IMG_9277

Första förlusten – nu är vi igång!

NU är vi igång. Så här skall det kännas. Det är inte fotboll och det är inte ÖIS om käftsmällarna inte börjar med en gång. Det här är kanske den mest lättigenkännliga känslan som existerar i ens kropp. Den är så oerhört tydlig. En känsla med en oerhört hög högstanivå. Det bästa argumentet jag kan komma på för att det är den tydligaste och mest igenkännliga känslan är att behovet av att förklara hur den känns inte finns. Ni fattar redan. Alla känner den här och nu. Och det är därför ÖIS-säsongen 2016 är igång på riktigt.

Misären åt sidan. Matchen åt sidan. Det här blev ju trots allt en premiär där Östra Stå blev Östra Stå igen, på riktigt. Det finns två ställen på Gamla Ullevi där ståplats är ståplats på riktigt, och det är de två nedre kortsidorna. Idag äntrade Östra Stå den ena av dem för första gången. Jag har påpekat det förut, och det tåls att upprepas, hur viktigt det är för ÖIS som klubb att Östra Stå lever och verkar som den skall göra. Det är tidigt att utvärdera saker och ting efter en match, men det är inte orimligt att tro att det här kan bli riktigt bra.

Tifot var av högsta klass, som vanligt, och när även sången under 90 minuter är detsamma så är det svårt att hålla sig ifrån att bli väldigt nöjd. Matchen var sval, resultatet var uselt, men läktarprestationen var bra, och då finns det något att bygga vidare på. Den bästa hemmapremiären, läktarmässigt, under min tid på Östra Stå vill jag kalla detta, och det får en att för några sekunder glömma bort vad som hände på gräsmattan.

”Nu är det färdigflyttat” löd slutorden i en text i den så fina ”Blickfång” som gick att köpa på Östra Stå innan matchen och i paus. Det kanske är så. Det kanske är färdigflyttat nu. Vi kanske skall göra den här ståplatssektionen till vårat hem, på riktigt. Så mycket som det går att skapa ett hem på Gamla Ullevi, åtminstone.

Lyckan är inte vår känsla. Den känner man knappt igen när den kommer längre. En bra läktarinsats skapar inte lycka. Den skapar måhända ro eller hopp, men det är de där 11 spelarna på planen som skall skapa lyckan. Den motsatta känslan är den som är där nu, och det är spelarna och tränarna som har skulden för det. Ängelholm är en klubb som inte borde få spela på den här nivån, men ändå är det ett lag som i detta nu uppenbarligen är bättre än oss.

Det går att skylla förlusten på många olika saker. Det är egentligen inget som sticker ut åt varken det ena eller det andra hållet. ÖIS var inte tillräckligt bra idag. Man var tillräckligt bra för en poäng i match ett, nu var man inte det. Jag tror inte nödvändigtvis att det är det här så här som ÖIS kommer att visa upp sig under de resterande 28 matcherna. Det kan vara så, men det kan också bli bra. Försvarsspelet ser inte bra ut, men det ser inte heller uselt ut. Mittfältsspelet har sina ljusglimtar, och det finns en mycket högre nivå i kroppen på våra forwards. Visst, ett av de stora grundproblemen går fortfarande vid sidan av planen och instruerar spelarna vad de skall göra, men jag tänker inte döma ut det här laget än, trots det.

Ett derby är tre omgångar bort, det är då vår form skall ta fart på allvar. På läktaren har vi bara värmt upp inför just derbyt. Visst hade man velat ha de extra 1200 personerna på läktaren som GAIS lyckades locka till sin premiär, men så länge Östra Stå är vad Östra Stå är och så länge GAIS fortsätter vara det de alltid varit, så kommer vi att ta det där. Så är det bara.

Assyriska borta är knappt sex dygn bort. Det finns ingen anledning att gräva ner sig redan nu. Östra Stå skall leva även i Södertälje på söndag.

Avgå, Lantz! In med Hannes! Krossa Assyriska!   


'Första förlusten – nu är vi igång!' have 31 comments

  1. 12 april, 2016 @ 01:28 Hampus

    Tycker ÖIS spelade bra och var bättre än Ängelholm. Idag hade dom bara otur. Har ärligt talat inte sett ÖIS så här bra på många år. Jag tackar Lantz för det. Gillar honom och är säker på att han är rätt man för laget. Kommer bli en bra säsong om vi fortsätter spela så här.

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 01:49 Mongo

      Vann vi?

    • 12 april, 2016 @ 06:17 Nikh

      Otur? Så fan heller, när man skyller misslyckanden och förluster på otur då är man jävligt farligt ute. Brist på skicklighet är svaret på varför det blev en förlust.

