IMG_9309

2000-talets möten med Degerfors IF

Det finns drömmotståndare, historiskt sett, och mardrömsmotståndare, historiskt sett. Antingen spelar det in eller så gör det inte det. Det är kanske att ta i att säga att 2000-tals-Degerfors varit en drömmotståndare, men det går att konstatera att de är en motståndare som ÖIS haft lätt för. På måndag är det dags att ta emot det klassiska värmländska laget på Gamla Ullevi. ÖIS har inlett årets säsong med klassikern en seger, en oavgjord, en förlust, medan Degerfors haft det snäppet tyngre, med två oavgjorda och en förlust.

Fyra dagar kvar till match, fyra år med ÖIS-Degerfors-möten i seriesammanhang på 2000-talet. Här är en snabb titt på dem:

2007

Örgryte IS-Degerfors IF 2-1

Superettan. Omgång 1. 19 april, 19:00. Valhalla IP. 3008 åskådare.

Det var mycket nytt här. Allsvenskan var för första gången på 13 år utbytt mot Superettan. Gamla Ullevi fanns inte längre, istället gällde Valhalla IP. Mycket nya ansikten på planen efter degraderingen. Allt nytt blev inte bra. 2007 var inte ett bra år. Men premiären, mot Degerfors, med mycket nytt blev bra. Ju.

José Dos Anjos Silva. Minns ni? Det är knappt så jag gör det. Det var i vilket fall denne brasse och allas vår Ken Fagerberg som bildade anfallspar i första matchen i det förväntade återtåget till Allsvenskan. En av dem lyckades pricka in det avgörande målet i matchen. Ni gissade rätt, Ken Fagerberg satte 2-1-målet i den 81:a minuten och såg till att ÖIS-Degerfors-på-2000-talet-kapitlet började på bästa möjliga sätt.

Degerfors IF-Örgryte IS 2-3

Superettan. Omgång 17. 4 augusti, 16:00. Stora Valla. 2325 åskådare.

Det fortsatte också på bästa möjliga sätt. 20 % av ÖIS segrar under 2007 kom mot Degerfors IF. Åtta spelare var utbytta ur startelvan i ÖIS från premiärmatchen. Magnus Källander, Boyd Mwila och Dick Last var de tre som orkade hålla sig kvar ända in i den sjuttonde omgångens startuppställning. Det är än mer slående när man jämför det med Degerfors laguppställning där läget var det motsatta. Åtta spelare lyckades där behålla sin plats mellan omgång ett och 17.

En 3-2-match som var precis så svängig som resultatet hintar om. 0-1, 1-1, 1-2, 2-2, 2-3. En svensk back, en offside-älskande zambier och en chilensk ytter. Så hade man kunnat beskriva de tre målskyttarna i ÖIS där och då. Man saknar den tiden ibland. De geografiska och kulturella spridningarna inom spelartruppen är något man förknippade med ÖIS på 2000-talet. Det finns uppenbara anledningar till att det ser annorlunda ut idag, men det är ändå något man kan komma på sig själv att sakna då och då.

 

2008

Örgryte IS-Degerfors IF 2-0

Superettan. Omgång 4. 6 maj, 19:00. Valhalla IP. 2343 åskådare.

2007 blev 2008. Dåligt blev bra. Seger mot Degerfors stod dock kvar på agendan oavsett vad som hände mellan åren. Björn Anklev och Pavel Zavadil hade anslutit, Anders Prytz hade återanslutit. Marcus Allbäcks återkomst och tronskiftet på målvaktspositionen var dock fortsatt i framtiden vid den här matchens skeende.

2-0. Mitt minne sviker mig när jag försöker komma på hur den här matchen utspelade sig. Det händer rätt sällan att jag glömmer hur matcher jag varit på sett ut, men så är fallet här. Därför spinner vi vidare till returmötet direkt.

Degerfors IF-Örgryte IS 1-3

Superettan. Omgång 20. 18 augusti, 19:00. Stora Valla. 2026 åskådare.

Boyd Mwila-show. Allt som oftast var han i offside-läge. När han inte var det så avgjorde han derbyn mot GAIS och Blåvitt och smackade in ett hattrick mot Degerfors. 15 minuter tog det. Minut 25, 29 och 39. Boyd, Boyd, Boyd, och så var matchen avgjord. Det behöver inte vara svårare än så. Hälften av hans mål under 2008 valde han alltså att förlägga till denna bortamatch i Degerfors. Det finns vissa spelare som får en att plocka fram det nostalgiska ögat lite snabbare än andra. Boyd Mwila är definitivt en sådan för mig. En spelare man av mer eller mindre rimliga anledningar förmodligen aldrig kommer att glömma. Det är väldigt fint. Han var väldigt fin.

 

2010

Degerfors IF-Örgryte IS 0-1

Superettan. Omgång 2. 16 april, 19:15. Behrn Arena. 837 åskådare.

Fyra segrar i rad mot Degerfors räcker inte. En femte var också på sin plats. Första bortamatchen för ÖIS del i seriesammanhang efter 2009-degraderingen. Det anmärkningsvärda här var ju att matchen var en bortamatch även för Degerfors. Behrn Arena i Örebro stod som stadion och därmed blev publiksiffran oerhört blygsam.

Ken Fagerberg-Alvaro Santos var anfallsparet. Paret man förväntade sig skulle fullkomligt köra över Superettan-försvaren. Verkligheten blev det motsatta under deras korta tid tillsammans, och istället fick andra spelare kliva fram. Och Pavel Zavadil visste hur man klev fram. Med matchens enda mål i den 68:e minuten såg han till att ÖIS och den fina skaran supportrar fick åka hem med tre poäng i bakluckan.

