Klacken i kiken

Motioner skrivna till årsmöte

Måndagen den 14:e mars klockan 18.00 är en tidpunkt alla redan har nedplitat i kalendern. Är det någon som mot förmodan inte har det så är det bara att åtgärda detta omedelbart. 14 mars är det nämligen årsmöte för ÖIS fotbollssektion och det är årets viktigaste dag. Det är dagen då vi utnyttjar vår rätt att bestämma hur vår fotbollsklubb skall styras och skötas under det kommande året. Är man missnöjd med hur klubben sköts, eller är man jättenöjd och vill se till att allt fortsätter som det är så är detta tillfället att säga vad man tycker.

Förändringar kan ske på styrelsepositioner, men det kan även ske i klubbens stadgar. Precis som förra året finns det personer som har lagt ner tid på att i motioner formulera vad man vill förändra i ÖIS. De två motionerna som jag ska pusha för här är skrivna av de två tidigare Sambadefensiv-skribenterna Johan Gellerman och Oskar Ängermark.

Vad ska ni göra med dessa motioner då? Jo, ni ska läsa dem, ni ska gå på årsmötet och ni ska antingen rösta för dem eller emot dem. Det vet ni redan, men det kan vara bra att förtydliga ibland. Så, motion nummer ett handlar om att förbättra fjolårets beslut om extra medlemsmöten. Här har ni den:

FÖRBÄTTRADE MEDLEMSMÖTEN

Förra året beslutade årsmötet att ÖIS skulle ha minst två medlemsmöten för att stärka kommunikationen mellan ledningen på ÖIS-gården och föreningens medlemmar. Dessa möten kom enbart att bli informationsmöten rörande föreningens ekonomiska situation och det var inte tanken från motionärernas sida då vi hade hoppats på ett betydligt bredare anslag och möjlighet att få svar på frågor rörande annat än bara ekonomin. Att mötet i höstas var över på mindre än en kvart visar rätt tydligt att ambitionsnivån inte var speciellt mycket högre än ”minsta möjliga”. Men skam den som ger sig, vi gör ett nytt försök.

Vi vet att en regelbunden kommunikation mellan ledningen på ÖIS-gården och föreningens medlemmar hade stärkt föreningen och fått oss medlemmar att känna en större delaktighet i den förening vi de facto äger, och att ledningen distanserar sig från medlemmarna i föreningen skapar bara ett kontraproduktivt motsatsförhållande som inte gynnar någon.

Vi lägger stor vikt vid att ÖIS tar sina medlemmar på allvar och att styrelsen är väl införstådda med genom vems mandat man sitter där och därför ser vi det som något självklart att styrelsen ska jobba för att öka och förbättra sin egen kommunikation gentemot medlemmarna och inte gå via mellanhänder.

Vi föreslår därför att årsmötet beslutar:

att Örgryte IS fotbollssektion/fotbollsförening ska hålla tre stycken medlemsmöten under varje säsong som komplement till årsmötet. Vi föreslår att dessa medlemsmöten hålls i juni, september och december för jämn spridning under året och för att värna medlemmarnas rätt att regelbundet få kontinuerlig information angående det som händer i föreningen och möjlighet att få svar på de frågor som finns.

att följande representanter för ÖIS ska ha obligatorisk närvaro på dessa möten: styrelsens ordförande, ansvarig för supporterfrågor i styrelsen, kommunikationsansvarig i styrelsen, ekonomiansvarig i styrelsen samt en representant för sportrådet. Har någon av dessa förhinder att närvara ska de ha en uttalad ersättare som är insatt i arbetet för den roll den företräder och, om ersättaren inte själv sitter i styrelsen, rapportera direkt till styrelsens ordförande. Allt detta för att få så så bra möten som möjligt med rätt folk på plats så medlemmarna kan få så pålitlig och korrekt information som det går.

Oskar Ängermark & Johan Gellerman

 

Motion nummer två behandlar något helt annat, och den gäller hur ÖIS ska styras framöver. Här är den:

MOTION GÄLLANDE STYRDOKUMENT FÖR ÖIS FOTBOLLSSEKTION/-FÖRENING

Det kan inte ha undgått någon som har engagerat sig i ÖIS de senaste åren att det har saknats en tydlig riktning var förening vill med sin verksamhet. Detta kan höra ihop med att det varit många som har kommit och gått samt att deras personliga kvaliteter och ambitioner inte alltid har varit likställda med sina föregångare eller de medlemmar i ÖIS som valt dem till sina företrädare.