  2. 12 april, 2016 @ 01:48 Skånefjant

    Den skånska jävla pajasens oduglighet var paralyserande att se. 10st minst likadana misslyckade hörnor, patetiskt… killen är en misslyckad sopa. Fakta…
    Pajas nr2 den fd klackledarens sk Levande sittplats. Så jävla uselt…

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 08:52 Sambanisse

      01.48 skickades ditt inlägg. Efter 15 stora stark skriver man skitinlägg. Sätt alkolås på datorn, alternativt häng på forum till ditt eget lag. Gais-troll.

  3. 12 april, 2016 @ 06:53 M.

    Spelet såg lite småtrevligt ut. Dock ineffektivt. Som satan. Dessutom lite väl kool inställning och huvudlöst/vårdslöst spel i vissa situationer. Allt för svaga avslut och lite för många touch och finlir i och omkring straffområdet. ÖIS ska förvisso vara lirarnas lag, men det går inte att vägga sig in i målni Superettan.

    Svara

  4. 12 april, 2016 @ 06:56 Ville

    Bra klack? Hördes knappt bortanför mittlinjen… Värdelöst att stå där nere.

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 07:40 Mig

      Håller inte med dig. Det är kul att för en gångs skull se tifot och höra klacken. Även växelsång med oss på sittplats är uppskattat! Fortsätt på den inslagna vägen!

    • 12 april, 2016 @ 08:35 Felix Jonsson

      Tyckte att nedre var en succé av flera anledningar:

      1. Folk på sittplats ser klacken och kan njuta av sång och tifon och kan dessutom stämma in i sången enklare än om de inte ser klacken som förra året.

      2. Det hörs bättre på kortsidan än på långsidan. Det har vi sett i derbyn tidigare. Gick själv nere på innerplan igår och fotade och slogs av hur högt ”Tolv SM-titlar” lät.

      3. Det är säkrare vid bränningar att ingen sitter under klacken. Detta skapar också förhoppningsvis mindre irritation i samband med pyro.

      Men nu är det upp till oss hålla detta vid liv och se till att vi växer under säsongen.

  5. 12 april, 2016 @ 09:09 Lanslarke

    Jag tvivlar på att Hannes är första valet om Bohman petas? Skulle tro att Hall ligger bättre till.

    Chansen för Hannes kommer väl när Björck snackat till sig ytterligare än varning. Snittet hittills är en per match, så det lär inte dröja så länge. Fast, man kan nog inte vara säker på att Hannes får spela då heller. Inte omöjligt att Lantz spelar Lindström där bak i stället.

    Svara

  6. 12 april, 2016 @ 09:39 Rolands gosskör

    Självklart skall Lantz sparkas efter två omgångar. Vem skall vi sätta in istället. Mourinho är ledig men om han inte vill föreslås jag Jonathan Larsson! Ett fotbollsplanen av Guds både och erfarenhet från…ej, ja vadå? Dataspel och chipspåsar.
    Ärligt talat: med löjliga avgångskrav skapas negativa energier som når läktarna och inte går spelarna förbi. För att inte tala om alla internettroll som du triggar igång.

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 11:31 Emil

      Vi är många som förespråkat Lantz avgång sedan 2014 då han egentligen inte lyckats med någonting, 2013 åkte vi ur, 2014 misslyckades vi med att gå upp, 2015 gick vi upp på håret trots att han fick precis de spelare han ville ha, cupen har varit fiaskon sedan 2013, spelet bedrövligt första två matcherna, byten när matchen är slut, märkliga laguttagningar med mera. Lägg sen till att han är jävligt osympatisk så finns det mer än tillräckligt med vatten på vår kran.

      Men egentligen är de som bär skulden genierna som gav en totalt oprövad tränare ett 3,5-årskontrakt som vi inte har råd att avsluta i förtid.

  7. 12 april, 2016 @ 11:10 Sparven

    https://www.youtube.com/watch?v=KOBBY-CLpFE
    Så här känner jag för Klantz…

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 15:31 Rolands gosskör

      Ja, Sparven är erkänt en av Sveriges främsta fotbollsexperter. Antagligen på samma nivå som Jonathan Larsson och diverse Gaisäckeltroll på det här forumet.

  8. 12 april, 2016 @ 14:48 Sthlm

    Tycker ÖIS spelade otroligt bra igår, många chanser – dock saknades, den så kallede, spetsen.

    Anfallarna tror att de är Arsenal och försöker gång på gång använda sig av instick som misslyckas. De gånger det blev riktigt farligt var nickskarven till Ohlsson i andra minuten och inläggen till Mourad och Henriksson (tror jag det var). Det där spelet kan vi, och det bör vi fortsätta med.