Örgryte IS-Degerfors IF 2-1

Superettan. Omgång 18. 28 juli, 19:00. Gamla Ullevi. 2466 åskådare.

Fem segrar i rad? Fortfarande inte nog. Sjätte raka på 2000-talet togs mitt i sommaren på Gamla Ullevi. Markus Gustafsson och Christoffer Bengtsson gjorde ÖIS två mål i matchen, medan ingen mindre än Niklas Klingberg satte Degerfors enda för kvällen. Den nuvarande ÖIS-spelaren Klingberg gjorde reduceringsmålet i den 81:a minuten.

ÖIS och Degerfors slutade säsongen 2010 på samma poäng och lika många gjorda mål. ÖIS tog platsen före Degerfors p.g.a betydligt färre insläppta mål. Sedan skulle det trots det dröja tre år tills nästa gång lagen stötte på varandra.

 

2013

Örgryte IS-Degerfors IF 2-2

Superettan. Omgång 9. 26 maj, 17:00. Gamla Ullevi. 1457 åskådare.

Här bröts magin. Mycket på grund av att det här var det första året av de åren vi gått igenom där ÖIS var ett klart sämre lag i grunden än vad Degerfors var. ÖIS åkte ur. Degerfors krigade in i det sista om en kvalplats till Allsvenskan. Niklas Klingberg spelade fortsatt på andra sidan planhalvan, men stannade utanför målprotokollet i det här vårmötet.

0-1 blev 1-1, som blev 1-2 och som till slut blev 2-2. Emil Karlsson tryckte dit 2-2-målet med bara några få minuter kvar av ordinarie tid. Emil Karlsson. Det är sällan man tänker på honom nuförtiden. Det blev både ett utdraget och ett abrupt slut på Karlssons ÖIS-tid. Det är lite speciellt med några spelare vi värvade där inför 2012. Emil Karlsson och Johan Hedman tänker jag främst på. Spelare som gjorde sina sista år i karriären (kanske) i ÖIS-tröjan, i relativt ung ålder. ÖIS dödar karriärer? Det låter hårt, men vi låter frågan hänga där.

Degerfors IF-Örgryte IS 2-1

Superettan. Omgång 25. 23 september, 19:00. Stora Valla. 2134 åskådare.

Till sist kom så också förlusten. ÖIS var påväg tillbaka ner i Division 1-misären. Degerfors slogs för chansen till allsvenskt spel. Motivation mot motivation, men bra självförtroende mot dåligt sådant. 2-1 är kanske till och med lite tillsnyggade siffror, med tanke på att 2-1-målet kom i den 91:a minuten. Degerfors var det bättre laget rakt igenom. Både i matchen och i säsongen i stort. Fem spelare ur matchtruppen härifrån har möjlighet att vara med i måndagens matchtrupp. Fyra av dem lär spela från start och en av dem lär märkligt nog sitta på bänken.

 

Slutord:

Sex segrar, en oavgjord, en förlust. Drömmotståndare? Kanske. Kanske inte. Statistiken är i alla fall mysig att läsa. För att snygga till den statistiken än mer så kan man ju även ta med cupmatchen som spelades 2012, när ÖIS låg i Division 1 och Degerfors i Superettan. 3-0 till ÖIS var väldigt fina siffror som adderas till de väldigt fina sammanfattande siffrorna.

ÖIS har haft en lite bättre säsongsinledning, man har publiken i ryggen och man har nutidshistorian på sin sida. Det här skall vinnas. Krossa Degerfors!


'2000-talets möten med Degerfors IF' have 10 comments

  1. 21 april, 2016 @ 22:13 Anonym

    Du glömde en sak Larsson som du brukar avsluta med avgå Lantz pajas

    Svara

    • 21 april, 2016 @ 22:18 Anonym

      O pajeansen är du Larsson

    • 21 april, 2016 @ 23:08 Jonathan Larsson

      Haha, förlåt. Skall komma ihåg det till nästa gång!

  2. 22 april, 2016 @ 07:43 Anton

    Älskar sånt här!

    Svara

  3. 22 april, 2016 @ 08:53 Bert

    2010 hade Degerforsarna den bästa banderollen som någonsin hängts upp mot oss, hånfull och rolig:

    göteBORGAREsvin

    I rött och blått. Episk.

    Svara

    • 22 april, 2016 @ 09:06 Jacko

      Tyckte det var ganska roligt när Elfsborgs capo var utklädd till shejk. Måste vara över 10 år sedan nu.

  4. 22 april, 2016 @ 09:09 Jacko

    2012 slog vi dem också i kvalet till Svenska Cupens gruppspel. 3-0 på Gamla Ullevi efter två mål av Oskar Wallén och ett av Tommy Lycén.

    Svara

  5. 22 april, 2016 @ 10:47 Polaren Per

    Ah Degerfors hemma 07. Stod på kortsidan när Mentor spelade fram Ken som satte dit segermålet. Just då kändes det så jäkla bra.
    Brassen, gick väl under namnet ze Rony och var inlånad från helsingborg om jag inte minns fel? Gjorde ingen större succé.

    Svara

  6. 22 april, 2016 @ 16:02 Sallskapet

    Snyggt. Håller med dig om Öis ”döda karriärer” finns flera exempel. Finns ju ett par i Göteborg på anfallssidan som Öis släppt alldeles för tidigt som gör riktigt bra ifrån sig.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se