MG_7700-as-Smart-Object-1

Andra raka segern!

Konsten att vinna matchen före ett derby. GAIS lyckades inte. ÖIS lyckades. Sista matchen inför ett derby är speciell. Det krävs att alla inblandade, såväl spelare som tränare som supportrar, kan ha två matcher i huvudet samtidigt. Fokuset har redan innan dagens match lagts på lördagen, men poängen är lika många mot Degerfors. Inte lika tunga, men lika många.

ÖIS lyckades alltså med konsten att genomföra, och vinna, en tuff match några dagar innan det smäller på riktigt. Det som gör det hela än mer imponerande är sättet man trycker dit Degerfors på ikväll. Lustfyllt, resolut och tydligt. ÖIS tog tag i matchen från minut ett och släppte aldrig taget resterande 90. Andreas Östling och Jakob Lindström fortsatte på den inslagna vägen genom att ta full kontroll över planens viktigaste delar. Sebastian Ohlsson och Daniel Paulson utmanade gång på gång ute på kanten, och längst bak var det för det mesta stabilt.

1-0

I den bästa av världar så var Björn Anklevs snedträff en välavvägd passning till backkollegan Björck. Men i den rimligaste av världar så var det just en snedträff. Men det var uppenbarligen precis vad som behövdes. Snedträffen studsade nämligen fram till nämnde Fredrik Björck som stod placerad vid en försvarare mitt i straffområdet. Sedan gjorde Björck det som inte många andra hade lyckats med i den situationen. Trängd så skarvar han bollen med bredsidan i precis rätt höjd, precis rätt längd och precis rätt kraft för att se bollen gå in bakom en troligtvis småförvånad Degerfors-målvakt.

2-0

Ett så fint mål av en så fin spelare. Daniel Paulson gör helt otroliga grejer i hela 2-0-aktionen. Mottagningen han står för i det första skedet är det Ronaldinho-klass på. Bollen limmas fast mellan foten och marken samtidigt som den rör sig långsamt framåt så Paulson kan ta sig förbi sin motståndare. Men motståndarna hade inte försökt klart än. Ännu en uppenbarade sig framför Paulson när han rörde sig i full fart mot straffområdet. Försvarare nummer två blev lika uppsnurrad som försvarare nummer ett när Paulson tar ett snabbt steg in mot mitten, och tar med sig bollen via en klack till sig själv. Sista momentet är avslutet, och det är kliniskt till tusen. Med ”fel” fot trycker han till, snabbt, hårt, via den närmsta stolpen och in. Det tar tid att förklara, men det gick fort att utföra. Mottagning, dribbling, avslut. Sagolikt vackert.

2-1

Första känslan är att det är Hannes Sahlin som går bort sig vid Degerfors 2-1-mål. Det är spelaren som Hannes skall ha hand om som faktiskt stöter in målet. Andra känslan är att Robertino Kljajic möjligtvis skulle ha kunnat varit mer aggressiv i det läget och tagit ett steg ut i straffområdet och stött undan bollen. En repris räckte inte för mig att avgöra vem man skall lägga skulden på, men klart står i alla fall att Degerfors 2-1-mål är aningen onödigt att släppa in.

Inte 3-1

Det som skulle varit 3-1 blev inte 3-1. Andreas Östling sträcker sig fram på sedvanligt manér på en boll som ser förlorad ut. Han kommer först på den, petar undan den, och Degerfors-spelaren var som hela laget var, steget efter, och sträckte ut sin fot över Östlings. Följden blev en straffspark för ÖIS, där 3-1 började skrivas ner i diverse protokoll. William Atashkadeh, fjolårets skyttekung, som gått mållös i sina två första Superettan-matcher, klev fram framför Degerfors-klacken och skulle bara placera in det där 3-1-målet. Så blev inte fallet. Atashkadeh ville trycka upp bollen i krysset, men slog den då istället halvmetern över det där krysset. Tavlan på Gamla Ullevi fick istället visa 2-1 i paus.

3-1

Sebastian Ohlsson ville inte vara sämre än ytterkollegan Paulson. På uppenbart Ohlsson-sätt tog han sig fram på vänsterkanten, gick förbi försvararna genom snabba sidledsförflyttningar in mot mitten av straffområdeskanten. Avslutet, som inte kommit från Ohlssons fötter tidigare under matchen, kom nu. En bredsida i en oerhört läcker båge över en chanslös Degerfors-målvakt och några snabba löpsteg mot Östra Stå för att fira.