    Vet att många har snackat om Kljajic, och igår var första gången jag sett honom på riktigt. Även om han inte hade något att göra under 90 min så kan man inte klandra honom för målet. Dock tror han gång på gång att han är Neuer, bollmottagningar med yttersidan, skottfinter, för långa krossbollar till Ohlsson och Paulsson och onödiga utrusningar, det kommer straffa sig, någon gång. Spela enkelt, det är inte så svårt som målvakt…

    Men, det jag blir mest frustrerad över är Lantz. Efter matchen så gör han en intervju med CMore där han trashtalkar Sebastian Ohlsson och skyller dagens resultat på honom och att han inte kom upp i nivå. Helt ofattbart att man som tränare går ut och sågar en individ när alla offensiva anfallare saknar spetsen under en match.

    Positivt dock, Mourad verkar hålla för superettan, var lite nervös för det. Sköter sin roll som target otroligt bra. Lindström + Östling, knappt några bortslagna passar på hela matchen, dominerade mittfältet totalt. William kan vi begära mer av, men glimtarna fanns där, kommer nog ta ett par matcher innan han kommer upp i nivå efter skadan.

    /Sthlm

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 15:38 läktarcoachen

      Jag har sett matchen i efterhand (spelade in sändningen från TV4 sport). Att en av resultatet märkbart besviken Lantz skulle ha skyllt förlusten på Sebastian Ohlsson är ju nonsens. Vad han sade var att våra ”poängspelare”, och han nämnde då Sebastian Ohlsson som exempel, inte lyckades komma upp ” i nivå”. Sedan tyckte han också att laget saknade skärpa när det gällde att skapa vassa målchanser. Det kan man ju hålla med om. Det kallar inte jag för att ”trashtalka” Sebastian Ohlsson.
      För övrigt kan det väl också nämnas att kommentatorn Anders Åslund berömde ÖIS för passningsspelet och att man hade goda linjer och intentioner i spelet. Han konstaterade också att ÖIS skapade tillräckligt många chanser/halvchanser för att vinna matchen, men misslyckades genom en kombination av oflyt och oskärpa, samt naturligtvis också beroende på att motståndarna försvarade sig bra.

    • 12 april, 2016 @ 16:25 Pettan

      Kljajic har tränats av Neuers gamla målvaktstränare så det är inte så konstigt att han samma speltänk som han.

    • 12 april, 2016 @ 17:44 Sthlm

      @Läktarcoachen – Jag uppfattade det som att han endast pratade om Ohlsson, jag hoppas att jag har fel och att du har rätt. Dock anser jag att det fortfarande var fel att nämna Ohlssons namn.

      @Pettan – Även om han har samma speltänk så är han uppenbarligen inte lika duktig som Neuer på det. Han var mer fel, än rätt på det under matchen.

    • 12 april, 2016 @ 18:36 Skånepajasen

      Den vidrigt usle Skånepajasen hänger verkligen ut Seb. Mardrömmen fortsätter… Hur länge ska vi behöva dras med denne totalt inkompetente pajas?
      Ta hörnorna igår tex, alla slås likadant helt ofarliga dessutom… Matchcoachning i övrigt obefintligt som vanligt.
      Att vi gick upp är trots honom INTE tack vare…
      Ni Lantz älskare här, är ni verkligen nöjda med hans insats i ÖIS? Vill ni att vi förlänger hans kontrakt eller?

  9. 12 april, 2016 @ 16:12 Larsa

    Na, det var väl lite oskärpa på sista tredjedelen. Det jag saknar är ett djupledsspel. Existerar knappt. Och när någon av anfallarna går så kladdar Östling lite för mycket på bollen. Han måste titta upp och släppa iväg bollen på andra touch, inte fjärde eller femte. Då är det eventuella djupledsalternativet borta. Annars så höll de väl spelet väl uppe. Lätt att gå på tränaren efter första matchen. Så här kommer många matcher se ut för Öis om man inte börjar leverera och kanske blir lite mer cyniska. Lovande är ju att dom vill spela fotboll. Inte tjonga fotboll. Låt Lantz jobba på.

    Svara

    • 12 april, 2016 @ 17:14 Hocus Focus

      Tror det kommer att se ut så här ganska ofta, speciellt på Gamla.
      Svårt med djupledsspelet när motståndarna backar hem och väljer (?) att inte vara spelförande.
      Hade vi fått första målet hade Äff varit tvungna att anfalla och mer ytor uppstått.

    • 12 april, 2016 @ 17:18 Rolands gosskör

      Mycket bra skrivet Larsa. Håller med dig till 100%. Skönt med folk som har vettiga åsikter när pöbelmentaliteten visar sig, med avgångskrav och liknanande nonsens.

