att stanna? Han inser nog själv att han i nuläget är tredjeval på innermittfältet. Trivs han tillräckligt bra för att vilja stanna kontraktstiden ut? Vill man själv det? Man skulle ju gärna vilja få in en till innermittfältare i truppen för att konkurrera om en startplats. Det behövs verkligen. Men kan man verkligen ha en Niklas Klingberg som fjärdeval? Det blir intressant att se hur ÖIS väljer att lösa innermittfältspositionen.

Joakim Olausson

Kontrakt: Över vårsäsongen 2016

Olaussons 2015:
Det här blev inte riktigt heller som man tänkt sig. Det kändes fantastiskt med att få se Joakim i ÖIS-tröjan igen. Men speltiden har varit knaper, och han har många gånger till och med fått finna sig i att sitta på läktaren. Har ju sin vänsterfot som en väldigt stor spetsegenskap. Det är knappt någon i ÖIS som har en sådan fin passningsfot som Joakim. Men det saknas en del annat också, tyvärr. Dessutom så hittar han inte riktigt sin plats i det nuvarande 4-4-2-systemet. Skulle tjäna på ett formationsbyte.

2016?

Olaussons plats i ÖIS känns ju mer och mer undanskuffad och mer och mer osäker för varje dag som går. Jag ser gärna en fortsättning, då talangen uppenbart finns där. Men frågan är hur många chanser han faktiskt kommer få i Superettan.

Johan Hedman

Kontrakt: Utgående

Hedmans 2015:

Ännu en spelare som knappt fick någon speltid under 2015. Tyvärr insåg aldrig någon tränare att Johan Hedman var anfallare. Det var där han var som bäst.

2016?
Lämnar klubben och lämnar fotbollen. Det är tråkigt att se Hedman lämna ÖIS, men det är förmodligen också rätt. Hittade inte sin plats i laget på slutet, och motivationen finns inte kvar för en fortsättning.

Mittfältspositionerna

Under kontrakt: Daniel Paulson, Sebastian Ohlsson, Alexander Vrebac, Anton Henriksson, Jakob Lindström, Andreas Östling och Niklas Klingberg

I och med Alexander Vrebacs nya kontrakt så lär yttermittfältspositionerna vara ganska satta. Men hade man fått välja hade kanske en ytter till kommit in och att man på så sätt sätter in Anton Henriksson som ett anfallskomplement till Mourad och Atashkadeh. En ytter som kan slå ut sin försvarare med sin snabbhet hade inte varit fel att se i laget.

Innermittfältet är den stora knäckfrågan här dock. Det finns bra alternativ. Och alternativen är ändå numerärt okej. Men centrallinjen bör alltid förstärkas när ett steg upp i seriesystemet tas. Det gäller att man inte gör om det största misstaget ÖIS gjort sedan konkursen, att inte göra allt för att behålla Sebastian Johansson och sedan inte alls ersätta honom. 2016 måste innermittfältet sitta. Det måste hålla i 30 matcher, och det måste vara Superettan-bra.

 

Bild: inferno-orgrye.com

 


'Trupputvärdering: Mittfältare' have 9 comments

 1. 2 december, 2015 @ 12:37 Daniel K

  Plocka hem Markus Gustafsson! Han håller hög SE-klass och är garanterat inte jätte dyr i omkostnader.

  Svara

 2. 2 december, 2015 @ 13:11 LAH

  Markus Gustafsson, Alexander Mellqvist, Jakob Olsson… Många duktiga ÖIS-ar MF som försvunnit i konkursens spår!
  Kommer Elmander hem ser jag hellre honom som höger ytter på Paulssons bekostnad (tyvärr) då han är en svagare länk i SE än Mourad/Ataskadeh.
  Anton och Vrebac håller inte högre SE klass än motsvarande en nedflyttning alt. kval.
  Olausson har ngt speciellt i fotbollsväg inombords, får han bara ut det så kan det bli hur bra som helst. Frågan är väl bara om Lantz är rätt person att plocka fram det hos Jocke.

  Svara

 3. 2 december, 2015 @ 20:00 Bellman

  Klart att MarGus är välkommen tillbaks till vårt vackra rödblå lag. Jag gillar inte heller när våra spelare går till gais eller ifk, men det är bara tramsigt om man som supporter är så långsint att man tackar nej till bra spelare flera år senare pga att de en gång lämnat oss för en då bättre klubb . Att en spelare väljer att satsa på sin egen karriär i första hand är helt naturligt.

  Svara

 4. 2 december, 2015 @ 20:19 Ansgar

  Håller med i analysen, inte minst i betydelsen av tappet av Sebastian Johansson. Skarpsynt.
  Hatten av!

  Svara

 5. 3 december, 2015 @ 19:01 Kalle H

  Klart att Marcus Gustafsson är välkommen till fadershuset. En klar förstärkning.

  Svara

 6. 16 december, 2015 @ 15:12 Top 10

  ÖIS måste ha in förstärkning/breddning på mittfältet. Markus Gustafsson vore en utmärkt förstärkning som man inte har råd att missa/tacka nej till.
  Dessutom måste man ha 4 forwards, det krävs både förstärkning/breddning i anfallet. En målskytt till samt gärna en anfallare/mittfältare, gärna Jakob Olsson.
  Att man sedan även måste ersätta med tre i försvaret är väl ganska uppenbart, när Robin I o Rosen har lämnat

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se