Slutord

Ett vackert avslut på en vacker match. Degerfors var klart sämre än de rödblåa lirarna och får åka hem till Värmland som jumbo i Superettan. ÖIS däremot tar några kliv upp i tabellen, till en femteplats, med sju inspelade poäng. En halvdan inledning efter de två första matcherna har nu istället blivit en bra inledning med sju poäng på fyra matcher.

Fokuset har legat där hela tiden, men än mer nu. Det finns bara en sak på agendan den här veckan: Få alla ÖIS:are att gå på derbyt på lördag. Få alla dem att sjunga. Göra så att vi visar vilka som var först med den här fotbolls-grejen. Visa vilka det är som är det vackraste laget i den här staden.

Krossa GAIS!


'Andra raka segern!' have 12 comments

  1. 26 april, 2016 @ 08:02 Emil

    Vi är orginalet alla andra är kopior. Jag fick med mig mitt gäng o bokade nu 7 plåtar på Öis sektion. Återtåget har börjat……

    Svara

  2. 26 april, 2016 @ 10:32 En enda kännsla...

    tilläg till text.

    ”2-1
    ……….
    …tredje kännslan är att jag måste staffa mig själv för att jag tänkte något dumt om Sahlin, fjärde kännslan är att detta måste ändå vara Lantz fel. ”

    Svara

  3. 26 april, 2016 @ 12:59 Anders

    Första 20-30 min är helt fantastiska. Får vi ordning på defensiven som tenderar att sjunka väldigt djupt och dessutom bli stundtals passiv kan det här bli väldigt bra.

    Ångesten börjar så smått infinna sig inför derbyt, härligt!

    Älska ÖIS!

    Svara

  4. 26 april, 2016 @ 15:07 Olof

    Tack Marcus Lantz för en grym match!

    Svara

  5. 26 april, 2016 @ 15:26 Göran

    Var ligger Modrads storhet? Inte en av hans passningar, den här matchen heller, gick rätt. Han springer bra, efter situationen är över….
    Jag bara undrar?

    Svara

    • 26 april, 2016 @ 16:24 Rolf

      Jag är en av de som vari kritisk till George under försäsongen. Men de senaste matcherna har han verkligen lyft. Hans tyngd gör att vi alltid har en fast punkt att slå upp bollen på. Även om vi är trängda. Han har assisten på Sebastians mål med just en nickskarv bla.
      Det ger oss en chans att blanda passningsspelet och gå långt. Sedan så tar han ett större defensivt jobb nu mot tidigare.
      Det blir ett stort stöd för våra yttrar som kan våga gå i djupet redan från utspark om det så krävs.

      Visst han slår bort en del boll. Fast det känns som han värderar bättre än de yngre för det är inte lika ofta som en missad Georgepass blir till en farlig omställning. Nåväl, man går lite på moln efter igår så det kanske inte är helt korrekt analys av George.
      Oavsett så är han för mig den mest givne anfallaren vi har idag.

    • 26 april, 2016 @ 22:00 Ingmari Carlsson

      Mourad behövs i laget, han håller boll och är stark i kroppen. Dessutom tyckte jag att han löpte mycket över hela plan. Inte sylvass i sina passningar, det har han aldrig varit. Men ingen tar bollen ifrån honom utom han själv. Han förtjänade en stor ros igår, var trött med rätta!

    • 27 april, 2016 @ 12:51 Elfström

      Mourad är oerhört viktig för ÖIS i den spelstil laget har. Hans huvudspel och egenskaper som defensiv forward är en förutsättning för Ohlssons och Paulssons fria roller. Nackdelen med Mourad är hans målofarlighet och bristfälliga effektivitet, ifjol gjorde han 5 mål på 23 matcher, som anfallare i ett lag som gör 70 mål i serien.

      Om/när William kommer igång med målskyttet igen kommer ÖIS vinna matcher som mot Degerfors med 5-1.

  6. 26 april, 2016 @ 17:03 Jonte

    Lantz är kung förläng med honom på stört!

    Svara

  7. 28 april, 2016 @ 19:25 Anonym

    Larsson och Felix har ni fattat Lantz är kung

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se