För att ÖIS ska kunna ta de stora kliv som krävs för att nå en acceptabel nivå (den övre halvan av Allsvenskan) anser vi att det behövs styrdokument godkända av fotbollsektionens/- föreningens högst beslutande organ – medlemmarna på ett årsmöte.

Därför föreslår vi att:

Ett första utkast till styrdokument innehållande vision, långa och kortsiktiga mål samt strategi för att nå dessa presenteras till nästkommande medlemsmöte, förslagsvis under sommaren 2016. Detta styrdokument skall tas fram genom en arbetsgrupp innehållande både styrelseledamöter samt medlemmar med målet att fastställas till nästkommande årsmöte, våren 2017.

Oskar Ängermark och Johan Gellerman

 

Där har ni dem. Ska jag ge min åsikt redan nu så är det här motioner som bör klubbas igenom. Mer insyn för oss medlemmar i klubben och en tydligare styrning inom ÖIS vad vill med klubben är fullt rimliga motioner som jag inte tycker bör stöta på något större motstånd.

Är ni inte medlemmar än, så går ni in och blir det via denna LÄNK. När ni ändå är inne och lurar på att köpa grejer så är det också dags för er som inte tagit er i kragen och köpt ett årskort än att göra det. Gör det HÄR.


'Motioner skrivna till årsmöte' have 29 comments

  1. 1 mars, 2016 @ 15:52 Sandra Arvidsson

    Det kommer garanterat ske förändringar i styrelsen då bara fyra av åtta nuvarande ledamöter ställer upp för omval. Den 7/3, en vecka innan årsmötet, kommer valberedningen presentera sitt förslag på styrelse.

    Vill du påverka ska du alltså bli medlem asap och masa dig till årsmötet och göra din röst hörd. Så enkelt är det.

    Svara

    • 1 mars, 2016 @ 15:54 Sandra Arvidsson

      Detta var alltså en uppmaning till alla som anser sig ha ett hjärta som klappar för Örgrytes fotbollssektion. Vi ses där!

    • 1 mars, 2016 @ 22:27 Oskar Ängermark

      Mycket bra, Sandra. Som alltid är det viktigt att vara engagerad i ÖIS och speciellt när det vankas årsmöte. Det här under dessa möten som de flesta av föreningens allra största beslut tas och definitivt de beslut som kan staka ut en gyllene, alternativt dunkel, framtid för föreningen.

      Skaffa dig en röst. Bli medlem idag: https://member.myclub.se/pub/forms/825/HEUTzYatq5

  2. 1 mars, 2016 @ 18:05 Nu ska stollarna lägga sig i värvningar också?

    Hoppas verkligen det avslås

    Svara

    • 1 mars, 2016 @ 21:51 Jonathan Larsson

      Okej. Någon vidare förklaring till varför du hoppas det?

    • 1 mars, 2016 @ 22:24 Oskar Ängermark

      Stolle kanske jag är men jag förstår inte hur du kan ha misstolkat att våra motioner direkt blandar sig i värvningar. Den slutledningen med tillhörande tankegång får du gärna förklara, tack.

  3. 1 mars, 2016 @ 19:59 Rödblå gubbe

    Ordförande med förflutet i Qviding FIF ?

    Kan bli gyllene tider för ungdomsverksamheten (åtminstone på papperet),

    Eller började de med sådant efter hans tid som ordförande ?

    Svara

    • 1 mars, 2016 @ 22:25 Oskar Ängermark

      Det som uppdagats under det senaste åren har enbart behandlat fusk som bedrivits efter Nordhs tid i Qviding.

    • 2 mars, 2016 @ 08:57 Robban

      Nja Oskar. Det är nog en sanning med modifikation. Maila mig gärna.

