IMG_7069

Är vi bättre rustade?

Om en vecka är det premiär. Jag tog mig därför friheten att se hur väl rustade ÖIS är för uppgiften. Hur bra är egentligen vår trupp och framförallt, vad är det som säger att det kommer gå bättre den här gången än senast ÖIS tog steget upp i elitfotbollen.

Här är den stora jämförelsen av trupperna 2013 och 2016. 

Mycket nöje!

 

Målvakter

2013: Peter Abrahamsson och Fredrik Andersson

2016: Robertino Kljajic och Kristoffer Björk

Baserat på vad jag sett är årets målvaktspar inte på samma nivå som 2013 års dito. Det är inget att skämmas för, Peter och Fredrik var båda för bra för division 1 redan när ÖIS tog steget upp.

I år är situationen aningen annorlunda. Robertino har visat en gryende form och är en duktig linjemålvakt men jag saknar fortfarande Peter och Fredriks lugn.

Första ronden till 2013 års ÖIS.

 

IMG_7407

Försvarare

 

2013: David Leinar, Jonathan Azulay, Hannes Sahlin, Joakim Hall, Carl Hawunger, Tobias Bratt, Christofer Bengtsson och Adam Rosén.

2016: Fredrik Björk, Hannes Sahlin, Johan Hammar, Joakim Hall, David Johansson, Björn Anklev och Hampus Bohman.

 

Rutinmässigt är backlinjen 2016 strået vassare än 2013. Fredrik Björk och Björn Anklev har rutin i mängder och vid deras sida finns Hannes Sahlin, Hampus Bohman och David Johansson som alla har minst en superettasäsong i bagaget. Lägg därtill Joakim Hall som är erkänt anpassningsbar och Johan Hammar som har en säsong i den norska andraligan färskt i minne.

Mittbackarna ÖIS valde mellan 2013 var David Leinar, Jonathan Azulay och Adam Rosén. En rutinerad räv, en som imponerat i superettan och en oprövad talang från allsvenskan. En rollfördelning som inte är helt olik årets med Björk, Hammar och Sahlin.

Av försvararna man hade att tillgå 2013 var det sammanlagt tre spelare som hade rutin från superettaspel. David Leinar hade flera säsonger i bagaget med LSK, Hannes Sahlin hade gjort 20-tal starter i serien under sin tid i Qviding och Christofer Bengtsson hade gjort två säsonger med ÖIS i serien tidigare.

Resultatet av dessa blev ändå bara 40 insläppta mål, något bara sex lag i serien mäktade med att slå. Till sin hjälp hade backlinjen då dock dels en av seriens vassaste målvakter samt ett ganska defensivt spelsätt som under stora delar av säsongen gick ut på att stänga till bakåt och satsa på omställningar.

Spelsätt och målvakt till trots får vi ändå tillstå att backlinjen var ÖIS näst starkaste lagdel efter målvakterna när man gick in i säsongen 2013.

Detta till trots skulle jag nog ändå påstå att ÖIS uppsättning försvarare 2016 är strået vassare. Dock kommer backlinjen troligtvis släppa in fler mål då ÖIS numera har ett ganska mycket mer offensivt spelsätt och backlinjen utelämnas i större utsträckning. Men hade jag fått välja mittbackar känner jag mig mer säker med Hammar, Björk och Hannes än Leinar, Rosén och Azulay* där Leinar var den ende som kändes pålitlig säsongen igenom.

Ytterbackarna är ganska jämna men Anklev och Johansson känns vassare än Bratt och Bengtsson. Någon ordinarie vänsterback hittade ÖIS inte förrän under sommaren då Jacob Ericsson klev ner men om vi jämför med vad vi gick in i säsongen med känns Hall/Bohman jämbördiga med Azulay/Sahlin som var förstavalet när säsongen 2013 började.

IMG_7499

 

Mittfält

 

2013: Jakob Lindström, Johan Lundgren, Johan Hedman, Sebastian Ohlsson, Jacob Ericsson, Daniel Paulson, Filip Holländer och André Nilsson.

2016: Jakob Lindström, Sebastian Ohlsson, Daniel Paulson, Andreas Östling, Rasmus Andernil Bozic, Niklas Klingberg, Anton Henriksson och Alexander Vrebac.

 

Namn för namn skrämmer nog tyvärr inte vårt mittfält upp några motståndare den här gången heller men nu finns mer rutin där iallafall. Samtliga spelare utom Anton Henriksson och Rasmus Andernil Bozic har minst en superettasäsong i benen. Niklas Klingberg kan stoltsera med fem.

Jag skulle nog redan nu säga att årets upplaga vinner den här ronden ganska enkelt. Många menar att det var på mittfältet striden förlorades 2013. Den ende spelare av mittfältarna med rutin från serien var Johan Lundgren som säsongen 2010 startat 12 matcher för FC Trollhättan när laget åkte ur.

Att underskatta mittfältet så grovt som ÖIS gjorde säsongen 2010 är, som vi varit inne på tidigare, Kent Carlzons största misstag som sportchef. Att Sebastian Johansson, som varit lagets viktigaste spelare säsongen innan, inte ersattes då han valde att avsluta sin karriär på elitnivå var ett stort misstag.