    • 12 april, 2016 @ 18:53 Trompovsky

      Vi har under Lantz ledning haft extremt svårt mot lag som backar hem helt.
      Detta pga att vi inte har någon som helst metodik i vårt uppställda anfallsspel.
      Under Lantz ledning bygger vårt spel på att ställa om fort när vi vinner bollen, spelet ska bygga på individens skicklighet. Vi har vad jag kan se knappt några kombinationer eller varianter som tränats in (metodik alltså), utan allt ska lösas i situationen.
      Detta funkar om två vill dansa… Men mycket sämre när motståndaren backar hem djupt och dessutom inte går fram med mycket folk vid bollinnehav.

    • 13 april, 2016 @ 20:08 Larsa

      Jo, det kan jag hålla med om. Centralt var de väldigt packade och låga. Men det går att spela djupledsspel på kanterna också. Och med ett par ytterbackar, speciellt VB, som söker sig in i plan finns det fina ytor att använda. Det tycker jag man såg för lite och spelet blev väldigt centrerat från Östling speciellt. Våga slå boll på kant, i djup. kom runt och såra därifrån. Det skulle jag vilja se mer av. Så löser sig nog det mesta på sikt.

  10. 13 april, 2016 @ 07:34 Rille

    Såg matchen på TV eftersom jag av olika anledningar (jobb) inte kunde befinna mig på Östra Stå, kan meddela att klacken lät högt och det var väldigt bra tryck matchen igenom, TIFOT var oerhört vackert och jag är övertygad om att det kan bli en bra säsong trots förlusten, vi visar emellanåt upp ett strålande spel men det är vår brist på spets som straffar oss.

    Svara

  11. 13 april, 2016 @ 16:05 Putte

    Hur länge ska Bohman få lov att slå hörnor på det visset han gör, i min värld är det bättre att sätta bollen mot straffpunkten än att slå den bakom mål. När Jakob slår dom från andra hållet blir det farligt i stort sett varje gång.

    Svara

  12. 13 april, 2016 @ 21:51 grunden boys

    Larsson vi är några som tycker du skall avgå inte Lantz

    Svara

  13. 14 april, 2016 @ 15:07 Anonym

    En sak som irriterade mig på i måndags och som även var ett faktum i fjol är hur sena vi är med våra byten. I fallet Östling kan han knappt gå sista 10 min då han gick och haltade. Varför då vänta och inte genomföra byte direkt??? Hur kan en avbytare som värmt upp under halvtid och 30 minuter av andra halvlek inte vara varm nog för att hoppa in? HÄR BEHÖVER LANTZ AGERA SNABBARE. Vidare är det typiskt att Paulsson tappar boll i anfallet som leder till Ängelholms omställningsmål.
    Dessa båda faktum var starkt bidragande till det onödiga målet.

    Svara

    • 14 april, 2016 @ 16:18 Felix Jonsson

      Det är ju faktiskt något som varit genomgående genom hela Lantz tid som tränare. Han är på gott och ont väldigt noga med att hålla startelvan intakt i match efter match och gärna så länge som möjligt i matcherna. Förra året funkade det hela vägen in och vi var väldigt förskonade från skador, men då var vi också tämligen överlägsna ofta.

      Frågan är om det fungerar även denna säsong. Matcherna kommer bli betydligt tuffare och slita mer på spelarna. Men det återstår att se hur det utvecklar sig. Jag tror samtidigt att behovet av att rotera truppen är aningen överskattat. Man pratar gärna om det i Sverige för att man jämför med lag i de större ligorna som spelare betydligt fler matcher, men om jag för en gångs skull ska rida ut till Lantz försvar så får jag nog säga att spelarna i Superettan faktiskt borde klara av belastningen som det innebär att starta samtliga matcher.

      Men sedan finns det ju självklart andra aspekter att ta hänsyn till. I en trupp vill du väl helst ha igång fler än 11 spelare och av den anledningen finns det ju en idé med att göra tidigare byten så att fler spelare har känt på serien innan det är skarpt läge när någon skada uppstår. Dessutom går det ju att göra taktiska förändringar med byten men det lyckas vi ju tyvärr ytterst sällan med. Själv tyckte jag exempelvis att ÖIS borde bytt in klingberg och spelat med tre innermittfältare i Ljungskile när hemmalaget fick sin utvisning för att ta tag om mittfältet men sådana byten gör vi ytterst sällan.

    • 14 april, 2016 @ 22:45 Cp-idiot

      Är man världens sämsta matchcoach gör man inga smarta byten…

  14. 15 april, 2016 @ 00:05 gammal supporter

    har man en startelva som varit klar sen i oktober och alla vet att dom kommer starta nästa match också även om dom gör en kass match så finns det inte så mycket av det där inställning 110% som jag vill se på matcherna.
    såg inte premiären och kommer nog inte se så många i år efter att ha sett de flesta hemmamatcherna sista 45 åren. sitter ju mest och retar mig på vissa spelare.
    lantz gör ju allt han kan för att förstöra team-känsla.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se