    • 2 mars, 2016 @ 11:17 Oskar Ängermark

      Jag skulle nog lagt till att detta är vad jag kunnat ta reda på genom ett par enkla google-sökningar. Jag är inte okritiskt partisk till Nordh som ordförande då jag aldrig hört talas om att han skulle vara ÖIS:are vilket kan leda en till att tro att detta är en handling för att åter skaffa sig makt i en förening och där med fylla ett tomrum som funnits sen han lämnade Qviding. Självklart ren spekulation från min sida nu, men något som jag definitivt hoppas att han motbevisar i god tid innan årsmötet.

      Har inte din e-post, Robban. Kontakta mig på oskar.angermark (a) gmail istället.

  4. 2 mars, 2016 @ 07:07 Nja,......

    Visst hade ni velat, eller hur ?
    Förstår inte riktigt varför ska klubben 3 ggr om året berätta vad som händer och vad som är på gång. Det kan lika gärna stå på hemsidan. Och vad gör ni om det framkommer nåt ni ogillar? Har ni vetorätt, eller?

    Svara

    • 2 mars, 2016 @ 11:25 Oskar Ängermark

      Jag kan bara tala för mig själv och måste nog göra dig besviken och meddela att jag är sällsynt ointresserad av det sportsliga faktiskt. Jag finner mest glädje i det som existerar runt om fotbollsplanen. Det finns mängder av personer som är bra mycket mer lämpade för att sköta det sportsliga än jag och det är jag fullt medveten om.

      Anledningen till att ett större engagemang i medlemmarna från klubbens ledning är viktigt är för att det medlemmarna som är klubben. Om dessa inte kan inkluderas mer i verksamheten så betyder det också att klubben inte styrs i den riktning dessa önskar.

      Sannolikheten för att det kommer förekomma oegentligheter som strider mot medlemmarnas önskan minskar om ledningen vet att de kommer behöva stå till svars för detta fyra gånger om året, inkl. årsmötet. Det handlar alltså snarare om en säkring att vi åker i rätt takt och riktning snarare om att rycka i nödbromsen när vi har hamnat i Tranås istället för Paris.

      Får jag fråga varför du är negativt inställd till att du (jag antar att du är medlem) får en större chans att påverka hur din klubb styrs? Jag tror de flesta ser på det med blida ögon.

  5. 2 mars, 2016 @ 11:25 Oskar Ängermark

    En parentes till detta inlägget som jag känner att jag måste lyfta. Både Henrik Carlsson och Daniel Paulson syns på artikelbilden. Kan ni hitta dem?

    Svara

    • 2 mars, 2016 @ 16:15 Billy Budd

      Hmm…svårt att se, men var är bilden tagen?

    • 2 mars, 2016 @ 18:31 oisarn1

      henke i vit keps och paulsson brevid?

  6. 2 mars, 2016 @ 16:44 Johan

    Bilden tagen på Ruddalen.

    Svara

  7. 2 mars, 2016 @ 18:03 Nja

    Så inte bara informera,stå till svars 3 ggr om året.Låter upphetsande. Närvaro: juni 30 medlemmar,september 10,december 3.
    Sällsynt ointresserad av det sportsliga. Tänk att jag kände det nästan. Hördu det finns andra forum så som politiska partier och liknande där du kan få utlopp för dina ambitioner. Rekomenderar Svenska Handikappförening

    Svara

    • 2 mars, 2016 @ 21:21 Johan G

      Väljs man in att representera Sveriges äldsta fotbollsklubb med 2000 medlemmar så medför det också ett ansvar som innebär att man kan få stå till svars för det man gör, inte särskilt mycket svårare än så. Det låter blodigare än vad det är, men väljer man som styrelse att ha ett proaktivt anslag så kommer antalet ”stå till svars”-ögonblick drastiskt minska.

      Tror för övrigt varken jag eller Oskar hade lyckats särskilt bra med vår vision att göra ÖIS till Göteborgs ledande fotbollsklubb om vi istället lagt vårt engagemang i Svenska Handikappförening (sic).

    • 3 mars, 2016 @ 07:37 Gissa

      +1

  8. 2 mars, 2016 @ 21:12 William

    ”stå till svars”… Det är verkligen att sätta sig på höga hästar…vem tror du att du är?