Sebastian Ohlsson, Jakob Lindström och Daniel Paulson var alla med då och har alla tagit stora kliv sedan dess. Klar seger för 2016 med andra ord.

IMG_7388

 

Anfallare

 

2013: Emil Karlsson, Oskar Wallén, Ricky Yarsuvat, Alexander Jeremejeff och Henrik Carlsson

2016: William Atashkadeh, George Mourad, Dardan Mustafa och Oskar Vilgotsson

 

Karlsson och Wallén hade imponerat säsongen 2012 och var gjutna. Tyvärr visade sig superettan vara ett steg för högt för de båda. Speciellt då ÖIS hade mycket svårt att ta tag i mittfältet och skapa chanser åt de två kraftpaketen på topp.

Med facit i hand kan vi dock självklart tycka att Alexander Jeremejeff och Ricky Yarsuvat borde fått chansen. Båda har efter sin tid i ÖIS producerat mål i en rasande takt och återfinns nu i högre serier än Wallén och Karlsson. Men i Hans Prytz kraftfulla omställningsfotboll hade de två svårt att ta plats.

Anfallsuppsättningen 2016 är vassare. George vet vi är en fungerade anfallare på superettanivå, William Atashkadeh borde vara det om han får vara frisk och om Dardan Mustafa håller vad som lovats kommer även han tillföra bra saker.

Därmed går även den sista ronden till 2016.

 

Sammanfattning

 

Ja, jag sticker faktiskt ut hakan och säger att vi är bättre rustade den här gången än senast. Dock är det med en annan inställning ÖIS går in i seriespel den här gången. Sist kom ÖIS upp som en råbarkat kollektiv som stångat sig upp ur gyttjan med en grundmurad tro på sitt ganska defensiva, men kraftfulla spel och en inställning att ingen var större än kollektivet.

Nu kommer ett annat ÖIS upp. Ett ÖIS där det finns mer utrymme för lirare som Sebastian Ohlsson och där bollinnehav är viktigare än tidigare. Men också ett ÖIS där fler spelare följer med upp på offensiv planhalva och där backlinjen är mer utlämnad. Framtiden får utvisa vad som är rätt men min dom är att ÖIS 2016 innehåller fler bättre fotbollsspelare än senast vi tog steget upp i elitfotbollen.

*Jag räknar inte Hannes som mittback 2013 trots att han spelade en del där under hösten. Jämförelsen utgår ifrån hur truppen såg ut när säsongen startade.


'Är vi bättre rustade?' have 11 comments

  1. 27 mars, 2016 @ 19:00 Michael

    Klockren analys. Kanske lite snäll mot dagens målvakter. Mittfältet som var alldeles för svagt senast gjorde inte heller det orutinerad och osäkra anfallet någon nytta. Då sågs defensiven som vår starka sida, i år måste det vara tvärtom. Lindström som jag gillade redan då men som tyvärr inte höll måttet då är nu vår viktigaste och tryggaste spelare. Ohlsson kommer vara viktig och jag hoppas mycket på Paulson och att Bozic ska växa och utmana om en plats. I anfallet hoppas jag att Dardan är såpass bra att han petar Mourad.

    Spännande blir det på söndag!!

    Svara

  2. 27 mars, 2016 @ 19:00 Kent

    Grymt kul att se dig skriva igen, Felix!

    Angående mittfältet: ”klar seger för 2013 med andra ord” 2016 måste du väl ha menat?

    Svara

  3. 27 mars, 2016 @ 19:12 Bertil

    I Grebbestad spelade Anton H. som utpräglad forward o måltjuv. Alltid rätt placerad. Känns som misshushållning att ha honom på mittfältet.

    Svara

  4. 27 mars, 2016 @ 19:46 Hocus Focus

    Har en lika bra känsla om utespelarna som jag har en dålig känsla om våra målvakter.
    Känns ibland som att dom bjuder på minst en tavla per match.
    Vi har ju varit sjukt bortskämda med grymma målvakter genom åren.

    Svara

  5. 28 mars, 2016 @ 09:30 Nick Flarn

    Vill också bara säga att det är väldigt kul att Felux skriver, detta är synnerligen saknat när det är dött här och desto mer uppskattat när så sker. Huruvida analys är ”rätt” vet ej och struntar ju egentligen i, men pleeze skriv mer regelbundet!!

    Svara

    • 28 mars, 2016 @ 13:21 Pat

      + 1 tråkigt att Sambadefensiv är så passivt nu för tiden :(

    • 28 mars, 2016 @ 20:46 Felix Jonsson

      Först och främst, tack för berömmet!

      Tyvärr är det ju så att varken jag, Jonathan eller Jesper har just nu möjligheten att hålla samma tempo här på sidan som tidigare. Det är trist men så är det. Jonathan bor i Trollhättan, Jesper har en familj att sköta om och själv har jag såväl arbete som SFSU och BH att koncentrera mig på numera utöver ett privatliv som jag försöker hålla liv i. Men vi är givetvis jättetacksamma om vi kan få in fler förmågor här på sidan som kan bidra till att sparka igång verksamheten i större skala igen.

  6. 28 mars, 2016 @ 11:27 Tor

    Du glömde lista Bengtsson bland 2013 års backar men nämnde honom i texten

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se