    Svara

    • 2 mars, 2016 @ 21:37 Johan G

      Nu kan jag förvisso inte svara för Oskar, men vi har ändå varit med rätt länge (ja, jag räknar fem-tio år som rätt länge i det här sammanhanget) och båda två har haft ett ohälsosamt intimt förhållande till ÖIS och det har sannolikt inte minskat vår risk att åka på en hjärnblödning. Vill du ge Dan Cameras en stående ovation när han avgår på årsmötet för att han under sin ordförandeperiod för huvudföreningen misslyckats med att skapa förutsättningar för alliansbildningen så den behövts skjutas upp två gånger och försenas två år och under det senaste året som ordförande för fotbollssektionen helt lämnat den drivandes vind för våg utan att ha visat något som helst intresse för att göra det som var medlemmarnas vilja så tycker jag du ska göra det. Jag kommer nöja mig med en lågmäld applåd av artighetsskäl. Du kan även passa på att tacka Lars Ranäng för en väl genomförd konkurs om du inte redan haft tillfälle att göra detta, och jag gissar att du redan förra årsmötet tackade av Mattias Asserståhl för ett väl utfört dagsverke under sina år som ordförande för fotbollsstyrelsen. Vad är väl några miljoner back liksom?

    • 3 mars, 2016 @ 07:47 Gissa

      De hade nog uppskattat om du och Oskar klämt ur er något mer än:
      1. Se till att öka intäkterna.
      2. Se till att fler blir medlemmar.
      Med tanke på hur mycket pengar IÖ kostat och hur många ni fått att gå ur föreningen. så är utkastet rena hånet.
      Att ledningen distanserar sig från medlemmarna kanske har något med detta att göra:
      http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/superettan/orgryte/article11838265.ab

    • 3 mars, 2016 @ 09:54 Johan G

      Nej, de har inte uppskattat att jag och Oskar klämt ur oss hur vi kan öka intäkterna och hur vi kan bli fler medlemmar. I alla fall inte tillräckligt mycket för att bry sig om att lyssna.

      Sedan 2005 har ÖIS fotbollssektion/fotbolls-AB presenterat ett negativt resultat på över 100 miljoner kronor, degraderats fyra gånger, gått i konkurs och tappat mer än hälften av sin publik. Självklart har böter på ca 400 000 påverkat det ekonomiska resultatet (mindre än en halv procent av ÖIS totala underskott) men det har samtidigt täckts av våra egna biljettintäkter, medlemsavgifter, övriga ekonomiska bidrag, de många hundra timmar vi lagt på att arbeta ideellt direkt för ÖIS och de pengar vi dragit in genom att hjälpa ÖIS med sin försäljning (t.ex. var det två IÖ som satt kvar själva mer än en timma och sålde årskort efter att alla andra gått hem i tisdags). Du får gärna utveckla vem/vilka jag och Oskar (som inte är med IÖ) hånar i vårt första utkast för det har jag lite svårt att förstå.

      Och nej, att ledningen distanserar sig från medlemmarna har inget med Klanen att göra, och hade de berott på det hade det fortfarande inte varit motiverat då Klanen är tämligen irrelevanta (även fast hot mot andra ÖIS:are aldrig är trevligt).

    • 3 mars, 2016 @ 11:41 Nja

      Ja eller hur,vem tror han att han är !

  9. 2 mars, 2016 @ 21:57 Nja

    Konstigt att det sportsliga är ointressant för motion skrivaren. Ska det inte vara det som ska göra Öis till Gbg ledande fotbollsklubb?
    Brukar ni gå på matcher?
    Av vilka skäll om jag få fråga?

    Svara

    • 3 mars, 2016 @ 10:09 Johan G

      Ja, det är det sportsliga som i slutändan blir kvittot på att ÖIS är Göteborgs ledande klubb, men det behövs ju någon form av strategi för att nå dit. Vi vill inte bli som blåvitt även om det gett oss obegränsat med sportslig framgång, då hade vi hellre hällt syra i ögonen på oss själva.

      Jag brukar gå på matcherna, har missat en (1) seriematch de senaste nio säsongerna och ungefär 15 de senaste 13. Jag är där för att stötta spelarna på planen och för att få få andra att göra detsamma.

    • 3 mars, 2016 @ 15:18 M.

      Johan, mata inte trollet, för helvete.

  10. 3 mars, 2016 @ 15:59 Alfred

    Utan medlemmar som Johan G och Oskar Ä saknar klubben framtid.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se